Otomobiller insanların evlerinden sonra en fazla vakit geçirdiği alanlardan bir tanesidir. Bu sebeple evinizde kullandığınız aksesuarlar kadar, otomobilinizde de bulundurmanız gereken hem keyfi hem zaruri oto aksesuarları vardır.

Aracınızda bulunması gereken bazı aksesuarlar trafik kuralları gereğince mutlaka bagajınızda yer almalıdır. Bunları aracınızda bulundurmamanız halinde ciddi trafik cezaları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıca eksikleriniz yüzünden ciddi bir durum esnasında (lastik patlaması, yangın gibi) sorunlar yaşayabilirsiniz. Zorunlu olan araç ve gereçlerin yanı sıra kendi konforunuz için de bulundurabileceğiniz bazı aksesuarlar vardır.

Aracınızda Olması Gereken Oto Aksesuarları:

1- Üçgen Reflektör

Gece vakti olası bir kaza veya acil durumda aracınızı kenara çektiğinizde, sizin ve yoldan geçen diğer araçların güvenliğini sağlamanız büyük önem taşır. Karşıdan gelen araçların sizi fark edebilmesi adına aracınızın bagajında mutlaka üçgen reflektör bulundurmalısınız. Reflektörü yola veya aracınızın üzerine karşıdan gelen araçların sizi görebileceği şekilde yerleştirebilirsiniz.

2- İlkyardım Seti

Aracınızda mutlaka bulundurmanız gereken malzemelerden biri de ilkyardım setidir. İlkyardım seti, bir kaza veya yaralanma durumlarında hastaneye ulaşana kadar ilk müdahaleyi yapmanızı sağlar. Bu seti kendiniz oluşturabilir veya mağazalardan temin edebilirsiniz. İlkyardım setinin içinde bulunması gereken başlıca malzemeler; sargı bezi, antiseptik solüsyon, flaster, makas, bandaj, yara bandı, turnike, eldiven, maske, solunum maskesi gibi tıbbi araç gereçlerdir. Bunları aracınızda bulundurmanız halinde hem kendinizin hem de başkalarının hayatını kurtarabilirsiniz.

3- Lastik Tamir Seti

Her sürücünün arabasında mutlaka lastik tamir setinin bulunması gerekir. Yolda seyir halindeyken lastiğiniz patlarsa, aracınızın lastiklerini kendiniz değiştirmeniz gerekebilir. Bu durumda aracınızın bagajında takoz, bijon anahtarı, kriko, bijon somunları ve yedek lastik bulundurmalısınız. Ayrıca araç lastiği değiştirmeyi bilmiyorsanız, bu malzemelere kullanım kılavuzu da ekleyebilirsiniz.

4- Zincir

Kış aylarında kış lastikleri kullanıyor olabilirsiniz. Fakat kış lastikleri zorlu kar yağışlarında ve buzlanmalarda tek başına yeterli değildir. Lastik zincirlerinizi kış ayları başladığı andan itibaren bagajınızda bulundurmalısınız.

5- Yangın Söndürücü

Otomobillerde birçok sebepten yangın başlayabilir. Sızıntılar, motor arızaları, elektrik veya kablo aşınmalarından dolayı aracın alev alması mümkündür. Bunların hiçbiri olmasa bile bir kazadan sonra da araçta yangın çıkabilir. Hem siz hem de çevredeki insanların can ve mal güvenliği için aracınızda bir yangın söndürücü bulundurmalısınız. Güvenli bir şekilde yangını kontrol altına alarak, aracın patlama riskini de minimum seviyeye indirebilirsiniz.

oto aksesualari teknosa

6- Hava Pompası

Lastiklerinizin havası indiğinde genellikle benzincilerde hava pompası bulunur. Fakat uzak bir bölgedeyseniz, lastiklerinizin havası indiğinde benzincilere ulaşamayabilirsiniz. Bu tarz durumlarda her türlü önlemi almak adına aracınızda bir hava pompası bulundurmalısınız. Hava pompasıyla yalnızca lastikleri değil, seyahatlerde top veya şişme yatak gibi eşyalarınızı da şişirebilirsiniz.

7- Şarjlı El Süpürgesi

Aracınızın güvenli olması kadar temiz olması da önemlidir. Araç içerisinde yenen yemekler, evcil hayvan tüyleri, tozlar veya ayakkabının altından dökülen taşlar, çok kısa bir süre içinde aracınızın kirlenmesine sebep olur. Aracınızı sık sık temizletmek de maliyetli olabilir. Bunun yerine aracınızda bir şarjlı el süpürgesi bulundurursanız, pratik bir şekilde aracınızın temizliğini yapabilirsiniz. Ayrıca seyahatlerde veya kamplarda şarjlı el süpürgeleri kullanışlı olabilir. Süpürgeyi ayda bir kez evinizde şarj edebilirsiniz.

8- Otomobil Parfümleri

Zaman zaman otomobilinizde kötü kokular oluşabilir. Döküntüler veya havasızlıktan dolayı oluşan kötü kokuları önlemek adına aracınıza, sprey şeklinde oto kokuları veya dikiz aynasına asılan parfümlü süslerden alabilirsiniz. Bu sayede arabanıza her bindiğinizde mis gibi kokacaktır. Ayrıca günümüzde dikiz aynası kokularının birden fazla baskısı mevcut. Zevkinize göre bir figür seçip dikiz aynasına astığınızda aracınızda da hoş durabilir.

9- Bez ve Deterjanlı Sprey

Aracınız park halindeyken camlarınız veya dikiz aynalarınız kirlenebilir. Yolda seyir halindeyken de görüşünüzü kapatacak unsurlar meydana gelebilir. Böyle durumlarda araç silecekleri yetersiz kalabiliyor. Camları ve aynaları pratik bir şekilde temizlemek için evinizde deterjanlı bir karışım hazırlayabilirsiniz. Sprey şişesini ve mikrofiber bezleri aracınızın bagajına yerleştirebilirsiniz.

10- Branda

Kimi zaman olumsuz hava koşulları kimi zaman ise çevresel faktörlerden dolayı otomobiller hasar alabiliyor. En sık karşılaşılan durum ise otomobillerin yüzeyinde oluşan aşınma ve çizikler. Bu çiziklere dolu yağışı, sürtünme veya aracın inşaat bölgesine park edilmesi gibi durumlar sebep olabilir. Aracı boyatmak ise ileride değerinin düşmesine neden olur. Aracınızın erkenden yıpranmaması için bir otomobil brandası satın alabilirsiniz. Bu brandayı her zaman örtmek zorunda değilsiniz. Bagajınızda bulundurup gerekli durumlarda aracınızı örtebilirsiniz.

11- Yastık ve Bel Desteği

Uzun yolculuklar kimileri için keyifli ve huzurlu olsa da şoför koltuğundakiler için pek de öyle değildir. Trafikte veya seyahatlerde saatlerce direksiyon başında oturmak, bel ve boyun ağrılarına sebep olabilir. Ayrıca soğuk havalarda yolculuk yaparken belinizin veya boynunuzun tutulması olasıdır. Bunların dışında araç kullanırken konforunuza da önem veriyor olabilirsiniz. Araç kullanımını daha konforlu bir hale getirmek için araç koltukları için üretilen bel desteklerinden ve boyun yastıklarından temin edebilirsiniz. Bu destekler, omurganız için de yararlı olabilir.

12- Araç Organizerleri

Bagajınızda bu kadar eşya bulundurduktan sonra her şeyin birbirine girmesi kaçınılmazdır. Bagajınızda dağınık, düzensiz bir görüntü oluşacaktır. Ayrıca aradığınız şeyleri kolayca bulamayabilirsiniz. Evinizdeki düzeni arabanıza da taşımak istiyorsanız, araçlar için üretilen birden fazla organizer çeşidi mevcut. Üstelik sadece bagaj değil, koltuk arkası gibi aracın iç kısımlarında da organizer kullanabilirsiniz.

13- Telefon Tutacağı

Telefon tutacağı, araç kullanırken en çok ihtiyaç duyulan aletlerden biridir. Navigasyon kullanmak, görüntülü konuşmak veya park halindeyken bir şeyler izlemek için son derece kullanışlı olan telefon tutacaklarının mıknatıslı ve vakumlu olmak üzere pek çok çeşidi bulunur. Vakumlu olan telefon tutucularını ön cama veya direksiyonun hemen yanına tutturabilirsiniz. Mıknatıslı olanları ise istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz. Telefonunuzun arkasına da bir adet mıknatıslı bant yapıştırmanız yeterli olacaktır.

14- Araç Kamerası

Aracınıza herhangi bir kişi veya bir araç zarar verdiğinde, bu kişileri tespit etmeniz gerekebilir. Kimi sürücü, yoldaki araca zarar verdikten sonra ortadan kaybolabiliyor. Aracınız da güvenlik kamerası olmayan bir noktada park halindeyse, bu sürücülere ulaşmak imkânsız hale gelebilir. Bu durumun önüne geçebilmek için aracınıza bir güvenlik kamerası taktırabilirsiniz. Böylece aracınızın zararını karşılamanız kolaylaşacaktır.

Ayrıca araç kamera sistemleri, park ederken veya dar bir sokaktan geçerken de size kolaylık sağlayabilir. Aracınızın yan ve arka taraflarını kamera sayesinde daha net görebilirsiniz.

Siz de teknolojiyi yakından takip ediyorsanız; en güncel teknolojik cihazları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Evde Kolay Sufle Yapımı
Devamını Oku

Evde Kolay Sufle Yapımı

Fransız mutfağının baş tacı, çikolata tutkunlarının vazgeçilmezi olan suflenin çok eski bir tarihi olduğunu biliyor muydunuz? Tarihi 1600’lü…
Kitapseverlere 10 iyi kitaplık
Devamını Oku

Kitapseverlere En İyi 10 Kitaplık

Dekoratif ve kullanışlı tasarımı sayesinde yaşamınızı kolaylaştıran kitaplıklar yazılı, sesli ya da görsel kaynakların da aralarında yer aldığı,…