Türkiye birbirinden güzel şehirleriyle kış mevsiminde de muhteşem bir görünüm sunuyor. Özel soğuk hava aktiviteleri ve büyülü karlı manzaralar eşliğinde bir kış tatili planlıyorsanız gidilecek birçok yer bulunuyor. Kışın Türkiye’de kayaktan, balon gezilerine ve kaplıcalara girmeye kadar yapılabilecek sayısız aktivite bulabilirsiniz. Sezon dışı olmasına karşın sahil kasabaları da muhteşem manzaralarıyla yıl boyunca ilgi çekmeye devam edebiliyor. Sadece yazın değil kışın da ülkenin doğa harikaları görülmeyi hak ediyor. İşte Türkiye’de kış tatili için gidilebilecek huzur verici rotalar…

Türkiye’de Kış Tatili İçin Ziyaret Edebileceğiniz En İyi Yerler

1- Kapadokya

Kapadokya, güzel manzaralarıyla ve büyüleyici tarihiyle kışın gidilecek yerler listesine değer bir yer olma özelliğine sahip bulunuyor. Sıcak hava balonu gezileri ile kış aylarında da Türkiye’nin en gözde cazibe merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor. Kapadokya’yı kışın ziyaret etmek, kalabalığın bölgeye akın ettiği ve sıcaklığın tavan yaptığı yaz aylarına kıyasla daha keyifli olabilir. Kapadokya’da Kasım ayının sonundan Mart başına kadar kar örtüsü bulunabiliyor. Kapadokya’nın volkanik patlamalardan oluşan büyüleyici manzaraları, kış tatilinizde unutulmaz manzaralara şahit olmanızı sağlayabilir. Yılın hangi zamanı olursa olsun, bu yer olağanüstü bir güzelliğe sahip bulunuyor. Maceracı bir ruha sahipseniz Kapadokya’nın iklimini yürüyüş yapmaya elverişli bulabilirsiniz. Kapadokya’ya geldiğinizde mağara otellerinde konaklamanız mümkün oluyor. Kapadokyalılar tarafından binlerce yıl önce inşa edilen yeraltı şehirleri günümüzde çok çeşitli romantik ve rahat oteller tarafından işletiliyor. Kapadokya mutfağı ise özellikle kış aylarında toprak çömlek kebapları ile mükemmel bir lezzet sunuyor.

2- Ani Harabeleri

Daha az ziyaret edilen turistik yerlerden birisi olan Ani Harabeleri, soğuk aylarda cazibesini arttırıyor. Kars’ta yer alan Ani Harabeleri, Türkiye ve Ermenistan sınırında bulunuyor. Kars’a sadece 40 dakikalık bir sürüş mesafesinde yer alan eski bir Ermeni şehri olarak öne çıkıyor. Ani Harabeleri’nin öne çıkan bir başka özelliği, büyük orta çağ Ermeni Kilisesi’nin bulunması oluyor. Ani, “Bin Bir Kilise ve Kırk Kapı Şehri” olarak anılıyor. Yaz mevsimi ziyaret için en yoğun mevsim olabiliyor. Ancak Ani’yi ziyaret etmek için ideal bir zaman kış mevsimi oluyor. Kışın karla kaplı tepelerin üzerindeki bu antik kalıntılara bakmak daha büyüleyici bir görünüm yaratıyor. Yolculuğu ise Doğu Ekspresi ile yapmak kış tatili rotası için iyi bir fikir olabilir.

3- Çıldır Gölü

Kars’ta yer alan Çıldır Gölü’ne günübirlik bir geziyle veya Doğu Ekspresi vasıtasıyla ulaşabilmek mümkün oluyor. Türkiye’nin en mükemmel kış destinasyonlarından birisini de Çıldır Gölü oluşturuyor. Bu bölgenin Arktik benzeri koşullar nedeniyle oluştuğu biliniyor. Yılın sekiz ayında donmuş durumda bulunan Çıldır Gölü, sonbahar ve ilkbahar boyunca da kış görünümünü yaşamayı sağlıyor. Buranın popüler soğuk hava etkinlikleri arasında buzda balık tutmak ve atlı kızakta gezmek yer alıyor. Hatta bir kızak kiralayarak buzda gezinebilirsiniz. Çıldır’ın doğu yakasında ise gölden tutulan taze balıkların servis edildiği restoran bulunuyor. Burada lezzetli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

4- İshak Paşa Sarayı

Ağrı ilinin doğusunda yer alan bu tarihi sarayı ziyaret etmek, çok sıcak yaz aylarında ve çok soğuk kış aylarında zor olabilir. Ancak İshak Paşa Sarayı’nın muhteşem manzarasını görmek için soğuğa göğüs gerilebilir. Bu tarihi saray ve manzarası, Türkiye’yi kışın güzel yapan her şeyi içinde barındırıyor. Yüzyıllar boyunca terk edilmiş bir şekilde kalmasına rağmen, uçurumun tepesinde sağlam bir şekilde durmaya devam ediyor. Saray, 400 yıl sonra bile klasik kemerleri ve kubbeleri hâlâ ayakta durmayı sürdürüyor. Efsanevi cephesine yakından bakmak için sarayı mutlaka ziyaret etmek gerekiyor. İshak Paşa Sarayı gerçekten de kültürel bir ikon olarak özellikle bembeyaz karla kaplı kış mevsiminde muhteşem bir görünüme sahip oluyor.

5- Pamukkale

Kışın ziyaret edilebilecek bir başka kış mücevheri ise Pamukkale oluyor. Yıl boyunca popüler bir destinasyon olan bu ortam doğayı en iyi şekilde deneyimleyeceğiniz bir yer olarak öne çıkıyor. MÖ 2. yüzyılda Romalılar tarafından kaplıca olarak kullanılan Pamukkale, sıcak suyu ile mükemmel bir şifa kaynağı olarak biliniyor. Travertenlerden taşan termal sular, mineral bakımından zengin olmalarıyla öne çıkıyor. Ayrıca görünümüyle güzel şekiller ve desenler oluşturuyor. Pamukkale kış mevsiminde oldukça soğuk olsa da Greko-Romen harabeleri ve Kleopatra Havuzu da dahil olmak üzere görülecek pek çok mekâna ev sahipliği yapıyor.

6- Kaçkar Dağları

Dünyanın en muhteşem yürüyüş parkurlarından bazılarını içerisinde bulunduran Kaçkar Dağları, karla kaplı zirveleri ve etkileyici kayalıklarıyla muhteşem bir manzara sunuyor. Türkiye’nin en güzel yerlerinden birisini oluşturuyor. Karadeniz kıyısının arkasında yer alan dağ yamaçları dik ve kısmen ağaçlıktan oluşuyor. Kışın kayak turları için ideal oluyor. Birkaç inişli çıkışlı mera ise yokuş aşağı koşu imkânı sunuyor. Kaçkar sıradağlarının en yüksek noktası ise deniz seviyesinden yaklaşık olarak 4.000 metre yüksek bulunuyor. Kışın çok soğuk olan bu bölge mevsim boyunca vahşi yaşamla canlı kalıyor ve yamaç boyunca ayılar görmek mümkün hale geliyor.

turkiyede kis tatili gidilebilecek huzur veren rotalar teknosa

7- Bolu

İstanbul ile Ankara’nın tam ortasında yer alan Bolu ili, küçük kasabaları ve yöresel Osmanlı mimarisi ile öne çıkan küçük bir şehir olma özelliğine sahip bulunuyor. Yalnızca mimarisiyle değil aynı zamanda mevsimlerin değişmesiyle dönüşen büyüleyici doğasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Bolu, özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için hafta sonu kaçamağı yapabilmek adında gözde bir destinasyon haline geliyor. Kış mevsimi geldiğinde şehir bir kar örtüsüyle kaplanıyor. Yedigöller Milli Parkı’nın da bulunduğu bu şehirde büyüleyici bir tatlı su gölü olan Abant Gölü’nün çevresinde doğanın renklerinin keyfini çıkarabilirsiniz. Yakınlardaki Kartalkaya’da ise kış sporları tutkunlarını memnun edecek kayak pistleri bulunuyor. Onlarca küçük dağ evine ise ev sahipliği yapıyor.

8- Aladağlar Milli Parkı

Bu milli park, Türkiye’de yıl boyunca kar göreceğiniz ve açık bir günde hem Karadeniz hem de Akdeniz manzarası sunan büyüleyici bir mekân olma özelliğini koruyor. Türkiye’nin merkezindeki dört şehre yayılmış olan Aladağlar Milli Parkı, ülkenin en önemli sıradağlarından birisi olan Ala Dağlar’ı içerisinde bulunduruyor. Gün batımında zirvelere düşen parlak kırmızı renk nedeniyle bu ismini kazandığı biliniyor. Bu bölge, Türkiye’nin Alpleri olarak da adlandırılıyor. En iyi yürüyüş bölgesi olma özelliğini taşıyor. Kış aylarında ise bahar gölleri ve şelaleleri başta olmak üzere parkın en güzel manzaralarının çoğu çarpıcı bir görünüme sahip oluyor. Kayalıklara bakan şelale ve çevredeki buzul havuzları kışın ziyaret edilebilir.

9- Uludağ

Türkiye’nin en ünlü kayak merkezlerinden birisi olan Uludağ, yeni başlayan kayakçılar ve deneyimli kayakçılar için 28 kilometrelik pistlere sahip bulunuyor. Ziyaretçiler, yaklaşık olarak 25 dakika süren ve 9 kilometreye yayılan Türkiye’nin en uzun teleferiği olan Uludağ teleferiği ile dağa çıkabiliyor. Uludağ’ı ziyaret etmek için en popüler zaman dilimi ise kesinlikle kayak sezonu oluyor. Kayak ve snow board bu bölgede birçok yerli ve yabancı turisti kendisine çekiyor. Kayak yapmasanız bile yapılacak çok şey bulunuyor. Kar safarisi yapmak, harika kış manzarasını görebilmek için harika bir yol oluyor. Özellikle yeni yıl dönemi zamanı Uludağ’da konaklayabilir ve otellerde kalarak harika bir kış tatili yaşayabilirsiniz. Özel günlerde birçok etkinliğe bölgede ev sahipliği yapılıyor.

10- Bursa

Türkiye’nin kuzeybatısında yer alan en büyük şehirlerden biri olan Bursa Şehri, çok çeşitli cazibe merkezlerine ev sahipliği yapıyor. Kentin, içerisinde bulunan birçok park ve bahçeden dolayı “Yeşil Bursa” olarak adlandırıldığı pek çok kişi tarafından biliniyor. Gurmelerin vazgeçilmezi ünlü İskender Kebabı ise bilindiği gibi bu yöreden geliyor. Bursa Şehri; Ulu Cami, Yıldırım Çarşısı ve Karagöz Müzesi gibi birçok tarihi yeri içerisinde barındırıyor. Bu nedenle UNESCO Dünya Mirası statüsüne layık görülüyor. Yaz ve kış ayları boyunca görülmesi gereken pek çok yere sahip bulunuyor. Yapılabilecek birçok iç ve dış mekân aktivitesi bulunabiliyor. 14. yüzyıldan beri şehirde varlığını sürdüren 20 kubbeli Ulu Camii’yi görmeyi kış aylarında da kaçırmamak gerekiyor.

11- Mardin

Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan Mardin İli; bir tarih, arkeoloji ve dini miras deposu olarak öne çıkıyor. Mezopotamya ovasında kayalık bir çıkıntının üzerinde yer alan Mardin, yılın her döneminde görülmesi gereken bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Bölgeden çıkarılan ekru renkli kireç taşından yapılmış olan bu şehir, çevresindeki manzara ile mükemmel bir uyum içerisinde yer alıyor. Sıcaklığın tek haneli rakamlara düştüğü soğuk kış aylarında da bu manzarayı görmek gerekiyor. Mardin, kış aylarındaki soğuğuna rağmen insanı ısıtan güneşi ile biliniyor ve bu da şehri harika bir kış destinasyonu haline getiriyor. Mardin, Artuklu Hanedanlığı ile de ilişkilendirilen 11. ve 12. yüzyıl anıtları başta olmak üzere ilgi çekici bir mimariyi içerisinde barındırıyor. Kaleden çarpıcı manzaralar görebilmek için sırtın tepesine kadar yürümek gerekiyor. Açık bir Aralık gününde ise Suriye ve Irak sınırlarına kadar tüm manzara görülebiliyor. Sokaklarında dolaşırken tarihi medrese okullarına rastlamak mümkün oluyor. Mardin, eğimli cepheleri ve büyük avlularıyla yöresel evlere ev sahipliği yapıyor. Bölgede Süryani Ortodoks gümüşçülerin atölyelerini görebilmek mümkün oluyor.

12- İzmir

Göz alıcı kumsallarıyla ünlü İzmir Şehri, bir yaz tatili destinasyonu olarak bilinebilir. Ancak kış aylarında da düşük sezonunda olmasına rağmen farklı bir güzelliğe bürünür. Ege Sahili’nde yer alan bu hareketli liman kentinin sokakları kış aylarında büyük ölçüde boş olur. Çünkü tatilciler artık bulunmaz ve çoğu insan evlerine çekilir. İzmir’in Alsancak bölgesi ise kış aylarında bile hareketliliğini korumaya devam eder. Alaçatı sokakları daima cazibesini korur. İzmir’in Balçova ilçesi ise kış deneyimi sunar. Muhteşem bir ormanın içerisinde yer alan termal kaplıcalar kış aylarında görülmeye değer olur. Kış aylarında sakin bir tatili İzmir’de yapabilirsiniz. Balçova’daki merkezlerden birinde kaplıcaya gitmek iyi bir fikir olabilir.

13- Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti, Türkiye’nin en fazla tanınan arkeolojik alanlarından birisi olma özelliğine sahip bulunuyor. Yaz aylarında ise en çok ziyaret edilen tarihi cazibe merkezi burası oluyor. Kış mevsiminde ise hala popüler olan Efes’te kalabalık, yaz aylarına kıyasla oldukça az oluyor. Bu durum da antik kalıntıların tadını çıkarmak ve çevredeki tepelerde yürüyüş yapmak için daha fazla nefes alma alanı olacağı anlamına geliyor. Tarih meraklısıysanız kış tatilinizi Efes’te planlamaktan çekinmemelisiniz. Eski tiyatrosu, Celsus Kütüphanesi ve güzel Bizans mozaikleri ile bu tarihi bölgenin, yaz ya da kış demeden her mevsimde mutlaka görülmesi gerekiyor.

Siz de tatile giderken yanınıza alacağınız tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya ziyaret edebilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
buzdolabi kokusunu ne giderir teknosa
Devamını Oku

Buzdolabı Kokusunu Ne Giderir?

Yiyeceklerimizi bozulmaması için sakladığımız buzdolaplarımız bazen kötü koku yayarak bize sürpriz yapabiliyor. Buzdolabını her açtığımızda rahatsızlık verecek seviyede…
Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli teknosa
Devamını Oku

Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sağlıklı yaşam konusunda tüm uzmanların ortak görüşü düzenli olarak mutlaka spor yapılması gerektiği oluyor. Ancak bilinçsiz bir şekilde…
kurutma makinesi neler atilmaz teknosa
Devamını Oku

Kurutma Makinesine Neler Atılmaz?

Modern hayatın içerisinde zaman en önemli şeylerin başında yer alıyor. Günlük birçok işimizde zaman kazanacağımız yöntemleri uyguluyor ve…
televizyon acilmiyor teknosa
Devamını Oku

Televizyon Açılmıyor Neden?

Akşamları evimizde ailece vakit geçirirken ya da kendi başımıza oyun oynarken, en çok ihtiyaç duyduğumuz cihazlardan biri televizyon…
Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Elektrik üretimi güneş veya rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan ya da fosil, doğalgaz veya kömür gibi kaynaklar kullanılarak yapılır.…