Sanal gerçeklik gözlükleri, oyun ve eğlence alanlarında giderek daha popüler hale geliyor. Standart başa takılan ekranlardan (HMD) daha hafif ve daha rahat oluyorlar. Çoğunda bir dizi etkileşimli özellik bulunuyor. Bunlara örnek olarak ses, video ve kafa takibi verilebilir. Bu gözlükler, iki görüntü gösterdikleri için bir çift 3D gözlüğe benzer şekilde davranıyor. Sıradan gözlükler tek bir görüntü gösteriyor ancak 3D ve sanal gerçeklik gözlükleri, her bir göz için bir tane olmak üzere iki görüntü gösteren polarize lensler içeriyor. Bu gözlüklerin daha gelişmiş versiyonları kafa takip sistemleri içeriyor. Bu sistem, kullanıcının çevresinde hareket ederken gördüğü görüntüleri ayarlamak için sinyaller gönderen bir bilgisayara bağlı oluyor. Kullanıcının algı derinliği yanılsaması veren üç boyutlu görüntüleri görmesini sağlıyor. Örneğin, kullanıcı sanal gerçekliği mimari amaçlar için kullanıyorsa, bir binayı farklı açılardan görebiliyor ve içinde veya çevresinde yürüyebiliyor. Birçok sanal gerçeklik gözlüğü, kullanıcının hareketlerini haritalayan ve buna göre görüntüleri ayarlayan bir izleme sistemi içeriyor. Kullanıcı başını her hareket ettirdiğinde, belirli bir yönde yürüdüğünde veya başka bir eylemde bulunduğunda, o bunu yaparken önündeki sahne değişiyor. İzleme sistemi, kullanıcıya gerçekçi bir algı derinliğine sahip gerçekçi bir ortamın gösterilmesi için bu görüntüleri ayarlayan bir bilgisayara bağlı oluyor. İzlemenin olabildiğince doğru olması gerekiyor, yoksa illüzyon bozuluyor. Gözlük takan kişinin, beynin bir araya getirdiği iki ayrı görüntüyü görmesini sağlıyor. 3D derinlik yanılsamasını veren şey bu oluyor. Buna genellikle deneyime katkıda bulunan video ve ses eşlik ediyor. Amaç, kullanıcıya gerçekçi ve gerçek dünyaya benzer şekilde davranan bir dünya sunmak oluyor.

Sanal gerçeklik gözlükleri artık insanları eğitmenin, görevleri yerine getirmenin ve deneyimlemenin yeni yollarını sunmanın bir yöntemi olarak birçok farklı endüstri için kullanılıyor ve geliştiriliyor. İşte VR teknolojisinin oyun endüstrisi dışında kullanıldığı 12 heyecan verici yol…

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Nerelerde Kullanılabilir?

1- Eğitim

2015 yılında Google, Expeditions Pioneer programını başlattı ve bu programda binlerce okul, bir öğretmenin sınıfını sanal bir geziye çıkarmak için ihtiyaç duyduğu her şeyi içeren bir kit ile tanıştırıldı. Akıllı telefon, öğretmenin turu yönetmesi için bir tablet, internet bağlantısı olmadan yapılacak geziler ve öğrencileri Eyfel Kulesi’nden Çin Seddi’ne kadar her yere taşıyabilen 100’den fazla sanal geziden oluşan bir kitaplık… LectureVR ve AltspaceVR gibi yeni platformlar da her türden eğitimciye avatarlar oluşturma, benzersiz bir etkileşim ve sosyalleşme düzeyiyle “çok oyunculu” oturumlar yürütme teknolojisi sağlayarak yeni öğretim olanakları getirmeyi umuyor. Toyota, gençleri ve ebeveynleri dikkatsiz sürüşün tehlikeleri konusunda eğitmek için tasarlanan TeenDrive365 kampanyasının bir parçası olarak Oculus kulaklıklarını zaten kullanıyor. Şirket, VR başlıklarının sunduğu sürükleyici deneyimlerin, eğitimin tüm alanlarında devrim yaratma potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.

2- Alışveriş ve E-Ticaret

Trillenium, markalar için sanal mağazalar oluşturan bir girişim olarak öne çıkıyor. Amaçları, ise gerçek hayattaki alışveriş deneyimini e-ticaretin rahatlığıyla birleştirmek. Uygulama, tüm mağazalarda sanal turlar sağlayarak geleneksel çevrimiçi alışverişi geliştiriyor. Kullanıcılar, bir web sitesinde düz metin ve resimlerden oluşan sayfalara bakmak yerine gerçek zamanlı bir alışveriş deneyimi yaşayabiliyor ve hatta arkadaşlarını kendilerine katılmaya davet edebiliyor. Uygulama, 2015 yılında duyurulmasından bu yana çevrimiçi İngiliz moda ve güzellik mağazası ASOS da dahil olmak üzere bazı büyük perakendecilerin dikkatini çekti. Alışveriş yapanlar, çeşitli ürünlere odaklanarak sanal mağazayı gezebiliyor, ürünlere farklı açılardan bakabiliyor ve diğer müşterilerle sosyalleşebiliyor.

sanal gerceklik gozlugu ile neler yapilabilir teknosa

3- Uzay

NASA, bir dizi farklı uzay gemisinde bulunma deneyimini halkla paylaşmak için VR’yi kullandı. Katılımcılar, bir astronotun kapsüle tırmanmak gibi şeyler yaptığında ne yaşadıklarını görme şansına sahip oluyor. Daha da iyisi, NASA araştırmacıları, operatörün hareketleri ve mimikleriyle bir robotik kolu kontrol etmek için bir yöntem geliştirdiler. Bu yaklaşımın bir gün dünyadan milyonlarca mil uzakta bulunan gezginleri veya diğer araçları manipüle etmek için kullanılabileceği düşünülüyor.

4- Otomotiv İmalatı

Otomotiv endüstrisinde araştırma ve geliştirme için muazzam meblağlar harcanıyor. Sanal gerçeklik, şirketlerin yeni tasarımları çeşitli senaryolarda test etmelerine ve bir prototip oluşturulmadan önce bile bir ürünün performansı hakkında fikir edinmelerine olanak tanıyor. Çalışanlar bir VR kulaklığı takıp bir arabanın her köşesini üretilmeden önce inceleyebiliyor. Teknoloji, doğrudan bilgisayar destekli tasarım (CAD) sistemine bağlanıyor ve mühendislerin motor veya ön panel gibi farklı tasarım öğelerini incelemelerine ve potansiyel sorunları karmaşık hale gelmeden veya daha kötüsü maliyetli bir geri çağırmayla sonuçlanmadan önce belirlemelerine olanak tanıyor.

5- Sağlık

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, sanal gerçekliği ilk benimseyenlerden bazıları oldu. Geçmişte, teknoloji beceri eğitimi, ameliyat simülasyonu, robotik cerrahi ve fobi tedavisinde kullanılan VR teknolojisi, sağlık uzmanlarının hastalar için herhangi bir risk oluşturmadan güvenli bir ortamda yeni beceriler uygulamalarına ve mevcut becerileri yenilemelerine olanak tanıyor. Sanal gerçeklik simülasyonları, bir hastanın anatomisinin inanılmaz derecede ayrıntılı 3D modellerini oluşturmak için taramalardan ve ultrasonlardan alınan gerçek teşhis görüntülerini kullanıyor. Cerrahlar, tümörlerin yerini tespit etmenin, cerrahi kesikler yapmanın ve karmaşık prosedürleri gerçekleştirmenin en güvenli ve en verimli yolunu belirlemek için bu sanal modelleri kullanabiliyor. Ayrıca, sanal gerçeklik rehabilitasyon için ilgi çekici ve etkili bir araç olarak hizmet edebiliyor. Beyin yaralanmalarından mustarip hastalara, geleneksel fizik tedaviden daha hızlı motor ve bilişsel işlevleri geri kazanmalarına yardımcı olan sürükleyici bir sanal gerçeklik terapisi yardımcı olabiliyor. Sanal egzersizler ve gerçek zamanlı geri bildirimler, oyun gibi hissettirmek ve hastaları günlük yaşamda gerçekleştirmeleri gereken aktiviteleri uygulamaya motive etmeye yardımcı olmak için yapılıyor.

6- Meditasyon

Uzun ve stresli bir iş gününden sonra, kendinizi tüm sorunlarınızın anında yok olduğu sakin, dinlendirici bir kumsala götürebilseniz harika olabilirdi. VR yazılımıyla, kullanıcılar gözlüğü takarak dışarı çıkabiliyor ve çeşitli dinlendirici ortamlara kendilerini kaptırabiliyor. Rehberli meditasyon, dünyevi dertlerinizden uzaklaşıp biraz nefes almayı her zamankinden daha kolay hale getiriyor. Sanal gerçeklik teknolojisi, fobilerden mustarip hastaların güvenli, kontrollü bir ortamda kalırken korktukları şeylerle temasa geçmeleri için güvenli bir ortam da sağlayabiliyor. Teknoloji, travma sonrası stres bozukluğundan mustarip bir grup savaş gazisi üzerinde kullanıldığında bile etkili oluyor.

7- Turizm

Turizm pazarında en büyük fırsat, tüketicilerin nereye seyahat etmek istedikleri konusunda karar vermelerine yardımcı olmak olabilir. Yerleri ve tatil köylerini sürükleyici bir birinci şahıs bakış açısıyla keşfetme yeteneğine sahip olmak, birinci sınıf bir cazibe merkezine veya çok fazla tanınmaya sahip olmayan destinasyonlar için özellikle değerli olabilir. İnsanlara sanal bir tur sunmak seyahat rezervasyonlarını yapmadan önce bir tatil destinasyonunun sunduğu her şeyi pratik olarak deneyimlemelerini sağlıyor. Otel operatörleri, konuklarına daha fazla deneyim sağlamak için VR cihazlarını kullanıyor.

8- Askeri Eğitim

ABD ordusu yıllardır askerleri konuşlandırmak üzere eğitmek için sanal gerçeklik simülatörleri kullanıyor. Özel ticari olmayan geliştirici platformlarının kullanımıyla birlikler, ekiplerin doğru bir şekilde kopyalanmış 3B ortamlarda birlikte çalışma ve taktik ekipman kullanma pratiği yapabileceği oyun benzeri savaş simülasyonlarına yerleştiriliyor. VR başlıklarının sağladığı sürükleyici görünüm, kursiyerlerin tüm dikkatini çekerek hayati bir eğitim unsuru sağlıyor. Böylece öğrendikleri dersler ve beceriler daha kolay akılda kalıyor ve hatırlanıyor.

9- Mahkeme Salonları

Onlarca yıldır yargıçlar ve jüri üyeleri, kişileri tespit etmek ve suç mahallerini değerlendirmek için grenli, 2 boyutlu fotoğraflara güvenmek zorunda kaldı. Ancak bir suçu 3 boyutlu olarak görmek, onlara belirli bir alanda olayların zaman içinde nasıl geliştiğine dair çok daha eksiksiz bir görselleştirme sağlayabilir. Araştırmacılar, tartışılan olayları ve senaryoları gerçekçi bir şekilde yeniden oluşturmak için VR kulaklıkları gibi etkileşimli teknolojinin kullanılmasının, insanların bir vakanın ayrıntılarını anlamasını ve masumiyetinden veya suçluluğundan şüphelenilen bir kişi hakkında bilinçli kararlar vermesini kolaylaştırdığı sonucuna varıyor.

10- Müzeler

Kültür dolu bir öğleden sonra Louvre’u ve Metropolitan Sanat Müzesi’ni görebildiğinizi hayal edin. Sanal gerçeklik, insanların müzelerin ünlü koleksiyonlarını gezebilecekleri sanal alanlar yaratmak için yazılım geliştiricilerle iş birliği yapıyor. Böylelikle kullanıcılar; Londra’daki British Museum’a, New York City’deki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’ne kolaylıkla gidebiliyor. Koleksiyonlarından bazılarını Google Cardboard üzerinden sanal olarak görüntülenebilir hale getiren müzeler, akıllı telefonu ve Cardboard VR kulaklığı olan herkesin müzede gezinebilmesini sağlıyor.

11- Canlı Etkinlikler

Spor tutkunları için şirketler oyunun kurallarını gerçekten değiştirebilir. Maç günü stadyum deneyiminin heyecanını oturma odanızın konforuna taşımak için sanal bir stadyum inşa eden VR platformları bulunuyor. NextVR isimli bir şirket, VR’ı günümüzde film ve TV şovları akışı yapmak kadar yaygın hale getirerek sanal gerçekliğin Netflix’i olmak istiyor. NBA sezonunun ilk maçını kenardan canlı yayınlayan bir uygulama geliştirdikten sonra büyük ses getiren şirket, gösteriden sonra sürekli geliştirme için 30 milyon doların üzerinde yatırım topladı. NextVR, kullanıcıları stadyum etkinliklerine ve büyük biletli konserlere götürmeyi sağlayacak bir sanal gerçekliği geliştirmeyi de planlıyor.

12- Filmler

Oculus Quest, Netflix, YouTube, Prime ve diğerleri gibi platformlar VR teknolojisini destekliyor. Her birinin görüntüleme deneyimini optimize eden özel bir uygulaması bulunuyor. Bu, tüm favori programlarınızı, filmlerinizi ve videolarınızı benzersiz bir şekilde izleyebileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca Bigscreen gibi uygulamalar, arkadaşlarınızla takılabileceğiniz, film izleyebileceğiniz, oyun oynayabileceğiniz, 50’den fazla TV kanalını yayınlayabileceğiniz ve hatta üretken amaçlar için uzaktan iş birliği yapabileceğiniz sanal bir oturma odasını simüle ediyor.

13- Sosyal Medya

Facebook’un ana şirketi Meta aynı zamanda VR öncüsü Oculus’un da sahibi. Bu nedenle sosyal medyanın sanal gerçeklikte büyük bir varlığa sahip olması şaşırtıcı olmuyor. VR başlığı, tam olarak yararlanmak için 360 derece çekilmiş popüler içerikleri paylaşmak da dahil olmak üzere, sosyal medya arkadaşlarınızla her zamankinden daha yakın olmanızı sağlıyor. Yeni nesil sosyal medya, Meta’nın metaverse vizyonunu sunan Horizon Worlds ile sanal gerçeklikte kullanıma sunuluyor.

14- İş Hayatı

Sanal gerçeklik tamamen eğlence ve oyun ile ilgili olmuyor. Uzaktan veya hibrit çalışmaya geçiş yapan bu kadar çok insan varken, bağlantıda kalma konusunda baskı artıyor. Video konferans hiç yoktan iyi olabilir ancak bir grup iş arkadaşıyla bir ofiste oturma hissini tam olarak yansıtmaz. Avatarlarla, içinde dolaşabileceğiniz sanal ortamlarla ve dosya paylaşma yeteneğiyle sanal gerçeklik, binlerce kilometre uzakta olsalar bile insanların bağlantıda kalmasına yardımcı olmak için çok daha iyi bir iş çıkarıyor.

15- Sanat

Sanal gerçeklik, yaratıcı insanlar için harika bir teknoloji oluyor. Gerçek zamanlı kontrol cihazlarını kullanarak yaratmaya odaklanan çok sayıda VR uygulaması bulunuyor. Bu, sanal alanınızı “boyamak” kadar basit olabilir veya dijital ortamda kendi şaheserlerinizi yaratmak için sanal bir çömlekçi çarkı kullanmanın karmaşıklığının üstesinden gelebilir. VR teknolojisiyle, pahalı malzemeler için ödeme yapmak zorunda kalmadan ve daha sonra temizlemeniz gereken dağınıklık olmadan, hemen hemen her ortamda yaratıcı olabilirsiniz.

Siz de sanal gerçekliği deneyimlemek ve en iyi sanal gerçeklik gözlüklerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Xiaomi Akıllı Gozluk Teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Akıllı Gözlük Geliyor

Dünyadaki teknoloji devleri son dönemde giyilebilir teknolojik cihazlar geliştirmeye daha fazla ağırlık veriyor. Akıllı saatlerden sonra akıllı gözlükler…
apple airpods 3 ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Apple AirPods 3 Özellikleri

Kablosuz kulaklık dünyasında, pazar devi Apple başta olmak üzere birçok markanın birçok modelleri bulunmakta. Bu marka ve model…
uygun yayinci ekipmanlari teknosa
Devamını Oku

Uygun Yayıncı Ekipmanları

Dijital yayıncılık, kendi içeriklerinizi dilediğiniz gibi kurgulayabilmenizi ve takipçilerinizle buluşturabilmenizi en iyi şekilde mümkün hale getirir. Teknolojinin imkanları…
hdd ssd farki teknosa
Devamını Oku

HDD SSD Farkı Nedir?

Depolama alanı bilgisayar seçiminde en çok dikkat ettiğimiz donanımsal özelliklerden biri oluyor. Bilgisayar alırken pek çok özelliği göz…