Farklı markalar farklı ekran türleri ile telefonlarını piyasaya sürüyor. Peki akıllı telefon ekran türleri hangileri? Hangi ekran türü hangi konuda size fayda sağlıyor? Bu yazımızda piyasada yer alan cep telefonlarında hangi ekran türlerinin bulunduğunu inceleyeceğiz.
TFT LCD (Thin Film Transistor)
Bu teknoloji aslında bilinen ve kullanılan en yaygın ekran teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistem basitçe sıvı ekran teknolojisi olan LCD ve TFT’yi birleştiriyor. Amaç ise görüntü kalitesini arttırmak. TFT LCD’lerin farklı kullanım alanları bulunuyor. TFT LCD’lerin kullanıldığı farklı cihazlar arasında, televizyonlar, bilgisayar monitörleri, cep telefonları, taşınabilir video oyun sistemleri, kişisel dijital yardımcılar, navigasyon sistemleri ve projektörler bulunuyor.
TFT LCD teknolojisi diğer ekran teknolojilerine göre fiyat olarak biraz daha avantaj sağlıyor. Bu yüzden de maliyeti düşük tutulmak istenen cihazlarda daha çok tercih ediliyor. Az enerji tüketiyor ve pil ömrünü kısaltmıyor. Keskin bir görünüme sahip oluyor. Geometrik bozulmalara çok fazla rastlanmıyor. TFT LCD’lerin tepki süresi de oldukça kısa oluyor. Fiziksel tasarımı birçok kişi tarafından beğeniliyor. Renk spektrumu ve renklerin canlılığı konusunda ise biraz zayıf kalıyor.
IPS LCD (In Plane Switching)
Bu teknoloji ise TFT LCD’ye göre daha iyi bir ekran deneyimi sunuyor. Az enerji tüketiyor. Renk derinliği oldukça geniş oluyor. Milyonlarca renk üretebiliyor. Son derece geniş bir görüş açısına sahip. Aynı zamanda güneş ışığı altında daha iyi bir ekran görünürlüğü ortaya koyuyor. IPS LCD, TFT LCD’ye göre daha az sürede piksel yanıtı veriyor. Aynı zamanda daha düşük bir yenileme hızına da sahip. Bu da görüntülerin daha az bulanık olmasına yol açıyor.
OLED (Organic Light Emitting Diode)
Günümüzdeki yeni teknolojilerden biri olan OLED, organik ışık yaydığı için renkleri çok iyi şekilde aktarıyor. Çok hızlı yanıt süresine sahip. TFT LCD ve IPS LCD’ye göre daha geniş izleme açısı sunuyor. Parlaklık konusunda da oldukça iddialı. Ağırlık olarak çok hafif olabiliyor. Tasarımının ince olması ve gücü verimli tüketmesi açısından ön plana çıkarken, mükemmel bir renk skalası da sunuyor.
AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode)
AMOLED ise OLED’in bir üst teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor. OLED ekranda gördüğünüz her özellik AMOLED’de de bulunuyor. Ancak, ekstra bir özellik olarak bu ekranda her piksel kendi içerisinde yönetiliyor. AMOLED ekranlar son derece canlı renklere sahip ve enerji verimliliği gayet iyi.
Süper AMOLED
Süper AMOLED, AMOLED ve OLED’de gördüğümüz tüm özelliklere sahipken, artı olarak dokunmatik sensörler ile oluşturulmuş bir teknoloji. Süper AMOLED dokunmaya daha çok duyarlı olup, yenileme hızı çok üst düzeyde bulunuyor. Süper AMOLED ince bir tasarıma sahip çünkü arka tarafta ekstra bir ışığa ihtiyaç duymuyor.
Ekran Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Sıraladığımız ekranlar arasından seçim yapma aşamasına geldiğinizde bazen kafanız karışabiliyor. Akıllı telefon ekran türleri hakkında seçim yaparken inceleyebileceğiniz çok fazla özellik bulunuyor. Ancak burada sizin bir cep telefonundan beklentileriniz ve ayırabileceğiniz bütçe aralığı önemli oluyor. Teknoloji ilerledikçe, yeni ekran teknolojileri de fiyat olarak artıyor. Cep telefonunuzu almadan önce farklı markaların özelliklerini de incelemeli ve birbirleri ile karşılaştırmalısınız. Cep telefonunuzu sadece konuşmak ve mesajlaşmak için kullanıyorsanız LCD ekranlar sizin için uygun olabilir. Ancak cep telefonunuzda çözünürlüğü yüksek oyunlar oynamak istiyorsanız AMOLED ya da SÜPER AMOLED’i tercih edebilirsiniz.
AMOLED ekrana sahip Xiaomi Mi Note 10 Lite 6-64GB Siyah Akıllı Telefonu incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.