Space X ve Tesla’nın yaratıcısı ve kurucusu olan Elon Musk’ın 2016 yılında kurmuş olduğu “Neuralink”, bir nöroteknoloji şirketi olarak çalışmalarına devam ediyor. Neuralink’in amacı; geliştirmiş oldukları yeni teknoloji sayesinde zihinsel ve sinirsel hastalıkların önüne geçmeyi hedefleyen simbiyoz bir yaşam oluşturmak.

2016 yılında San Fracisco’da kurulan şirket yine aynı binada yer alan yapay zeka geliştirme şirketi olan “OpenlAl” ile komşu. İki şirketin yürütmüş olduğu projeleri inceleyince bu komşuluk ilişkisi iki taraf için de oldukça faydalı ve avantajlı görünüyor. Her fırsatta yapay zekadan korktuğunu belirten Musk, Neuralink girişimiyle bu korkunun üzerine gidiyor denilebilir. 100 milyon doları projenin yaratıcısı olan Elon Musk’tan olmak üzere toplamda 158 milyon dolarlık yatırım alan şirketten 100 kişiden fazla insan çalışmakta.

Musk’ın yarattığı Neuralink projesi yüksek bant genişliğine sahip olan (Brain Computer Interface- BCI) makine-beyin arayüzleri tasarlayıp uygulamak. 5 yıl gibi çok da uzun olmayan bir süre içerisinde insanların konuşmaya ve dil bilmeye ihtiyacı olmayacağını söyleyen Musk, insanları çok heyecanlandırdı. Ayrıca bu implantın; hafıza kaybı, görme bozuklukları, depresyon gibi çeşitli nörolojik sorunları tedavi edeceği, aynı zamanda omurga yaralanmasını çözebileceği tahmin ediliyor. Neuralink’in yakın vadeli ilk hedeflerinden bir tanesi Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisini sağlamak.

Anesteziye ihtiyaç duyulmayan operasyonda kafatasının bir kısmı kesilerek kablolar yerleştirilmekte. Kabloların amacı beyin nöronlarını algılamak oluyor. Neuralink ameliyat robotu sayesinde damarların haritasını çıkartarak damarsız yerlere yerleştiriyor. Beyinde kanama ve deformasyon olmadan yerleştirilen çip 1 günden az sürede beyne takılabiliyor.

Neuralink’in Özellikleri Neler?

Elimizde olan bilgilere göre Neuralink’in özellikleri şöyle:

  • Sağlanan her bağlantı için 1024 kanal genişliğiyle var olan teknolojilerin üzerinde bir hız vaad ediyor.
  • Enfeksiyon riski olmayan bu teknolojide büyük kask, uzun kablo ve dev sensör gibi tüketiciyi yoran parçalar yok.
  • İnternete bağlanan her türlü elektronik cihazın Neuralink sayesinde beyin sinyalleri ile kontrol edilmesini sağlıyor.
  • Uygulanması lazer göz ameliyatı kadar kolay.
  • Bataryası 1 gün boyunca yetecek olan bu teknoloji aynı zamanda sıcaklık ve basınç gibi verileri de ölçecek.
  •  Hızlı şekilde seri üretime geçilmesi hedeflenen ürün 23mm çapa ve 8mm kalınlığa sahip. Direkt olarak kafatasına entegre edilecek.
neuralnk nedir teknosa

Neuralink’in Zararlı Neler?

Teknolojinin ilerleyiş aşamasını bilmediğimiz için gelecekte olan zararları hesaplamak mümkün olmadığından sizinle paylaşacağımız zararlar gerçekleşmesi muhtemel zararlar oluyor. Zararlara değinmek gerekirse:

  • Yapay zekanın uzun vadede bizi ele geçirme riski. Bu konu her ne kadar şu an mümkün olmasa da, insanın ve teknolojinin birbiriyle bağlandığı her alanda bu tehdit karşımıza çıkmakta.
  • Yan etkiler ve beyne zarar vermesi bir diğer ihtimal. Beyin kavramını bilim hala çözememişken bu tarz bir yapay zekanın beyne zarar vermesi mümkün.
  • Bilirsiniz ki internete bağlantısına sahip olan her araç hacklenebilir. Neuralink teknolojisi temelde yazılımsal bir ürün olduğu için bu cihaz bir süre sonra başka insanlar tarafından kontrol edilebilir.

Neuralink’in Hayatımıza Olan Etkileri

Neuralink projesi ilk kez duyurulduğunda herkesin aklında pek çok soru işareti oluştu. Şu an gelinen noktaya baktığımızda ilk meyvesini veren Neuralink bir domuz üzerinde denendi. Sorunsuz şekilde çalışan çip Neuralink ameliyat robotuyla kafa derisinin içine monte edildi. Birkaç dakikalık kısa bir operasyon bi çipi beyne entegre etmek için yeterli oluyor.

Büyük fırsatlar getirecek olan bu teknoloji beraberinde büyük tehditleri de getiriyor. Engellilerin eli, ayağı, kolu hatta ve hatta gözü olabilecek bu proje herkesi çok heyecanlandırdı. Bir düşünün akıllı protezlerin sadece beyin gücüyle çalışır hale geldiğini ya da görme engelli bireylerin hayatına kattığı yaşama sevincini. Ya da oyun oynarken hiçbir donanım kullanmadığınızı, sadece düşünerek yönetebildiğinizi düşünmek gerçekten müthiş bir deneyim olmaz mıydı?

Öte yandan yukardaki paragraflarda bahsettiğimiz güzel yanların yanında pek çok olumsuz yönü de olabilir. Bunların en başında kişinin gizlilik hakları ve hacklenme durumu var. Gizlilik konusunda hiçbir teknoloji ürününe tam anlamıyla güvenilmediği gibi bu çipe de güvenilir olmayabilir. Öte yandan hacklendiğimiz durumda oluşabilecek zararlar, kayıplar hatta verilerin çalınması gibi birçok kötü senaryo var.

Aslında, dijital ortama insan beyninin aktarılma fikri daha önceden yapıldı. Örnek vermek gerekirse 2017 senesinde hayata veda eden ve konuşma engeli bulunan dünyaca ünlü fizikçi Stephan Hawking’in o meşhur bilgisayarını hatırlayın. Hawking, göz hareketleriyle yazı yazarak bilgisayarının konuşmasını sağlıyordu. Neuralink projesiyle düşünülen konuşmalar direkt olarak beyinden okunacak. Her ne kadar bu projenin potansiyelinin çok azını biliyor olsak da ilerleyen dönemde Elon Musk’ın bu konuda daha fazla bilgiyi bizimle paylaşacağına hiç şüphe yok. Hangi şartlar altında geliştirildiği, zararları ve faydaları tartışılıyor olsa da insanlık ve teknoloji adına çok önemli bir gelişme. Üst taraflarda söylediğimiz nedenlerden dolayı Neuralink insanlık için büyük bir aşama olup büyük umutlar barındırsa da tartışmasız savunulacak bir sistem haline asla dönüşmüyor.

Yukarıda Neuralink nedir ne işe yarar anlatmaya çalıştık.

Siz de yeni teknolojileri yakından takip eden biri iseniz tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ilk macintosh bilgisayar hangisi teknosa
Devamını Oku

İlk Macintosh Bilgisayar Hangisiydi?

İlk bilgisayarlar çıktığında IBM piyasada hakim firma olarak bulunuyordu ve sadece iş dünyası profesyonelleri için bilgisayar üretiyordu. Ancak…
bilgisayar nasil guncellenir teknosa
Devamını Oku

Bilgisayar Nasıl Güncellenir?

Modern hayatın vazgeçilmez cihazlarının başında bilgisayarlar geliyor. İş ve özel hayatımızda ihtiyacımız olan hemen her şeyi bilgisayarlarla yapabildiğimiz…
en iyi isitici markalari neler teknosa
Devamını Oku

En İyi Isıtıcı Markaları

En iyi ısıtıcılar, enerji faturanızda biraz tasarruf etmenize gerçekten yardımcı olabilir. Alan ısıtıcıları, farklı koşullara uyacak şekilde tüm…
En konforlu mouse pad tavsiyeleri
Devamını Oku

En Konforlu Mouse Pad Tavsiyeleri

Harici bir donanım olan mouse, bilgisayar kullanırken metin, dosya, klasör veya simgeleri hareket ettirmeye yarayan en fonksiyonel bileşenlerden…
nikola tesla icatlari teknosa
Devamını Oku

Nikola Tesla İcatları

Şüphesiz bilim dünyasındaki en sembol isimlerden biri olan Nikola Tesla, 1856 yılında günümüz Hırvatistan’ında doğdu. Babası Milutin, Sırp…