Bilgisayarlar, laptoplar, tabletler ve akıllı telefonlar günlük yaşamın kaçınılmaz bir parçası haline geliyor. Büyük bir çoğunluk bunları düzenli olarak kullanıyor. Bu yüzden çocuklar, kullanmak istemeye başladıklarında sürpriz olmuyor. Çocuk sağlığı uzmanları, çok fazla ekran zamanının çocukların fiziksel, sosyal ve davranışsal sağlığına zarar verdiğini söylüyor. Ancak, ölçülü kullanıldığında teknoloji, çocukların yeni beceriler öğrenmesi için harika bir yol oluyor. Çocukların bilgisayarları ve laptopları yalnızca evde değil, okulda da giderek daha fazla kullanmalarının nedeni bu oluyor. Bu cihazlar sayesinde çocuklar, teknolojiye yönelik temel becerileri öğreniyor ve bu becerilerini zamanla geliştiriyor.

Teknoloji, okul müfredatlarının geliştirilen programları ile eğitim içinde de kullanılıyor. Bilgisayar becerileri, gelecek nesillerin işgücüne girmesi için gerekli olduğundan, çocuğunuza bilgisayar almak bir zorunluluk haline geliyor. Ancak, çocuğunuza bilgisayar satın almadan önce, göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli ayrıntılar bulunuyor.

Çocuğunuza Bilgisayar Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

1- Çocuğunuzun Yaşını Göz Önünde Bulundurun

Uzmanlar, iki yaşından küçük çocuklar için ekran (tv, telefon, tablet vb.) başında kalmayı önermiyor. Ebeveynlerin iki ile beş yaş arası çocuklar için, toplam ekran süresini günde bir saat ile sınırlandırmaları öneriliyor. Uzmanlar çocukların medya kullanımının ebeveynleri tarafından izlenmesinin önemini vurguluyor. 4–5 yaşlarındaki çocukların çoğu, fare kullanabilecek motor becerilerine sahip oluyor. Bununla birlikte, okul öncesi çocuklar hala bir bilgisayarı bağımsız olarak kullanabilmeleri için çok küçük oluyor. Bu nedenle bu gelişim aşamasında çocuğunuza bilgisayar almayı düşünmeyin. Çocuklar ilkokuldayken (5-7 yaş), bir dizüstü bilgisayarı az da olsa bağımsız olarak kullanabilirler. Çünkü altı yaşından sonra biraz daha soyut düşünebilirler. Bu noktada karmaşık ve zamana dayalı oyun ve aktivitelerden de keyif alabilirler. Bu yaştaki çocukların kişisel bilgisayara ihtiyaçları zaruri olmasa bile ebeveynleri onlara bilgisayar satın almayı düşünmeye başlayabilir. Çocuğunuz 8 ile 12 yaşları arasındaysa, daha fazla bağımsızlık ve mahremiyet arıyorsa; bu dönem çocuğunuza ilk dizüstü bilgisayarını almak için en iyi zaman dilimi olacaktır.

cocuklar icin bilgisayar secimi teknosa

2- Çocuğunuzun Çıkarlarını ve Güvenliğini Göz Ardı Etmeyin

Bugünün çocukları önceki nesillere kıyasla yeniliklere daha açık oluyorlar. İlgi alanları değişkenlik gösteriyor ve yaratıcılıkları birçok farklı şekilde tetiklenebiliyor. Teknolojiyi hızlı kavrıyorlar ve çok iyi bir teknoloji anlayışına sahip oluyorlar. Bu nedenle, satın almadan önce, çocuğunuza neden bir bilgisayar alacağınızı değerlendirin. Bilgisayarı özellikle çocuğunuzun eğitimdeki ilerlemesini desteklemek için mi satın alıyorsunuz? Çocuğunuzun biraz eğlenip oyun oynaması veya film izlemesi için mi almayı düşünüyorsunuz? Durum ne olursa olsun çocuğunuzun çıkarlarını ve güvenliğini ilk sıraya koyduğunuzdan emin olun. Çocuğunuz sadece istiyor diye ona bir bilgisayar almamalısınız.

3- Ebeveyn Denetimi Yapmayı Unutmayın

Küçük yaştaki çocuklar, özellikle çevrimiçi etkileşimler söz konusu olduğunda, her zaman en iyi kararları verecek kadar olgun olmuyorlar. Bu nedenle, bir ebeveyn olarak kontrolü elden bırakmamanız gerekiyor. Çocuğunuza kuralları ve beklentileri önceden vurguladığınızdan emin olun. Ebeveyn denetimine sahip olmak, çocuğunuzun neye, ne kadar süre bakabileceğine karar vermeniz anlamına geliyor.

  • Çocuğunuzu çevrimiçi güvenlik konusunda bilgilendirin.
  • Çocuğunuzu ortaya çıkabilecek aksaklıklar konusunda haberdar edin.
  • Siber zorbalığın ne olduğunu açıklayın.
  • Söylenen ve çevrimiçi olarak yayınlanan her şeyin sonsuza kadar kaydedildiği konusunda uyarın.
  • Oyunlardaki yaş kısıtlamalarının önemini öğretin.

Sosyal medya yeni nesillerin günlük yaşamında önemli rol oynuyor. Ebeveyn denetimi uygulamalarına sahip olmak çocukları ve gençleri, siber suçlardan ve diğer internet bağımlılıklarından korumakta önemli katkı sağlıyor.

4- Aile Bütçenizi Düşünün

Çocuğunuzun ilk bilgisayarını satın almadan önce aile bütçenizi de düşünmelisiniz. Birçok durumda ebeveynler genellikle uygun fiyatlı seçeneklere yönelme eğiliminde oluyor. Çocuğunuz sadece okul ödevleri için bir bilgisayara ihtiyaç duyuyorsa, uygun fiyatlı bilgisayarları düşünebilirsiniz. Buna karşın çocuğunuz oyun oynamak veya kodlama yapmak gibi daha yüksek donanımları gerektirecek bir bilgisayar kullanacaksa, daha pahalı seçeneklere bakmanız gerekebilir. Ancak çocuğunuzun pahalı ekipmanları zarar vermeden kullanabileceğinden emin olmalısınız.

5- İstediğiniz Özellikleri Belirleyin

Günümüzde çoğu bilgisayar ve dizüstü bilgisayar; Windows, Apple ya da Chrome olmak üzere üç işletim sisteminden birini destekliyor. Her birinin kendine özgü özellikleri bulunuyor. Bu nedenle çocuğunuz için hangisinin doğru olduğuna karar vermek size kalıyor. Windows en yaygın kullanılan işletim sistemi olarak çoğu uygulamaya uyumluluk sağlıyor. Apple’ın macOS donanımı biraz daha yüksek bütçe gerektiriyor. Chromebook ise genellikle en uygun fiyatlı seçenek olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Uygulama seçenekleri daha sınırlı bir işletim sistemi oluyor. Bütün bunları satın almadan önce değerlendirmeniz gerekiyor.

Çocuğunuzun virüs veya kötü amaçlı yazılım içeren bir e-posta ekini açabileceğini ya da internette gezinirken zararlı bir web sitesini kolayca ziyaret edebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bu yüzden cihazı satın aldıktan hemen sonra virüsten koruma yazılımı yüklediğinizden emin olun. Böylece çocuğunuzun dizüstü bilgisayarının tehditlere karşı daha güvende olmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca ekran boyutu, cihaz ağırlığı ve dayanıklılık da önemli kriterleri oluşturuyor. 12 yaşından küçük çocuklar için genellikle daha küçük ve daha hafif dizüstü bilgisayarları (28 ile 33 cm) tercih etmelisiniz. Daha büyük çocukların biraz daha büyük dizüstü bilgisayarları (33 ile 38 cm) olabilir. Çocuğunuz muhtemelen sizin gibi dikkatli bir kullanıcı olmayacağından dizüstü bilgisayarın dayanıklılığı, uzun vadeli kullanım için değerlendirmeniz gereken en önemli özellik olacaktır.

6- Yardımcı Aksesuarları Unutmayın

Çocuğunuzun okul işleri için kullanacağı bilgisayarın gerekli işlemleri yapabilmesi için bazı yardımcı aksesuarlara da ihtiyacı olacaktır. Okul yılı için hangi projelerin planlandığını öğrenmek üzere çocuğunuzun öğretmeniyle görüşün. Bu size neyin yararlı olacağı konusunda daha iyi bir fikir verebilir. Çocuğunuzun eğitim hayatı boyunca faydalanacağı yardımcı aksesuarları, temelden başlayarak zamanla genişletebilirsiniz.

  • Yazıcı
  • Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, standart ev yazıcısı olma özelliğini taşıyor. Hem renkli hem de siyah kartuş bulunduruyor.
  • Lazer yazıcılar, hız ve kaliteyle ilgileniyorsanız harika performans gösteriyor.
  • Çok işlevli bir tarayıcı/faks/fotokopi/yazıcı kombinasyonuna sahip olmanız masa alanından tasarruf sağlıyor.
  • Yardımcı Programlar

Çoğu bilgisayar, bilgisayar üreticisi tarafından sağlanan bir program paketi ile donatılıyor. Bazı durumlarda birlikte verilen programın değeri, bilgisayarın kendi değerinden bile daha fazla olabiliyor. Ek programları satın almadan önce her zaman yeni bilgisayarınızın mevcut paketini kontrol edin. Bilgisayarınızın belleğinin, programlar için yeterli olup olmadığına da dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.

7- Ebeveyn Denetimi Programı

Çoğu internet servisi sağlayıcısı ve web tarayıcısı, bazı ücretsiz ebeveyn denetimi programları içeriyor. Eğer mevcut programlarınız içerisinde bir ebeveyn denetimi programı bulunmuyorsa çocuğunuza ek koruma sağlamak için satın almak isteyebilirsiniz:

  • İzleme Yazılımı: Bu yazılım, çocuğunuzun ziyaret ettiği siteleri kontrol etmenizi sağlar.
  • Engelleme Yazılımı: Bu tür yazılımlar, saldırgan olduğu düşünülen siteleri engellemek için önceden belirlenmiş web sitelerinin bir listesini kullanır.
  • Filtreleme Yazılımı: Bu yazılım, siteleri sıralamak ve kötü sitelerin bilgisayarınızda görünmesini engellemek için bir anahtar sözcük listesi kullanır.
  • Antivirüs Programı

Bu programlar bilgisayarınızı; e-posta, web siteleri veya çıkarılabilir medya yoluyla bulaşabilecek virüslerden korumak için tasarlanıyor. Antivirüs programları artık; solucanlar, casus yazılımlar ve reklam yazılımlarıyla da mücadele ediyor.

Siz de en iyi bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
metaverse arsa nasil satin alinir teknosa
Devamını Oku

Metaverse Arsa Nasıl Satın Alınır?

Son yılların en çok konuşulan konularının başında metaverse dünyası geliyor. Sınırları ve tanımları henüz kesin bir şekilde yapılamıyor…
fotograf makinesi ne zaman icat edildi teknosa
Devamını Oku

Fotoğraf Makinesi Ne Zaman İcat Edildi?

Fotoğraf makineleri, hayatımızdaki önemli anlarımızı ölümsüzleştirmek için vazgeçemediğimiz cihazlarımızdan biri durumunda. Gelişen teknolojiyle birlikte dijitalleşen ve artık cep…