Her ne kadar bilgisayar ve cep telefonu kullanımı günlük hayatımızda ciddi bir yer kaplıyor olsa da, televizyon önemini hiçbir zaman kaybetmiyor. Gelişen teknolojiyle internete bağlanabilen akıllı televizyon modelleri artmaya devam ediyor. Ayrıca bilgisayar ve cep telefonlarımızın ekran boyutu daha küçük olduğu için büyük ekranda izleme isteğimiz nedeniyle televizyonları hayatımızdan çıkarmıyoruz. Televizyonların ekran kalitesi arttıkça ve teknolojik olarak geliştikçe daha hassas cihazlar haline geliyor. Bu nedenle temizlikleri de ayrı bir öneme sahip oluyor. Elektronik cihazlar tozu daha çok üzerine çekiyor. Televizyonlar da sabit durduğu ve büyük bir ekrana sahip olduğu için evdeki en çabuk tozlanan eşyalarımızdan biri oluyor. Görüntü kalitesini bozmamak ve herhangi bir arızaya neden olmamak için televizyon temizliğinde bazı önemli konulara dikkat etmemiz gerekiyor. Bu yazımızda televizyon ekranı nasıl temizlenir anlatmaya çalışacağız.

Temizlikte Mikrofiber Bez Kullanmalıyız

Televizyonlar içerisindeki pikseller sayesinde bize görüntüyü ulaştırıyor. Temizlik sırasında bu piksellerin zarar görmemesi gerekiyor. Bu nedenle temizlik öncesi televizyonunuzu kapatmayı unutmamalısınız. Evdeki güvenliğinizi sağlamak için fişini de çekmeniz sağlıklı olur. Ayrıca siyah ekranda üzerindeki tozları daha rahat görebileceğiniz için temizlik işinizi de kolaylaştırıyor olacaktır.

Televizyon ekranınızı temizlerken hassas yapılara zarar vermeyen ve etkili bir temizlik sağlayan mikrofiber bez kullanıyoruz. Bezin üzerine sıkacağınız temizlik sıvısının çok fazla olmaması gerekiyor. Bezin hafif nemli olması yeterli temizliği sağlıyor.

Ekran temizliği konusunda mikrofiber bez dışında kağıt havlu, penye tişört ya da daha yumuşak olması için tuvalet kağıdı gibi malzemeler kullanmıyoruz. Bunlar bizim gözümüze yumuşak gibi geliyor olsa da televizyon ekranına ufak zararlar verebiliyor. Bu zararlar bir süre sonra ciddi problemler haline gelebiliyor.

Televizyon ekranını silerken narin hareketlerle temizlik işlemini yapıyoruz. Fazla bastırarak ekranın daha temiz olmasını sağlamıyoruz. Aksine ekrandaki piksellere zarar verip ölü piksellere neden olabiliyoruz. Herhangi bir çıkmayan leke olması durumunda o noktaya fazla baskı uygulamak da aynı sorunlara yol açıyor olacaktır.

Temizlikte Doğallıktan Yana Olanlar İçin Sirkeli Su Kullanımı

Temizlik yaparken çok fazla kimyasal kullanmaya ihtiyaç duyuyoruz. Ancak son dönemde sağlıklı yaşam için kimyasal maddeleri azaltıyor ve eski yöntemleri daha çok kullanmaya başlıyoruz.

Televizyon ekranını temizlerken kendinize sirkeli su karışımı hazırlayabilirsiniz. Eşit miktarda sirke ve suyu karıştırarak kendi temizlik sıvınızı oluşturabiliyorsunuz. Hazırladığınız bu karışımı spreyli bir kaba alıp mikrofiber bezin üzerine sıkarak kullanabilirsiniz. Eğer spreyiniz yoksa mikrofiber bezi sirkeli suyun içinden çıkardıktan sonra iyice sıkıyor olmalısınız.

Sirkeli su ile televizyonunuzu temizlemeniz ekranın daha geç tozlanmasını da sağlıyor olacaktır. Böylece daha uzun süre televizyonunuz temiz kalacaktır.

Temizlikte kimyasal kullanımında sorun görmüyorsanız daha çok teknoloji marketlerde satılan ekran temizleyici çözeltiler bulunuyor. Bu çözeltileri kullanarak da televizyon ekranınızı temizleyebilirsiniz.

Televizyon ekranı ıslak mendille silinir mi diye düşünebilirsiniz. Hafif nemli olarak silinebilir. Sonrasında iz kalmaması için mutlaka ikinci bir kuru mikrofiber bez ile kurulamamız gerekiyor. Aksi halde ıslaklık üzerinde kuruduğunda izler kalabiliyor. Bu da televizyon izlerken net görüntüler elde etmemizi engelliyor. Uzun vadede bu durum televizyon ekranınızın piksellerine zarar verebiliyor.

İnatçı Lekelerden Nasıl Kurtulacağız?

Televizyon nasıl temizlenir anlatırken, bazı lekeler ilk silmede çıkmayabiliyor. Bunun gibi durumlar yaşadığınızda bezi daha fazla bastırarak lekeleri çıkarmaya çalışmayın. İlk yaptığınızda belki lekeden kurtulabiliyorsunuz ancak televizyonda çiziğe ya da piksellerin ölmesine neden olabiliyorsunuz.

Eğer televizyon ekranında hemen çıkmayan leke varsa lekenin üzerini narin hareketlerle ovarak çıkarmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde o bölgede biraz daha fazla zaman harcamış oluyorsunuz ancak televizyonunuza herhangi bir zarar gelmesini de önlüyorsunuz.

televizyon ekrani temizleme teknosa

Temizlik Malzemesini Direkt Uygulayabilir miyiz?

Televizyon ekranınızı temizlemek için hazırladığınız sirkeli su karışımını ya da ekran temizleyici çözeltiyi direkt olarak ekrana sıkmıyorsunuz.  Özellikle üzerinde çıkmayan bir leke varsa ilk aklımıza gelen yöntem bu olabiliyor. Ancak temizlik malzemesini direkt olarak ekrana sıkmak yapılmaması gereken hareketlerin ilk sıralarında yer alıyor.

Temizleyici sıvının ekran üzerinde yoğun bir şekilde bulunması ve biraz da olsa uzun süre kalması ekranınızı daha kolay aşındırıyor. Ayrıca herhangi bir elektrik kaçağı gibi bir durum varsa televizyonunuzun arızalanmasına hatta yangın çıkmasına bile neden olabiliyor.

Bu nedenle ister sirkeli su, isterseniz de ekran temizleyici çözelti kullanıyor olun. Önce sıvıyı mikrofiber bezin üzerine sıkın, daha sonra televizyonunuzu temizleyin.

Cam Temizleme Malzemeleri Televizyon Ekranı Temizliğinde Kullanılabilir mi?

Televizyon ekranı nasıl temizlenir anlatırken, içeriğinde yoğun kimyasal maddeler barındıran temizlik malzemelerini televizyon ekranı temizliğinde kullanmıyoruz. Televizyon ekranı da gözümüze cam gibi göründüğü için camlarımızı temizlediğimiz malzemeler ile televizyonumuzu temizlemek isteyebiliyoruz. Ancak bu durum televizyon ekranının üzerinde aşınmalara neden olabiliyor.

Ayrıca alkol, aseton gibi malzemeleri de kesinlikle kullanmamanız gerekiyor. Bu tarz kimyasallar biraz fazla temizleyici özelliğe sahip oluyorlar. Bu nedenle ekrana bir süre sonra zarar vermeye başlıyorlar.

Televizyon Ekranındaki Çiziklerden Nasıl Kurtulabiliriz?

Televizyonunuzu temizlerken ekranında çizikler olduğunu görüyor olabilirsiniz. Eğer çizikler derin ve genişse bunu tamir etmeye çalışırsanız televizyonunuza zarar verebiliyorsunuz. Televizyonun garanti belgesini inceleyip teknik servise haber vermeniz en doğrusu olacaktır.

Eğer garanti kapsamında olmayan ufak tefek çizikler varsa bundan kurtulmanın bir yolu bulunuyor. Çiziğin üzerine çok az miktarda vazelin krem sürüyorsunuz. Daha sonra yine mikrofiber bezle narin bir şekilde ovalıyorsunuz. Bu şekilde çiziklerin görünürlüğü önemli ölçüde azalıyor olacaktır.

Temizlik Sonrası Televizyonu Hemen Açabilir miyiz?

Televizyon ekranınızı nemli bezle sildiğiniz için bir süre ekranda nem kalabiliyor. Temizlik biter bitmez televizyonu açtığınızda televizyonunuza zarar verme ihtimali bulunuyor. Bu nedenle ekranın tamamen kuruduğundan emin olmadan televizyonunuzu açmamanız gerekiyor.

Yukarıda mümkün olduğunca televizyon ekranı nasıl temizlenir anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi televizyonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
televizyon kanallari nasil ayarlanir teknosa
Devamını Oku

Televizyon Kanalları Nasıl Ayarlanır?

Evimizde eğlence olarak en çok başvurduğumuz teknolojik cihazların başında televizyonlarımız geliyor. Her ne kadar mobil cihazlarımızı hiçbir zaman…
babalar gunu hediyesi ne alinir teknosa
Devamını Oku

Babalar Günü Hediyesi Ne Alınır?

Babalarımız hepimizin ilk ve gerçek kahramanları. Hayatımızın her döneminde önemli kararlarımızı ona danışarak alıyoruz, zor durumda kaldığımızda ondan…