Neredeyse on yıl önce, hiç kimse fitness takibi yapabilen kalp atışı hızı, stres seviyesi gibi insan vücudunun farklı aktivitelerini izleyebilen avuç içi boyutunda giyilebilir bir bilgisayara sahip olmayı düşünmemişti. İleri teknolojinin elektroniği küçültme yeteneği, giyilebilir cihazlarla her geçen gün daha çok ilgi görür hale geliyor. Günümüzde insanlar fitness bantları, akıllı saatler ve akıllı gözlükler gibi çok çeşitli giyilebilir teknolojik cihazların farkına varıyor. Giyilebilir teknoloji artık oldukça gelişmiş hale geldi ve insanların günlük yaşam tarzlarını yükseltmelerine yardımcı olabilecek yeni türlerle üretiliyor. Giyilebilir teknolojik cihazların modasının geçme olasılığı oldukça düşük görünüyor.

Giyilebilir teknoloji sayesinde günlük aktiviteler daha basit hale geliyor. Bu alanda yeni cihazlar geliştirilmeye devam ediliyor. Giyilebilir elektronik cihazlar artık sadece kalp atış hızınızı ölçebilen akıllı saatler ve fitness ürünlerinden ibaret değil. En yeni giyilebilir teknolojiler, kullanıcılara sağlık tavsiyeleri vermeye, adım adım yol tarifi vermeye ve güneşlenirken ultraviyole ışınlarının yoğunluğunu tespit etmeye kadar gidiyor. Giyilebilir cihazlar, kişisel kullanım için benimsenen en popüler teknoloji sistemlerini oluşturuyor. Çünkü bu cihazların sadece kullanımı kolay olmuyor. Aynı zamanda cihazlar zamanla uygun maliyetli hale geliyor.

İşte merak edenler için en yenilikçi 10 giyilebilir teknoloji cihazı…

10 Yenilikçi Giyilebilir Teknoloji:

1- Akıllı Yüzük

İnsanların çoğu araba anahtarlarını, ev anahtarlarını, metro kartlarını ve kredi kartlarını bir arada kullanmakta güçlük çekiyor. Çoğu kişi de bunları taşırken herhangi birini kaybetme korkusu yaşıyor. Akıllı yüzükler, yukarıda bahsedilen sorunu çözme potansiyeline sahip oluyor. Görünüşte akıllı yüzükler normal bir yüzük gibi görünüyor. Ama takılan parmakta tam bir teknolojiyi içerisinde bulunduruyor. Yüzüğün yani takılan halkanın ağ bağlantısı bulunuyor. Bu halka içerisinde verilerin paylaşılabileceği veya değiştirilebileceği yazılıma bağlı sensörler gömülü oluyor. Yüzük ayrıca; dosya paylaşımı, ses, bağlantı paylaşımı, kartvizit paylaşımı ve program kilidi gibi akıllı teknolojileri de içeriyor. Sadece basit bir hareketle insanlar artık faturalarını ödeyebiliyor, metro bileti kullanabiliyor, evinin ve arabasının kapı kilidini açabiliyor.

İş toplantılarında veya sınıfta çok zaman geçiren biriyseniz ve her bildirim aldığınızda telefonunuzun ekranına bakmak istemiyorsanız, bu yüzükler sizin için mükemmel bir teknolojik cihaza dönüşebilir. Akıllı yüzük sayesinde dikkat çekmeden uyarılar alabilirsiniz. Temassız ödemeler için de yüzüğü kullanabilirsiniz. Ayrıca, bu cihazlar uzun pil ömrüne sahip olduklarından, akıllı yüzüğünüzü sürekli şarj etme konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

2- Akıllı Kemer

Giyilebilir teknoloji cihazları, giyim ve moda aksesuarları endüstrilerine de girmiş görünüyor. Örneğin, akıllı kemerin piyasaya sürülmesi, teknolojik giyimin mükemmel bir örneğini oluşturuyor. Akıllı kemer; sadece görünümü tamamlamakla kalmıyor, aynı zamanda kullanıcıyı düşme risklerinden de kurtarıyor. Algoritmaları ve gömülü sensörleri kullanan akıllı kemer, anormal yürüyüş modellerinde düşme riskini kolayca tahmin edebiliyor. Akıllı kemer, simetri ve hız gibi yürüyüş modellerini ölçüyor ve herhangi bir olası düşme riski tespit edildiğinde kullanıcıyı hemen uyarıyor. Cep telefonu uygulaması kullanıcısının; potansiyel kilo alımını görselleştirebilen, oturma alışkanlıklarını, kalorisini ve adım sayısını izleyebilen akıllı kemere bağlı oluyor.

3- Oyun için Kol Bandı

Birçok oyun cihazı, kullanıcının oyun macerasını daha sürükleyici, heyecanlı ve fiziksel hale getirmesini sağlıyor. VR/AR kulaklıkları zaten oyunculara oyunun bir parçası olma yeteneği verdiği için oyun simülasyonu teknolojisi uzun süredir mevcut bulunuyor. Ancak, daha yenilikçi giyilebilir teknoloji cihazları piyasaya çıkıyor. Örneğin, akıllı kol bandı, oyuncunun oyun özelliklerini sadece el hareketleriyle kontrol etmesini sağlıyor. Bu kol bandı; kol, kas ve parmakların hareketlerini algılayan ve bu hareketleri oyundaki sanal karakterde çoğaltan yerleşik sensörlere sahip oluyor. Oyun için oluşturulan bu giyilebilir teknoloji cihazları, kullanıcının oyun deneyimini geliştirmeye odaklanıyor.

4- Akıllı Ayakkabı

Giyilebilir teknolojiler, diğer ileri teknolojilerle birlikte gerçekliği dönüştürüyor. Fütüristik veya gerçek dışı görünen her şey artık insanlar tarafından kullanılıyor. Geleceğin son trendlerinden birisi de akıllı ayakkabılar oluyor. Yanlış oturan ayakkabılar, dengesiz bir duruma ve muazzam ağrıya neden olabilecek bir denge sorununa neden olabiliyor. Akıllı ayakkabılar ise sensörler ile gömülü oluyor. Bahsedilen rahatlık sorununun kolayca üstesinden gelebiliyor. Sensörler kan basıncını takip ediyor ve ayakkabıyı buna göre ayarlıyor. Bu nedenle, ayaklar fiziksel aktivite ile şişmiş olsa bile, kullanıcı kendini iyi hissetmeye devam ediyor. Akıllı ayakkabı ayrıca yaralanmaları önlemek için kalorileri, adımları, duruşu, yorgunluğu ve diğer sağlık parametrelerini takip ediyor. Akıllı ayakkabı, gerçek zamanlı ve kişiselleştirilmiş koçluk sağlamak için Bluetooth üzerinden cep telefonu uygulamasına bağlanıyor.

5- Fitness Takibi Yapan Bant

Çoğu kişinin hayatı, her geçen gün daha yoğun hale geliyor. Bu koşuşturma içinde insanlar zindeliklerini ve sağlıklarını gözden kaçırıyor. Ancak, en yeni giyilebilir teknolojiye sahip fitness bantlarının yardımıyla insanlar artık günlük fitness aktivitelerini takip edebiliyor. Fitness takibi yapan bantlar; yakılan kalorileri, kazanılan ağırlığı, kat edilen mesafeyi, kan basıncını ve kalp atış hızını takip edebiliyor. Bazı fitness bantları, uykuyu bile izleyebiliyor. Kullanıcısının her gün yeterli düzeyde uykuyu alıp almadığını gösterebiliyor. Cihaz ayrıca sağlıklı bir tedavi öneriyor. Giyilebilir teknoloji cihazları; insanların, formları hakkında endişelenmelerine gerek kalmamasını sağlıyor.

6- Akıllı Giysi

Teknolojinin izlerinin olmadığı neredeyse hiçbir sektör kalmadı. Akıllı giyilebilir ürünler ailesine yeni eklenen bir ürün de akıllı giysiler oluyor. Giyim sektörünün akıllı teknolojiyi benimsemesini izlemek kimi zaman şaşırtıcı olabiliyor. Akıllı giysiler, kullanıcıya vücut veya sağlıkla ilgili tüm bilgileri sağlayan giyilebilir bir teknoloji oluyor. Akıllı giyim, moda ve teknolojinin birleşimini oluşturuyor. Akıllı giysiler, giyen kişinin fiziksel durumunu doğru bir şekilde izleyen birçok sensöre sahip oluyor. Sıcaklık, solunum hızı, kalp hızı bilgisi ile sağlıkla ilgili diğer bilgileri algılayabiliyor. Bu teknolojik giysiler, askeri amaçlı olarak bazı ülkelerde kullanılmaya başlandı.

7- Akıllı Gözlük

Ana karakterin bir çift gözlük taktığı ve çevresiyle ilgili ayrıntıları içeren bir ekran gördüğü bilim kurgu filmlerini izleyerek mi büyüdünüz? O zaman bir çift akıllı gözlük sizin için olmazsa olmaz bir aksesuar olabilir.

hayatinizi kolaylastiracak 10 giyilebilir teknoloji cihazi teknosa

Giyilebilir bilgisayar gözlüklerinin veya diğer adıyla akıllı gözlüklerin ortaya çıkışı, son derece şaşırtıcı oldu. Ancak artık teknolojik işlevlere sahip akıllı gözlükler gerçeğe dönüşüyor. Akıllı gözlükler, bilgileri işleyen ve sonuçları gerçek zamanlı olarak görüntüleyen küçük bilgisayarlarla birlikte geliyor. Akıllı cam, kullanıcının gördüğü bir nesnenin veya görüntünün yanına faydalı bilgiler ekleyebilen, oldukça gelişmiş bir giyilebilir teknoloji oluyor. Yalnızca giyen kişinin bilgileri görebileceği şekilde yapılıyor.

Akıllı gözlüklerin çoğu, Bluetooth aracılığıyla akıllı telefona bağlanabiliyor. Gelen aramaları gösterme, GPS navigasyonu verme ve benzeri işlevleri sağlayabiliyor. Bu cihazlar güvenlik ve sağlık amacıyla yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin polisler, yüz tanıma işlevini kullanarak suç zanlısını belirlemek için akıllı gözlük kullanabiliyor. Sağlık sektöründe bu gözlükler teletıp, otomatik hasta veri girişi, eller serbest video, fotoğraf dokümantasyonu ve hızlı teşhis için kullanılıyor. Müşterinin e-ticaret veya perakende satış deneyimini geliştirmek için akıllı gözlükler de tanıtılıyor. Gözlükler, mağazadaki promosyonları takip edebiliyor. Satın alma için fiyat veya kalite karşılaştırması yapabiliyor. Bu gözlükler ayrıca navigasyon, kapalı veya açık hava spor aktiviteleri ve el değmeden pişirme yardımı için de kullanılabiliyor. Akıllı gözlükler, AR veya sanal gerçeklik yetenekleri nedeniyle hayatı olumlu bir şekilde iyileştirebilir.

8- GPS İçeren İzleme Bandı

Ebeveynler, çocukları parkta dolaşırken veya okula giderken her zaman göz kulak olamadıkları için güvenliklerinden endişe duyabiliyor. GPS bantlarının kullanışlı hale geldiği yer tam da burası oluyor. Bu giyilebilir teknoloji bandında bir GPS alıcısı bulunuyor. Bant esnek, su geçirmez, hafif ve sağlığa zararsız oluyor. Çocuklar bu GPS bandını bileklerine takabiliyor. Bu cihaz, ebeveynlerin çocuklarını takip etmelerine ve çocuklarının başı dertte olduğunda bir cep telefonu uygulamasıyla anında uyarı almalarına yardımcı oluyor. Cihaz, genellikle adreslerini unuttukları için hafıza kaybı yaşayan kişiler için de yararlı hale geliyor. Evcil hayvanlara da GPS izleme bandı takılabiliyor. Böylece sahibi evcil hayvanını kaybettiğinde, GPS sayesinde hayvanının gittiği yeri kolaylıkla tespit edip bulabiliyor.

9- Akıllı Eldiven

Son 40 yılda, parmak veya elin hareketlerine dayalı insan-bilgisayar etkileşimini desteklemek için farklı şekilde birçok akıllı eldivenler geliştirildi. Akıllı eldivenler çok çeşitli teknolojik sensörler içeriyor. Bu eldivenler tasarlandığı işe bağlı olarak farklı amaçlar için kullanılabiliyor. Büyük ölçüde akıllı eldivenler, kullanıcıların sanal nesnelere daha doğrudan ve sezgisel bir şekilde dokunmalarını sağlamak için tasarlanıyor. Örneğin akıllı eldivenler; oyunlardaki nesneleri kontrol etmek veya bir parmak şıklatmasıyla ev aletlerini yönetmek için kullanılabiliyor. Akıllı eldivenler yardımıyla işaret dilini metne veya konuşmaya dönüştüren sağır ve dilsiz insanlar, başkalarıyla kolayca iletişim kurabiliyor. Bu giyilebilir teknoloji cihazı, hala geliştirilmeye devam ediyor.

10- Akıllı Takılar

İleri teknolojilerin yardımıyla takılar sadece bir süs olmaktan çok daha fazlasını yapabiliyor. Fitness takip cihazları ve akıllı saatlerin yanı sıra takılar, teknolojinin gücüyle kullanıcıların aktivitelerini izleyebiliyor. Halihazırda piyasada, bilezik, klips veya kolye gibi farklı şekillerde takılabilen teknolojik takılar mevcut bulunuyor. Örneğin, teknoloji destekli güzel bir kolye, uyku izleme cihazı veya etkinlik izleyici olarak çalışabiliyor. Akıllı takılar ayrıca stres seviyesini tespit etmeye yardımcı olabiliyor ve zihni rahatlatmak için cep telefonunda önerilerde bulunuyor.

Bonus: Tıbbi Giyilebilir Cihazlar

Akıllı tıbbi giyilebilir cihazlar, günümüzde popüler bir giyilebilir elektronik türü olarak varlık gösteriyor. Bazı insanlar için giyilebilir teknoloji; fitness veya yaşam tarzı hedeflerine ulaşmak için yeterli olsa da en iyi akıllı saat bile kan oksijenini, kan basıncını veya hidrasyon seviyesini takip edemiyor. Tıbbi giyilebilir cihazlar hala erken gelişim aşamasında bulunuyor. Ancak bu cihazların birçok insanın günlük yaşamını basitleştirebileceği ve sağlık alanında birçok uygulamaya sahip olabileceği şimdiden aşikâr görünüyor.

Biyosensörler, muhtemelen giyilebilir elektronik alanındaki en çığır açan teknolojiyi oluşturuyor. Bu sensörlerde olası uygulamaların sayısı sınırsız oluyor. Ancak günümüzde çoğunlukla kişiselleştirilmiş sağlık izleme için kullanılıyor. Biyosensörler, sensörleri vücudunuza entegre eden taşınabilir elektronik cihazları oluşturuyor. Böylece mobil ve taşınabilir cihazlar kullanılarak veri kaydı, toplama ve hesaplama işlemleri yapılabiliyor. Biyosensörler, hastanın yaşamsal belirtilerini, vücut duruşunu, adım sayısını otomatik ve sürekli olarak ölçebildiği; ayrıca düşme tespiti ve daha fazlasını gerçekleştirebildiği için hasta izleme (veya kendi kendini izleme) söz konusu olduğunda çok faydalı olabiliyor.

Geleceğin Modası: Teknolojik Giysiler

Giyilebilir teknolojik cihazlar yukarıda bahsedilen örneklerle sınırlı kalmıyor. Bu cihazların çalışma biçimlerinden yola çıkılarak geleceğin düşündürücü olduğu söylenebilir. Ancak giyilebilir teknolojik cihazlar gelişmeye devam edecek ve bu cihazların insan hayatını çok daha kolaylaştıracağı öngörülüyor.

Siz de en iyi giyilebilir teknoloji ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En iyi ses kayıt cihazı önerileri
Devamını Oku

En İyi Ses Kayıt Cihazı Önerileri

Ses kayıt cihazı, herhangi bir ortamdan gelen sesleri kaydetmek için kullanılan elektroniklerden biridir. Bu tür cihazlar, çeşitli amaçlarla…
kahve makinesi nasil temizlenir teknosa
Devamını Oku

Kahve Makinesi Nasıl Temizlenmeli?

Kahve makineniz düşündüğünüz kadar temiz olmayabilir. Kirli bir kahve makinesi bazı uyarı işaretleri verir. Örnek olarak kahve makinenizin…
Yapay Zeka Ne Kadar Güvenilir?
Devamını Oku

Yapay Zeka Ne Kadar Güvenilir?

Güven, başkalarının davranışlarını tahmin edebilmeye yani öngörülebilirliğe dayanır. Güvendiğiniz kişi, beklediğinizi yapmazsa onun güvenilirliğine dair şüpheleriniz olur. Birçok…
En Güçlü 10 Şarjlı Matkap
Devamını Oku

En Güçlü 10 Şarjlı Matkap

Çok yönlü elektrikli el aletleri içinde yer alan şarjlı matkaplar, priz yakınında bulunma zorunluluğu olmadan dilediğiniz her yerde…
En iyi 10 dikiş makinesi
Devamını Oku

En İyi 10 Dikiş Makinesi Önerisi

Boş zamanları değerlendirmek, yeni bir hobi edinmek veya üretim yaparak kazanç elde etmek isteyenler için dikiş makineleri herkesin…