Buzdolaplarında ve derin dondurucularda otomatik buz çözme veya kendi kendine buz çözme işlemi, evaporatör isimli buharlaştırıcı aletle gerçekleşiyor. İçerideki buzu düzenli olarak çözen ve buz oluşumunu engelleyen bir teknik işlemden oluşuyor. Bu tekniği kullanan cihazlara genellikle no frost, frost free ya da frostless cihazlar deniyor.

Derin dondurucularda don oluşumu, içerideki nemden kaynaklanıyor. Soğuma sonucunda donma noktasına geldiğinde nem, derin dondurucunun duvarları başta olmak üzere bulduğu en soğuk yüzeye yapışıyor. Kapı açılıp kapatıldığında dışarıdaki nem dondurucuya giriyor. No frost özellikli derin dondurucular ise teknolojisi sayesinde don ve buzlanma durumlarının önüne geçiyor.

No frost derin dondurucu, nem durumunu iyi şekilde ayarlayarak serbest yüzen su parçacıklarının buz oluşturmasını önlüyor. Statik derin donduruculardaki buzlanma ve karlanma durumuna karşın no frost özellikli derin dondurucular, dinamik soğutma sistemine sahip olmasıyla öne çıkıyor. Dolabın iç kısmındaki duvarlar üzerinde buz oluşmuyor ve buz çözme ile ilgili herhangi bir şey yapmaya gerek kalmıyor. Statik derin dondurucu modellerini iyi çalışır durumda tutmak için, ünitenin yılda en az bir kez çözülmesi ve suyun boşalması gerekiyor. Derin dondurucularda manuel olarak buz çözme işlemi, 24 saat kadar uzun süren zaman gerektiriyor. Donmayan no frost modelde ise depolama alanını yılda bir kez temizlemek; dökülmelerden ve kokulardan kurtulmak için sadece silmek yeterli oluyor.

No frost derin dondurucu nedir; avantajları nelerdir? İşte ipuçları:

No Frost Derin Dondurucu ile Manuel Buz Çözme İşlemine Gerek Var Mı?

No frost derin dondurucular, herhangi bir manuel buz çözme işlemi gerektirmiyor. Geleneksel tarzda statik derin dondurucuların içinde gelişen kalın buz tabakalarının neden olduğu sorunları çözmeyi amaçlamasıyla öne çıkıyor. Bu tasarım sayesinde derin dondurucu, düzenli manuel buz çözme işlemine gerek kalmadan verimli bir şekilde çalışıyor. Bu nedenle no frost derin dondurucular, kullanışlı yönleriyle evlerde ve iş yerlerinde daha çok tercih ediliyor.

No frost derin dondurucular, buz birikmesini önlemek için sıcak havanın dondurucudan çıkarılmasına yardımcı olan otomatik bir fan ile çalışıyor. Bu derin dondurucular, herhangi bir buz çözme işlemine ihtiyaç duymadıkları için zamandan tasarruf etmeye ve hayatı kolaylaştırmaya yardımcı oluyor. Derin dondurucunun buzunu çözmeye gerek kalmıyor. No frost derin dondurucularda buharlaştırıcıların oluşturduğu buzu çözmek için, genellikle ekstra bir ısıtma elemanı kullanılıyor. Ünitenin içine, biriken buzu gerçekten eriten küçük bir eleman yerleştiriliyor. Isıtma işlemi, yiyecekleri sürekli olarak soğutmak için gerekli olan doğal soğutma döngüsüne müdahale etmeden yapılıyor. Sınırlayıcı termostat sayesinde, sıcaklık çok fazla yükselmeden ısıtma elemanı kapanıyor. Çoğu model, genellikle günde bir ila iki kez olmak üzere yaklaşık 25 ila 45 dakika boyunca ısıtma yaparak içerideki buzu çözüyor.

No frost buzdolabı veya derin dondurucu üniteleri genellikle evaporatörlerinin buzunu çözmek için bir ısıtma elemanı, soğuk plaka veya evaporatör bobininden eriyen dondan suyu toplamak ve buharlaştırmak için bir tava, kompresörü kapatan ve dönen bir zamanlayıcı kullanıyor. Günümüzün tasarımlarında zamanlayıcı sadece kompresör çalışırken çalışıyor. Bu sayede buzdolabı kapısı ne kadar çok kapanırsa ısıtıcı o kadar az yanıyor ve o kadar fazla enerji tasarrufu sağlanıyor.

no frost derin dondurucu nedir teknosa

No Frost Derin Dondurucu Kullanımının Avantajları

  • Buz oluşumunu manuel olarak çözmeye gerek kalmıyor. Bu sayede güç tüketimi zamanla artmıyor.
  • Gıda ambalajını görmek daha kolay oluyor.
  • Dondurulmuş olan gıdalar birbirine yapışmıyor.
  • Hava sürekli olarak sirküle edildiğinden koku oluşumu diğer modellere göre daha sınırlı oluyor.
  • Daha iyi bir sıcaklık yönetimi sağlanıyor.

Statik Derin Dondurucu ile No Frost Derin Dondurucu Arasındaki Farklar

  1. No frost derin dondurucular, statik derin donduruculara kıyasla daha pahalı olmalarıyla öne çıkıyor ancak fazlaca bir fiyat farkı bulunmuyor.
  2. No frost derin dondurucular, manuel yollarla buz çözmeyi gerektirmiyor. Bu işlem otomatik olarak yapılıyor. Statik derin dondurucularda ise özellikle temizlik yapmak için eritme işlemi yapmak gerekiyor.
  3. Doğrudan soğutmalı (statik) derin dondurucular, doğal konveksiyon kullanıyor ve bu özellik anında soğutma sağlıyor.
  4. No frost derin dondurucular, tutarlı sıcaklıkları koruma ve gıda maddelerini uzun süre taze tutma konusunda statik derin donduruculara göre daha iyi olma özelliğini taşıyor.
  5. Doğrudan soğutmalı (statik) derin dondurucular, endüstriyel kullanım için popüler bir seçim oluyor. Evlerde ve iş yerlerinde kullanım açısından ise no frost derin dondurucular, daha fazla tercih ediliyor.
  6. No frost derin dondurucular, statik derin donduruculara kıyasla daha az enerji harcıyor.

No Frost Derin Dondurucu Çeşitleri

No frost derin dondurucular boyut yönünden ikiye ayrılıyor. Bunlar; yatay dondurucular ve dikey dondurucular olarak öne çıkıyor. Derin dondurucu satın almadan önce ihtiyaçları ve beklentileri belirleyerek ideal olan modele yönelmek gerekiyor. Dikey dondurucular daha çok evlerde tercih edilirken yatay dondurucular iş yerlerinde kullanılıyor.

Yukarı doğru açılan menteşeli bir kapağı olan derin dondurucular, yatay derin dondurucu (sandık tipi derin dondurucu) olarak adlandırılıyor. Sandık tipi dondurucular büyük depolama kapasitesi sayesinde genellikle ticari amaçlı olarak; otellerde, restoranlarda ve diğer büyük ölçekli işletmelerde fazla gıdaları depolamak için kullanılıyor. Alan sorunu olmadığında ise evlerde de tercih edilebiliyor. Dikey derin dondurucular, yatay (sandık tipi) derin donduruculara kıyasla daha fazla kullanım kolaylığı sunuyor. No frost özelliğe sahip olan modelleri, rafları ve bölmeleri sayesinde kullanıcılarına kullanım avantajı sağlıyor. Bu model, dikey olması ve az yer kaplaması sayesinde evlerde daha çok kullanılıyor. Dikey dondurucular tasarımları sayesinde, kullanıcıların depolanan ürünlere kolaylıkla erişebilmelerini sağlıyor. Bölmelerde istiflenen eşyaların çoğu göz hizasında bulunuyor. Dikey derin dondurucuların çekmeceli modelleri de bulunabiliyor.

Siz de ihtiyacınıza en uygun olan, en iyi derin dondurucuları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
ios 16 ile neler degisti teknosa
Devamını Oku

iOS 16 İle Neler Değişti?

Teknoloji meraklılarının en çok beklediği geliştirmelerin başında iOS’un yeni sürümü iOS 16’nın özellikleri geliyor. iOS 16, yeniden tasarlanmış,…