Projeksiyon perdesi, görüntüyü yansıtmak için kullanılan işlevsel bir araçtır. Telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlardaki görüntülerin projeksiyon cihazı üzerinden daha büyük boyutlarda yansıtılmasını sağlar. Işık geçirmeyen özel bir kumaştan tasarlandığı için görüntüleri daha net ve canlı bir şekilde yansıtır. Optik lens sistemine sahip bu teknoloji harikası ürün, fonksiyonel tasarımı ile kullanıcıları kendine çeker. Bu sebeple seminer salonlarında, okullarda veya toplantılarda sıklıkla rastlanılan bir ürün olarak popülaritesini uzun yıllar korur. Hatta günümüzde ev gibi özel yaşam alanlarında dahi kullanılmaktadır. Kullanım alanları bu şekilde genişledikçe projeksiyon perdesi çeşitleri de artmaya başlamıştır. Dolayısıyla projeksiyon perdesi alırken kullanım alanına ne kadar uygun olduğunu bilmeniz gerekebilir. Gelin bu teknolojik ürünleri satın alırken hangi detaylara dikkat etmelisiniz birlikte bakalım. Hem böylelikle hangi projeksiyon perdesi tavsiye edilir her detayıyla öğrenmiş olursunuz.
Projeksiyon Perdesi Çeşitleri Nelerdir?
Projeksiyon perdesi; storlu (manuel), motorlu, tensioned (gerdirmeli), tripod ayaklı, fixed frame (sabit çerçeveli) ve fast-fold model olmak üzere 6 farklı çeşitte kullanıcılara sunulur. Ortak amaç için tercih edilen bu projeksiyon perdesi modelleri kullanım şekline ve işlevselliklerine göre farklılık gösterir. Bu doğrultuda, projeksiyon perdesi almadan önce nasıl bir modele ihtiyaç duyduğunuza ve hangisinin beklentilerinizi karşıladığına karar vermeniz daha faydalı olur. Seçim yapmanızı kolaylaştıracak projeksiyon perdesi çeşitleri ve özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Storlu (Manuel) Projeksiyon Perdesi: Duvara veya tavana monte edilerek kullanılan bir modeldir. El ile manuel olarak kontrol edilen bu modelde yaylı stor mekanizması kullanılır. Yay mekanizması ne kadar dayanıklı olursa, projeksiyon perdesinin ömrü de o kadar uzun olur.
- Motorlu Projeksiyon Perdesi: Storlu projeksiyon perdesine benzer şekilde, yerine göre duvara veya tavana monte edilerek kullanılır. Ürünü farklı kılan özelliği ise kasasında motor mekanizmasının bulunmasıdır. Bu sayede uzaktan kumanda ile kontrol edilerek konforlu kullanım imkanı sağlar.
- Tensioned (Gerdirmeli) Motorlu Projeksiyon Perdesi: Motorlu projeksiyon perdesi ile benzer özelliklere sahiptir. Farklı olan yönü ise açılmasının ardından iki yanında bulunan ip ile gerdirilmesidir. Bu mekanizması sayesinde açıldıktan sonra dalgalanmaz ya da kenarı kıvrılmaz.
- Tripod Ayaklı Projeksiyon Perdesi: Tripod ayak mekanizmasına monteli bir şekilde kullanıcıya ulaşır. Tavana veya duvara projeksiyon perdesi asmanın mümkün olmadığı durumlarda kullanılabilirlik sağlar. Tripod mekanizmasının oldukça dayanıklı olmasıyla birlikte farklı noktalara taşınabilir ve pratik bir şekilde kullanılabilir.
- Fixed Frame (Sabit Çerçeveli) Projeksiyon Perdesi: Dörtgen çerçeve içerisine özel bir projeksiyon perdesinin gerdirilmiş halidir. Bu sayede duvara bir tablo gibi asılabilir. Daha çok üst düzey gösterim ve home cinema uygulamaları için kullanılır. Önemli olan projeksiyon perdesini çerçevenin içine boşluksuz ya da dalgalanma oluşmadan yerleştirmektir.
- Fast-Fold Projeksiyon Perdesi: Yapı olarak tripod ayaklı projeksiyon perdesine benzer. Daha büyük boyutlarda tasarlanması ve 2 adet “T” ayak üstüne kurulması ile farkını ortaya koyar. Bununla birlikte mobilite özelliğe sahiptir. Kurulumu kolaylıkla yapılabilir ve kısa sürede sökülüp takılabilir. Ekstra olarak katlanabilir özelliğe sahiptir. Böylelikle taşıması da kolaydır.
Projeksiyon Perdesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Projeksiyon perdesi özellikleri, ürün modeline göre farklılık gösterdiği için en iyisini bulmakta zorlanabilirsiniz. Fakat aşağıda belirtilen detaylara dikkat ederek seçim yaparsanız hangi modele ihtiyacınız olduğuna daha kolay karar verirsiniz.
Montaj Tipi
Montaj tipi, projeksiyon perdesinin kullanıldığı alana göre belirlenmelidir. Örneğin alandaki tavan ve duvar, projeksiyon perdesinin asılmasına müsait değil ise tripod ayaklı modeller tercih edilebilir. Eğer sıklıkla yer değiştirme veya taşıma gibi durumlar söz konusu ise fast-fold projeksiyon perdesi tercih edilebilir.
Kalınlığı
Kumaş kalınlığı görüntünün çözünürlüğü bakımından büyük önem taşır. Kaliteli bir projeksiyon perdesinin kumaşı, genellikle 1 mm ile 5 mm arası kalınlığa sahip olur. Fakat 1 mm’den daha ince perde kumaşları da bulunur. Burada mevcut kalınlığın, görüntü kalitesini bozmamasına dikkat edilebilir.
Arka Yüzeyi
Projeksiyon perdesinin arka yüzeyi karartma (blackout) kumaştan tasarlanmış ise sunduğu görüntü daha kaliteli olur. Çünkü bu sayede perdenin optik verimliliği ve ışığı yansıtma kalitesi daha yüksek olur. Bununla birlikte projeksiyon cihazından gelen ışığın dışarı çıkmasını da önler.
Ekran Boyutu
Projeksiyon perdesinde ekran boyutu kullanım alanına göre değişebilir. Örneğin küçük bir odada kullanılacak ise 180 cm x 180 cm ölçülerinde bir perde tercih edilebilir. Fakat daha büyük alanlar için 200 cm x 200 cm ölçülerinde olan projeksiyon perdeleri idealdir. Ürün modeline göre bu ölçüler değişebilir. Önemli olan projeksiyon perdesinin nerede ve ne şekilde kullanılacağıdır. Böylelikle kullanım alanına uygun ölçülerde bir perde tercih edilebilir. Hatta perdenin yerleştirileceği alanın yüksekliği ölçülür ise yapılan seçim daha doğru olur.
Kumaş Tipi
Projeksiyon perdesinin kumaşı, polyester elyaf veya ışık kırılmasını önleyen poli-silikon bazlı özel bir kumaş olabilir. Cam tozlu projeksiyon kumaşının da kullanıldığı perdelerin gain oranı ise 1.0 ile 2.5 arasında değişebilir. Projeksiyon üzerinden aktarılan görüntünün net olması için bu detaylara özellikle dikkat edilebilir. Çünkü görüntü performansını perde kumaşının kalitesi belirler.
Kumaş Rengi
Projeksiyon perdeleri daha çok açık gri veya mat beyaz renkte tasarlanır. Bu hususta rengin projeksiyon ışığını geçirecek kadar şeffaf olmamasına dikkat edilebilir. Ayrıca orjinal projeksiyon perdelerinin arkasında siyah kaplama olacağı için ışığı geçirmez. Bu detaydan yola çıkarak perdelerin ne kadar kaliteli olduğunu anlayabilirsiniz.
Kullanım amacınıza ve alanınıza en uygun projeksiyon perdesini bulduğunuzda seyir zevkinizi en yüksek seviyeye çıkarmış olursunuz. Bu sebeple, daha fazla zaman kaybetmeden uzun yıllar boyu fonksiyonelliği ve kalitesi ile size eşlik edecek en iyi projeksiyon perdesini bulmak için ihtiyacınızın neler olduğunu belirleyin. Ardından tüm perde modellerini inceleyerek doğru ürünün bulabilirsiniz. Bununla birlikte projeksiyon cihazı fiyatları ve modellerini de inceleyerek eksiksiz bir alışveriş yapabilirsiniz.