Android, şu anda dünyanın en popüler işletim sistemlerinden biri olarak görülüyor. Kullanılan mobil cihazların büyük çoğunluğunun Android ile çalışması, bu popülerliği sağlayan en büyük etken oluyor. Ayrıca Google, uygulama geliştiricileri de düşünerek onlar için daha rahat çalışacakları ortamları da hazırlamak istiyor. Bu amaçla 2013 yılında Android Studio uygulamasını yazılımcıların kullanımına açıyor. Android Studio sayesinde yazılımcılar uygulamalarını tasarlayabiliyor, testlerini yapabiliyor ve uygulamadaki hataları kolaylıkla ayıklayabiliyor.

Google, ilk defa 16 Mayıs 2013 tarihindeki kendi I/O etkinliğinde Android Studio’nun lansmanını yapıyordu. Burada Java, programlama dili olarak kullanılıyor. Bu platformun yazılımcılara sunduğu avantajlardan biri çoklu platform yazılımını desteklemesi oluyor. Bu sayede birden fazla işletim sistemi için burada geliştirme yapılabiliyor ve dağıtımını gerçekleştirilebiliyor.

Ayrıca Android Stuido, Apache 2.0 lisansına sahip olarak sunuluyor. Böylece açık kaynak koduna sahip oluyor ve tüm yazılımcılar için daha rahat bir ortam yaratılıyor.

Android Studio Ne İşe Yarar?

Google, Android Studio ile özellikle yeni yazılım geliştiricilere uygun bir alan sunmayı amaçlıyor. Bu sayede mobil teknolojinin daha hızlı gelişmesine katkıda bulunmak istiyor. Ara yüzünü bu amaçla daha anlaşılır olarak tasarlıyor ve içeriğinde bulunan araçlar ile mobil uygulama yapmak isteyen yazılımcıların işlerini oldukça kolaylaştırıyor.

Böylece Android telefon ve tabletler için oyun ya da mobil uygulama yapmak isteyen yazılımcılar Android Studio’da sunulan hizmetlerden faydalanabiliyor. Ayrıca uygulamayı yazarken ya da geliştirirken yapılan bir hata varsa yine aynı yerden hatalarını ayıklayabiliyor.

Android Studio sayesinde yazılımcılar sıfırdan başlayarak hatasız bir uygulamayı baştan sona tamamlayabiliyor.

Android Studio Kurulumu Nasıl Yapılır?

Kurulumu çok kolay bir süreci içeriyor. Uygulamanın resmi web sitesinden faydalanarak hemen indirebiliyorsunuz. Bunun için öncelikle developer.android.com sitesine gidiyorsunuz. Burada ana sayfanın üst tarafında menüler yer alıyor. Bu menülerden “Android Studio”ya tıklıyorsunuz. Karşınıza bu platformun özelliklerini anlatan ve aynı zamanda indirebileceğiniz bir sayfa açılıyor. Ortada yer alan “Download Android Studio” butonuna tıklıyorsunuz. Açılan indirme sayfasında kullanım koşullarını okuyarak kabul ediyorsunuz. Ardından indirme butonu aktif hale geliyor. Üzerini tıkladığınızda ise dosya inmeye başlıyor.

Anroid Studio kurulum dosyası yaklaşık 900 MB bir yer kaplıyor. Çok büyük bir dosya olmadığı için kısa sürede bilgisayarınıza iniyor. Tamamen ücretsiz olduğu için lisans için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

android teknosa

Android Studio’nun Temel Özellikleri Nelerdir?

Android Studio, yazılımcılar için çok güçlü bir kod düzenleyici ve bunları geliştirmek için araçlar sunan bir ortam sağlıyor. Tüm Android platformlarını desteklemesinin yanı sıra kullanıcılara kolaylık sağlaması için “akıllı kod düzenleyici” adı verilen bir sisteme de sahip olarak sunuluyor.

Anında çalıştırma özelliği ile birlikte uygulamanızı hızlı bir şekilde çalıştırarak bir hata durumunda hemen o anda düzenleme ya da derleme yapabilmenizi sağlıyor. Bu sayede çalışma hızınız ciddi anlamda artıyor. Yazdığınız uygulamayı kontrol edebilmeniz için kapsamlı bir test aracı sunuyor.

Ayrıca Android Studio, sık kullanılan uygulama özellikleri sayesinde kod şablonları oluşturmanızı da sağlıyor. Böylece tekrarlayan işlerde zaman kazandırmış oluyor.

Aslında sahip olduğu özelliklerin büyük çoğunluğu yazılımcılara zaman kazandırmak, hızlı ve hatasız uygulama geliştirmeleri üzerine kurulu oluyor.

Android Studio Kullanımı ile İlgili Diğer Bilgiler

Sade ve anlaşılır yapısıyla karmaşıklık yaratmadığı için kullanımı oldukça kolay oluyor. Bu platform sayesinde oluşturduğunuz projenin yapısını SDK dizisi içerisinde görebiliyorsunuz. Projeniz buradaki dosyalarda kaydediliyor.

Ayrıca Android Studio’da yönetim sistemine dönüş için çok esnek bir yapı bulunuyor. Bunun için Gradle kullanılıyor.

Gelişmiş test seçenekleri sayesinde gerçek zamanlı değişimler yaratabiliyorsunuz. Bu değişimleri görsel olarak anında görebilme imkanı sunuyor. Bunlara ek olarak, uygulamanızın aynı anda farklı Android cihazlarda nasıl göründüğünü de denetleyebiliyorsunuz. Bu çeşitliliği farklı çözünürlükteki cihazlar olarak da genişletebiliyorsunuz.

Kullanıcı ara yüzündeki sürükle bırak yapısı, kullanırken işleri ciddi anlamda hızlandırıyor.

Android Studio İçin Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Android Studio uygulamasını kullanabilmek için Microsoft Windows 7 ve üzeri işletim sistemine sahip olmanız gerekiyor. En az 3 GB RAM ve 2 GB kullanılabilir depolama alanı yeterli oluyor. Ancak bunların biraz daha üzerinde bir sisteme sahip olduğunuzda daha hızlı işlerini halledebiliyorsunuz. Eğer Macintosh işletim sistemi kullanıyorsanız, MacOS X 10.10 versiyonuna sahip olmanız isteniyor. Ayrıca Windows’ta olduğu gibi 3 GB RAM ve 2 GB depolama alanı ile kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Yukarıda Android Studio nedir ve ne işe yaradığını detaylı olarak anlatmaya çalıştık.

Siz de teknolojik donanımlara sahip en iyi bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin