Hayalinizdeki akıllı evi inşa etmeye başlamak istiyorsanız ve başlamak için kolay bir yer arıyorsanız, akıllı prizler sizin için mükemmel çözüm olabilir. Akıllı priz, akıllı ev cihazlarının en uygun fiyatlı ve kullanımı en kolay olanlarından birisi olarak öne çıkıyor. Evinizde açma/kapama düğmesi olan hemen hemen her kablolu cihazı, telefonunuza basit bir dokunuşla veya sesli komutla kontrol edilebilen otomatik bir cihaza dönüştürmenize olanak tanıyor.
Akıllı Priz Nedir?
Akıllı prizler, evinizdeki kablolu cihazları otomatikleştirmenin basit bir yolu oluyor. Kurmak için tek yapmanız gereken prize takmak ve ardından telefonunuzdaki veya tabletinizdeki uyumlu uygulamadaki talimatları izleyerek Wi-Fi ağınıza bağlamak oluyor. Ardından, lamba veya vantilatör gibi kablolu bir cihazı akıllı prizinize takmanız yeterli oluyor ve artık onları nerede olursanız olun telefonunuzdan kontrol edebilirsiniz. Amazon Echo veya Google Home Hub gibi bir akıllı ana hub’ınız varsa akıllı prizinizi buna bağlayarak “Alexa, yatak odası fanını aç” gibi sesli komutları etkinleştirebilirsiniz. Birçok akıllı prizde, bağlı ekipmanın elektrik enerjisi tüketimi kilovat ve saat cinsinden ölçülüyor. İzlenebilmesi için yerleşik bir ampermetre bulunuyor. Akıllı prizler, bir duvar prizindeki komşu fişlere erişimi engellememek için genellikle ince bir profile sahip oluyor.
Akıllı Priz Nasıl Çalışır?
Akıllı prizi kurmak için önce prize takmanız gerekir. Ardından kullanım kılavuzundaki talimatları izleyin. Akıllı prizi muhtemelen Wi-Fi ağınıza veya telefonunuzun Bluetooth’una eşlik eden uygulaması aracılığıyla bağlayacaksınız. Akıllı priz üzerindeki düğme bir açma/kapama düğmesi oluyor ve prizi Wi-Fi ağınızla eşleştirmek için de kullanılabiliyor. Bazı prizlerde, bağlantı koptuğunda veya priz olması gerektiği gibi çalışmadığında sıfırlama düğmesi olarak da çalışıyor. Prizin üzerindeki bildirim ışığı, prizin eşleştirme modunda olması veya düzgün çalışmaması gibi çeşitli durumları gösteriyor. Bazı prizlerde prize taktığınızda ışık yanıp sönmeye başlayacak, bazılarında ise açma/kapama düğmesine basmanız gerekecek.
Akıllı prizi kurarken, prizin, onun uygulamasının ve kullanacağınız sesli asistanın aynı kararlı Wi-Fi ağı üzerinden bağlı olması gerektiğini unutmayın. Böylece akıllı prizi kurduktan sonra ona bir cihaz takabilirsiniz. Ardından, akıllı prizin uygulamasından cihazınızı açıp kapatabilecek veya kontrol etmek için bir akıllı asistana bağlayabileceksiniz. Ayrıca, bir akıllı priz yalnızca özel bir mekanik anahtarla açılan bir cihazla çalışıyor. Böylece bu anahtarı her zaman açık bırakabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; klima, lamba, vantilatör, kahve makinesi, ısıtıcı gibi elektronik cihazlar…
Akıllı prizler, dizüstü bilgisayarınız gibi bir cihazı açamaz çünkü dizüstü bilgisayar duvar prizinden açıldıktan sonra, onu açmak için dizüstü bilgisayardaki güç düğmesine de basmanızı gerektiriyor. Cihazınızı kontrol etmek ve bir akıllı asistan kullanmak için akıllı prizin uygulamasını Alexa, Google Home veya Apple HomeKit’e bağlamanız gerekiyor. Sonrasında ise “Alexa, yatak odasının ışığını aç” veya “Hey Google, ısıtıcıyı aç” diyebilirsiniz. Kontrol etmeyi kolaylaştırmak için prizi yeniden adlandırabilirsiniz. Hatta cihazınızın çalışmasını tercih ettiğiniz saatte açıp kapatacak şekilde programlayabilirsiniz veya cihazın çalışmasını, hareket algılandıktan sonra açmak/kapatmak gibi bir rutinin parçası haline getirebilirsiniz.
Akıllı Priz Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
Evinizle konuşmanın ve harekete geçerek yanıt vermenin harika olmasının yanı sıra, enerji faturanızda tasarruf etmek istiyorsanız akıllı prizler evinize eklemek için harika oluyor. Akıllı prizinizin uygulamasının zamanlama özelliğini kullanarak, ışıklarınız gibi şeyleri yalnızca siz evdeyken günün belirli saatlerinde yanacak şekilde programlayabilirsiniz. Böylece enerji israf edilmez. Akıllı prizler, evinizi yangın tehlikelerinden daha güvenli tutmak için de kullanışlı olur. Saç maşası veya elbise ütüsü gibi ısıyla çalışan ürünleri günlük olarak kullanıyorsanız, bunları kullanırken akıllı prize takmak, telefonunuzdan uzaktan kapatma olanağı sağlar.
Amazon Echo ve Google Home ile Kullanmak için En İyi Akıllı Prizler Nelerdir?
Akıllı prizinizi Amazon’un Alexa’sı gibi bir sesli asistanla senkronize edebilmek, en iyi özelliklerden birisi oluyor ve neyse ki piyasada her ikisiyle de uyumlu birçok akıllı priz bulunuyor. Piyasada yer alan modellerden hangisinin sizin için en iyisi olduğu, hangi özelliklerin en önemli olduğuna bağlı oluyor. Kompakt tasarımdan akıllı prizinizi basit komutlar için evinizdeki diğer akıllı cihazlarla gruplama yeteneğine kadar aralarından seçim yapabileceğiniz birçok seçenek bulunuyor.
Akıllı Prizler Evde Ne İçin Kullanılır?
Akıllı prizler, kablolu cihazlarınızı kolayca kontrol edebileceğiniz akıllı cihazlara dönüştürebiliyor. Daha kolay, daha güvenli ve daha akıllı bir hayatın tadını çıkarmak için akıllı prizleri nerede uygulayabileceğinizi görmek için birkaç senaryoyu keşfedelim.
1- Her Sabah Canlandırıcı Bir Başlangıç Yapın
Her gün sizin için düzenlenmiş temel bilgilerle uyandığınızı hayal edin. Akıllı priz ile kombinizi siz uyanmadan birkaç dakika önce çalışacak şekilde programlayabilirsiniz. Veya yataktan kalkmadan önce gerinirken açmak için telefon uygulamasını veya sesli asistanı kullanın. Su, sıcak bir banyonun keyfini çıkarmanız için hazır olur. Hatta kahve makinesini sabah seçtiğiniz saatte demlemeye başlayacak şekilde programlayabilir ve kahvaltıyla birlikte enerji veren bir fincan içebilirsiniz.
2- Eve Hoş Geldin
Eve geldiğinizde sizi sıcak ve rahatlatıcı bir ortamın beklediğinden emin olun. Alan ısıtıcınızı, tam eve ulaşmak üzereyken açılacak şekilde programlamanız yeterli oluyor. Yaz aylarında, serin bir karşılama için klimanızı aynı şekilde planlayın.
3- Uzaktayken Evinizi Güvence Altına Alın
Bir aile tatilindeyken veya evden uzaktayken, ışıkları hava karardıktan sonra açılacak şekilde programlayabilirsiniz. Bu, insanların evde olduğu yanılsamasını verecek ve davetsiz misafirleri savuşturacak.
4- Dış Mekanı Kontrol Edin
Dış mekân akıllı prizleri ile evinizin içindeyken dış mekandaki aydınlatma ve cihazları da kontrol edebilirsiniz. Kapı ışıklarını, verandanızdaki dekoratif ışıkları açıp kapatabilir ve hatta bahçenizdeki su fıskiyesini kapatabilirsiniz.
5- Enerji Tasarruflu Tatillerin Keyfini Çıkarın
Zamandan ve enerjiden tasarruf etmek için teras ışıklarını her gün açılıp kapanacak şekilde programlayabilirsiniz. Veya yılbaşı ağacını yalnızca ağacın yakınında hareket algılandığında aydınlatmak için akıllı prizinizi bir hareket sensörüyle birleştirin. Ayrıca, bazı akıllı prizler enerji izleme özelliği de sunar. Böylece cihazınızın ne kadar güç tükettiğini tam olarak öğrenebilirsiniz.
6- Birden Fazla Cihaz İçin Bir Rutin Ayarlayın
Birden fazla akıllı priz ve Alexa gibi bir akıllı asistan kullanarak, evden çıkarken TV, ışıklar, fanlar ve klimayı sesli komutla birlikte kapatabilirsiniz.
7- Yemek Vakti
Fırınınız veya air fryerınızla yemek hazırlamanın hayranıysanız, akıllı priz yemeğinizin ne kadar pişeceğini kontrol etmenize yardımcı olabilir. Akıllı bir prizle, fazla pişmiş et ile karşılaşmamak için pişiricinizi nerede olursanız olun kapatabileceksiniz.
8- Enerji Tüketen Cihazları Belirleyin
Cihazlarınızı çalıştırmanın gerçekten ne kadara mal olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Cihazınızı akıllı priz ile bağladığınızda ne kadar elektrik tükettiğini takip edebilirsiniz. Daha sonra her bir cihazın ne kadar tükettiğini takip edebilir ve en çok elektriği neyin kullandığını tam olarak bilebilirsiniz. Böylece kullanılmadığında cihazı kapatabilir ve bekleme modundaki güç tüketimini azaltabilirsiniz.
9- Teknoloji Pahalı, Akıllı Priz ile Tüm Cihazlarınızı Koruyun
Ailenizin sevdiği ve güvendiği cihazları tek bir basit cihazla koruyun. Bilgisayarlarınızı, TV’lerinizi, tabletlerinizi, birinci sınıf kulaklıklarınızı, akıllı cihazlarınızı ve çok daha fazlasını akıllı priz ile kontrol edebilir hem hayatınızda kolaylık hem tasarruf hem de güvenlik sağlayabilirsiniz.
Siz de evinizde kullanabileceğiniz tüm elektrikli aletleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.