Hepimizin çok sevdiği ve hemen her yemeğin yanına yakışan patates kızartması, yağda yapıldığı için sağlık açısından fazla tavsiye edilmiyor. Sadece patates değil, bütün kızartma ürünlerinin fazla tüketilmesinin sağlıklı olmadığı biliniyor. Ancak lezzetinden kaynaklı çoğu zaman bu uyarıyı görmezden geliyoruz. Teknolojinin ev aletleri alanında gelişmesinin bizlere sağladığı en büyük fayda işlerimizi kolaylaştırması ve zaman kazandırması oluyor. Bunun yanı sıra sağlığımız açısından da birçok fayda sağlıyor. Farklı pişirme yöntemleri kullanılan yeni cihazlar, sağlıksız yiyecekleri daha sağlıklı ve lezzetli hale getirebiliyor. Bunu sağlayan ve son zamanların en popüler mutfak ürünlerinin ilk sırasında sıcak hava fritözü geliyor. Sıcak hava akımının içerisinde dolaşmasıyla, yiyecekleri fritözde kızarmış gibi pişirmesiyle biliniyor. Bu işlem sırasında ya çok az yağ kullanılıyor ya da hiç kullanılmıyor. Bu sayede yağın zararlı etkilerinden kurtularak birçok yiyeceği gönül rahatlığıyla yiyebiliyoruz.

Sıcak Hava Fritözü Nasıl Çalışır?

İsminde fritöz kelimesi geçse de, sıcak hava fritözü adının aksine kızartma işlemi yapmıyor aslında. İçerisindeki sıcak havayı, bir fan yardımıyla dolaştırarak yemeğin pişmesini sağlayan mini konveksiyon yani ısı geçişli bir fırın olarak geçiyor. Yiyecekler bu ısı geçişi yardımıyla pişiriliyor. Bu sayede çok daha az yağ kullanılarak ya da hiç kullanmadan kızarmış yiyeceklerin gevrekliğine ulaşılabiliyor. Ancak yoğun sıcak hava akımı sadece kızartmalar için kullanılmıyor. Aynı zamanda ızgara yemekler için de ideal olarak görünüyor. Sıcak hava akımının yiyeceğin her yerine temas etmesi sayesinde normalde ızgarada yapacağınız yemekleri de aynı şekilde pişirebiliyorsunuz.

Burada, yiyeceklerin kahverengiye dönüşmesini ve gevrekleşmesini, sıcak yağ yerine sıcak hava ile sağlayan bir reaksiyon oluşuyor. Bu sayede hem et yemekleri, hem kızartmalar hem de hamur işleri mükemmel bir şekilde pişiyor.

Bir sıcak hava fritözünde, havanın fritözün her yerinde dolaşmasını sağlayan delikli tel bir sepet bulunuyor. Yiyecekler bu sepetin içerisine yerleştiriliyor. Her ne kadar sıcak hava ile yemekler yeteri kadar pişse de, yemeklere çok az bir yağ eklenmesi çok daha iyi bir kızarma sağlıyor.

Sıcak Hava Fritözünün Avantajları Neler?

Sıcak hava fritözleri bir zaman ayarlayıcıya da sahip oluyor. Pişireceğiniz yemeğe göre sıcaklığını ve pişme zamanını ayarladıktan sonra cihaz otomatik olarak kapanıyor. Bu sayede yemeğin pişip pişmediğini sürekli olarak kontrol etmek zorunda kalmıyorsunuz. En fazla, yemeğin pişme süresine yakın çevirmeniz gerekebiliyor ya da sayacın sonlarına doğru bir genel kontrol yapabiliyorsunuz. Bunun dışında başka bir şeye bakmanıza gerek kalmıyor. Hatta son dönemde çıkan yeni modellerin pek çoğunda akıllı sistem bulunuyor. Bu sistem, içerisine koyduğunuz ürünü tanıyor, size ne kadar sıcaklık ve sürede pişeceğini söylüyor. Ardından sizin talimatınızla pişirme işlemine başlıyor.

Sıcak hava fritözleri ayrıca zaman konusunda büyük bir tasarruf sağlıyor. Özellikle çalışan çocuklu aileler sağlıklı yemekler yapmak için istedikleri kadar zaman bulamayabiliyor. Ancak sıcak hava fritözleri sayesinde fırında yapabilecekleri lezzetli yemekleri daha kısa sürede yapabiliyorlar. Kompakt boyutu ve içerisindeki hava sirkülasyonu ile yiyecekler fırından ya da tavadan çok daha kısa sürede tam kıvamında pişiyor.

Sıcak hava fritözlerinin bir diğer avantajı da kolay temizlenebilir olmaları oluyor. yemeği pişirirken kapalı olduğu ve içerisinde çok fazla yağ kullanılmadığı için etrafa yağ sıçrama gibi bir sorun yaşanmıyor. Ayrıca içerisindeki sepetin temizlenmesi de oldukça kolay gerçekleşiyor. Çoğu fritözün sepeti yapışmayan yüzeye sahip ve bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olduğu için yemek sonrası temizliğe ekstra vakit ayırmak istemiyor.

sicak hava fritozu teknosa

Sıcak Hava Fritözünde Neler Pişirebilirsiniz?

Aslında sıcak hava fritözlerinde pişirebileceğiniz yemeklerin herhangi bir sınırı bulunmuyor. Ancak bazı yiyecekler diğerlerine göre harika bir şekilde pişiyor.

Hepimizin bildiği ve en çok kullandığı yiyecek patates kızartması, bu konuda yapılacak bir listenin ilk sırasında yer alıyor. Dondurulmuş patates kullanıyorsanız hiç yağ koymadan, eğer kendiniz patatesleri soyup doğruyorsanız da çok az yağ kullanarak çıtır çıtır harika bir patates kızartması yapabiliyorsunuz. Karışık bir kızartma tabağı yapmak istiyorsanız, patatesin yanında patlıcan ve kabak gibi sebzeleri de kızartabiliyorsunuz.

Kızartmaların dışında tavuk, tavuk kanadı, balık ve biftek gibi protein ağırlıklı et ürünlerini rahatlıkla pişirebiliyorsunuz. Sebze yemeği yapmak istiyorsanız da, karnabahar, brokoli gibi sebzelerle muhteşem bir akşam yemeği hazırlayabiliyorsunuz.

Yemek pişirmenin yanı sıra sıcak hava fritözlerinde bir önceki günden kalan yemeklerinizi de ısıtabiliyorsunuz. Pizza dilimlerini ya da sebze yemeklerini tekrar içine atarak normal pişirme süresinden çok daha kısa bir zamanda ısıtıp, taze ve gevrek hale getirebiliyorsunuz.

Yemeklerle birlikte hamur işlerini de pişirme imkanınız bulunuyor. Tatlı hamurunuzu pişirirken ya da evde ekmek yapmak istediğinizde yine sıcak hava fritözleri oldukça işinize yarıyor.

Sıcak hava fritözlerinde yapabileceğiniz yiyeceklerin gerçekten bir sınırı bulunmuyor. Ancak bazı yiyecekleri pişirmek çok kötü sonuçlar da çıkarabiliyor. Bunların başında pilav gibi pişmesi için su gerektiren yiyecekler bulunuyor. Pilavın pişmesi için suyu içine çekmesi gerekiyor. Sıcak hava fritözünde yağ ve su kullanmadığınız için pirinçler pişmeden gevriyor ve ortaya yenebilecek bir yemek çıkmıyor. Aynı zamanda ıslak kalması gereken ya da derin yağda kızarması gereken bir hamur varsa yine sıcak hava fritözünden uzak durmanız gerekiyor.

Bunların yanı sıra yağlı et parçalarının düşük sıcaklıkta ve yavaş pişirilmesi gerekiyor. Bu tarz yiyecekler de sıcak hava fritözünde iyi sonuç vermiyor.

Sıcak Hava Fritözünde Yapılan Yiyecekler Sağlıklı mı?

Derin yağda kızartma yerine sıcak hava fritözü kullandığınızda o yiyeceğin kalori miktarını ve yağ oranını düşürmüş oluyorsunuz. Bu da kalp ve damar sağlığınız için oldukça iyi oluyor. Hiç yağ kullanmadığınız ya da çok az kullandığınız için diğer pişirdiğiniz yiyecekler de çok az yağ emiyor. Bu da kilo verme ya da kilonuzu sabitleme konusunda çok büyük fayda sağlıyor.

Yukarıda sıcak hava fritözü nedir? ne işe yarar anlatmaya çalıştık.

Siz de mutfağınızda işinizi kolaylaştıracak en iyi fritöz çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
okul pratik sac modelleri teknosa
Devamını Oku

Okul için Pratik Saç Modelleri

Okula geri dönmek, bir çırpıda hazırlanacak günlük bir rutine geri dönmek demek oluyor. Kitapları, defterleri ve kalemleri çantaya…
google asistan ne faydalar saglar teknosa
Devamını Oku

Google Asistan Ne Fayda Sağlar?

Özellikle son yıllarda büyük gelişmeler yaşanan sanal asistanlar birçok konuda bize yardımcı olmaya başladı. Sanal asistan dendiğinde dünyada…
hangi kahve makinesi teknosa
Devamını Oku

Hangi Kahve Makinesini Almalıyım?

Özellikle hemen her köşe başına açılan kahve dükkanları ile yıllar geçtikçe kahve kültürümüz de gelişiyor. Hangi kahve çekirdeğinin…
Ütü Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Ütü Nasıl Yapılır?

Ütü yapmak, ev işlerinin önemli parçasıdır ve doğru şekilde yapıldığında giysilerin temiz, düzgün ve bakımlı görünmesini sağlar. Kumaşın…