Sosyal yaşamımızda çoğumuz dış görünüşümüzdeki bazı detayları beğenmez, kusurlu bulur veya değiştirmeye çalışırız. Kimimiz boy ölçüsünden memnun değilken, kimimiz yüz hatlarından veya saçlarından memnun olamayabiliyor.

Öyle ki bunu sürekli düşünür hale gelmek psikolojik sağlığımızı dahi olumsuz anlamda etkileyebiliyor. Aynaya baktığımız kişiyle barışık olmak, birçok alanında daha motivasyonlu olmayı sağlayabiliyor.

Elbette dış görünüşüyle tamamen barışık olan insanların olduğunu da söyleyebiliyoruz. Kendini olduğu gibi kabul edebilen kişiler de hali hazırda oldukça çoğunlukta.

Bazı dış görünüş detayları var ki sağlık kısmını da oldukça etkileyebiliyor. Bunlardan en önemli örneğe de kilo konusunu gösterebiliyoruz.

Kilo sadece dış görünüşü etkilemekle kalmayıp, sağlık fonksiyonlarını da oldukça etkileyebiliyor.  Özellikle teknolojinin hızlanmasıyla yavaşlayan ve azalan hareketliliğimiz, bunu tetikleyen sebepler arasında yer alabiliyor.

Düzenli ve sağlıklı beslenememek, çoğu kişinin zamandan kaçınarak hazır gıdalara veya fast food tarzı yiyeceklere yönelmesi kilo kontrolünü oldukça zorlaştırıyor.

İş zorlaştıkça motive olmak da paralel olarak zor olabiliyor. Çevremizde kilo vermek istediğini söyleyen yüzlerce insanla karşılaşmışızdır. Kilodan şikayetçi olunan kişiler bir hayli fazla olabiliyor.

Bazı insanlarda fazla kilo sebebiyle şeker, eklem ağrıları, obezite gibi birçok hastalık tetiklenebiliyor. En küçük bir yürüme mesafesinde dahi nefes alıp vermede güçlük, bedenin işlevselliğinin azalmasına neden olabiliyor.

Ancak son yıllarda sağlıklı beslenme ve yaşama trendi de oldukça revaçta görünüyor. Bu da insanları kilo vermeyi sağlayacak farklı yollara itiyor. Bu uygulamaların en başında da birbirinden farklı diyet stilleri ve içerikleri geliyor.

Son yıllarda tercih edilen bu diyetlerden biri de İsveç diyeti olarak adlandırılıyor. İsveç diyeti kısa bir zamanda oldukça hızlı kilo vermeyi vadediyor. Ancak buna erişmek göründüğü kadar kolay olmayabiliyor. Bu diyeti uygulayacakları her diyette olduğu gibi bazı kurallar bekliyor. Şimdi İsveç diyeti nedir ve nasıl uygulanır sizler için detaylı olarak anlatalım. Ancak bu diyeti anlatırken, mutlaka ve mutlaka doktorunuza danışmadan hiçbir diyeti yapmamanız gerektiğini de şiddetle belirtelim. Diğer taraftan İsveç diyetinin diyet çeşitleri arasında uzmanlar tarafından asla tavsiye edilmediğini ekleyelim. Yani kısaca sadece bilgi amaçlı bu diyeti anlatıyoruz ama kesinlikle yapmamanızı tavsiye ediyoruz.

İsveç diyeti nedir?

İsveç diyeti 13 günlük zor bir süreç gerektiren ancak diyetten sonra 7 ile 20 kilo kadar vermeyi amaçlayan bir diyet. Söylenildiğine göre bu diyet uygulandıktan 2 yıl sonraya kadar kilo almamayı da vadediyor. Metabolizmanın tamamen değişmesi bu etkiyi yaratıyor. Ancak birçok uzmanın bu diyeti sağlıklı bulmadığını belirtmek istiyoruz. Bir anda bu kadar fazla bir kilonun verilmesi ile sağlığın tehlikeye atıldığını, kilo vermek için kesinlikle bir uzmana danışmak gerektiğini sürekli vurguluyorlar. Ayrıca 35 yaş üzeri sağlık sorunu olan bireylere de bu diyet önerilmiyor, kesin bir şekilde İsveç diyetinin yapılmaması gerektiği dile getiriliyor.

Az miktarda karbonhidratla beslenilen bu diyette çeşitli yağ ve protein içerikleri tüketiliyor.  Yenmesi ve yenmemesi gereken birçok yiyecek sıralanıyor. Bir de bu diyeti uygulayacakların 6 günden erken diyeti bırakmamaları kurallar içerisinde yer alıyor.

isvec diyeti nedir nasil yapilir teknosa

İsveç Diyeti Nasıl Yapılır?

İsveç diyetini uygularken uyulması gereken birçok kural olduğundan bahsetmiştik. Bu kurallar arasında; menüde olduğundan fazla çay ve kahve tüketiminin yasak olması, şekerin verilen oranda kullanılmak zorunda olması, her gün 2 litre su tüketilmesi zorunluluğu, tuz tüketilmeyecek olması, sabah ve akşam yemeklerinin isteğinize göre yerini değiştirebilme imkanı sunması, diyetin 13 gün sürüp 6 günden erken bırakılmaması, son olarak da son 3 ayda bu diyetin uygulanmamış olması gereklilikleri bulunuyor.

Sabah kahvaltılarını granül kahve ile öğle veya akşam yemeklerinde ise 2 adet haşlanmış yumurta gibi protein içerikli besinlerle yapılması gerekiyor. Diyetin ilerleyen günlerinde et balık gibi ürünlerin belirtildiği kadar tüketilebilmesine izin veriliyor.

Diyetin sürdürülebilir olması için de çevresel faktörleri de düzenlemek gerekiyor. Örnek verecek olursak buzdolabını diyet listesine uyacağımız günlerde listeye göre yiyeceklerle doldurmak faydalı oluyor. Ayrıca kısıtlı bir şekilde beslenileceğinden dolayı sporla desteklemeniz halinde verdiğiniz kiloların kalıcılığı artırılabiliyor.

Bu diyetin öğünleri sabah öğle akşam olarak ayrılıyor. Menünün dışına içecek dahi olsa çıkılmaması gerekiyor. Meşrubat gibi içeceklerden de uzak durulması gerekiyor.

Sizlere örnek olması açısından birkaç menüyü de sizinle paylaşalım.

  1. Gün

-Sabah kahvaltısı: Bir fincan şekersiz kahve

-Öğle yemeği: 2 adet katı yumurta, 100 gr kadar haşlanmış ıspanak

-Akşam yemeği: Biftek, yeşil salata(200gr)

2. Gün

-Sabah kahvaltısı: Bir fincan şekersiz kahve ile bir dilim kızarmış ekmek

-Öğle yemeği: Izgarada pişmiş balık ve çiğ domates

-Akşam yemeği: Izgara biftekle beraber yeşil salata

3. Gün

-Sabah kahvaltısı: Bir fincan şekersiz kahve yanında tam tahıllı tereyağlı ekmek

-Öğle yemeği: 200 gr jambon

-Akşam yemeği: Meyve salatası ve yoğurt

4. Gün:

-Sabah kahvaltısı: Şekersiz limonlu çay

-Öğle yemeği: çiy havuç

-Akşam yemeği: Jambon ve salata (sadece yeşillik olacak şekilde)

5. Gün

 -Sabah Kahvaltısı: Bir fincan şekersiz kahve ile birlikte bir adet tereyağlı tam tahıllı ekmek

-Öğle yemeği: Izgara et ile birlikte az meyve

-Akşam yemeği: 1 dilim jambon ile birlikte salata

6. Gün

-Sabah kahvaltısı: Bir fincan şekersiz kahve ile birlikte bir adet limonlu havuç

-Öğle yemeği:1 adet haşlanmış yumurta ile birlikte taze fasulye

-Akşam yemeği: Izgara biftek (yağsız olacak)

İsveç Diyetinin Yararları Neler?

Kısa sürede hızlı bir şekilde kilo verdirmeyi sağlıyor. Çok fazla yararlı olduğunu söyleyebileceğimiz bir niteliği bulunmuyor.

İsveç Diyetinin Zararları Neler?

Yukarıda da biraz bahsetmiş olduğumuz gibi uzman diyetisyenlerin özellikle önermediği bir diyet çeşidi olarak belirtiliyor. Herhangi bir bilimsel altyapısının olmadığı söyleniyor.

Kısa vadede kilo verebilmeyi amaçlasa da uzun vadede bir sürdürülebilirlik oluşturmuyor. Ayrıca sağlığı olumsuz anlamda etkiliyor. Kişiyi halsiz bir ruh haline sürüklüyor. İstenilen kilonun verilememesi durumunda 3 aydan erken bir sürede tekrar uygulanmaya çalışılırsa verilen kilo geri alınabiliyor.  Bu da kişilerin hem psikolojik hem bedensel fonksiyonlarını altüst edebiliyor.  

Bir de verilen kilonun yağ ve kastan gidip gitmediği de belirtilemiyor. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral dengesini bu diyetle sağlamanın mümkün olmadığı belirtiliyor. Kişide halsizlik, mide bulantısı, kusma gibi etkiler de oluşturabiliyor. Vücudun aşırı susuz kalması gibi bir durumla karşılaşıldığında dikkat eksikliği, böbrek rahatsızlıkları oluşmasına sebep olabiliyor. Bu yazımızda sizlere İsveç diyetinin detayları hakkında bahsetmeye çalıştık.

Yukarıdaki diyet listesi tamamen örnek içeriğidir. Her ne kadar oldukça hızlı kilo verebilmeyi hayal etsek bile sağlığımız için uzman kişiden yardım alabilmeyi göz ardı etmemek faydalı ve daha etkili sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir.  

Sağlıklı bir beslenme ve yaşam şekli seçmemiz gerekiyor. Kısaca İsveç diyetinden bizce uzak durun.

Mevcut diyetinizi mutlaka doktor kontrolünde yapmayı ve düzenli spor ile desteklemeyi asla unutmayın.

En iyi spor ve fitness ekipmanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
yipranmis saclar icin tavsiyeler teknosa
Devamını Oku

Yıpranmış Saçlar İçin Tavsiyeler

Mevsim değişiklikleri, günlük hayatta yaşadığımız stres ve sıkıntılar saçlarımızda yaptığı olumsuz etkilerle ortaya çıkıyor. Genellikle saçlarımız eski canlılığını…
pilates neden yapmali teknosa
Devamını Oku

Pilates Neden Yapılmalı?

Modern yaşamın getirdiği hareketsiz çalışma ortamları bedensel olarak birçok sorun yaşamamıza neden oluyor. Bu sorunlardan kurtulmak için vücudumuza…
radyoterapi teknosa
Devamını Oku

Radyoterapi Nedir?

Radyoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için yoğun enerji ışınlarının kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Rayoterapide çoğunlukla X ışınları kullanılıyor ancak…