Özellikle havaların ısınmaya başlaması ve yaz aylarının gelmesiyle kilo verme ve vücudu forma sokma telaşına giriliyor. Giyilen kıyafetlerin ince ve açık olması nedeniyle fazla kilolar kimi zaman strese girmeye sebep olabiliyor.

Bu aylarda yapılan hatalardan biri de kısa sürede kilo verdiren diyet programlarına yönelmek oluyor. Kısa sürede vücudu çok zorlayarak birkaç kilo vermeyi başardığımızda rahatlasanız da; daha sonra fazlasını geri alabiliyorsunuz. Vücudunuza verdiğiniz zarar da bunun yanı sıra ayrı bir sorun oluşturuyor.

Hem formu korumak hem de sağlığı bozmamak için aslında sadece bazı alışkanlıkları değiştirmek yeterli oluyor. Yapılacak ufak değişiklikler vücuda uzun vadede fayda sağlarken kendinizi daha iyi hissedip daha mutlu olmanızı da sağlıyor. Her zaman formda kalmak için ne yapmak lazım? Nasıl formda kalırım diyenler için, bazı ipuçları şöyle:

Formda kalmak için yapılması gerekenler:

1- Kahvaltıyı Atlamamalı

Zayıflamak ve formda kalmak isteyenlerin yaptığı en büyük hatalardan biri güne kahvaltı ile başlamamak oluyor. Halbuki kahvaltı ile güne başladığınızda metabolizmanız daha hızlı çalışıyor. Gün içerisinde daha zinde ve enerjik oluyorsunuz.

Kahvaltı yerine sabah içeceğiniz bir kahve ile yetinmemelisiniz. Mutlaka sağlıklı bir kahvaltı yapmalısınız.

Kahvaltıda Neler Olmalı?

Sağlıklı kahvaltı masasında mutlaka zeytin, peynir çeşitleri, yumurta ve doğal bal olması gerekiyor. Bunların yanı sıra menüyü zenginleştirmek ve kahvaltıyı daha keyifli hale getirmek için yanlarına bazı eklemeler yapıyoruz. Vitamin ve mineral açısından zengin sebzeler olan domates, salatalık ve biberi bolca tüketebiliyoruz. Eğer kahvaltıda ekmek de olmalı diyorsanız, 1 ya da 2 dilim tam tahıllı ekmek tercih edebilirsiniz.

Kahvaltı konusunda yapılacak en büyük yanlış simit, açma ya da poğaça türü besinler tüketmek oluyor. Bunları yemek ilk bakışta daha pratik geliyor olabilir. Ancak bu ürünler beyaz un ve yağdan oluştuğu için açlık hissinizi tetikliyor. Gün içerisinde sürekli acıkarak daha fazla şey yemenize neden oluyor. Ayrıca yağ oranı yüksek olduğu için hemen yağ depolamanıza neden olduğu gibi zindeliğinizi de kaybediyorsunuz.

Poğaçanın yanında kahvaltıda uzak durmanız gereken başka yiyecekler de bulunuyor. Kahvaltı masanızda kızartmalar, salam, sucuk ve sosis gibi içeriğinde katkı maddeleri bulunan işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Böylece bu sizi daha zinde yapabilir ve formunuzu korumanıza yardımcı olabilir.

Eğer kahvaltıyı pratik bir şekilde tamamlamak istiyorsanız diğer zararlı yiyecekler yerine protein açısından zengin pratik bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Yulaf ve müsliyi karıştırıp üzerine süt eklediğinizde hem sağlıklı hem de pratik bir kahvaltı yapıyor olacaksınız. Protein ve lif bakımından zengin bir kahvaltı olacağı için gün içerisinde de sizi tok tutuyor olacaktır.

2- Şekersiz Çay İçin

Gün içerisinde çayı ve kahveyi büyük bir keyifle tüketiyoruz. Ancak bunları şekerli tüketiyorsanız vücudunuza ekstradan çok fazla kalori yüklüyorsunuz demektir. Sağlığınızı korumak ve formda kalmak için çayı ve kahveyi mutlaka şekersiz içmeniz gerekiyor.

Şeker alışkanlığınız varsa ilk başlarda tadı çok kötü geliyor. Ancak yılmamanız gerekiyor. En fazla iki hafta içerisinde şekersiz çaya ve kahveye alışıyorsunuz ve tadı çok daha güzel oluyor. Hatta sonrasında çok az şeker bile koyduğunuzda içemiyor hale geliyorsunuz.

3- Aşırı Meyve Tüketmek Formunuzu Bozuyor

Hepimizin ortak görüşü içeriğinde bol miktarda vitamin olmasından dolayı meyvelerin sağlıklı olduğu yönündedir. Meyve tüketimi sağlığımız açısından faydalıdır ancak burada miktarı büyük önem gösteriyor. Eğer yemek yemeyip meyve ile beslenmeyi düşünüyorsanız formda kalmanız oldukça zor oluyor.

Meyvelerin büyük çoğunluğunda şeker miktarı fazladır. Bu nedenle tek seferde çok fazla meyve yediğinizde vücudunuza aşırı şeker yüklemesi yapıyorsunuz. Formda kalmak için tatlılardan uzak dururken masum görünen meyve ile birlikte daha fazla şeker almış oluyorsunuz.

Ancak bütün meyveler şeker deposu olmuyor. Sağlık açısından en iyi olan meyveler arasında yeşil elma, avokado, ananas ve lif bakımından zengin olan çilek sayılabiliyor.

4- Akşam Yemeğini Geciktirmeyin

Kilo vermenizin ve formda kalmanızın karşısında duran en büyük engellerden biri de akşam geç saatlerde yenen yemekler oluyor. Geç yemek yedinizde vücudunuz bu besinleri sindirmekte çok zorlanıyor. Bu nedenle daha hızlı kilo alıyorsunuz. Ayrıca akşam daha halsiz hissedip hareketsiz kalabiliyorsunuz.

Hepimizin yaşam düzeni farklı olduğu için akşam yemeği saatini standart bir şekilde ayarlama imkanımız olmayabiliyor. Kendi düzeninize göre olabilecek en erken saatte akşam yemeği saatinizi ayarlayabilirsiniz.

Akşam yemeğini saat kaçta yerseniz yiyin mutlaka hafif bir şeyler yemeniz gerekiyor. Çünkü ağır ve yağlı yemekler yediğinizde yine sindirim sorunu yaşayabiliyorsunuz. Bunların yanı sıra ayakta ve hızlı bir şeyler yediğinizde doyma hissini almanıza engel oluyor. Bu nedenle oturarak ve yavaş yemeniz formunuzu koruma konusunda size yardım ediyor.

Beynimiz doyma sinyallerini en az 20 dakika sonra algılıyor. Bu bilgiyi aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Böylece doymadığınızda ikinci tabağı almak için hiçbir zaman acele etmiyorsunuz.

5- Kalori Bombaları Formunuzun En Büyük Düşmanlar

Gün içerisinde tükettiğimiz hafif ve zararsız gibi görünen şeyler üst üste geldiğinde vücudumuza binlerce kaloriyi havadan almamıza neden oluyor. Mesela, sıcak yaz aylarında içeceğiniz buzlu kahvenin tadını güzelleştirmek için kullandığınız krema ve çikolata sosu büyük bir dilim pastadan daha fazla şeker ve yağ barındırıyor. İçerken farkına bile varmadığınız kalorileri bununla birlikte alıyoruz.

Akşamları televizyon karşısında otururken ya da katıldığımız bir davet gibi yerlerde yediğimiz kuru yemişler de aynı etkiyi yaratıyor. Çiğ kuru yemişler içerdiği sağlıklı yağlar nedeniyle vücudumuza faydalı oluyor. Ancak kavrulmuş kuru yemişler için aynı şey söylenemiyor. İki tür kuru yemişte de yediğiniz miktarı biraz kaçırdığınızda aynı şekilde vücudunuzu kalori ve yağ bombardımanına tutmuş oluyorsunuz.

Bu tarz durumlarda atıştırmak için bir şeyler aramayın. Ayrıca akşam çaylarının yanında bisküvi gibi yiyeceklerden de uzak durmanız gerekiyor. Bisküvilerin yapımında margarin kullanıldığı için hem bel çevreniz için hem de damarlarınız için zararlı etkileri oluyor.

6- Suyun Tazeliğini İhmal Etmeyin

Nerede ne yaptığınız ya da ne kadar yoğun olduğunuz hiç önemli değil. Vücudunuzu gün içerisinde susuz bırakmamanız gerekiyor.

Günlük hayatın koşturmacasında en çok ihmal ettiğimiz şey genellikle bu oluyor. Gün içerisinde su içmeyip fırsat bulduğumuz bir anda çok fazla su tüketebiliyoruz. Bu şekilde su içmenin de bir faydası bulunmuyor. Çünkü vücudumuz ihtiyacı kadar suyu alıyor ve gerisini kısa sürede dışarı atıyor. Yani günün büyük bölümünde yine susuz kalıyor.

Bu nedenle gün içerisinde düzenli aralıklarla mutlaka su içmemiz gerekiyor. Su metabolizmanızı canlandırıp zindelik hissi veriyor. Bu bakımdan bile günlük hayat akışımıza çok faydası oluyor. Ayrıca böbrekleri çalıştırıp tokluk hissi de veriyor.

Diyet yapıp yapmadığınız önemli olmadan her gün mutlaka en az iki litre su içmeyi ihmal etmemeniz gerekiyor.

7- Spor Hayatınızın Bir Rutini Haline Gelmeli

Hayatımızın belli dönemlerinde spora başlıyoruz. Vücudumuzu düzene sokup bir süre bu şekilde devam ediyoruz. Daha sonra işlerimizin yoğunluğu ve günlük koşturmacalarımız arasında uzun süre ara veriyoruz.

Bu şekilde spor yapmanın vücudumuza faydasından çok zararı olabiliyor. Bu nedenle bir dönem yapabileceğiniz sporlar değil, hayat boyu devam edebileceğiniz sporlara yönelebilirsiniz. Spor sırasında terleyip yorulduktan sonra vücudumuz endorfin salgılamaya başlıyor. Bu da bizi hem mutlu ediyor hem de tüm organlarımızın düzene girmesini sağlıyor.

Spor yapmak için ağır ve düzenli bir şeyler yapmanız gerekmiyor. Bunun tamamen kişisel zevkinize bağlı olduğunu unutmamanız gerekiyor. İsterseniz evinizin yakınındaki bir spor salonuna üye olabilirsiniz isterseniz de her gün iş çıkışı en az yarım saatlik bir yürüyüş yapabilirsiniz. Seçeceğiniz spor tamamen sizin hayat akışınıza uygun bir şey olmalı. Ancak bu şekilde düzenli olarak devam edebiliyorsunuz.

Vücudun forma girmesini istiyorsanız düzenli olarak yüzmeyi tercih edebilirsiniz. Yüzmek vücudunuzu sıkılaştırıyor ve kısa sürede forma girmenizi sağlıyor. Bunun yanı sıra pilates ve zumba gibi sporlar da kaslarınızı sıkılaştırıp formu korumak için çok yardımcı oluyor.

Hangi sporu seçerseniz seçin bunu bir yaşam biçimi haline getirmeniz gerekiyor. Zorla yapacağınız bir etkinlik haline gelirse kısa bir süre sonra kolayca bırakıyorsunuz. Zevk aldığınız ve eğlendiğiniz bir şeyler olursa hem kısa sürede forma girip hem de hayattan aldığınız keyfi artırmış oluyorsunuz.

Kendinizi motive etmek için spor kıyafetleri ve aksesuarları alıp yaptığınız spora karşı isteğinizi artırabilirsiniz.

Sizie en uygun spor ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
isvec diyeti nedir ve nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

İsveç Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sosyal yaşamımızda çoğumuz dış görünüşümüzdeki bazı detayları beğenmez, kusurlu bulur veya değiştirmeye çalışırız. Kimimiz boy ölçüsünden memnun değilken,…
duzenli spor yapmanin faydalari teknosa
Devamını Oku

Düzenli Spor Yapmanın Faydaları

Günlük hayatın koşturmacası ve şehirde yaşamanın stresiyle farkında olmadan yaşam kalitemiz oldukça düşüyor. Bu durum beraberinde mutsuz olmamızı…
Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli teknosa
Devamını Oku

Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sağlıklı yaşam konusunda tüm uzmanların ortak görüşü düzenli olarak mutlaka spor yapılması gerektiği oluyor. Ancak bilinçsiz bir şekilde…