Spor, sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz bir aktivite. Günlük yaşamın bir parçası haline getirildiğinde spor, fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak hayatı daha aktif yaşama imkânı tanıyor. Sporun bu olumlu taraflarıyla birlikte spor yaparken dikkat etmek gerekiyor. Bu durumlardan biri de sporun yapıldığı mevsim. Bunaltıcı yaz aylarının bitmesiyle beraber daha serin sonbahar mevsimine geçiş başladı. Spor yapanlar için bu mevsim geçişiyle beraber ekipmanlarda ve mekanlarda çeşitli değişimler, yenilemeler gerekebilir. Peki, sonbaharda spor yapan sporcular nelere dikkat etmeli? Sonbahar için uygun ekipmanlar neler? İşte detaylar…

Evde Spor Yapmak

Doğru ekipmanlar kullanılarak evde spor alanı oluşturmak serin ve yağışlı sonbahar mevsiminde doğru bir tercih olabilir. Küçük dambıllar, direnç yayları kasları çalıştırmak için yararlı spor aletleri olabilir. Evde bacak kaslarını çalıştıracak fitness bisikleti gibi ev içi spor aletleri de, bisiklet sürmeyi zorlaştıracak yağmurlu havalarda iyi bir çözüm olabilir. Eğer evde fitness bisikletleri için yeterli yer yoksa daha az yer kaplayan mini bisikletler de alternatifler arasında sayılabilir. Ayrıca pilates topları gibi pilates için gerekli bazı ürünler de yine evde spor alanı yaratmak isteyenler için yararlı olabilir. Evdeki alana göre spor yapmak isteyenler için spor aletlerini çeşitlendirmek sonbahar aylarında spordan uzakta kalmamak adına büyük imkân sağlayabilir.

Evde Spor İçin Kullanılabilecek Malzemeler

Sonbahar mevsiminin serin günlerinde sıcak ev yaşantısı içinde spor yapmak tercih edilebilir. Bu durumda evin alanına uygun spor malzemeleri seçmek uygun olabilir. Seçilen spor ekipmanlarının boyutlarına bakılması bu yönden önemli olabilir. Kasları çalıştırması ve daha az alan kaplaması yönünden ağırlık setleri yani dambıllar yerinde bir seçim olarak görülebilir. Sırt ve kol kasları çalıştırması açısından barfiks çubukları da tercih edilebilir. Barfiks çubukları, evdeki kapı düzeneklerine basit bir şekilde monte edilebilir. Bu noktada barfiks çubuklarının doğru monte edilmesinin, oluşacak sakatlıkların önüne geçilmesi adına önemli olduğunu da paylaşalım. Antrenmanların zorluk seviyesini artırmak ve kasları geliştirmek adına sağlık topları da güzel bir tercih. Sağlık topları da tıpkı dambıl ve barfiks çubuğu gibi kısıtlı alan içinde kullanışlı olabilir.

Sonbaharda evde spor yapacaklar kondisyon bisikletlerine de şans verilebilir. Kondisyon bisikletleri genellikle basit kurulumlarıyla dikkat çekerler. Ayrıca sırt, bacak ve karın kaslarını çalıştırmaları yönüyle de kondisyon bisikletlerini tercih etmek avantajlı olabilir. Evdeki alanın rahatlığına bağlı olarak kondisyonu sağlamak adına koşu bantları da tercih edilebilir. Yine aynı şekilde alana göre karın ve sırt kaslarını çalıştıracak olan mekik aleti de bir alternatif olabilir.

Sonbahar Mevsiminde Dışarıda Spor Yapmak

Sıcak mevsimlerde dışarıda spor yapmanın sağladığı rahatlıklar gerekli ekipmanlar ve doğru planlamalar ile sonbahar mevsimi gibi serin ve soğuk zamanlarda da mümkün. Sonbahar mevsiminde dışarıda spor yaparken hava durumuna, kullanılacak olan ekipmanların mevsime uygunluğuna, zemine ve vücut ısısına dikkat etmek gerekir. Eğer gerekli koşullar sağlanırsa sonbahar mevsiminde de konforlu ve rahat şekilde spor yapmaya devam edilebilir. Peki, sonbahar mevsiminde nelere dikkat edilerek spor yapılır? İşte ipuçları:

Spor İçin Doğru Zamanı Beklemek

Sonbahar mevsimiyle beraber düşen hava sıcaklıkları spor yapmayı zorlaştırabilir. Bu noktada havaya uygun ekipman seçimi hayat kurtarıcı cinsten olabilir. Ancak uygun ekipmana sahip olunmadığı durumlarda hava durumunu takip etmek gerekebilir. Dışarıda spor yapacaklar için hava sıcaklığının yaklaşık 16 derece ve üstünde olduğu zamanları tercih etmeleri önerilir. Hava sıcaklığının azaldığı zaman dilimlerinde dışarıda ekipmansız spor yapmak vücut direncinin kırılmasına sebep olabilir. Sağlıklı yaşam için yapılan bir aktivitenin hastalıkla sonuçlanmasını engellemek adına gereken ekipmanlara dikkat etmek veya havanın ısınmasını beklemek önemlidir. Bununla beraber yağmurlu havaların da takip edilmesi istenmeyen sonuçların önlenmesi adına tercih edilebilir.

Vücut Isısının Korunması

Sonbahar mevsiminde spor yaparken vücut ısısının korunduğu sporlar tercih edilebilir. Tempolu yürüyüşler, koşular ve bisiklete binmek vücut ısısını korumak adına tercih edebileceğiniz sporlar olabilir. Yüzme, buz pateni ve kayak gibi vücut ısısını düşürebilecek sporları yaparken doğru ekipman kullanımına dikkat etmek sağlık açısından önemlidir. Sporun yapılacağı hava koşullarının doğru tespit edilmesi ve doğru ekipmanların giyilmesi vücut ısısının korunması için dikkate alınması gereken unsurlardan bazıları. Ayrıca vücut ısısının kontrol edilebilmesi adına akıllı saatlerden de yardım alınabilir.

Vücut ısısının korunabilmesi için baş ve boyun bölgelerinin korunması önemli. Spor sırasında ısı kaybının yaklaşık yüzde 50’lik kısmı baş ve boyun bölgesinde gerçekleşir. Baş ve boyun bölgesini koruyucu bere, atkı ve kar maskeleri tercih edilebilir.

Spora Başlamadan Önce Isınmak

Aslında her mevsimde spora başlamadan önce ısınma yapmanın önemli olduğu söylenebilir. Yapılacak aktivitenin vücuda hasar vermemesi için ısınmak spor yapmanın ön koşuludur. Isınma hareketlerinin ihmal edilmesinden kaynaklı yaşanacak sakatlılar hem sporu aksatmaya hem de günlük yaşamın olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. Bunun için spor öncesi beş ile on dakika arasında bir ısınma egzersiz yararlı olacaktır. Ayrıca serin havalarda vücudun dengelenmesi adına bu egzersizler yarar sağlayabilir.

Farklı Sporlar İçin Basitten Zora Geçiş Yapmak

Bir kerede birden fazla spor yapacak olanlar için bu sporları derecelendirmek faydalı olabilir. Bu derecelendirme ile kas ve eklem ağrılarının önüne geçilebilir. Ayrıca serin sonbahar günlerinde ağır bir spordan sonra daha hafif bir spora geçilmesi vücut ısısının düşmesine sebep olabilir. Bunun önüne geçmek adına yapılacak sporların daha basitten zora doğru düzenlenmesi yarar sağlayabilir. Ayrıca bu derecelendirme ile yapılan sporlardan daha fazla verim alabilirsiniz. Yapılacak sporlarda yaklaşık yirmi dakikalık periyotlar uygulanabilir. Yaklaşık beş dakikada yirmi veya otuz saniyelik dinlenmeler vücudun spora uyum sağlamasına imkân tanıyabilir.

sonbahar spor teknosa

Su Kaybına Dikkat Etmek

Su kaybının yalnızca sıcak mevsimlerde gerçekleştiği sanılabilir. Buna bağlı olarak sonbahar mevsiminde su kaybına yeteri kadar dikkat etmemek yapılan büyük yanlışlardan biri olabilir. Sonbahar mevsiminde de tıpkı diğer mevsimler gibi su kaybı yaşanır. Ayrıca soğuklara karşı vücudu korumak için sonbaharda daha kalın giyinilmesi su kaybını artırabilir. Bu sebeple sonbaharda spor yaparken su kaybına dikkat edilebilir.

Beslenme Saatlerine Dikkat Etmek

Sağlıklı yaşam için spor yaparken beslenme saatlerinin de düzenlenmesi, yaptığınız sporu tamamlayıcı bir unsur olduğundan, önemlidir. Yemek saatlerinin yapılacak spora göre ayarlanması sayesinde vücudun bu duruma uyum sağlaması sonbahar aylarında fit kalmayı sağlayacaktır.

Egzersiz Rutini Oluşturmak

Düzensiz olarak spor yapmak hem devamlılık açısından hem de verim yönünden sıkıntılı olabilir. Sonbahar mevsiminin yağmurlu ve serin havalarında motivasyon kaybı yaşamamak için egzersiz rutini oluşturmak çok daha sağlıklı olacaktır. Bir rutine uymak günlük yaşantıyı da düzende tutmak için iyi bir tercih olabilir.

Zemine Göre Ayakkabı Seçimi

Konforlu bir şekilde spor yapmaya devam edebilmek için ayakkabı seçimine dikkat etmek gerekir. Özellikle sonbahar mevsiminde yağışların artmasına bağlı olarak zeminin ıslak olması ayakkabı seçiminin önemini arttırır. Ayakkabı seçimi, mekâna göre değişiklik gösterebilir. Ancak yine de seçilen ayakkabının zeminden gelecek darbe şoklarına karşı koruma sağlaması, ayağın yapısına uygun olması, kaymalara karşı dirençli olması ve konfor sağlayan bir yapıda olması gibi özelliklere dikkat etmek gerekebilir. Bu sayede olası sakatlanmaların önüne geçilebilir.

Teknolojiden Yararlanmak

Teknolojinin sağladığı imkanlar spor yapmayı daha verimli hale getirebilir. Özellikle akıllı saat teknolojisiyle birlikte yakılan kalori, kan basıncı, atılan adım, yapılan koşu süresi gibi unsurları takip etmek çok daha kolay. Bu sayede gerekli ekipmanlarla kolaylaşan spor aktiviteleri giyilebilir akıllı teknolojiler ile kontrol edilebilir hale de getirilebilir. Ayrıca yine gelişen teknoloji sayesinde üretilen giyim malzemeleriyle sonbahar aylarında spor yaparken vücut ısısını dengede tutmak ve rahat hareket etmek de daha kolay hale gelebilir.

Daha Verimli Spor Yapabilmek İçin Giysi Tercihleri

Yaz mevsiminin sıcak ve bunaltıcı olması elbette spor yaparken giyilen spor kıyafetlerinin de seçimini bu yönde değiştirebiliyor. Ancak sıcaklığın düşmeye başladığı şu günlerde tercihlerin değişmesi hem sporda hem de spor sonrasında sağlığı olumsuz yönde etkilememesi adına değiştirilebilir. Peki, giysi seçimlerinde nelere dikkat edilmeli?

1. Rahat Hareket Etmek İçin Kat Kat Giyinmek

Hava serin ancak spor yapmak da terleten bir aktivite. Durum bu haldeyken kalın giysilerin tercih edildiği durumlarda spor öncesi hissedilen ısınma yerini yavaş yavaş bunalmaya bırakabilir. Bunun için kat kat giyinilerek ter atılmaya başlandıkça bunalma derecesine bağlı olarak giysiler çıkartılabilir. Bu sayede kalın giyinilerek yaşanılan aşırı terlemeye bağlı su kaybının önüne geçilir. Ayrıca kalın giysilerin bunaltıcı durumundan kurtularak yapılan spordan istenilen verim alınabilir.

2. El ve Ayakların Sıcak Tutulması

Spor terleten ve vücut ısısını artıran bir aktivite olsa da el ve ayaklar her durumda sıcak olamayabilir. Bunun sebebi spor yapılırken ısının karın bölgesine yoğunlaşmasıyla alakalı olabilir. Bu durumlar için el ve ayakların korunması gerekebilir. Bu koruma ile spor yaparken vücudun ısı dengesi sağlanabilir. Ayrıca daha konforlu bir spor yapılabilir. Bu yüzden ayakları sıcak tutan bir koşu ayakkabısı tercih edilebilir. Eller için de eldiven takılabilir.

3. Sonbahara Uygun Giysiler

Spor kıyafetinin üretildiği malzeme, sonbaharda spor yaparken seçilen kıyafetlerde dikkat edilmesi gereken şeylerden biri olabilir. Bu kıyafetler yapılacak spora göre de değişkenlik gösterebilir. Ancak bu kıyafetlerde bazı hususların öneminin ortak olduğu söylenilebilir. Örneğin seçilecek olan kıyafetin nemi emen türden olması gerekebilir. Nemi emen kumaşlar sayesinde spor esnasında vücudun kuru kalması sağlanabilir. Polyester karışımından yapılan kumaşlar ve diğer egzersize uygun üretilmiş kumaşlar terin dışarı atımına yardımcı olabilir. Koşu gibi dışarıda yapılacak spor aktiviteleri için serin tutan, nefes alan yapıda eşofman altları ve taytlar tercih edilebilir. Eşofman altları ve taytların spor esnasında vücuda sürtünmeyi önleyecek biçimlerde olmaları da konforlu bir spor için dikkat edilmesi gereken bir unsur olabilir. Bunun için sentetik elyaftan yapılan eşofmanlar ve koşucu şortları tercih edilebilir.

Squat gibi fitness sporları için hareket özgürlüğü sağlayacak türden giysilerin tercih edilmesi iyi olabilir.  Sonbahar günleriyle beraber hayatımıza daha fazla girecek olan yağmurlu havalar dışarıda spor yaparken seçilecek kıyafetler için önemli bir belirleyici olabilir. Bu havalarda spor yaparken su geçirmez spor kıyafetlerini seçmek rahat spor yapmanın anahtarı olabilir. Gore-tex teknolojisiyle üretilmiş kumaşlardan yapılan sporcu kıyafetleriyle yağmurlu havalarda spor yapmak daha kolay olabilir. Gore-tex teknolojisiyle üretilen kumaşlar rüzgâr ve yağmura karşı koruma sağlarken aynı zamanda cilde de hava aldırır. Bu sayede konforlu şekilde spor yapmaya devam edilebilir.

Siz de en iyi spor ekipmanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
maymun cicegi virusu teknosa
Devamını Oku

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Covid-19 pandemisi etkilerinin azaldığı son günlerde ortaya çıkan “maymun çiçeği” vakaları küresel anlamda endişe yaratıyor. 2022 Mayıs ayında…