Çoğu zaman bizlere, işlerimizi halletmek için gün içinde yeterli saatimiz ve bir haftada yeterli günümüz dahi yokmuş gibi geliyor. Ailemiz ve arkadaşlarımızla gevşemek bir yana, tüm ev işlerimiz için bile zar zor zaman bulabiliyoruz. Kendimize değer verip bakabilmemiz için hayatımızda yer olmaması strese katkıda bulunuyor. Bu durumu yeterince erken kontrol edemezsek bu stres sonunda depresyona dönüşebiliyor.

Yapacak çok şey ve buna karşın çok az zaman varken, doğal olarak meditasyon için zaman ayırmanın çabaya değip değmeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. Özellikle başlangıçta, zihniniz yapılacaklar listesinde bitmemiş işlere atlama ve tekrar geri dönme eğiliminde olduğunda sadece oturmak acı verici bir şekilde verimsiz hissettirebiliyor. Ancak meditasyon; kalp sağlığı, düşük kan basıncı ve daha iyi bir yaşam kalitesi gibi fiziksel faydaların anahtarı olabiliyor ve hatta kimi zaman hayatınızı değiştirebiliyor.

Günlük hayatın stresi sizi endişeli, gergin ve huzursuz hale getiriyorsa düzenli meditasyon yapmayı mutlaka denemelisiniz. Meditasyon düşüncelerinizi odaklamak ve yönlendirmek için zihninizi eğitmek anlamına geliyor. Bunun için her gün sadece birkaç dakika bile harcamak, sakinliğinizi ve iç huzurunuzu geri kazanmanıza yardımcı olabiliyor. Meditasyon pratiğiniz tüm boş zamanınızı tekeline almıyor. Günde 5 dakika oturmak bile bilişinizi geliştirebiliyor, kaygı ve depresyonu azaltabiliyor.

Meditasyon

Aslen doğu geleneği olarak başlayan meditasyonun binlerce yıllık bir geçmişi bulunuyor ve birçok meditasyon tekniği mevcut oluyor. “Meditasyon” terimi, zihin ve beden entegrasyonuna odaklanan ve zihni sakinleştirmek ve genel refahı artırmak için kullanılan çeşitli uygulamaları ifade ediyor. Bazı meditasyon türleri; nefes alma, ses, görsel bir görüntü veya tekrarlanan bir kelime veya cümle olan bir mantra gibi belirli bir duyuma zihinsel odaklanmayı sürdürmeyi içeriyor. Diğer meditasyon biçimleri arasında ise yargıda bulunmadan şu andaki dikkati veya farkındalığı sürdürmeyi içeren farkındalık uygulaması yer alıyor. İstisnasız herkes meditasyon yapabilir. Bu oldukça basit. Herhangi bir özel ekipmana gereksiniminiz olmadan meditasyon yapabilmeniz mümkün.

Çıkış amacı yaşamın mistik ve kutsal enerjilerinin kavranıp özümsenmesi olan meditasyon günümüzde yaşamdaki stresten uzaklaşıp bir nebze rahatlamak için yaygın olarak yapılıyor. Meditasyonun popülaritesi, insan sağlığına olan faydaları keşfedildikçe daha da artıyor. Bazı araştırmalar düzenli şekilde yapılan meditasyon uygulamalarının beynin işleyişini veya yapısını etkileyebileceğini öne sürüyor. İşte düzenli meditasyon yapmanın ilginç faydaları:

Düzenli Meditasyon Yapmanın Faydaları:

1- Daha İyi bir Uyku

Düzenli meditasyonun sağladığı en sağlıklı ve en çok takdir edilen uzun vadeli faydalarından biri çok daha kaliteli bir uyku çekmek oluyor. Araştırmalar düzenli meditasyon yapan kişilerin uyku düzenlerinin iyileştiğini saptıyor. Tıp uzmanları şimdilerde uykusuzluk ve benzeri uyku bozukluklarından mustarip hastaları, semptomlarını yönetmeye yardımcı olmak için farklı teknikleri, özellikle de çevrimiçi sınıflarda bulunabilen belirli rehberli meditasyon biçimlerini denemeye teşvik ediyor. Meditasyonun uykusuzluk üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçlayan bir çalışmada, çalışmaya katılan tüm hastalar, uyku kalitesinin arttığını bildirmiş ve yüzde 91’i uyku hapı alımını azaltarak kullanmayı tamamen bırakmış görünüyor.

2- Gelişmiş Hafıza, Konsantrasyon ve Algı

Uzun süre düzenli meditasyon yaptığınızda neler olduğunu merak ediyorsanız, Budist rahipleri içeren bilimsel çalışmaları gözden geçirebilirsiniz. Çok sayıda Budist rahip ve bu Budist rahiplerin yolundan giden kişiler, uzun yıllar boyunca meditasyon sanatını mükemmel hale getirdi. Bazı keşişler üzerinde yapılan araştırmalar, meditasyonun beyin üzerindeki uzun vadeli etkilerini vurguluyor. Gevşeme, mutluluk, konsantrasyon, öz-farkındalık ve diğer olumlu duygular ve niteliklerle ilişkili serebral bölgelerde yüksek beyin aktivitesi belirtileri görülüyor. Bütün bunlara ek olarak stres ve kaygıdan sorumlu beyin bölgelerinin de daha az gelişmiş olduğu ortaya çıkıyor.

duzenli meditasyon yapma ilginc faydalari teknosa

3- Mutluluk ve Şefkat Seviyesinde Artış

Artan memnuniyet ve şefkat seviyeleri, düzenli meditasyonun en çok arzu edilen uzun vadeli faydaları arasında bulunuyor. Deneyimli meditasyon eğitmenlerine göre, gerçek şefkat gösterme yeteneği durumunuza değil, tam açıklığınıza dayanıyor. Merhamet, hepimize bağlı olan dikkate değer bir özellik oluyor. Meditasyon, derinlere inmek ve içinizde keşfedilmeyi bekleyen mutluluk ve şefkate erişmek için ihtiyacınız olan araçları size veriyor. Rahatlık ve esenlik için dış kaynaklara bakmak derinden kökleşmiş bir alışkanlık olsa da örneğin bir meditasyon grubu veya çevrimiçi kurs ile düzenli olarak meditasyon yaparsanız, gerçek mutluluğun aslında içeriden geldiği konusunda kesinlikle hemfikir olabilirsiniz.

4- Daha Sağlıklı Bir Bağışıklık Sistemi

Düzenli meditasyon, zihni sakinleştirmenin ötesine geçip tüm vücuda da fayda sağlıyor. Bazı araştırmalar, düzenli meditasyon yapan kişilerin yapmayanlara göre daha fazla sayıda antikoru daha hızlı ürettiğini gösteriyor. Daha fazla antikor, hastalıklarla daha etkili bir şekilde savaşacağınız anlamına geliyor. Bu sayede vücudunuzdaki patojenler çok daha verimli bir şekilde tespit ediliyor ve ortadan kaldırılıyor. Yani meditasyon sadece ruh halinizi iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda vücudunuzun hastalıklarla savaşma mekanizmalarını da güçlendiriyor. Sağlıklı bir vücut aslında huzurlu bir zihnin bir yansıması oluyor.

5- Gelişmiş Farkındalık ve Odaklanma Yeteneği

Her birimiz farklı sorumluluklarımızı yerine getirebilmek için odaklanma yeteneğine ihtiyaç duyuyoruz. Uygun odak ve dikkat olmadan gerçekleştirilen herhangi bir faaliyet doğal olarak cansız sonuçlar veriyor. Stresli ve bitkin olduğunuzda iyi bir iş çıkarmak zor oluyor ve elinizdeki göreve konsantre olamadığınızda bu daha da zor hale geliyor. İş yerinde stres ve bitkinlik gibi faktörler, muhakeme eksikliğine ve hatalara yol açabiliyor. Ne mutlu ki, araştırmalar meditasyonun uzun vadeli etkilerinden birinin konsantrasyonu artırmak olduğunu gösteriyor. Uzmanlar artık zihni sakinleştirmeye ve uyanık kalma yeteneğimizi artırmaya yardımcı olmak için farkındalık meditasyonunu öneriyor. Neyse ki evde veya işte günlük aktivitelerimizin çoğu, farkındalık uygulaması için verimli bir zemin oluşturuyor. Çoklu görev yerine, bir iş veya aktivite seçmeyi deneyin ve kendinizi sadece ona adamayı deneyin. Zaman içinde bu antrenman üretkenliğinizi artıracak, zekanızı ve yaratıcılığınızı ortaya çıkarmanız için bolca alan sağlayacak.

6- Sağlıklı Kilo Kontrolü ve Beslenme Alışkanlığı

Son yapılan araştırmalar, kilo vermek ve yeme davranışlarımızı yönetmek için düzenli meditasyonun olası faydalarını öneriyor. 2017 yılında yapılan 15 çalışmanın (toplam 560 katılımcı) incelemesi, düzenli meditasyon gibi bilinçli farkındalık uygulamalarının obezitesi olan veya aşırı kilolu yetişkinlerin zihinsel ve fiziksel sağlığı üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. İnceleme düzenli meditasyonun yeme davranışlarını yönetmek için çok etkili bir metot olduğunu gösteriyor. 2018 yılındaki benzer bir çalışmanın analizi de meditasyon programlarının insanların kilo vermesine, duygusal ve ölçülü yeme gibi davranışlarını yönetmesine yardımcı olduğunu saptıyor. Analizin sonuçları ise meditasyon uygulamalarının ve bilinçli farkındalık temelli bilişsel terapi gibi tedavi programlarının, özellikle kilo vermek ve yemeyi yönetmek için etkili yöntemler olduğunu kanıtlıyor.

7- Daha Az Ağrı Hissetme

Yapılan bazı çalışmalar düzenli meditasyon yapan bireylerin yapmayanlara göre daha az ağrı yaşadıklarını gösteriyor. Kronik ağrısı olan 47 kişiyle yapılan bir çalışmaya göre 8 haftalık düzenli bir meditasyon programıyla bir yıllık bir süre içinde ağrı, kaygı ve depresyonda ciddi iyileşmeler görüldüğü ispatlanmış.

Siz de sağlıklı bir yaşama yardımcınız olacak en iyi spor fitness ekipmanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En Sağlıklı Shmoothie Tarifleri
Devamını Oku

En Sağlıklı Smoothie Tarifleri

Sağlıklı beslenmek için yeterince vaktiniz olduğunu düşünmüyor musunuz? O zaman bu doyurucu ve besleyici smoothie tarifleri ile tüm…
iyi dis fircalama nasil olmali teknosa
Devamını Oku

İyi Diş Fırçalama Nasıl Olmalı?

Tüm bedenimizin sağlıklı olması, ağız ve dişlerimizin sağlıklı olmasına bağlı oluyor. Dişlerimiz üzerinde kalan yemek artıkları ve bakteriler…
pilates neden yapmali teknosa
Devamını Oku

Pilates Neden Yapılmalı?

Modern yaşamın getirdiği hareketsiz çalışma ortamları bedensel olarak birçok sorun yaşamamıza neden oluyor. Bu sorunlardan kurtulmak için vücudumuza…