Şehir hayatında ve değişen mevsim koşullarında her zaman açık havada spor yapma imkanı bulamıyoruz. Bu nedenle her zaman kapalı ortamlarda da spor yapma alternatifinin olması hoşumuza gidiyor. Koşu bantları kapalı ortamlarda egzersiz yapabileceğimiz en popüler cihazlar arasında yer alıyor. Koşu bantlarını en çok spor salonlarında bulabilirken son yıllarda birçoğumuz evlerinde de kullanmaya başlıyor. İyi bir koşu bandınız varsa günlük 10 bin adım atma hedefinize ulaşabileceğinizden emin olabiliyorsunuz. Kötü havalarda ya da canınız dışarı çıkmak istemediğinde de egzersizlerini aksatmamış oluyorsunuz. Kulaklığınızı takarak ya da karşınıza televizyon ekranı koyarak koşu hedefinize kolayca ulaşabiliyorsunuz. Sağlıklı yaşam için koşu bandını kullandığımız gibi aynı zamanda kilo da vermek istiyoruz. Özellikle koşu bandında spor yaparken hepimizin aklına kilo vermemize yardımcı olup olmayacağı sorusu takılıyor. Koşmak hangi şartta olursa olsun yağ yakmamızı sağlıyor. Hem fitness için kullanmak hem de kilo vermek istiyorsanız koşu bandını kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç konu oluyor. Öncelikle kilo verme durumu, gün içerisinde vücudunuza nasıl baktığınızla alakalı olarak değişiklik gösteriyor. Mevcut kilonuz ve fitness seviyenizin iyi ayarlanması gerekiyor. Ancak bu şekilde kilo vermeye başlayabiliyorsunuz. Bu yazımızda koşu bandı ile kilo verilir mi anlatmaya çalışacağız.

Koşu Bandı ve Kilo Verme Arasındaki İlişki Nedir?

Koşu bandında koşmak ya da yürümek dahil orta ila şiddetli her türlü egzersizin büyük faydası oluyor. Zihisel sağlığınızı artırmanın yanı sıra kan basıncını düşürüp kalp sağlığınız için de fayda sağlıyor.

Ancak her egzersiz aynı sonuçları vermiyor. Bir koşu bandında koşmak ile açık havada koşmak arasında önemli farklar bulunuyor. Dışarıda koştuğumuzda engebeli arazilere, farklı eğimlere ve rüzgar direncine maruz kalıyoruz. Bütün bunlar daha fazla enerji harcamamıza neden oluyor. Yapılan araştırmalarda, koşu bandını %1 eğime getirdiğimizde dışarıda koşmayla harcadığımız enerjiyi telafi edebileceğimizi gösteriyor.

Koşu bandında sadece egzersiz yapmak tek başına kilo vermek için yeterli olmuyor. Bunu diyet yaparak desteklememiz gerekiyor. Bunun yanında günlük alışkanlıklarımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Düzenli uyku, yediğimiz besinler ya da gün içerisinde yaptığımız hareketler de bunu etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Koşu Bandında Eğimli Yürüyerek Kilo Verilir mi?

Koşu bandını düz kullanmak yerine hafif eğim vermek kilo verme konusunda yardımcı olan etkenler arasında bulunuyor. Çünkü eğimli bir ortamda hareket ettiğimizde kalp atış hızımız artıyor, diz arkası ve kalça kaslarımız daha fazla çalışıyor, ayrıca yaktığımız kalori miktarı da buna bağlı olarak artıyor.

Ancak koşu bandını eğimli kullanmanın fiziksel olarak bazı sorunlara yol açtığı biliniyor. Özellikle bel ve diz bölgesine yaptığı aşırı baskı nedeniyle ağrı yaşamanıza, hatta spor yaralanmalarına neden olabiliyor. Bu nedenle, koşu bandında eğim artırarak spor yapmaya başlamadan önce bu konuda doktorunuza danışmanız gerekiyor.

kosu bandi ile kilo verilebilir mi teknosa

Koşu Bandında Koşmadan Önce Ne Yemelisiniz?

Boş mideyle koşmanın çok fazla fayda sağlamadığı biliniyor. Bu nedenle koşu bandına çıkmadan önce vücudun enerji depolarını doldurmak çok büyük fayda sağlıyor. Spor öncesi ne yemeniz ve ne zaman yemeniz gerektiği konusu yapacağınız spora göre değişkenlik gösteriyor.

Uzmanlar bu konuda, genellikle antrenmandan bir ya da iki saat önce bir şeyler yemeniz gerektiğini belirtiyor. Yiyeceğiniz şeylerin de tek besin grubundan olmamasına dikkat etmeniz ve dengeli bir şeyler yemenizin fayda sağladığını gösteriyor. Bunlar, enerji için meyve ve kepekli tahıllar gibi karbonhidratlar olabiliyor. Egzersiz sonrasında acıkmamanız ve vücudun kendini onarabilmesi için fasulye, fındık ve biraz yağsız et gibi proteinler olması gerekiyor. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar ve vitamin, mineral bakımından zengin yeşillikleri de eksik etmiyorsunuz.

Spor öncesi özellikle uzak durmanız gereken bazı yiyecekler de bulunuyor. Bunlar tam yağlı süt ürünler, kızarmış yiyecekler, enerji içecekleri ve gaz yapan sebzeler olarak belirtiliyor. Bu besinler koşarken çeşitli mide sorunları yaşamanıza neden oluyor.

Koşu Bandında Kilo Vermek İçin Nasıl Egzersizler Yapmalıyız?

Koşu bandı ile spor yaparken yapacağımız antrenman türü harcayacağımız enerjiyi doğrudan etkiliyor. Bu da kilo verme konusunda önemli bir avantaj yaratıyor.

Yüksek Yoğunluklu Interval Antrenmanı

Bu antrenman tipi, değişen yoğunlukta egzersiz ve dinlenme setlerini içeriyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalar sonucu yüksek yoğunluklu interval antrenmanlarının vücut yağlarını azalttığı ve kalorileri daha kısa sürede yakmamızı sağladığını gösteriyor. Burada kısa süreler için ekstra sıkı çalışıp egzersiz patlamaları yaratıyoruz. Bu egzersizlerin arasında da yine kısa süreli dinleniyoruz. Interval antrenmanlar kilo vermemize katkı sağlayacak şekilde daha fazla kalori yakmamızı sağlıyor.

Bunun için, koşu bandını düz bir şekilde ayarlıyorsunuz. Herhangi bir eğimde bu antrenmanı yapmamaya özen gösteriyoruz ve ısınmak için düşük tempoda yaklaşık 5 dakika yürüyerek başlıyoruz. Isınmanın ardından 30 saniye boyunca yüksek hızda koşmaya başlıyoruz. 30 saniyenin ardından orta hızda yaklaşık 60 saniye hızlı bir şekilde yürümeye başlıyoruz. Bu egzersizi 5 ile 10 set arasında tekrarlıyoruz. Antrenmanı bitirmeden önce soğuma için yine yaklaşık 5 dakika düşük tempoda yürüyoruz.

Burada interval olarak yüksek hızda koşu ile orta hızda yürümenin arasında iki katı gibi bir oranın bulunması gerekiyor. Yani intervali zamanla artırmak istiyorsanız 60 saniye yüksek hızla koştuktan sonra orta hıza geçiyorsunuz ve burada ortalama 120 saniye hızlı bir şekilde yürüyorsunuz.

Yağ Yakma Bölgenizi Bulun

Spor yaparken her zaman yüksek oranda yağ yakmıyoruz. Bu da her sporun kilo vermemize katkı sağlamadığını gösteriyor. Bunu basit bir hesaplama ile bulabiliyoruz. Öncelikle maksimum kalp atış hızımızı hesaplıyoruz. Egzersiz yaparken 1 dakika içinde kalbimizin atacağı maksimum seviyeyi alıyoruz. Daha sonra bunu yaşamımızdan çıkartıyoruz. Örneğin maksimum kalp atış hızınızı 220 buluyorsunuz. Eğer 40 yaşına geldiyseniz 220 – 40 = 180 bulunuyor. Bu da şu anlama geliyor. Egzersiz sırasında kalp atış hızınız 180’nin üzerine çıktığında her şartta vücudumuz yağ yakmaya başlıyor.

Yukarıda koşu bandı ile kilo verilir mi anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi koşu bantlarını bir arada incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
bir kis mucizesi narin faydalari teknosa
Devamını Oku

Bir Kış Mucizesi: Narın Faydaları

Narın sağlık açısından oldukça faydalı olduğu kabul edilir. Besin açısından zengindir ve vücudun besin ihtiyaçlarını karşılar. Sadece kan…
kulak ici kulaklik zararli mi teknosa
Devamını Oku

Kulak İçi Kulaklık Zararlı Mı?

Mobil teknolojik cihazların kullanımı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Artık spor salonundayken, koşarken ve yürüyüş yaparken ya da…