Akıllı telefonların kamera sistemleri geliştikçe fotoğraf çekmek hepimiz için birer tutku haline gelmeye başlıyor. Birçoğumuz fotoğraf çekmeyi bir üst seviyeye taşıyarak daha profesyonel fotoğraflar çekmek istiyoruz. Bunun için kendimize en uygun fotoğraf makinesini nasıl seçeceğimizi bilmemiz gerekiyor. Bu şekilde çektiğimiz fotoğrafları daha çok sevip fotoğraf çekmeyi hayatımızın bir parçası olarak görebiliyoruz. Kendinize uygun olan fotoğraf makinesini seçerken öncelikle ne amaçla kullanacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Sadece telefonunuzdan daha iyi fotoğraf çeken bir makine mi arıyorsunuz yoksa bu işi bir hobi haline getireceğiniz ilerisi için belki bir iş haline getirebileceğiniz makine mi olacağına karar vermeniz oldukça fayda sağlıyor. Bunun dışında bütçenizi de hesaba katıyorsunuz. Amacınızı belirledikten sonra fotoğraf makinesine ne kadarlık bir bütçe ayırabiliyorsunuz ve o bütçeyle hangi makineleri alabileceğinizi belirliyorsunuz. Bu yazımızda fotoğraf makinesi seçiminde sizlere fikirler vermeye çalışacağız.

Hangi Çeşit Fotoğraf Makinesi Almak İstiyorsunuz?

Fotoğraf makinelerini temel olarak üç çeşide ayırabiliyoruz. Ayarlama yapma açısından fazla uğraştırmayan, küçük ve gittiğiniz her yere götürebileceğiniz kadar hafif bir fotoğraf makinesi arıyorsanız kompakt fotoğraf makinelerini tercih edebiliyorsunuz. Bu makineler daha çok sadece anı fotoğrafları çekmek isteyenlerin seçimi oluyor. Ancak fotoğraf çekme işine biraz önem veriyorsanız ve kendi tarzınızı yansıtan fotoğraflar çekmek istiyorsanız DSLR ya da aynasız fotoğraf makineleri ihtiyacınızı tam olarak karşılıyor. DSLR fotoğraf makineleri, aynasız olanlara göre biraz daha büyük ve ağır oluyor. DSLR makinelerde görüntü lensten aynalar aracılığıyla vizöre geliyor ve kadrajınızı buna göre ayarlıyorsunuz. Aynasız fotoğraf makinelerinde ise elektronik sensörler kullanılıyor. Bu da pillerinin daha çabuk bitmesine neden oluyor. Eğer fotoğraf makinesinin biraz küçük ve hafif olmasını istiyorsanız, yanınızda yedek pil taşımak da zor gelmiyorsa aynasız modeller arasından seçiminizi yapabiliyorsunuz.

Fotoğraf Kalitesini Etkileyen Özellikler: Çözünürlük ve Sensör Boyutu

Fotoğraf makinesi reklamlarında ve özellik listesinde en çok odaklanılan nokta makinenin çözünürlüğü oluyor. Bir DSLR ya da aynasız fotoğraf makinesi almak istiyorsanız megapiksel değerinin nispeten bir önemi olmuyor. Bir fotoğraf makinesinde çekilen fotoğrafın kalitesini çözünürlüğünden çok sensör boyutu belirliyor. Çözünürlük daha çok fotoğrafın büyük bir çıktısını almak istiyorsanız ya da yakınlaştırdığınızda fotoğrafın kalitesinin bozulmamasını istiyorsanız fayda sağlıyor. Onun dışında başka bir etkisi olmuyor.

Bu nedenle fotoğraf makinesi seçerken kompakt bir makine almayacaksanız, çözünürlük yerine sensör boyutuna bakmanız gerekiyor. Sensör boyutu yüksek olan makinelerle istediğiniz kalitede fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

fotograf makinesi secerken dikkat edilmesi gereken teknosa

Kaliteli Fotoğraf Çekmek İçin İlk Kural: Ergonomik Tasarım

İyi fotoğraf çekebilmek için fotoğraf makinesinin elinize tam olarak oturması gerekiyor. DSLR ve aynasız fotoğraf makinelerinin tasarımları genellikle buna uygun olarak yapılıyor. Elinize tam oturan ve kaymayan makineler daha rahat çekim yapmanızı sağlıyor. Elinize tam oturmasının yanı sıra gövde üzerinde yer alan çekim modu, enstantane ve diyafram ayarlarını yapabileceğiniz düğmelere parmaklarınızın rahatlıkla ulaşmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü çekim yaparken bu ayarları sürekli değiştiriyorsunuz. Bu değişiklikleri kadrajı bozmadan ve makineyi titretmeden yapabilmek için bunlar daha önemli hale geliyor.

DSLR fotoğraf makineleri biraz daha büyük olduğu için, elleriniz küçükse sorun yaşayabiliyorsunuz. Bu tarz durumlarda sorun yaşamamak için aynasız fotoğraf makineleri ilk tercihiniz olabiliyor.

Fotoğraf Çekmeyi Hobi Haline Getirmek İçin: Değiştirilebilir Lensler

Fotoğraf makinelerinde değiştirilebilir lenslere sahip makineleri tercih ettiğinizde çok büyük bir seçenek imkanına sahip oluyorsunuz. Geniş açılı lensler kullanarak manzara fotoğrafları çekebiliyor ya da çok yakın çekimler için makro lensleri kullanabiliyorsunuz. Daha farklı aralıkları kullanabilmek için zoom lensleri de tercih edebiliyorsunuz. Kendinizi fotoğraf konusunda geliştirdikçe lens değişikliği yaparak daha iyi fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Birden fazla lense sahip olduğunuzda fotoğraf çekimi yapmak için dışarı çıkarken yanınıza diğer lenslerinizi de almak isteyebiliyorsunuz. Çünkü çekmek istediğiniz objenin konumuna ve sizin elde etmek istediğiniz fotoğrafın türüne göre lens değişikliği yapmanız gerekebiliyor. Bu nedenle bir de lens bölümlerinin olduğu bir fotoğraf makinesi çantası sahibi olmanız çok büyük fayda sağlıyor.

Sadece Fotoğrafla Kendinizi Sınırlamayın: Video Çekme Özelliği

Son dönemde üretilen fotoğraf makinelerinin hemen hepsinde video çekme özelliği de bulunuyor. Makinenizle sadece fotoğraf çekmeyip video da çekmek istiyorsanız bu özelliğin olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekiyor.

Eğer amatör olarak sadece özel anlarınızın videosunu çekmek istiyorsanız kompakt fotoğraf makinelerinde bulunan video özelliği işinize yarayabiliyor. Ancak bunu biraz daha üst seviyeye taşımak istiyorsanız DSLR ve aynasız fotoğraf makinelerinin video özellikleri beklentilerinizi fazlasıyla karşılıyor. Özellikle kısa film çekmek isteyen ya da video paylaşım platformlarına içerik üretmek isteyenlerin ilk tercihi bu fotoğraf makineleri oluyor. DSLR ve aynasız fotoğraf makinelerinde çekilen videoları montaj programlarında yeniden düzenleyebiliyorsunuz. Bu aşamada görüntü kalitesinde herhangi bir kayıp yaşanmıyor ve kaliteli içerikler üretebiliyorsunuz.

Yeni Başlayan Fotoğraf Meraklıların Kurtarıcısı: Çekim Modu Genişliği

Dijital fotoğraf makinelerinin neredeyse hepsinde çeşitli çekim modları bulunuyor. Temel çekim modları olan manuel, diyafram öncelikli, enstantane öncelikli ve otomatik modun yanında teknoloji geliştikçe daha fazla mod çeşidi eklenmeye devam ediyor. Bunlar arasında manzara modu, portre modu ve spor modu en çok kullanılan özellikler oluyor.

Çekim modu, fotoğraf makinenizin ayarlarını otomatik olarak yapmasını sağlayan yardımcı bir özellik olarak görülüyor. Bir manzara fotoğrafı çekmek istiyorsanız manzara moduna ayarlıyorsunuz. Fotoğraf makinenizin diyafram ve enstantane hızının yanı sıra ISO değeri gibi değerler otomatik olarak ayarlanıyor ve sizin en iyi fotoğrafı çekmenize yardımcı oluyor. Özellikle fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız bu çekim modlarını kullanarak harika fotoğraflar çekme imkanına sahip oluyorsunuz.

Yukarıda fotoğraf makinesi seçerken dikkat edilmesi gerekenler neler anlattık.

Siz de anılarınızı ölümsüzleştireceğiniz en iyi fotoğraf makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Jeneratör Nedir? Nasıl Çalışır?
Devamını Oku

Jeneratör Nedir? Nasıl Çalışır?

Modern yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen jeneratörler elektrik üreten cihazlardır. İç ve dış mekanları aydınlatmaktan cihazları şarj…
hdd ssd farki teknosa
Devamını Oku

HDD SSD Farkı Nedir?

Depolama alanı bilgisayar seçiminde en çok dikkat ettiğimiz donanımsal özelliklerden biri oluyor. Bilgisayar alırken pek çok özelliği göz…
metaverse arsa nasil satin alinir teknosa
Devamını Oku

Metaverse Arsa Nasıl Satın Alınır?

Son yılların en çok konuşulan konularının başında metaverse dünyası geliyor. Sınırları ve tanımları henüz kesin bir şekilde yapılamıyor…