Dijital teknolojideki gelişmelerden fotoğraf makineleri de üstüne düşen payı almaya devam ediyor. Fotoğraf makinelerinin dijital hale gelmesiyle birlikte artık fotoğraf çekme tutkusu olan herkes için daha ulaşılabilir oluyor ve profesyonel fotoğraflar çekebilir hale geliyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında doğanın sahip olduğu mükemmel renkler fotoğraf çekme arzumuzu daha çok tetikliyor. Sarının ve kırmızının muhteşem tonları eşsiz bir tablo gibi karşımızda durdukça onları ölümsüzleştirmek için can atar hale geliyoruz. Ancak her çektiğimiz fotoğraf gözümüzde canlandığı gibi güzel durmayabiliyor. Çünkü fotoğraf makineleri, gördüğümüz renkleri daha farklı çıkartabiliyor ya da hayal ettiğimiz kompozisyon fotoğraf karesinde yer almayabiliyor. Sonbahar fotoğraflarının daha iyi olması için bazı taktikler uygulamamız genellikle başarılı sonuçlar almamızı sağlıyor. Bu yazımızda daha iyi sonbahar fotoğrafları için tavsiyeler paylaşacağız.

Çekim Yapacağınız Yeri Önceden Planlayın

İster amatör isterseniz de profesyonel fotoğrafçı olun, çekim yapmadan önce yapmanız gereken ilk işlerin başında gideceğiniz yerleri önceden belirlemek geliyor. Bulunduğunuz şehirde fotoğraf çekmek isteseniz bile çekim alanınızı önceden görüp planınızı yapmanız gerekiyor.

Sonbahar fotoğraflarının en can alıcı noktası doğanın büründüğü sıcak renk tonları oluyor. Bu nedenle daha iyi sonbahar fotoğrafları çekmek istiyorsanız bu renklerin daha fazla hakim olduğu bölgeleri tercih etmeniz sonuçların genellikle istediğiniz gibi olmasını sağlıyor. Ayrıca sonbaharda böyle bölgelere gitmek ve oralarda çekim yapmak çok eğlenceli oluyor.

Geniş Açılı Lensler Kullanın

Sonbahar fotoğrafları çekerken geniş açılı lenslerle doğanın size sunacağı birbirinden güzel ve sıcak renk tonlarının bir araya getirmesine izin verdiğinizde etkileyici kareler oluşturabiliyorsunuz. Geniş açılı lenslerle herkesin bir bakışta hayran kalacağı fotoğraflar çekmek biraz daha kolay oluyor.

Bunun yanı sıra sonbahar, detay fotoğraflar çekmek için de çok iyi bir mevsim olarak duruyor. Makro fotoğraf çekimleri, manzara fotoğrafçılığı dalında genellikle gri bir alanda bulunuyor. Ancak genel olarak detayları fotoğraflamak manzara çalışmalarının önemli bir parçası oluyor. Bu fotoğraflar hikayenin küçük ama etkili bir bölümünü anlatıyor.

Zihinsel olarak bakıldığında ise detay fotoğraf çalışmaları bize bir manzaranın nasıl bir araya geleceğini gösteren bir başlangıç noktası veriyor. Aynı zamanda bir ölçek duygusu da katıyor. Bu nedenle sonbahar fotoğrafları çekmeye giderken yanınıza geniş açılı lenslerinizle birlikte makro lensleri de almanız çeşitli güzellikleri yakalamanızda fayda sağlıyor.

Alan Derinliği En Önemli Noktaların Başında Geliyor

Sonbaharın güzel fotoğraflar için tek avantajı doğanın renkleri olmuyor. Bunun yanı sıra havanın serin olması ve nemin azalması sayesinde hava kirliliği de azalıyor. Bu durum çektiğiniz fotoğrafların daha net olmasına imkan sağlıyor. Net fotoğraf çekebilme imkanına sahipken daha fazla alan derinliği kullanmak, daha iyi sonbahar fotoğrafları için önemli konulardan biri oluyor. Alan derinliğini tam olarak verebilmeniz için lensinizin diyafram değerini düşürebiliyorsunuz. Yeterli derinliği yakalayamıyorsanız daha düşük diyafram değerine sahip lensler kullanmanız gerekiyor.

daha iyi sonbahar fotograflari teknosa

Standart Fotoğrafların Dışına Çıkın

Sonbaharda etkileyici fotoğrafların başında sıcak renk tonlarından oluşan manzaralar geliyor. Güzel sonbahar fotoğraflarını sadece bu tarz fotoğraflarla harcadığınızda çok etkileyici sonuçlar alamayabiliyorsunuz. Bunun için oluşturduğunuz komposizyona bir hareket eklemek genellikle işe yarıyor.

Eğer fotoğraflarınızda bir model kullanıyorsanız, dökülmüş yapraklarla oynaması ya da rüzgarın saçlarını savurması gibi kompozisyonlar kullanırsanız diğerlerinden daha fazla beğeni alma ihtimalinizi artırmış oluyorsunuz. Model kullanmadan sadece doğayla bir çekim yapmak istiyorsanız yine fotoğrafınıza hareket katabiliyorsunuz. Bunun için akan bir su bulmanız oldukça işinize yarıyor. Fotoğraf makinenizi yakaladığınız doğru açıda bir tripoda yerleştirdikten sonra enstantane ayarınızı uzun pozlamaya getiriyorsunuz. Su akarken deklanşöre basıyorsunuz ve ortaya çıkan harika sonucu bekliyorsunuz. Burada deklanşöre basarken ve fotoğraf çekim anında makinenin hiçbir şekilde hareket etmemesine dikkat etmeniz gerekiyor. Yoksa fotoğrafınız bulanık çıkabiliyor. Bunu yapamıyorsanız bir tetikleyici mekanizma kullanarak hiç makineye dokunmadan da çekim yapabiliyorsunuz. Çektiğiniz fotoğraf karesinde tüm doğa sabit dururken suyun akışını net bir şekilde verebiliyorsunuz.

Sonbahar En İyi Işığa Sahip Mevsimdir Bundan Yararlanın

En güzel fotoğraf çekimi yapabilmeniz için kabul edilmiş altın saatler bulunuyor. Bunlardan biri gün doğumundan hemen sonrası, diğeri de gün batımından hemen önceki saatler oluyor. Işık bu saatlerde atmosferdeki parçacıklar sayesinde en iyi şekilde filtreleniyor ve harika bir yumuşak ışık haline dönüşüyor. Bu ışık fotoğraflarınızı mutlaka daha güzel hale getiren bir etken yaratıyor.

Akşam gün batımı saatlerinde etrafta insanların olma ihtimali olduğu için sabah gün doğumundan hemen sonra fotoğraf çekmek daha kolay oluyor. Ancak bunun fotoğrafçılar için en büyük dezavantajı sabah şafak vakti uyanmak olduğu söylenebiliyor. Sonbahar mevsimi ise bu dezavantajı avantaja dönüştürüyor. Çünkü güneş daha geç doğmaya başlıyor. Özellikle Ekim ayının sonundan itibaren sabah kalkacağınız saatler o kadar da zor saatler olmuyor.

Güneş bu saatlerde gökyüzünde daha uzun saatler alçakta kalıyor ve böylece daha uzun süre çekim yapma şansınız oluyor.

Eğer çekim yaptığınız yerde sabah saatlerinde yere çökmüş sis bulutları da varsa arkasından vuran güneş ışığıyla birlikte büyüleyici görüntülere ulaşabiliyorsunuz.

Lenslerinizde Filtre Kullanın

Sonbaharın fotoğrafçılar için yarattığı bir başka dezavantaj da renk patlamaları oluyor. Gökyüzü her zaman yerden daha parlak oluyor. Bu durum fotoğraf karenizdeki bazı renklerin patlamasına neden olabiliyor. Genellikle beyaz renkli bir nesne varsa ya da onun kadar açık bir renk bulunuyorsa bu nesnenin patlama ihtimali çok yüksek oluyor.

Bunun önüne geçebilmek için mutlaka çekim yaparken polarize filtre kullanmanız gerekiyor. Bu filtre sayesinde ışık fotoğraf karenize eşit bir şekilde dağıtılıyor ve bu tarz patlamalardan kurtulabiliyorsunuz.

Bunun dışında gökyüzü ve yer arasındaki parlaklık farkı çok fazlaysa pozlama sorunu da yaşayabiliyorsunuz. Bunun için dereceli ND filtre kullanmak oldukça iyi sonuçlar veriyor.

Yukarıda daha iyi sonbahar fotoğrafları için tavsiyeler paylaştık.

Siz de en iyi fotoğraf makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ani su isitici teknosa
Devamını Oku

Ani Su Isıtıcı Nedir? Ne Fayda Sağlar?

Modern yaşamın hayatımıza kattığı şeylerin başında hız geliyor. Özellikle evimizde geçirdiğimiz zamanda yaptığımız günlük rutinlerimizi eskisinden daha kısa…
granul kahve nedir teknosa
Devamını Oku

Granül Kahve Nedir?

Kahve çekirdeklerinin bazı işlemlerden geçmesi sonrasında ortaya çıkan granül kahve, aynı zamanda da çözünebilir kahve olarak tabir ediliyor.…
buzdolabi kokusunu ne giderir teknosa
Devamını Oku

Buzdolabı Kokusunu Ne Giderir?

Yiyeceklerimizi bozulmaması için sakladığımız buzdolaplarımız bazen kötü koku yayarak bize sürpriz yapabiliyor. Buzdolabını her açtığımızda rahatsızlık verecek seviyede…