Dünyanın en fazla kullanılan mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, 2014 yılında Facebook tarafından satın alındığında veri paylaşımı ve gizlilik konularında nasıl adımlar atılacağı en çok merak edilen konuların başında geliyordu. Özellikle Facebook, veri paylaşımı konusunda birçok skandala imza attığı için bu konu kullanıcıların kafasında büyük soru işaretleri yaratıyor. WhatsApp’ın 2021 yılının başında kullanıcılarına gönderdiği sözleşme bilgisi, aslında 2016 yılında Facebook ile aralarında hangi bilgilerin paylaşılacağı ve bilgilerin nasıl işleneceği konusunda değiştirdikleri kuralların bir uzantısı olarak görünüyor. Yani herkesin yeni olarak gördüğü bu sözleşme zaten uygulanmaya devam ediyordu. Uzmanlara göre bu yeni gizlilik sözleşmesi, WhatsApp Business hesabını kullanan işletme sahibi kullanıcılarıyla olan iletişimine yönelik bir değişikliği içeriyor. Yeniden kullanıcıların karşısına getirilen bu sözleşmenin 2016 yılında düzenlenen gizlilik sözleşmesiyle arasında önemli bir fark bulunuyor. Önceki sözleşmede kullanıcılar bilgilerinin Facebook ile paylaşılmasını istemiyorsa, sözleşmede bunu seçme hakkı bulunuyordu. Yeni sözleşmede ise böyle bir alternatif bulunmuyor. Bu konuda Facebook tarafından yapılan açıklamada, sözleşmenin mevcutta devam eden gizlilik politikalarıyla aynı olduğu ve bir değişiklik yapılacağı anlamına gelmediği belirtiliyor. Konuya biraz değindikten sonra şimdi detaylı olarak WhatsApp Sözleşmesi nedir anlatmaya çalışacağız.

WhatsApp Hangi Bilgilerinizi Paylaşacak?

Hepimizin bildiği gibi WhatsApp uygulamasında uçtan uca şifreleme güvenliği uygulanıyor. Yani gönderdiğiniz ve aldığınız mesajları Facebook ya da WhatsApp, hiçbir şekilde görüntüleyemiyor. Yazılı mesajların yanı sıra gönderilen video, fotoğraf ya da bağlantılar da sadece sizin ve gönderdiğiniz kişinin telefonlarında görünüyor. Yapılan bu son değişiklikte de bu uygulamanın herhangi bir şekilde etkilenmeyeceği belirtiliyor.

Aslında WhatsApp’ın burada en çok ilgilendiği şey mesajlarınız değil, uygulamayı nasıl kullandığınız oluyor. Facebook ile paylaşılan bilgiler daha çok sizin telefon numaranız, WhatsApp uygulamasını ne kadar zamandır ve ne kadar sık kullandığınız, daha çok yazıştığınız kullanıcıların kim olduğu, kullandığınız cihazla ilgili bilgiler, IP adresiniz, işletim sisteminiz, tarayıcı verileriniz, kullandığınız cihazın pil sağlığının nasıl olduğu ve bulunduğunuz lokasyon gibi bilgiler oluyor.

whatsapp sozlesmesi teknosa

Bu Sözleşme ile Hangi Reklamlara Maruz Kalabilirsiniz?

WhatsApp, öncelikle statünüzü, hikayelerinizi ve profil fotoğraflarınızı Facebook ile doğrudan paylaşıyor. Karşılaşacağınız reklamlar da genellikle bunlarla ilgili oluyor. Örneğin WhatsApp statünüzde almak istediğiniz bir şeyin bilgisini yazarsanız bu bilgi Facebook ile paylaşılıyor. Facebook da kendisine reklam veren şirketlerden almak istediğiniz şeye ilgi duyan hedef kitleyi seçtiyse karşınıza bununla ilgili reklamlar çıkıyor. Bu reklamlar Facebook, Facebook Messenger ve Instagram’da yayımlanıyor.

WhatsApp yakında ödeme sistemi özelliğini de devreye almaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl bazı ülkelerde pilot çalışması yapılan bu özellik, yine Facebook ile paylaşılacak veriler arasında yer alıyor. Bu ödeme sistemi devreye girdikten sonra bir kahve siparişi verirseniz bu bilgi verilerinizle birlikte paylaşılıyor. Bir kahve markası reklam vermek istediğinde siz de bu reklamın hedef kitlesi arasına girebiliyorsunuz. Bu sistemi kullanmasanız bile hikayenizde bir kahve paylaşımı yaptığınızda yine aynı sonuçla karşılaşıyorsunuz.

WhatsApp yeni sözleşmesi her şeyi işletme hesabı sahibi ve reklam vermek isteyen kullanıcılar için hazırlanmış gibi görünüyor. Ancak işletme hesabı kullanıcılarının da bazı verilerinin paylaşılma ihtimali bulunuyor. Eğer WhatsApp Business işletme hesabı kullanıyorsanız sattığınız ürünler rakip firmalarla paylaşılabiliyor. Bu da işletmelerin farklı ürün alternatiflerinin paylaşılması anlamına geliyor ve rekabette öne geçmeye engel bir durum yaratabiliyor.

Genel olarak Facebook şirketine bağlı tüm platformların veri gizliliği konusunda oluşan endişeler, mesajlaşma uygulaması olarak farklı mecraların popülaritesinin artmasına neden oluyor. WhatsApp sözleşmesinin gündeme oturmasından sonra Telegram ve Signal gibi diğer uygulamaların bir anda milyonlarca kullanıcıyla buluşmasını sağlamış oluyor.

WhatsApp Sözleşmesinde Neler Var?

WhatsApp, gizlilik sözleşmesinde verilerin hangi amaçla kullanılacağını maddeler halinde açıklıyor. Bu maddelere göre veriler, altyapı, dağıtım sistemleri ve hizmetlerin iyileştirilmesine yardımcı olmak için kullanılacağı belirtiliyor.

Bunun yanı sıra Facebook şirket ürünleri genelinde, yani bunun içerisine Facebook, Instagram ve WhatsApp dahil, güvenliği artırmak, spam, kural ihlali ve kötüye kullanımlarla mücadeleyi artırma amacının olduğu iletiliyor. Güvenlik ve sistem iyileştirmelerinden başka kullanıcı deneyimini artırmak ve uygulamayı kişiselleştirmek de hedefleniyor. Bu sayede WhatsApp size kişi ya da arkadaş grupları önerebiliyor, ilgi alanlarınıza göre içerikler karşınıza çıkarabiliyor ve aynı zamanda işletme teklifleri ve reklamlar gösterebiliyor. Ayrıca WhatsApp ile Facebook Pay uygulamalarını entegre ederek satın almak istediğiniz ürünü Facebook ödeme sistemi sayesinde kolayca satın alabiliyorsunuz.

Yukarıda WhatsApp Sözleşmesi nedir anlattık.

Siz de en iyi cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Devamını Oku

E-Nabız Girişi Hakkında Bilgiler

Dünya büyük bir hızla dijitalleşiyor. Artık bütün şirket ve kurumlar dijital dünyada yerini alıyor ve kullanıcılarına istedikleri yerden…
xiaomi cep telefonlarini yakindan taniyin teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Cep Telefonlarını Yakından Tanıyın

Teknolojik cihazlar günümüzde çok hızlı gelişiyor. Bu gelişmelerin en büyüğü cep telefonlarında yaşanıyor. Hiç bir zaman yanımızdan ayırmadığımız…