Akıllı telefonlar, gelişen özellikleri ile birlikte artık hayatımızın vazgeçilmez cihazlarının başında geliyor. Gün içerisinde ihtiyacımız olan her şeye ulaşabiliyor, hemen her işimizi onu kullanarak halledebiliyoruz. Boş zamanlarımızda da eğlenceli şeyler yapmak için önce akıllı telefonumuza başvuruyoruz. Tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi akıllı telefonlar da kullanım sırasında bir miktar ısı ortaya çıkarıyor. Bazı durumlarda bu ısı bizi rahatsız edecek seviyeye ulaşabiliyor. Telefonların ısınmasının birden fazla nedeni olabiliyor. Bu sorunu çözebilmek için öncelikle nedenini doğru tespit etmemiz gerekiyor. Bu yazımızda telefon ısınmasına çözüm önerileri sunmaya çalışacağız.

Telefon Neden Isınıyor?

Öncelikle bilinmesi gereken şeylerin başında, telefonların fazla kullanımı sonrasında bir miktar ısınmasının normal olması geliyor. Özellikle saatlerce oyun oynadığınızda ya da film izlediğinizde hafif bir ısınma durumu oluşabiliyor. Ancak telefonun sizi rahatsız edecek ya da elinizi yakacak kadar ısınması normal bir durum olarak görünmüyor. Bu durum telefonda bir sorun olduğunu gösteriyor.

Telefonda aşırı ısınma sorunu yaratan nedenlerden biri yazılımsal oluyor. Ancak az da olsa donanımsal özellikler de bu problemi yaşamanıza neden olabiliyor. Telefonda yüksek performans gerektiren büyük oyunların çok uzun süreler oynanması, hiç kapatmadan yoğun bir şekilde kameranın kullanılması ya da arka planda çok fazla uygulamanın çalışıyor olması bu nedenler arasında yer alıyor.

Akıllı telefonun aşırı ısınması, içerisinden çok yüksek oranda elektrik akımının geçtiğini gösteriyor. Özellikle donanımsal olarak güçlü olmayan telefonları sürekli olarak kullandığınızda ısınma ihtimalini de artırıyorsunuz. Yazılımsal sorunları telefonda bazı kullanım alışkanlıklarınızı değiştirerek çözebiliyorsunuz. Ancak donanımla ilgili bir problem varsa bunun için en kısa sürede teknik servise gitmeniz daha faydalı sonuç veriyor.

telefon isinmasina cozum onerileri teknosa

Telefonun Pilini Tam Olarak Doldurmayın

Telefonlarımızı şarja taktığımızda genellikle %100 olmadan almıyoruz. Hatta çoğu zaman gece yatarken şarja takılı bırakıp sabaha kadar şarjda kalmasını sağlıyoruz. Bu şekilde telefonumuzun şarjını daha verimli kullanacağımızı zannediyoruz. Ancak bu kullanım alışkanlığı telefonumuza çok fazla zarar veriyor.

Son dönemde yayımlanan araştırma raporlarından elde edilen sonuçlara göre, telefonların hiçbir zaman %100 şarj edilmemesi tavsiye ediliyor. Şarjını tam olarak doldurmak hem telefonun pil ömrünü kısaltıyor hem de kullanım sırasında aşırı ısınma problemlerine davetiye çıkartıyor.

Aynı durum telefonu şarja takmak için pilinin tamamen bitmesini beklediğinizde de yaşanıyor. Bu nedenle telefonunuz %30 seviyesinin altına düştüğünde şarja takmanız ve %80 seviyesinin biraz üzerine çıktığında da çıkarmanız gerekiyor. Böylece hem pil ömrünü uzatmış hem de telefonun ısınma sorunu yaşamasını engellemiş oluyorsunuz.

Ayrıca telefon şarjdayken kullanmak ya da oyun oynamak da ısınma sorununu tetikleyen davranışlar arasında yer alıyor.

Arka Planda Uygulama Çalıştırmayın

Telefonların gelişen işlemcileri sayesinde aynı anda birden fazla uygulamayı kullanabiliyoruz. Telefonun ön planında bir uygulamayı kullanırken onu arka plana atıp başka uygulamaları açıp daha sonra tekrar diğer uygulamaya dönebiliyoruz. Bu şekilde kullanmak telefona zarar veren ya da onun aşırı ısınmasına neden olan bir durum yaratmaması gerekiyor. Ancak arka planda açık kalan uygulamalar artmaya başladıkça telefonun işlemcisi de zorlanmaya başlıyor. İşlemci daha fazla çalışmaya başladığında da dışarıya aşırı ısı veriyor.

Bu nedenle kullanmadığınız uygulamaları düzenli olarak arka plandan kaldırma alışkanlığı edinmek telefonun ısınma problemine bir miktar da olsa faydası oluyor.

Kullanmadığınız Uygulamaları Temizleyin

Telefonlarımızda çok fazla işlem yapabilir hale geldikten sonra telefona indirdiğimiz uygulama sayısında da aşırı bir artış yaşanıyor. Sırf merak ettiğimizden ya da sadece bir kez kullanmak için uygulamayı indiriyoruz, sonrasında ise silmiyoruz. Genellikle silmeyi unutuyoruz ya da daha sonra kullanabilme ihtimalimiz olduğunu düşünüyoruz.

Bu uygulamalar telefonun hafızasında yer kaplıyor ve diğer uygulamaların çalışma performansını etkiliyor. Telefonun daha verimli çalışması için depolama alanında boş alan bırakmamız gerekiyor. Bu nedenle kullanmadığınız uygulamalar varsa silmeniz oldukça fayda sağlıyor.

Bazı Durumlarda Uçak Modunu Kullanın

Telefonumuzu uçak moduna aldığımızda tüm şebeke ve ağ bağlantısını kesiyor, Wi-Fi ve Bluetooth gibi bağlantı ortamlarını da engellemiş oluyoruz. Eğer internete ihtiyacınız olmayan çevrimdışı bir oyun oynuyorsanız ya da daha önce telefonunuza indirdiğiniz bir filmi izlemek istiyorsanız telefonunuzu uçak moduna almak telefonunuzun aşırı ısınmasını büyük ölçüde engelliyor.

Ayrıca telefonun şarjının daha geç bitmesini sağladığı gibi, uçak modunda şarj ederseniz yaklaşık %25 daha hızlı şarj olmasını sağlıyor.

Telefonun Parlaklık Ayarını Yapın

Telefonun en fazla ısı yayan ve enerji harcayan noktası ekranı oluyor. Ekranın parlaklık seviyesi şarj kullanımını ve telefonun ısınmasını doğrudan etkiliyor. Bu nedenle ekran parlaklığını son seviyede kullanmamaya özen göstermemiz gerekiyor.

Bazı telefonlar en iyi görüşü sağlayacak şekilde ortam ışığına göre otomatik ekran parlaklığını ayarlayabiliyor. Ancak özellikle dışarıdayken ekranı en yüksek seviyede parlaklığa çıkartabiliyor. Bu şekilde kullanım daha verimli gibi gözüküyor olsa da, ısınma ve şarj problemi yaratan kullanım alışkanlıkları arasında yer alıyor. Bu nedenle ekran parlaklığını kendinize göre düşük bir seviyeye ayarlamak bu konuda daha iyi oluyor.

Güç Tasarruf Modunun Doğru Kullanımı

Telefonlarımız artık pil seviyesi %20’nin altına indiğinde güç tasarruf moduna geçiş yapıyor ve pilin daha verimli bir şekilde mümkün olduğunca uzun kullanılmasını sağlıyor. Bu uygulama pil kullanım ömrü için oldukça faydalı sonuçlar veriyor. Burada unutulmaması gereken nokta, bu modda telefonun işlemci frekansının düşmesi oluyor. İşlemci frekansı düştüğü için güç tasarruf modunda yüksek performans gerektiren işler yapmak işlemciyi normalden daha fazla yormaya başlıyor. Bu durum telefonun aşırı ısınmaya başlamasına neden oluyor.

Yukarıda telefon ısınmasına çözüm önerileri paylaştık.

Siz de en iyi telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
iPhone garanti sorgulama nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

iPhone Garanti Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, ürettiği birbirinden gelişmiş cihazlarla kullanıcılarını memnun etmek çalışıyor. Apple’ın dünya…
iphone nasil sifirlanir teknosa
Devamını Oku

iPhone Nasıl Sıfırlanır?

iPhone telefonumuz zaman zaman donabiliyor ya da bazı beklenmedik hatalar verebiliyor. Bu tarz durumları düzeltmenin çaresi bazen fabrika…
baz istasyonu nedir teknosa
Devamını Oku

Baz İstasyonu Nedir?

Günümüzde mobil iletişim hayatımızın vazgeçilmez unsurlarının başında geliyor. Akıllı telefon ve tablet kullanımımız her geçen gün artmaya devam…