Yaşadığımız dünyada her an her yerde trajik olaylarla karşılaşabiliyoruz. Bu olaylar karşısında çoğu zaman ne yapacağımızı bilemeden kalakalıyoruz. Bu tarz durumlarda hiçbir şey yapmadan kalmak yaşayacağımız trajedinin boyutunu daha fazla artırıyor ve kurtarabileceğimiz durumları bile daha kötüye götürebiliyor. Hayatımızın vazgeçilmez cihazlarının başında yer alan cep telefonlarının üreticileri, kendimizi ya da çevremizi tehdit edici unsurlara karşı yardım isteyebilmemiz için acil durum işlevlerini geliştiriyor. Bu işlevlerin başında acil yardım özelliği geliyor. Bunun yanı sıra acil durum kişilerini arama ya da otomatik konum paylaşma özellikleri de acil durumlarda en büyük yardımcımız oluyor. Her ne kadar bu işlevler telefonlarımızın işletim sistemlerinde bulunuyor olsa da, çoğu kullanıcı tarafından bilinmiyor. Ancak doğal afetler olduğunda sosyal medyada insanların paylaşımlarıyla gündeme geliyor, daha sonra yine unutulabiliyor. Hem Apple hem de Android telefonlarda acil yardım özelliklerine nasıl ulaşacağınızı bilmek, zor durumlara düştüğünüzde hayat kurtarıcı olabiliyor. Bu yazımızda telefonların acil yardım özelliği nedir ne işe yarar anlatmaya çalışacağız.

iPhone Telefonlarda Acil Yardım Özelliği

iPhone telefonlar, acil durumlarda olabildiğince çabuk yardım almanızı sağlayabilmek için yerel acil durum numarasını hemen çeviren bir acil SOS arama işlevine sahip olarak üretiliyor. Ayrıca acil aramayı yaptıktan sonra, konumunuzu acil durum kişilerinize kısa mesaj yoluyla gönderiyor. Hatta konumunuz değişirse acil durum kişileri güncellemeleri almaya devam ediyor.

Acil Durum Aramaları Nasıl Yapılır?

iPhone telefonlarda birçok özellik iPhone 8 modeli ile değişiklik gösteriyor. Bu nedenle bazı özellikleri açıklarken iki grup telefon modeli için ayrı ayrı belirtmek gerekiyor. Acil yardım özelliği için de aynı durum geçerli oluyor.

telefon acil durum teknosa

iPhone 8 ve Üstü Modeller İçin

iPhone 8 ve üzerinde bir telefonunuz bulunuyorsa acil yardım özelliğini açmak için telefonun ekran kilidi tuşu olan yan tuşa ve ses açma kısma düğmelerine aynı anda basılı tutuyorsunuz. Ekrana üç farklı seçenek geliyor. Bunlardan ilk telefonu kapatma diğeri de “Acil SOS” seçeneği kaydırıcı olarak bulunuyor. Ekranın en altında ise vazgeçebileceğiniz bir alternatif yer alıyor.

Bu seçeneklerden “Acil SOS” kaydırıcısını sağa doğru kaydırıyorsunuz. Eğer ekrana bakabileceğiniz ya da kaydırabileceğiniz bir durumunuz yoksa düğmelere basılı tutmaya devam ediyorsunuz. Bir süre sonra bir uyarı sesi duyuyorsunuz ve geri sayım başlıyor. Geri sayımın sonuna kadar düğmelere basılı tutmaya devam ettiğinizde telefonunuz acil servisi otomatik olarak arıyor.

iPhone 7 ve Altı Modeller İçin

Eğer telefonunuz iPhone 7 ve altında bir modelse “Acil SOS” kaydırıcısının ekrana gelmesi için ekran kilidi tuşu olan yan tuşa 5 kez hızlıca basmanız yeterli oluyor. Ekrana gelen “Acil SOS” kaydırma çubuğunu sağa kaydırdığınızda acil servisi otomatik olarak aramasını sağlıyorsunuz.

Android Telefonlarda Acil Yardım Özelliği

Samsung’un acil yardım özelliği etkinleştirildiğinde üç farklı işlem yapabiliyorsunuz. Acil servis numarasını arayabiliyor, acil durumda irtibat kurulacak kişileri arayabiliyor ya da onlara konumunuzu kısa mesajla gönderebiliyorsunuz.

Acil Durum Modu Nasıl Açılır?

Acil durum modunu aktif hale getirmek için telefonunuzun güç düğmesine basılı tutmanız yeterli oluyor. Ekrana gelen acil durum moduna dokunduğunuzda cihazınız Acil Durum Modu ana ekranına geçiyor. İlk defa bu özelliği kullanıyorsanız ekrana gelen şartlar ve koşullar bilgilendirmesini kabul etmeniz gerekiyor.

Yukarıda telefonların acil yardım özelliği nedir ne işe yarar anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
iphone 13 fiyat teknosa
Devamını Oku

iPhone 13 Fiyat Beklentileri

Apple’ın yaptığı lansman sonrası iPhone 13’lerin de fiyatı netleşmiş oldu. Artık iPhone 13 fiyatlarını merak etmekten ziyade, net…
cep telefonu guncelleme teknosa
Devamını Oku

Cep Telefonu Nasıl Güncellenir?

Cep telefonunuzdan en iyi şekilde faydalanabilmek ve tüm özelliklerini en verimli şekilde kullanabilmek için işletim sisteminin son versiyonunu…