Modern yaşamın getirdiği hareketsiz çalışma ortamları bedensel olarak birçok sorun yaşamamıza neden oluyor. Bu sorunlardan kurtulmak için vücudumuza esneklik kazandıracak ve sağlıklı olmamızı sağlayacak birçok egzersiz çeşidi bulunuyor. Bu egzersizler arasında en fazla ilgiyi pilates görüyor. Pilates sayesinde tüm kaslarımızı düzenli olarak çalıştırabiliyor ve daha sıkı bir fiziğe sahip olabiliyoruz. Pilates, daha çok esneklik kazandırmayı ve bedenimizin hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlığını korumasını amaçlayan bir egzersiz sistemi olarak tanımlanabiliyor. Vücudun tüm kaslarını harekete geçirdiği için sayısız faydası bulunuyor. Ayrıca teknolojik cihazlar arasında yaşadığımız bu dönemde duruşumuzu da düzeltip kendimize daha fazla güvenmemizi sağlıyor. Pilatesin hayatımıza kattığı faydaları gördüğümüzde neden pilates yapmamız gerektiğini daha net bir şekilde anlıyoruz. Bu yazımızda pilates neden yapılmalı sorusuna cevaplar vermeye çalışacağız.

Pilates Tüm Vücudun Zinde Kalmasını Sağlar

Pilatesi diğer egzersiz türlerinden ayıran en önemli özelliği vücudu bir bütün olarak kabul edip onu eğitmeyi amaçlıyor. Asıl olarak core bölge dediğimiz göğüs kafesinin altı ile kalça kemiğinin üstünde yer alan bölgeyi hedefliyor olsa da, alt ve üst vücut kaslarının da kuvvetlenmesini ve tüm bedenin esneklik kazanmasını sağlıyor. Pilates egzersizleri eklemler için güç, dengeli kas gelişimi, esneklik ve hareket kabiliyetinin artmasını destekliyor.

Nefes ve zihin de dahil olmak üzere tüm vücudu zinde tutmaya çalışan, başka egzersizlerde bulunmayan bütünsel bir zindelik seviyesi sağlıyor. Bu özelliği nedeniyle, başka spor dallarında çalışan sporcular da pilatese fazlasıyla önem veriyor.

Pilates Herkes İçindir

İster egzersize yeni başlayan orta yaş üstü bir yetişkin olun, ister sporu bir yaşam biçimi olarak gören biri ya da bu ikisinin arasında olun fark etmiyor. Pilates hareketlerinin temelleri sizin vücudunuz için mutlaka uygun oluyor. Çünkü pilates, hem vücudun fiziksel olarak dengede kalmasını hem de zihin ve beden arasında bir bağlantı oluşturmayı amaçlıyor. Bu nedenle de herkes için erişilebilir egzersiz türü olarak dikkat çekiyor.

Pilates egzersizleri aynı zamanda kişiselleştirilebiliyor. Bireysel olarak ihtiyaçlarınıza yönelik olarak binlerce farklı alternatif hareketleri bulunuyor. Geçmişte yaşadığınız herhangi bir sakatlığınız bile olsa profesyonel bir pilates eğitmeniyle çalıştığınızda bunun için endişe etmenize gerek kalmıyor.

pilates neden yapilmali teknosa

Pilates Uzun ve Güçlü Kaslar Oluşturuyor

Pilates yaparken, hem bir bütün olarak vücudunuzu, hem de yaşam boyu hareket ederken zindeliğini kaybetmeyen iyi çalışan kaslarınızı yeniden inşa edebiliyorsunuz.

Pilateste kullanılan hareketler genellikle sizin yerçekimine direnmenizi ve kontrollü hareket etmenizi istiyor. Bu hareketlerde kaslar doğru bir şekilde kasılıyor ve bu sayede güçlenirken boyları da uzuyor. Yapılan grup deneylerinde, üç ay boyunca haftada iki seans pilates yapan yaşlı insanların vücutlarının daha güçlendiği, postüral dengenin sağlandığı ve yaşam kalitesinin önemli derecede arttığı gözlemleniyor.

Pilates Esnekliği Artırır

Pilates yaparken kasların uzunluğunun artması ve esnemesi, eklemlerin hareket kabiliyetini de artırıyor. Yogada olduğu gibi çok fazla esneme hareketi olmasa da, yapılan hareketler rahatlıkla esneyip bükülebilen bir vücuda sahip olmak en sağlıklı hedefi oluyor.

Pilates Core Kasları Güçlendiriyor

Vücudun core bölgesinde sırt, karın ve pelvik taban kasları bulunuyor. Bu kaslar güçlü, esnek bir sırt, iyi bir duruş ve verimli hareket modellerini destekliyor. Core bölgemiz güçlendiğinde gövdemiz de güçlenmiş oluyor. Boyun ve omuzlar gevşiyor, geri kalan kaslar ve eklemler işlerini yapmak için daha fazla serbest kalıyor.

Pilates, sadece core kasların gücünü değil aynı zamanda dayanıklılığını da geliştiriyor. Yapılan araştırmalarda 12 hafta boyunca haftada iki saatlik pilates seanslarına katılanların karın kaslarında ve vücudun genel duruşunda ciddi anlamda iyileştirmeler yaşandığı görülüyor.

Pilates Duruşu İyileştiriyor

Güçlü core kaslar, vücudun iyi dengelenmesini ve hizada kalmasını sağlıyor. Bu da iyi bir duruş sergiletiyor. Çünkü vücut serbest bir şekilde hareket edebiliyor. Pilates hareketlerinin temellerinde vücudun kendini güç ve uyumla eğitmesi yatıyor.

İnsanların vücutlarında bozulmalar genellikle sırt ağrılarıyla başlıyor. Sırt ağrısı yaşayan ve yaşam kalitesi düşen herkes için mutlaka pilates yapmaları öneriliyor.

Pilates Enerjiyi Artırır

Pilates neden yapılmalı sorusuna cevap ararken belki de en önemlilerinden biri enerjinizi artırması oluyor. Pilates, nefesi ve dolaşım sistemini harekete geçiriyor. Omurga ve kasları uyarıyor, tüm vücudun yapılan egzersizden faydalanmasını sağlıyor.

Ne kadar çok egzersiz yaparsanız kendinizi o kadar enerjik hissediyorsunuz. Çok abartmayacak şekilde pilatesi günlük rutininize dahil edebiliyorsunuz.

Pilates Kilo Vermenizi Sağlar

Düzenli olarak pilates yapmaya başladığınızda vücudunuzdaki değişimleri rahatlıkla gözlemleyebiliyorsunuz. Uzun ve güçlü kaslar oluşturmasıyla bilinen pilates, vücudun kas dengesini de sağlıyor. Böylece duruşunuz güzelleşmeye başlıyor, hareketleriniz daha esnek ve zarif hale geliyor. Bütün bunlar oldukça formda görünmenizi ve hissetmenizi sağlıyor.

Kilo vermenin genel olarak formülü, aldığınız kaloriden daha fazlasını yakmanızı gerektiriyor. Tüm vücudunuzu çalıştıran pilates, bunu yapmanıza yardımcı oluyor. Aynı zamanda vücudunuzun kas kütlesini artırıp yağ oranını azalttığı için, günlük harcadığınız kalori miktarını artırıyor. Buna düzenli olarak devam ettiğinizde kilo vermeye de başladığınızı görüyorsunuz.

Pilates Beden ve Zihni Bütünleştirir

Joseph Pilates, bu egzersiz sistemini oluştururken beden, zihin ve ruhun tam koordinasyon halinde olması konusunda kararlı olarak çalışmalar yapıyordu. Pilates egzersizlerinin tam olarak sırrı da burada yatıyor. Gerçekten her hareketi tüm dikkatinizi vererek uyguladığınızda, beden ve zihninizin birleştiğini ve egzersizlerden mümkün olan en fazla faydayı gördüğünüzü anlıyorsunuz. Pilates, bedeni ve zihni bütünleştirmek için altı temel ilkeyi kullanıyor. Bunlar merkeziyet, konsantrasyon, kontrol, hassasiyet, nefes ve akış ilkeleri oluyor.

Yukarıda pilates neden yapılmalı sorusuna cevaplar verdik.

Siz de sağlıklı bir yaşam için en iyi pilates ve yoga ekipmanlarını incelemek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
su aritma hakkinda merak edilenler teknosa
Devamını Oku

Su Arıtma Hakkında Merak Edilenler

Düzenli olarak tükettiğimiz besinlerin yanında sağlıklı bir vücuda sahip olmak için bol miktarda su içmemiz gerekiyor. Tüm vücudumuzun…