Kış aylarından çıkıp ilkbahara girdiğimiz zaman birçoğumuzun üzerinde bahar yorgunluğu oluşuyor. Kendimizi halsiz hissedip genellikle hiç hareket etmek istemiyoruz. Bahar yorgunluğunu atlatıp yaz aylarına fit ve sağlıklı bir vücutla girmek için spor yapmanın önemini hepimiz biliyoruz. Hem enerjimizi geri kazanmak hem de kışın aldığımız kiloları verebilmek için ilkbahar aylarını iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Spor yapmak denince hepimizin aklına spor salonuna gitmek geliyor olsa da, ilkbaharın güzel havalarında evde ya da açık havada daha çok spor yapabilme imkanı buluyoruz. Yapılabilecek çeşitli spor dalları arasından kendimize en uygun olanı seçtikten sonra düzenli olarak yapmaya başlamamız gerekiyor. Bu şekilde hem bedenimizi hem de ruhumuzu sağlığına kavuşturabiliyoruz. Bu yazımızda ilkbaharda yapılacak spor tavsiyeleri sunmaya çalışacağız.

Pilates

Son yıllarda çok fazla tercih edilen pilates, hem evde hem de açık havada yapabileceğimiz spor türleri arasında yer alıyor. Herhangi bir spor ekipmanına ihtiyaç duymadan yapabildiğimiz ve kendi ağırlığımızı kullandığımız için nerede yaptığımızın bir önemi bulunmuyor.

Pilatesin temel amacı vücudun core kaslarını geliştirerek merkezini güçlendirmek oluyor. Ayrıca tüm kasları çalıştırdığı için kaslarımızın uzamasına yardımcı oluyor. Düzenli olarak pilates yaptığımızda fit ve daha sıkı bir vücuda sahip olabiliyoruz.

Pilatesin her yaşa ve her amaca uygun çok fazla çeşidi bulunuyor. Burada önemli olan herkesin kendi yapısına uygun olan türü seçmesi oluyor. Stresi azaltma ve vücudun dengesini bulma konusunda da çok faydası olduğu için yoğun iş günlerinden sonra yapıldığında rahatlamanızı sağlıyor. Böylece özel hayatınız ve uykunuz da düzene girmiş oluyor.

Pilates yapmaya yeni başlıyorsanız profesyonel spor eğitmenlerinden destek alabiliyorsunuz. Ancak yaygın yapılan ve popüler bir spor dalı olduğu için internette yer alan güvenilir eğitmenlerin verdiği eğitimlerden de yararlanabiliyorsunuz.

Kardiyo

Kardiyo, genel bir egzersiz çeşidi olarak geçiyor. Kalp atış hızını artırarak hem yağ yakmayı artırmayı hem de kalp ve dolaşım sisteminizi güçlendirmeyi hedefliyor. Yoğun tempoda yapıldığında kardiyo egzersizleri yağ yakımını hızlandırıyor. Kalp atış hızını artırması, kalp kasının da güçlenmesini sağlıyor. Bu sayede kalbin kan pompalama yeteneğini artırıyor. Bu da vücudun genel dolaşım sistemini bir düzene sokuyor. Böylece kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini düşürmüş oluyorsunuz.

Kardiyo birçok egzersiz çeşidini bünyesinde barındırıyor. Bisiklete binme, yüzme, koşu ve yürüyüş gibi sporlara genel olarak kardiyo egzersizleri deniyor. Bunların yanı sıra kardiyo yapmak için mutlaka dışarı çıkmanız gerekmiyor. Evinize alacağınız bir koşu bandı ya da bisiklet ile de kardiyo egzersizlerinize devam edebiliyorsunuz. Ancak en çok işe yarayan egzersizler açık havada yapılanlar oluyor.

ilkbaharda yapilacak spor tavsiyeler teknosa

İp Atlama

Aslında temel olarak bakıldığında ip atlama, kardiyo egzersizleri arasında yer alıyor. Ancak kardiyo egzersizleri arasında en etkili sporlardan biri olduğu için diğerlerinden ayrışıyor. İp atlayarak çok kısa sürede oldukça fazla kalori yakabiliyorsunuz. Bu nedenle ilkbahar aylarında özellikle zayıflamak istiyorsanız, egzersizlerinizin arasına ip atlamayı da mutlaka almanız gerekiyor.

Kalori yakma hızının yüksek olmasının yanı sıra ip atlamak, bacak, sırt ve omuz kaslarının birlikte uyum içerisinde çalışmasını sağlıyor. İp atlamayı tek başına bir egzersiz olarak görerek tek bir programa bağlı egzersiz programı yapmamanız gerekiyor. İp atlamayı, spora başlamadan önce ısınma hareketi olarak kullandığınızda yaptığınız sporun daha fazla faydasını görüyorsunuz.

Yoga

Hiçbir ekipmana ihtiyacınız olmayan bir diğer spor dalı olarak yoga da sayılabiliyor. Yoga temelde bir felsefe olsa da, vücut ve zihin dengesini kuracak, vücudunuzun esnemesini sağlayacak bir dizi egzersiz hareketleri de içeriyor. Yoga hareketleri bunların yanı sıra kas ve kemik yapınızı da güçlendiriyor.

Diğer spor türleri gibi yoganın da faydasını görmek istiyorsanız, düzenli olarak yapmanız gerekiyor. Düzenli olarak yoga yaptığınızda kaslarınızın gittikçe esnediğini ve güçlendiğini hissetmeye başlıyorsunuz.

Yoga, fiziksel egzersizlerle vücudunuza fayda sağlarken, zihinsel farkındalığınızı da artırıyor ve gün içerisinde yaptığınız her işe daha rahat odaklanabiliyorsunuz. Böylece gün içerisinde yaşadığınız her olayda duygularınızın farkında oluyorsunuz. Bu şekilde bir duygusal denge oluşuyor. Stresiniz azalıyor ve her şeye bakış açınız değişiyor.

Yoga, en kapsamlı ve sistematik egzersiz çeşitleri arasında yer alıyor. Bu nedenle özellikle yeni başlayanlar için profesyonel eğitmenlerden destek alınması faydalı oluyor. Popüler bir spor türü olduğu için çok fazla eğitmen ve eğitim programı bulabiliyorsunuz. Bunlar arasında yogayı bütün olarak kabul edip felsefesiyle birlikte öğreten profesyonel eğitmenlerden destek almanız gerekiyor.

Fitness

Fitness genel olarak bakıldığında spor salonlarında ağırlıklar kullanılarak yapılan spor çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bunun için mutlaka ekipman kullanmanız gerekmiyor. Kendi vücut ağırlığınızı kullandığınız mekik, şınav, plank gibi hareketlerle de kendi vücut seviyenize uygun bir antrenman programı hazırlayabiliyorsunuz. Ayrıca spor salonuna gitmek istemiyorsanız evinize alacağınız bir ağırlık seti ile tüm fitness hareketlerini yapabilme imkanınız oluyor.

Fitness antrenman programları kişiye özel olarak hazırlanıyor. Her vücudun ihtiyacı farklı olduğu ve güçlendirilmek istenen kas grupları değiştiği için öylesine bir program uygulamak yanlış sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle mümkünse bir spor eğitmeni ya da fizyoterapist ile fitness programı oluşturmanız gerekiyor. Ayrıca fitness’ın diğer spor türlerine göre sakatlanmalara daha açık bir spor dalı unutmamanız gerekiyor. Yani yanlış bir harekette kendinizi sakatlama ve uzun süre spor yapamama ihtimalleriniz bulunuyor. Bu nedenle alacağınız profesyonel destek her açıdan size fayda sağlıyor. Fitness egzersizleri kasları güçlendirirken metabolizmayı da hızlandırıyor. Eğer spor yapma amacınız kilo vermekse, fitness da bu konuda size oldukça yardımcı oluyor.

Yukarıda ilkbaharda yapılacak spor tavsiyeleri sunmaya çalıştık.

Siz de en iyi spor ekipmanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
disler nasil fircalanmali teknosa
Devamını Oku

Dişler Nasıl Fırçalanmalı?

Hem dişlerimizin hem de tüm bedenimizin sağlığını korumak için ağız ve diş sağlığımızı korumamız gerekiyor. Dişlerimizin üzerinde biriken…
hava makinesi ne fayda saglar teknosa
Devamını Oku

Hava Temizleyici Ne Fayda Sağlar?

Gün geçtikçe kalabalıklaşan şehir hayatı sağlığımızı ciddi anlamda tehdit etmeye başlıyor. Sayısı sürekli artan araçlardan çıkan egzoz dumanı,…
ketojenik diyet nedir teknosa
Devamını Oku

Ketojenik Diyet Nedir?

Yoğun iş temposu ve salgın hastalıklar nedeniyle sağlıklı beslenme konusunda oldukça fazla araştırma yapmaya başlıyoruz. Beslenmenin sağlık durumumuzla…