Ev temizliği yaparken en çok zamanımızı alan ve en fazla yoran işlem evi süpürmek oluyor. Her ne kadar yeni elektrikli süpürgeler yüksek emiş gücü ve hafifliği ile işimizi kolaylaştırsa da, onun için harcadığımız zamanda birçok şey yapabiliyoruz. Son dönemde oldukça popüler olan akıllı robot süpürgeler, geliştikçe bu işleri bizim yerimize yapabilir hale geliyor. Biz evde oturup kendi işlerimizle ilgilenirken, robot süpürgemiz evin her köşesini tek bir yer bile atlamadan süpürüp paspaslayabiliyor. Birçoğumuz bu kullanışlı cihazların nasıl temizlediğini bilmeden kullanmak konusunda tereddüt edebiliyoruz. Ancak nasıl çalıştığını bildiğimizde bu konuda fikrimiz daha netleşmiş oluyor. Bu yazımızda robot süpürge nasıl çalışır anlatacağız.

Robot Süpürgelerde Aranacak Temel Özellikler Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre robot süpürge kullanımı 2018 yılında çok düşükken, son yıllarda kullanım açısından büyük bir ivme kazanmaya devam ediyor. Robot süpürgeler hayatımızı büyük oranda kolaylaştırdığı için, kullananların en büyük pişmanlığı daha önce kullanmaya başlamamış olmaları oluyor.

Zeminleri otomatik olarak temizlemenin yanı sıra, robot süpürgelerin mobilya ve diğer nesnelere çarpmasını önlemek için ön ve alt taraflarında lazerler ve bazı durumlarda yerleşik kamera sistemleri bulunuyor. Ayrıca merdiven gibi boşluklardan düşmemek için de zemin tarayıcı sensörü bulunuyor. Son dönemde üretilen bazı robot süpürgelerde, süpürgenin dışında paspas yapabilmesi için su haznesi de oluyor.

Robot süpürgeler, şarj edilebilir piller ile çalışıyor. Genellikle tek bir şajla tüm evi temizleyebilecek kapasiteye sahip oluyor. Şarjı yeterli gelmese bile, pil düzeyi kritik noktaya geldiğinde temizliği kendisi yarım bırakıyor, şarj olmak için üniteye bağlanıyor. İşin güzel tarafı ise, bütün bunlar yaşanırken biz hiçbir şeye müdahale etmiyoruz.

robot supurgeler nasil calisir teknosa

Robot Süpürge Nasıl Çalışır?

Halılar ve diğer sert zeminlerdeki tozu ve kiri çekme konusunda robot süpürgeler normal elektrikli süpürgeler ile neredeyse aynı şekilde çalışıyor. Kiri ve tozu kaldırmak için bir dizi fırçası bulunuyor. Ayrıca ulaşamadığı noktalardaki tozu çekmek için de bir fırça çubuğu bulunuyor.

Robot süpürgelerde kir genellikle toz haznesine ulaşmadan önce bir filtreden geçiyor. Bazı robot süpürgelerin toz haznesinin manuel olarak boşaltılması gerekirken bazılarında bir toz istasyonu bulunuyor. Robot süpürge, temizlik işlemini bitirdikten sonra içerisindeki tozu otomatik olarak bu hazneye boşaltıyor. Toz istasyonu büyük bir çöp kutusu işlevi görüyor. Robot süpürgenin boşalttığı kirler burada birikiyor. Hazne tamamen dolmadan önce istediğimiz zaman boşaltabiliyoruz. Bunun bize sağladığı en büyük avantaj, robot süpürgeyi her temizlik sonra boşaltmakla uğraşmak zorunda kalmıyoruz.

Robot süpürgelerin hemen hemen tamamı disk şeklinde bir tasarıma sahip olarak üretiliyor. Bu tasarım sayesinde süpürge çok daha rahat hareket edebiliyor ve içerisindeki sensörlerin görüş alanı daha geniş oluyor. Ancak yarattığı bir dezavantaj bulunuyor. O da süpürgeliklere ve duvarların köşelerine yetişemiyor. Bu nedenle hepsinde kendi çevresini aşan birkaç küçük fırça bulunuyor. Bu fırçanın çalışmasıyla kenarlarda birikmiş toz ve kalıntılar toplanıyor ve içerisine çekiyor.

Kızılötesi lazerler, bir odanın boyutunu ve şeklini değerlendirmek için kullanılıyor. Genellikle daha pahalı modellerde bu lazerler bulunuyor. Hem eşyaların hem de odanın boyutunu tüm noktalardan tespit edebiliyor ve uzunluğu, genişliği, yüksekliği hakkında bilgi sahibi oluyor. Daha ucuz robot süpürge modellerinde ise, yalnızca belli bir alanı temizlemesi için fiziksel sınır şertleri çizilebilmesi için zemine yerleştiriliyor. Onun dışında odanın boyutları ile ilgili detay bilgiyi tespit edemiyor.

Kızılötesi lazerlerin her iki kullanım şeklinde de halının ya da sert zeminin her santimetresinin temizliğini sağlayabilmek için belli bir mantık çerçevesinde odanın içerisinde dolaşmasını sağlıyor. sahip olduğu işlemcilerin gücünü kullanarak odanın içerisinde kendine belli bir rota çiziyor. Bu rota en kolay şekilde temizliğin nasıl sağlanacağına göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu rotaya göre de hareket ederek temizlenmesini sağlıyor.

Sensörler aynı zamanda halı ya da sert zemin arasındaki geçişlerin tespitinde de işe yarıyor. Robot süpürgeler her zemin için ayrı bir temizlik işlemi uyguluyor. Bu nedenle nerede olduğunu doğru bir şekilde tespit etmesi gerekiyor. Bunu da sadece zemin kontrolünü yapan sensörleriyle yapabiliyor.

İşlerin belli bir programda yapıldığından emin olmak istiyorsak, temizliğin ne zaman yapılmasını istediğimize göre program ayarlayabiliyoruz. Dışarıdan eve gelirken sürpriz bir misafirimizin de gelecek olması, evin temiz olup olmaması konusunda endişe yaşamamıza neden olabiliyor. Böyle bir durumda hemen akıllı telefonumuzdan girip robot süpürgemizi çalıştırabiliyoruz. Biz eve gelene kadar o da temizliği bitirmiş oluyor. Ayrıca haftanın belli günleri kendi belirleyeceğimiz saat dilimlerinde evin temizlenmesini de sağlayabiliyoruz. Bunun için program ayarı yapıyoruz. Günleri ve saatleri belirliyoruz. Hatta istersek bazı odaların temizlenmesini bazılarına ise girilmesini engelleyebiliyoruz. Bu özellikleri, yoğun çalışan insanlar için oldukça fayda sağlıyor.

Robot süpürgeler aynı zamanda akıllı ev entegrasyonları ile de uyumlu bir şekilde çalışıyor. Piyasada en çok kullanılan akıllı ev sistemleri Amazon Alexa, Google Asistan ve Apple Siri oluyor. Robot süpürgelerin hemen hepsi bu üç akıllı ev sistemi ile entegre çalışabiliyor. Bu sayede evimizdeyken robot süpürgeyi çalıştırmak istediğimizde akıllı telefonumuza ihtiyacımız olmuyor. Sesimizi kullanarak da çalışmasını sağlayabiliyoruz. Yani gerçek anlamda bir eller serbest deneyimi yaşayabiliyoruz. Robot süpürgeler şarj edilebilir pillerle çalışıyor. Seçtiğimiz temizlik programına ve robot süpürge modeline göre değişkenlik gösterse de, yaklaşık olarak bir ila üç saat arasında değişen sürelerde bir temizlik imkanı sunuyor. Bu sürenin sonunda pili azaldığında bize bir uyarı gönderiyor ve şarj ünitesine geri dönerek kendini doldurmaya başlıyor. Yeteri kadar şarj olduktan sonra kaldığı yerden temizliğe devam ediyor.

Yukarıda robot süpürge nasıl çalışır anlattık.

Siz de en teknolojik donanımlara sahip robot süpürgeleri incelemek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Pandemi Sonrası E-Ticaretin Durumu
Devamını Oku

Pandemi Sonrası E-Ticaretin Durumu

Pandemi, dünya çapında çok sayıda işletme ve firmanın zorlu bir sürece girmesine neden oldu. Karantina döneminde müşteriler evden…
kombi bakim ne zaman yapilmali teknosa
Devamını Oku

Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?

Tüm kazanlar periyodik servis ve bakım gerektirir ve bunun, yıllık olarak profesyonel bir uzman tarafından yapılması önerilir. Bazı…