Evden çalışanlar için rahat bir çalışma ortamına sahip olmak çok önemlidir. Ergonomik çalışma ortamı, işin daha uzun süre ve verimli bir şekilde yürümesine yardımcı olur. Özellikle uzun saatler evden çalışıyorsanız ortamı kendi konforunuza göre oluşturmaya özen göstermelisiniz. Bu sayede çalışırken hem sağlığınızı koruyabilir hem de işlerinizi daha pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Evde konforlu bir çalışma ortamı yaratmak için aradığınız ipuçları ve ekipmanlar bu yazıda!

Evden Çalışma İçin Ergonomik Çalışma Ortamı Yaratma Tüyoları

Hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahat bir çalışma ortamı yaratabilmek için bazı ipuçlarından yararlanabilirsiniz. İdeal bir ortamda çalışmak, daha iyi işler üretebilmenizi sağlayabileceği gibi sağlık problemlerinizi önlemeye de yardım edebilir. Ergonomik çalışma ortamı nasıl oluşturulur diye merak ediyorsanız aşağıdaki tüyolara göz atabilirsiniz:

  • Öncelikle fiziksel olarak sizi rahatsız eden ve sağlığınızı tehdit eden unsurları ortadan kaldırmanız gerekir. Bunun için uygun bir çalışma masası ve bel, boyun, sırt destekli bir sandalye kullanmalısınız.
  • Kullandığınız mobilyaların vücudunuza ve alana uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Hareket edebilir mobilyalar, çalışma alanınızda dilediğiniz yere daha pratik ulaşmanıza yardımcı olur.
  • Masanızın yeterli büyüklükte olduğundan emin olmalısınız. Bilgisayar, klavye, defter, dosya ve diğer iş malzemelerinizin sığabileceği ebatta bir masa tercih etmelisiniz.
  • Çalışma ortamınızın aydınlatmasını, doğru ayarlamanız çok önemlidir. Yetersiz, yanlış veya aşırı aydınlatmadan dolayı göz yorgunluğu ve baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Bunu önlemek için ışığın odaya eşit dağılmasına dikkat etmelisiniz. Sağlıklı bir çalışma ortamı için doğal ışıktan faydalanmanız gerekir; dolayısıyla çalışma masanızı pencereye yakın bir yere konumlandırabilirsiniz.
  • Daha dingin ve sakin bir ortamda çalışmak, işinize daha iyi odaklanmanızı sağlar. Dışardan gelen sesleri, kokuları önlemek, ortamdaki sıcaklık ve nemi ideal seviyeye ayarlamak konsantrasyon düzeyinizi artırabilir.
  • Çalışma ortamınızdaki mobiliteyi artırmalısınız. Kendinize hareket edebileceğiniz ve bacaklarınızı esnetebileceğiniz bir alan bırakmalısınız. Uzun süre oturduktan sonra vücudunuzu gevşetebileceğiniz egzersizler yaparak kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Evde Rahat Bir Çalışma Ortamı Oluşturmak İçin Kullanılabilecek Ekipmanlar

Ergonomik çalışma ortamı oluşturma için kullanacağınız ekipmanlar oldukça önemlidir. Eğer yanlış ekipman seçerseniz onu ne kadar doğru konumlandırsanız da konforlu bir çalışma ortamı yaratamazsınız. Bu yüzden doğru konumlandırma kadar doğru ekipman seçimine de özen göstermelisiniz. Evde ergonomik bir çalışma ortamı oluştururken kullanabileceğiniz destek ekipmanları şunlardır:

  • Laptop Standı: Çalışma ekranınızı göz hizanıza göre konumlandırmanız gerekir. Duruşunuzu bozmadan ekranınızı ideal seviyeye yerleştirebilmek için ergonomik tasarım laptop standı kullanabilirsiniz. Farklı pozisyonlara göre ayarlanabilir bu stant sayesinde çeşitli alanlarda rahatlıkla çalışabilirsiniz.
  • Bilek Desteği: Masa başında işiniz sıklıkla bilgisayar başındaysa bileğinizi doğru konumlandırmanız önemlidir. Eğik duran veya boşta kalan bileğinizde ağrı oluşmaması için esnek, yumuşak ve ergonomik bilek desteklerinden yararlanabilirsiniz.
  • Ayak Desteği: Rahat bir oturma pozisyonu alabilmek için ayaklarınızın yerdeki duruşu önemlidir. Bacağınızdaki, sırtınızdaki ve boynunuzdaki gerginliği ve baskıyı azaltmak için masanızın altına bir ayak desteği yerleştirebilirsiniz.
  • Bel Desteği: Gün içinde masa başında otururken pozisyonunuz değişebilir ve sırtınız öne eğilebilir. Dik oturmayı unuttuğunuzda veya buna dikkat etmediğinizde, sırtınızda ve belinizde ağrılar oluşabilir. Sandalyede otururken belinizin boşlukta kalan kısmı da ağrının daha da artmasına neden olabilir. Bunu önlemek için bel yastığı, bel desteği veya dik oturmaya yardımcı olan özel kemerler tercih edebilirsiniz.

Uzun saatler masa başında çalışıyorsanız ister evde ister iş yerinde olsun kendinize konforlu bir ortam yaratmanız, sağlığınız açısından önem taşır. İdeal çalışma ortamı hem fiziksel sağlığınızı koruyabilir hem de daha verimli çalışmanıza yardımcı olabilir. 

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
camasir makinesi nasil resetlenir teknosa
Devamını Oku

Çamaşır Makinesi Nasıl Resetlenir?

Teknolojinin gelişmesiyle, birçok yenilik evlerimizin temel ihtiyaçlarında kullandığımız beyaz eşyalarımızda da yaşanıyor. Bu yenilikler sayesinde beyaz eşyalarımız artık…
sonbaharda spor tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Sonbaharda Spor Tavsiyeleri

Spor, sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz bir aktivite. Günlük yaşamın bir parçası haline getirildiğinde spor, fiziksel, psikolojik ve…