Deneyimsiz fotoğrafçılar için iyi fotoğraf çekmek basit gibi görünüyor. Sadece fotoğraf makinesini çekmek istediğiniz yöne doğru tutmak ve tuşa basmak elbette ki yeterli değil. Daha iyi fotoğrafı nasıl çekeceğini bilmek isteyen ya da profesyonel fotoğraf çekmek isteyenler bundan daha fazlası olduğunu çok net biliyor. Mükemmel bir fotoğraf çekmek için doğru konuyu seçmekten harika bir kompozisyon oluşturmaya ve en iyi ışığı bulmaya kadar birçok şeyi bir arada düşünmek gerekiyor. Fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız iyi fotoğraf çekmeyi öğrenmenize yardımcı olacak bazı ipuçları bulunuyor. Bu temel profesyonel teknikleri öğrenip bir kez kavradığınızda sonuçların büyük ölçüde değiştiğini görüyorsunuz. Bu yazımızda daha iyi fotoğraf nasıl çekilir konusunda sizlere yol göstermeye çalışacağız.

Güçlü Bir Odak Noktası Seçin

Odak noktası, bir fotoğrafın temelini oluşturuyor. Odak noktası olarak bir ağaçtan bir binaya ya da bir insanın gözlerine kadar her şeyi seçebiliyorsunuz. Güçlü bir odak noktası bulmak için fotoğraf çekerken izleyicinin neye odaklanmasını istediğinize karar vermeniz gerekiyor.

Odak noktanızın ne olduğuna karar verdikten sonra onu güçlü kılmak için kompozisyon kurallarını uygulamaya başlayabiliyorsunuz.

Üçte Bir Kuralını Takip Edin

Odak noktanızı fotoğrafın merkezine yerleştirmek yerine üçte bir kuralına göre hareket ederseniz daha iyi bir kompozisyon elde ediyorsunuz. Bu kural, fotoğraflarınızdaki en önemli öğeyi merkezden uzağa yerleştirmeniz gerektiğini gösteriyor.

Fotoğraf çekerken makinenizin ızgara ayarlarını etkinleştirdiğinizde üçte bir kuralını daha kolay uygulayabiliyorsunuz. Eğer ızgara ayarı yoksa ya da açmak istemiyorsanız objektiften baktığınızda bu ızgaraları hayal ederek kompozisyon oluşturabiliyorsunuz. Bunun için iki dik çizginin çerçevenizi dikey olarak üçe böldüğünü ve iki yan çizginin de yatay olarak üçe böldüğünü hayal ediyorsunuz. Böylece çekim yapacağınız konuyu ve fotoğraftaki diğer önemli unsurları bu çizgiler üzerine ya da bu çizgilerin kesiştiği 4 noktadan birine yerleştiriyorsunuz.

Bu kural çektiğiniz fotoğrafları daha profesyonel göstermenin en kolay yolu olarak sayılıyor. Özellikle tüm portre fotoğraflarınızı vesikalık gibi çekmek yerine bu şekilde bir kompozisyon ayarlarsanız arka planla birlikte muhteşem bir uyum yakaladığını görüyorsunuz.

Öncü Çizgileri Kullanın

Öncü çizgiler, fotoğrafınıza bakan kişinin gözlerini odak noktanıza yönlendirmesine yardımcı oluyor. Yolları, binaları, uzun koridorları ya da ağaçları öncü çizgi olarak kullanabiliyorsunuz.

Bu çizgileri kullandığınızda izleyicinin dikkatini istediğiniz yere kolayca çekebiliyorsunuz. Ayrıca bu çizgileri takip edip odak noktanıza gelen izleyicilerinizi bir tür görsel yolculuğa çıkarmış oluyorsunuz.

Öncü çizgilerin fotoğrafınıza kattığı bazı anlamlar da oluyor. Örneğin dikey çizgiler kullandığınızda güçlü ve heybetli bir ruh halini anlatırken, yatay çizgiler kullandığınızda sakinlik ve sukunet mesajı vermiş oluyorsunuz.

Perspektif İçine Biraz Düşünce Koyun

Perpektif kullanmak herhangi bir fotoğrafın kompozisyonunu mükemmel hale getirmeye yarayabiliyor. Sadece çekim yaptığınız açıyı ve mesafeyi biraz değiştirdiğinizde fotoğrafınızdaki anlamı tamamen değiştirebiliyorsunuz.

Bunu görmenin en basit yolunu, aynı konuyu bir yukarıdan bir de aşağıdan çekerek görebiliyorsunuz. Yukarıdan çekim yaptığınızda konunuzun daha küçük görünmesini sağlarken aşağıdan çekim yaptığınızda yükseliyor gibi bir anlam yükleyebiliyorsunuz. Uzaktan çekim yaptığınızda konunuzu önemsiz gösterirken yakından çekim yapıp çerçeveyi doldurduğunuzda önemli hale getirip güçlü gösterebiliyorsunuz.

daha iyi fotograf cekme teknosa

Derinlik Oluşturun

Fotoğraflarınızın sıkıcı ve düz görünmesini önlemek istiyorsanız bir derinlik oluşturmanız gerekiyor. Derinliği en kolay, fotoğraftaki bazı unsurları ön plana, bazılarını ortaya ve arka plana yerleştirerek oluşturabiliyorsunuz. Örneğin portre fotoğrafı çekerken karşınızdaki kişiyi duvarın önünde çekmek yerine onu kameraya yaklaştırıp duvarla arasına mesafe koyarak çekerseniz iki fotoğrafın birbirinden çok farklı olduğunuz görüyorsunuz.

Derinlik oluşturmak ve bu derinliği izleyiciye net olarak aktarmak istiyorsanız, fotoğraf makinenizin alan derinliğini azaltarak yapabiliyorsunuz. Alan derinliğini azalttığınızda odak noktanızı ön plana alıp arka planı daha yumuşak bir şekilde bulanıklaştırıyorsunuz. Böylece konunuz arka plandan fırlamış gibi görünüyor.

Bir Çerçeve Oluşturun

Kompozisyonunuz için doğal bir çerçeve oluşturduğunuzda izleyicinin dikkati hemen odak noktanıza kayıyor. Bu nedenle çekim yaparken odak noktanızın bir çerçeve içerisinde bulunmasına dikkat etmeniz büyük bir fayda sağlıyor.

Doğal çerçeve olarak bir kapı ya da bir duvar sayılabiliyor. Ayrıca çerçeveniz kameraya biraz yakınsa fotoğrafınızda derinlik yaratmayı sağlayan bir katman görevi de görebiliyor.

Çerçeveyi Doldurun

Tüm fotoğraf öğrencilerine nasıl profesyonel fotoğraf çekecekleri öğretilirken genellikle çerçeveyi doldurmaları gerektiği söyleniyor. Bu, mükemmel fotoğraf çekmenin temellerinden birini oluşturuyor. Çünkü fotoğraf çerçevesinin içinde odak noktanızın çevresinde çok fazla dikkat dağıtıcı unsur varsa izleyicileriniz asıl odak noktanızdan kolaylıkla uzaklaşabiliyor.

Bu nedenle, örneğin bir portre fotoğrafı çekmek istiyorsanız en fazla belden yukarısını çerçeveye dahil etmeye çalışmanız gerekiyor. Hatta mümkünse sadece yüzüyle bile çerçeveyi doldurabiliyorsunuz. Gereksiz tüm ekstra alanlar çıkartıldığında ortaya muhteşem bir fotoğraf çıkıyor.

İyi Bir Aydınlatmaya Sahip Olduğunuzdan Emin Olun

Daha iyi fotoğraf nasıl çekilir konusunda ışığı doğru kullanmanız en önemli köşe başlarından biri oluyor. Çekiminizin düzgün bir şekilde aydınlatıldığından emin olmanız gerekiyor. Deneyimsiz fotoğrafçılar bunu çok kolay gözden kaçırabiliyor.

Odak noktanızın tüm detaylarının görülebilmesi için yeterli ışığa sahip olduğundan emin olmanız gerekiyor. Yeterli ışığınız yoksa kameranız tüm detayları alamayabiliyor.

Eğer otomatik ayarda çekim yapıyorsanız flaş kullanarak ya da ISO değerini artırarak yeterli aydınlatmayı sağlayabiliyorsunuz. Ancak bunun sonucunda muhtemelen grenli ve bulanık bir sonuç elde ediyorsunuz. Bu nedenle fotoğraf makinenizin aldığı ışığı artırmak yerine fiziksel olarak ortamı ışıklandırmanız ya da ışığı yeterli bir alanda çekim yapmanız daha iyi sonuç veriyor.

Öte yandan fotoğraf çekiminizde çok fazla sert ışık varsa bu da istenmeyen sert gölgelere neden olup fotoğrafınızı mahvedebiliyor. Yeterli ışığa sahip olduğunuza emin olduğunuzda sertliğini de kontrol etmeniz gerekiyor. Bir reflektör ya da karşı ışık kullanarak bu sertliği azaltabiliyorsunuz.

Yukarıda daha iyi fotoğraf nasıl çekilir anlatmaya çalıştık. İyi fotoğraf çekebilmek için iyi bir fotoğraf makinesine de ihtiyacınız var.

En iyi fotoğraf makineleri ve ekipmanlarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
5 pratik kahvaltilik sos tarifi teknosa
Devamını Oku

5 Pratik Kahvaltılık Sos Tarifi

Kahvaltı genellikle “günün en önemli öğünü” olarak adlandırılıyor ve bunun iyi bir nedeni bulunuyor. Adından da anlaşılacağı gibi…
en iyi turk kahvesi nasil yapilmali teknosa
Devamını Oku

En İyi Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesi, Osmanlı döneminden bu yana kültürümüzün en önemli değerlerinin başında geliyor. Tadı, kokusu ve sunumu farklı ve…