Fotoğrafçılığa merak salanların ve bu işe yeni başlamak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de DSLR fotoğraf makinesidir. Yüksek çözünürlüklü ve kaliteli fotoğraf çekmek için oldukça iyi performans sergileyen bu makineler başlangıç seviyesinden profesyonele kadar meraklıları için çok geniş ürün yelpazesine sahiptir. Bu yazımızda DSLR fotoğraf makinesi nedir sorusuna yanıt bulacak ve DSLR fotoğraf makineleri hakkında bilgi edineceksiniz.

DSLR Nedir?

DSLR kelimesi Digital Single Reflex Camera kelimelerinin kısaltmasından oluşur ve Türkçe, dijital tek yansıma kamera anlamına gelir. Yani bu fotoğraf makinelerinde görüntü tek bir lensten geçip aynalı bir sistemle vizöre yansıtılır.

DSLR Kamera Nasıl Çalışır?

Fotoğrafçılığı merak ediyorsanız önce DSLR fotoğraf makinelerinin temel çalışma mantığını bilmeniz gerekiyor.

DSLR fotoğraf makinelerinin en önemli özellikleri vizörden baktığınızda tam olarak çekeceğiniz görüntüyü görüyor olmanızdır. Diğer fotoğraf makinelerinde vizörden görünen ile objektifin gördüğü görüntü arasında az da olsa fark bulunur. DSLR fotoğraf makineleri aynalı sistemiyle bu farkı ortadan kaldırır.

Kameranın objektifinden geçen ışık ve görüntü fotoğraf makinesinin göz kısmına 45 derecelik yatay durumda bulunan aynaya çarpar. Bu aynadan yansıyan görüntü de vizörün hemen karşısında yer alan prizmaya ulaşır. Vizörden baktığınız zaman prizmadaki görüntünün yansımasını görürsünüz.

Fotoğrafı çekmek için deklanşöre bastığınızda ise gövde kısmındaki ayna yukarı kalkarak objektiften gelen görüntünün kameranın arka kısmındaki sensöre gelmesini sağlar. Bu sensördeki görüntü fotoğraf makinesinin işlemcisi tarafından işlenir ve hafıza kartına yazdırılır.

Bütün bunlar çok büyük hızla gerçekleşen işlemlerdir. DSLR fotoğraf makinelerinin saniyede 5 ile 8 fotoğraf çekebildiği düşünülürse ne kadar hızlı olduğunu hayal edebilirsiniz.

dslr fotograf makinesi teknosa

DSLR Fotoğraf Makineleri Kullanıcılarına Nasıl Bir Fayda Sağlar?

DSLR fotoğraf makinesi özelliklerinden biri çok hızlı otomatik odaklama yapabilmeleridir. Böylece arka arkaya net fotoğraflar çekme imkanınız daha fazladır.

Ayrıca DSLR fotoğraf makinelerinin seri çekim özelliği sayesinde hızlı çekimler yapabilme şansınız vardır. Özellikle hareketli görüntüler çekerken işinizi oldukça kolaylaştırır.

Çok çeşitli objektif seçenekleri bulunur. Bu sayede nasıl bir çekim yapmak istiyorsanız ona göre objektifler alarak fotoğraflarınızda harikalar yaratabilirsiniz.

DSLR fotoğraf makinelerinin gövde yapısı oldukça sağlam ve kullanışlıdır. Elinizin kaymaması için tutacağınız bölüm özel malzemeden yapılmıştır. Elinizi hiç kaldırmadan diyafram ve enstantane gibi ayarları kolayca yapıp yine elinizi kaldırmadan deklanşöre basabilirsiniz.

DSLR fotoğraf makinelerinin sensörleri büyük olduğu için çekilen görüntünün daha kaliteli olmasını sağlar. Büyük bir afiş çekimi yapmak için de, günlük kendinize ait fotoğrafları çekmek için de aynı makineyi kullanabilirsiniz.

DSLR fotoğraf makinelerinin sağladığı optik vizör ile çekmek istediğiniz görüntüyü tam olarak görebilirsiniz. Yani vizörden baktığınızda gördüğünüz şey neyse çektiğiniz görüntü de aynı olacaktır.

Başlangıçta fotoğraf çekerken birçok şeyi otomatik ayarda yapabilirsiniz. Ancak fotoğrafçılığı sevmeye başladıktan sonra otomatik ayarlar sizin isteklerinizi karşılamayacak durumu gelecektir. DSLR fotoğraf makinelerinde her şeyi manuel ayarlama imkanınız vardır. Böylece çekeceğiniz fotoğrafta istediğiniz atmosferi oluşturabilirsiniz.

Bunların yanı sıra DSLR fotoğraf makinelerinde ek aparatlar kullanabilirsiniz. Daha profesyonel çekimler yapmak için dahili flaş yerine ek bir harici flaş aparatı takabilirsiniz. Ya da otomatik çekim aparatıyla deklanşöre basmadan çekim yapabilirsiniz. Hassas fotoğraf çekimlerinde daha net fotoğraflar ortaya çıkartabilirsiniz. HDMI çıkışını kullanarak fotoğraf makinenizi direkt olarak televizyonunuza ya da bilgisayarınıza bağlayabilir, çektiğiniz görüntüleri büyük ekranda görebilirsiniz.

DSLR Fotoğraf Makinelerini Kullanabilmek İçin İpuçları

Makineyi İyi Kavrayın

Başarılı fotoğraflar çekebilmenin ilk şartı görüntünün titremesini engellemektir. Titremeyi önlemek için de makineyi iyi kavramanız gerekir. DSLR fotoğraf makineleri de buna uygun olarak tasarlanmıştır. Bir elinizle gözdenin yanında bulunan tutma yerinin elinize iyi oturmasını sağlayın. Deklanşör ve diğer ayarlama yapacağınız yerler de aynı yerde bulunur. Diğer elinizle de objektifin altından tutarak hem netlik ve zoom ayarını yapabilir hem de fotoğraf makinesini dengeleyebilirsiniz. İyi fotoğraf çekebilmeniz için iki elinizi kullanmanız şarttır.

Netlik Ayarını ve Titreme Önleyiciyi Kullanmayı Bilmelisiniz

Görüntü titremesini önledikten sonra başarılı fotoğraf için ikinci kural netliktir. Çektiğiniz görüntü çok iyi olsa bile net olmazsa hiçbir değeri olmaz.

Eğer fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız objektif üzerinde yer alan otomatik netleme özelliğini aktif hale getirebilirsiniz. Eliniz fotoğraf makinesine iyice alıştıktan sonra manuel netleme yaparak istediğiniz görüntüleri elde etmeye başlayabilirsiniz.

Ayrıca yine objektif üzerinde titreme önleyici özellik olan stabilizer ayarı bulunmaktadır. Bu ayar deklanşöre basarken oluşabilecek ufak titremeleri ortadan kaldırmak için yer alır. İki elinizle kullandığınız halde titreme sorununu gideremiyorsanız stabilizeri aktif hale getirerek bu sorunu çözebilirsiniz.

Hafıza Kartınız Her Zaman Bulunmalı

DSLR fotoğraf makinelerinin içerisinde kendi depolama alanları bulunmaz. Çekilen fotoğraflar otomatik olarak hafıza kartına yazdırılır. Bu nedenle fotoğraf çekimi öncesi hafıza kartınızın boş olduğundan emin olmalısınız. Eğer fotoğraf çekmek için bir gezi yapacaksanız yanınızda yedek bir hafıza kartı bulundurursanız fotoğraf keyfiniz yarıda kalmayacaktır.

Çekim Modlarını Deneyerek Öğrenin

DSLR fotoğraf makineleri bazı önemli çekim modları ile daha iyi fotoğraflar çekebilmeniz için işinizi kolaylaştırır. Detay çekimler yapacaksanız makro çekim modunu, gece çekim yapacaksanız gece modunu, hareketli görüntüler için spor modunu ve manzara fotoğrafları için de manzara modunu kullanabilirsiniz.

Çekim modları fotoğraf makinesinin diyafram, enstantane gibi ayarlarını otomatik olarak yapmasını sağlar. Bu modlarda çekim yaptıktan sonra ayar noktalarını iyi öğrenirseniz daha sonra kendiniz ayarları değiştirerek istediğiniz gibi fotoğraflar çekebilirsiniz.

Yukarıda mümkün olduğunca DSLR fotoğraf makinesi nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık.

En iyi DSLR fotoğraf makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
En iyi 10 projeksiyon cihazı
Devamını Oku

En İyi 10 Projeksiyon Cihazı

Projeksiyon cihazları özellikle ofiste sunum yaparken sıkça kullanılan ekipmanlardan biridir. Ayrıca son dönemlerde evlerde sinema keyfi yapmak için…
en iyi oyuncu mouselari teknosa
Devamını Oku

En İyi Oyuncu Mouse’ları

Bilgisayar teknolojisinin hızlı bir şekilde gelişmesiyle her kullanıcının bilgisayarlardan beklentisi farklı oluyor. Bilgisayarın yanında internet yayınlarının yapılabildiği platformların…
islemci nedir teknosa
Devamını Oku

İşlemci Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar ve elektronik dünyası büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Hayatımıza giren yeni akıllı cihazlar sonrasında teknolojik cihazların…