Ay sonu yaklaşırken, faturalar da yavaş yavaş yüzünü göstermeye başlar. Ev geçindiren her birey için fatura tutarları soru işaretleriyle dolu bir bekleyiş ile karşılanır. Fatura ödemeleri arasında, en merak edilenlerden biri de genellikle elektrik faturasıdır. Acaba elektrik faturası ne kadar gelecek? Bu ay gereğinden fazla elektrik kullanımı yapılmış mıydı? Soruları kullanıcıların aklını kurcalar durur. Evin her alanında ve günün her saatinde kullanılan elektriğin, fatura tutarı bazen öngörülemez olabilir. Günlük hayatın içinde farkına varmadan yapılan bazı yanlışlar yüzünden, elektrik faturalarının artmasına neden olabiliriz. Fakat önleyici birkaç püf noktasını bilerek hareket ederseniz, elektrik faturası düşürme ihtimaliniz oldukça yüksektir. Şimdi gelin bu pratik ve etkili püf noktaları ile elektrik faturası düşürme yollarına birlikte bakalım.

Elektrik Faturası Nasıl Düşürülür?

Elektrik kullanımı hakkında bilinçli bir tüketici olabilmek, gereksiz kullanımların zararlarını biliyor olmak tasarruf yapabilmenin ilk adımıdır. Bu sebeple elektrik faturası düşürme yöntemlerini incelemeden önce, elektrik kullanımıyla ilgili bazı detayları bilmek gerekir. Tabi ki ilk bilinmesi gereken nokta, bilinçli elektrik kullanımının ev ekonomisine sağlayacağı katkıdır. Uygulayacağınız birkaç küçük değişimin sonucunda, ay sonu faturasına yansıyan farklılığı görebilirsiniz. Her ay yaptığınız tasarrufun etkisini yıl bazında düşündüğünüz zaman ise, ev ekonominize sağladığınız katkının ne kadar fazla olduğunun farkına varabilirsiniz. Elektrik faturalarının düşürülmesi, tabi ki yalnızca ev ekonomisine katkı sağlamasıyla önemli değildir. Elektriğin fazla kullanımının çevreye verdiği zarar, elbette çok ciddi bir problemdir. Enerji kaynaklarının tasarruflu kullanımı, küresel ve iklimsel tehditler ve daha pek çok çevresel problemin elektrik kullanımıyla doğru orantılı olduğunu bilmek gerekir. Evlerinizde, iş yerlerinizde, okullarda ve hayatın içinde her alanda elektrik kullanımı yaparken, tüm bu etkenleri biliyor ve düşünüyor olmak, bilinçli kullanımınız sayesinde elektrik faturanızın düşmesine yardımcı olacaktır.

Elektrik Faturası Düşürmek için Öneriler

Günün her anında kullanılan elektriğin kullanımının nasıl azaltabileceği düşüncesi kafanızı karıştırıyor olabilir. Elektrik kullanımını kısıtlamak hayatın rutinini değiştirir mi diye düşünebilirsiniz. Ancak işin aslı hiç de böyle değildir. Kullanım alışkanlıklarınızda yapacağınız ufak değişiklikler, günlük rutinlerinizi etkilemeden tasarruf yapmanızı sağlayabilir ve elektrik faturanızın düşmesine yardımcı olur. Hem cebinize hem doğaya katkı sağlayacak bu küçük değişimler, bilinçli bir kullanıcı olmanın mutluluğu ile size geri döner. Artık yazının en dikkat edilmesi gereken bölümüne geldik. Elektrik faturasını düşürmek için neler yapılabilir? Elektrik faturası düşürme yolları nelerdir? Maddeler halinde tüm bu püf noktalarını beraber inceleyelim.

1 – Elektrikli Ev Aletlerinizde A+ Teknolojisinden Faydalanın

Elektrikli ev aletleri, herkesin evinde bulunan ve günlük rutinlerde sıkça kullanılan eşyalardır. Elektrik tasarrufu yapmaya, ilk olarak elektrikli ev aletlerini satın alırken başlayabilirsiniz. Elektronik alet üreticilerinin sağladığı teknolojiler, enerji verimliliği sağlayan ürün seçeneklerini hayata geçirdi. A sınıfı olarak bilinen bu elektrikli ev aletleri, daha düşük wattla çalışarak enerji tasarrufu sağlar. Düşük enerjilerle çalışan bu ürünlerin, performans açısından A sınıfı olmayan ev aletlerinden hiçbir farkı yoktur. Aynı iş gücünü az elektrikle yapıyor olması açısından, ciddi bir elektrik tasarrufu sağlar. A+, A++ ve A+++ seçenekleriyle bulabileceğiniz bu enerji tasarruflu elektronik aletlerini kullanarak siz de faturanıza yansıyan değişimi fark edebilirsiniz.

2 – Doğanın Işığını Kullanmaktan Çekinmeyin

Aydınlanmak için kullanılan elektrik enerjisi, faturaya yansıyan tüketimin çoğunu kapsar. Özellikle evlerde yapılan gereksiz ışık kullanımı, ciddi bir elektrik israfı olarak karşınıza çıkabilir. Oysa güneşten gelen ışığın verimli şekilde evlerinize girmesine izin vererek, gün batımına kadar enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Güneş olduğu sürece, gün ışığının içeri girebileceği şekilde perdeleri açık tutmak, pencerelerin önüne ışığı kapatacak eşyalar koymamak birkaç püf noktası olarak düşünülebilir. Kalın dokulu kumaş perdeler yerine, ince ve hafif yapılı perdeler kullanmak, ev dekorasyonu yaparken gün ışığını hesaplarayak yerleşimler sağlamak, elektrikle aydınlanma kullanımınızı azaltacak ve elektrik faturasında tasarruf yapmanızı sağlayacaktır.

3 – Fişleri Prizde Unutmamaya Dikkat Edin

Evin içerisinde kullandığınız onlarca elektronik alet bulunur. Bazılarını yalnızca kullanım esnasında fişe takarsınız ama bazı elektronik eşyalar hep fişte takılı kalır. Örneğin telefonlar, şarj aletleri, modemler, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar bunlara örnek olarak söylenebilir. Fişte takılı kalan elektronik eşyalar, kullanım esnasındaki kadar olmasa da enerji tüketimine devam eder. Bu tüketim de şüphesiz elektrik faturasına yansır. İşiniz bittiğinde veya gece uyurken fişte kalan elektronik eşyaları kontrol ederek bu duruma engel olabilirsiniz. Kullanmadığınız elektrikli aletlerin fişini prizde bırakmamak, elektrik tasarrufu yapmada size büyük destek sağlar.

4 – Enerji Tasarruflu Ampulleri Tercih Edin

Aydınlatıcı ürünlerin kullanım özellikleri, enerji tüketiminde büyük oranda etki eder. Aydınlatma ürünlerinden olan floresanlar ve klasik ampuller, ne yazık ki yüksek watt ile çalıştığı için yüksek enerji tüketimi yaparlar. Klasik ampul ve floresan yerine tercih edilebilecek LED özellikli ampuller ise, düşük watt ile çalışarak enerji tasarrufu yapabilir özellikte üretilmiştir. LED ampuller ilk satın alma aşamasında klasik aydınlatma ürünlerine kıyasla daha pahalı olarak görülse de, uzun ömürlü kullanım avantajı sağlaması ve düşük watt kullanımıyla elektrik faturasına olumlu biçimde yansıması, faturada tasarruf etmenizi sağlar.

5 – Bulaşık ve Çamaşır Makinenizi Bilinçli Kullanın.

Toplumda bulaşık ve çamaşır yıkama alışkanlıklarıyla ilgili yanlış bilinenler, ne yazık ki gereğinden fazla elektrik kullanımını da beraberinde getirir. Örneğin; bulaşıkları elde yıkayarak elektrik tasarrufu yapıldığını düşünmek yanlış inanışlardan ilkidir. Bulaşıkları elde yıkarken suyun ısınması için geçen sürede kullanılan elektrik miktarı, çoğunlukla bulaşık makinesinin kullandığı enerjiden daha fazladır. Bu sebeple enerji tasarrufu sağlayabilmek için, bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinesinde yıkamak gerekir. Çamaşır makinesi kullanımında yapılan hatalar ise, yüksek derecede yıkama ve ön yıkamanın sık kullanımıdır. Su sıcaklığının derecesi arttıkça ve ön yıkama programı eklendikçe kullanılan elektrik enerjisi de artacaktır. Bu sebeple, çok gerekmedikçe çamaşır makinenizi yüksek ısıda çalıştırmamanız, makineyi her çalıştırdığınızda ön yıkamalı programı kullanmamanız elektrik faturanızın düşmesine yardımcı olur.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
eski televizyon markalari teknosa
Devamını Oku

Eski Televizyon Markaları

Daha birkaç yıl öncesindeki teknolojik cihazlara bugün eski teknoloji olarak bakılıyor. Çok kısa süre önce geliştirilen ürünler şekil…
fritozu kullanirken bunlari yapmayin teknosa
Devamını Oku

Fritöz Kullanırken Bunları Yapmayın

Fritöz, çeşitli yiyecekleri kızartmak için kullanılan bir mutfak aleti. Yiyecekleri yüksek ısıda, genellikle 175 derece ile 190 derece…