Akıllı telefonlarımızla ve küçük kompakt fotoğraf makineleriyle çekimler yaptıktan sonra birçoğumuz bunu biraz daha ileri bir seviyeye taşımak isteyebiliyoruz. Daha kaliteli fotoğraf çekebilmek ve hatta kendimizi fotoğraflarla ifade edebilmek için profesyonel makinelere geçiş yapmak istiyoruz. Profesyonel fotoğraf makineleri ile çekim yapmaya başlamadan önce tam olarak fotoğraf makinesine hakim olmamız ve makineyi nasıl tutacağımızı bilmemiz gerekiyor. Çünkü iyi bir fotoğrafın ilk şartı net görüntü elde etmektir. Net görüntü için de fotoğraf makinesini doğru tutmak ve titreme oluşma olasılığını sıfıra indirmek gerekiyor. Bu yazımızda fotoğraf makinesi nasıl tutulmalı anlatmaya çalışacağız.

Profesyonel fotoğrafların ana tutma yeri gözdenin sağında yer alıyor. Sağ elinizle bu bölgeyi net bir şekilde kavramanız gerekiyor. Makinenin gövdesini ve objektifi ise sol elinizle alttan destekliyor olmalısınız. İki dirseğinizi de gövdenize doğru yapıştırarak makineyi tam olarak sabitleyebiliyorsunuz.

Genel olarak fotoğraf makinesini, yapmak istediğiniz çekime göre yatay ve dikey olarak iki türlü tutabiliyorsunuz.

Yatay Tutuş

Fotoğraf çekimlerinde makineyi yatay şekilde tutmak genel çekim anlamına geliyor. Manzara ve doğa fotoğraflarının büyük çoğunluğu bu şekilde çekiliyor.

Yatay tutuş pozisyonunda sağ elinizle fotoğraf makinesinin kenarından tutarken işaret parmağınızın deklanşöre rahat basabilecek konumda olması gerekiyor. Fotoğraf makinenizin modeline göre baş parmak ve orta parmağınızla da diyafram ve enstantane ayarını yapabiliyorsunuz.

Fotoğraf makinesinin titrememesi için sol elinizin fotoğraf makinenizle objektifi tam olarak alttan saracak şekilde tutması gerekiyor. Titremeyi tam olarak önleyebilmek için sol dirseğinizi vücudunuza dayayarak destek noktası oluşturuyorsunuz. Böylece makineyi sağlam bir şekilde sabitleme imkanına sahip oluyorsunuz. Ayrıca sol elinizle objektif üzerinden zoom ve netlik ayarı yaparak fotoğrafı çekilebilir hale getiriyorsunuz.

İki elinizle makinenin iki yanından tutarak dirsekleri açıyor olmak en sık yapılan yanlışlardan biridir. Fotoğraf makinesinin alt kısmını hiçbir zaman desteksiz bırakmıyor olmalısınız.

Dikey Tutuş

Portre fotoğraflarının büyük çoğunluğu dikey tutuş pozisyonunda çekiliyor. Yatay tutuştan farklı olarak fotoğraf makinenizi destekleyecek elinizi bir yere sabitleyemediğiniz için titreme olasılığı en yüksek çekim şekli oluyor.

Titremeyi engellemek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor.

Sağ elinizin işaret parmağı ile deklanşöre basarken kadraj kayması ve titreme çok sık yaşanıyor. Bunun için deklanşöre basmadan önce makinenin gövdesini diğer üç parmağınızla iyice kavramanız gerekiyor. Titreme yaşanmaması için rahat bir pozisyonda olmanız gerektiği için makineyi çok fazla sıkmıyor olmalısınız.

Sol eliniz objektifin tam altında olmalı ve dirseğinizi olabildiğince vücudunuza yakın tutmalısınız. Bu şekilde az da olsa vücudunuzdan destek alarak makinenin titremesini önleyebiliyorsunuz. Sol kolunuzu vücudunuza dayamak fotoğraf açınızı bozuyorsa başka bir destek noktası bulmanız daha rahat durmanızı sağlıyor. Çevrenizi kontrol ederek kolunuzu dayayabileceğiniz bir şey bulabilirsiniz.

Her iki tutuş şeklinde de genel olarak titremeler yaşanabiliyor. Profesyonel fotoğraf makineleri diğerlerine göre daha ağır olduğu için tutuş için ekstra bir güç harcamanız gerekiyor. Bu gücü harcadığınızda titremeyi kolayca engelleyebiliyorsunuz. Ancak küçük ele sahip fotoğrafçılar ve kol gücü daha zayıf olanlar çekim yaparken oldukça zorlanabiliyor.

Çekim yaparken titreme olasılığını düşürmek için daha yüksek ışığa sahip yerlerde çekim yapabilirsiniz. Bu şekilde fotoğraf makineniz daha hızlı çekim yapıyor ve titreme şansı en aza iniyor.

Hızlı çekim yapmanın bir diğer yolu ise kullandığınız lensin diyafram aralığına bağlı oluyor. Diyafram aralığı f1.8 gibi lensler kullanarak çekim yaptığınızda makineye giren ışık miktarı artacağı için daha hızlı çekim yapabilme imkanına sahip oluyorsunuz.

Eğer yeterli ışığa sahip olmayan bir ortamda çekim yapmanız gerekiyorsa flash kullanmanız ortamdaki ışık miktarını artıracağı için titreme şansını az da olsa indiriyor olacaktır.

Bu yöntemlerin yeterli gelmediği durumlarda mutlaka tripod kullanarak çekim yapmalısınız. Tripod ile fotoğraf makinenizi sabitledikten sonra istediğiniz şekilde çekimleri hiçbir titreme olmadan rahatlıkla yapabiliyorsunuz.

Fotoğraf Makinesini Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Fotoğraf makinesi nasıl tutulmalı anlatırken, çoğu zaman çekim yapacağımız şey, boy seviyemizin altında ya da üzerinde oluyor. İyi fotoğraf çekmek istiyorsanız çekim yaparken şekilden şekile girmeyi de göze alıyor olmalısınız. Farklı pozisyonlarda fotoğraf makinesini nasıl tutacağınızı iyi bilmeniz gerekiyor.

Diz çökerek çekim yapmanız gerekiyorsa fotoğraf makinesini sabitlemek için gerekli desteği dizinizden alabiliyorsunuz. Dirseklerinizden birini dizinize dayayarak daha rahat çekim yapabiliyorsunuz.

Eğer çekim yapmak istediğiniz açı yere daha yakın bir noktadaysa o zaman yere uzanarak çekim yapmanız gerekiyor. İki dirseğinizi yere eşit güçte dayayarak sabit bir çekim yapabiliyorsunuz. Gerekli durumlarda ise makinenin altına kutu, çanta gibi sabitleyecek nesneler koyarak tam olarak yere yakın seviyeye ulaşma imkanına sahip oluyorsunuz.

Fotoğraf çekmek için dışarı çıktıysanız nerede ne zaman doğru kareyi yakalayacağınızı bilemezsiniz. Bu nedenle fotoğraf makinenizi boynunuza asarak asılı bir şekilde göbek seviyesinde taşıyor olmalısınız. Bu şekilde hem makineniz sağa sola çarpmıyor hem de çekim yapmak istediğinizde anında pozisyonunuzu alabiliyorsunuz. Ayrıca hareket ederken ellerinizin boşta olması da özellikle doğa gibi zorlu şartlarda kolayca dengenizi yakalamanızı sağlıyor.

Fotoğraf çekim pozisyonuna hızlı bir şekilde geçmek için sol elinizle fotoğraf makinesinin altından kavrayarak hemen göz seviyenize taşıyorsunuz. Ardından sağ elinizle tutma yerinden tutarak hızlı bir şekilde ayar yapıp fotoğraf çekebilecek konuma geliyorsunuz.

Fotoğraf makinesini tutarken iki elinizle de makineyi iyi kavramanız gerekiyor. Ancak makineyi çok fazla sıkarak tutmuyorsunuz. Aksi halde çekim yaparken titreme olasılığını çok fazla artırmış oluyorsunuz. Hafif bir şekilde tam olarak kavradığınızda daha kolay çekim yaptığınızı görüyor olacaksınız.

Fotoğraf çekimi yaparken vücudunuzun tam olarak dengede olması gerekiyor. Bunun için sağlam bir duruşa ihtiyacınız bulunuyor. Çevrenizde duvar, ağaç gibi sağlam bir yer varsa oraya dayanarak dengenizi sağlayabilir ya da iki ayağınız açık bir şekilde durup ağırlığınızı eşit bir şekilde dağıtarak duruşunuzu sağlamlaştırabilirsiniz.

Bütün bunlara dikkat ederek fotoğraf makinesini nasıl tutulacağınızı öğrendikten sonra daha kaliteli ve net fotoğraflar çekebilmeye başladığınızı göreceksiniz.

Yukarıda fotoğraf makinesi nasıl tutulmalı anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi fotoğraf makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
koruyucu aile nedir teknosa
Devamını Oku

Koruyucu Aile Nedir?

Türkiye’de, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından koruyucu aile hizmeti konuşulmaya başlandı. İnsanların büyük bir kısmı, depremden önce koruyucu aile…
evlenirken beyaz esya secimi teknosa
Devamını Oku

Evlenirken Beyaz Eşya Seçimi

Gelişmekte olan teknoloji ile beyaz eşya çeşitliliğinin artması seçim yapmayı zorlaştırıyor. Özellikle evlilik hazırlığının heyecanlı koşuşturmasının içerisinde beyaz…
5 pratik kahvaltilik sos tarifi teknosa
Devamını Oku

5 Pratik Kahvaltılık Sos Tarifi

Kahvaltı genellikle “günün en önemli öğünü” olarak adlandırılıyor ve bunun iyi bir nedeni bulunuyor. Adından da anlaşılacağı gibi…