Teknoloji geliştikçe hepimiz bilim kurgu filmlerinde kullanılan cihazların hayatımıza girmesini bekliyoruz. Büyük küçük herkesin en çok sevdiği filmlerin başında da “Geleceğe Dönüş” geliyor. Bu film serisinde gelecekte kullanılan cihazlardan hoverboard, muhtemelen beklenen cihazların başında yer alıyor.

Günümüzde teknolojik cihazlar büyük bir hızla gelişiyor. Bulunan her yeni teknoloji bir sonrakinin önünü açıyor. Bu gelişme daha çok günlük hayattaki işlerimizi kolaylaştırmak ve bizi hızlandırmak için yaşanıyor. Bazıları ise eğlenceli zaman geçirmemizi sağlıyor.

Son yıllarda hayatımıza giren ve her geçen gün daha fazla popüler olan cihazlardan biri olan hoverboard’lar aslında hem işimizi kolaylaştırıyor hem de eğlenceli vakit geçirmemizi sağlıyor. Belki “Geleceğe Dönüş” filmindeki gibi havada giden bir hoverboard henüz hayatımızda bulunmuyor ancak yine de işimize oldukça fazla yarıyor. Ayrıca tasarımları da sanki tekerlekler üzerinde gittiğinizin zor anlaşılması üzerine yapılmış gibi görünüyor. Özellikle büyük şehirlerdeki trafik yoğunluğundan sıyrılıp ulaşım amacıyla kullanabildiğimiz gibi aynı zamanda çocukların eğlenceli vakit geçirmesini de sağlıyor.

Bir hoverboard almayı düşünüyorsanız öncelikle ne olduğunu ve hangi bileşenlerden oluştuğunu bilmeniz önemli. Böylece çalışma prensibini ve nasıl kullanılacağını da daha iyi anlayabiliyorsunuz. Hoverboard daha çok bir denge cihazı olduğu için bilmeniz gereken noktalar bir hayli fazla oluyor. Ancak öğrendikten ve kullanmaya başlayıp alıştıktan sonra her şey kolaylaşmaya başlıyor.

Peki hoveboard nedir ne işe yarar? İşte pratik bazı ipuçları:

Hoverboard Nedir?

Kendi kendini dengeleyen bir scooter olarak da bilinen hoverboard, yan yana iki tekerlek üzerinde hareket eden taşınabilir elektrikli cihazlar olarak tanımlanabiliyor. Yaklaşık olarak 2015 yılında piyasaya girdiğinden beri, her yıl artan bir ivmeyle popülerlik kazanıyor.

Lityum iyon pillerle çalışan hoverboard üzerinde sürücü, iki tekerlek arasındaki bir platform üzerinde ayakta duruyor. Platform, sürücünün iki ayağı için yeterince büyük ve aralarında dengeyi sağlayabilecek kadar da yeterli boşluğa sahip olarak tasarlanıyor.

Hoverboard sürücüsü öne, arkaya, sağa ve sola eğildiğinde tekerlekler o yöne doğru hareket ediyor. Bir dizi sensör ve basınç yastığı, sürücünün ağırlığının hangi yöne doğru olduğunu yakalamasında yardımcı oluyor. Bu sayede özellikle öne ya da arkaya düşmesini engelliyor. Ancak sadece bu sensörlerle yapılacak bir iş olmadığı için, hoverboard kullanmak bir miktar da denge istiyor.

hoverboard nedir ve nasil kullanilir teknosa

Hoverboard Hangi Bileşenlerden Oluşuyor?

Hoverboard’lar daha iyi dengede kalması ve hareket edebilmesi için yapımında çeşitli sensörler ve diğer bileşenler kullanılıyor.

Jiroskop

Hoverboard’un en önemli parçası olarak sayılan bu bileşen, biniciyi dengede tutmak için platformun eğimini ayarlıyor. Bir hoverboard’un çalışmasıyla ilgili en önemli parça olduğu için bu cihazlara bazen “jiro scooter” da denebiliyor.

Mikro İşlemci

Mikro işlemciler, tekerleklere giden güç miktarını ayarlayıp düzenliyor.

Pil

Hoverboard’da kullanılan bir lityum iyon pil, kullanılacak elektriğin ve şarjın depolanmasını sağlıyor. Yaklaşık olarak 4 saatlin sonunda genellikle tam şarj oluyor ve 10 km’lik bir sürüş sağlıyor.

Motor

Logic board’dan bilgileri alıyor ve cihazın hareket etmesi için güç sağlıyor.

Kızılötesi Sensörler

Kızılötesi ışınlar, bir nesnenin varlığını ve mesafesini ölçüyor. Bunun gibi bir dizi işlevde kullanılıyor.

Eğim ve Hız Sensörleri

Tekerleklerin ne kadar hızlı döndüğünü ölçerek jiroskop ve logic board ile iletişim kuruyor ve hoverboard’ın hızını kontrol ediyor.

Logic Board

Logic board, hoverboard üzerindeki çeşitli sensörlerden gelen verileri işliyor ve bilgileri motorlara gönderiyor. Bu işlemler, hoverboard’un gerekli hareketleri yapmasının ve doğru yöne gitmesinin yanı sıra cihazın dengede kalmasını da sağlıyor.

Basınç Yastıkları

Basınç yastıkları, binicinin ayaklarını yerleştirdiği yer olarak geçiyor. Logic board’a birinin cihazı sürdüğünü ve hangi yöne gitmek istediğini söyleyen ünite basınç yastıkları oluyor.

Tekerlek

Hoverboard’ların standart bir tekerlek anlayışı bulunmuyor. Üreticiye ve kullanım yerine göre boyutları değişkenlik gösteriyor. Eğer sadece düz yollarda sürmeyi düşünmüyorsanız 8 inç’lik daha büyük tekerlere sahip hoverboard’ları tercih edebiliyorsunuz.

Şarj Bağlantı Noktası

Çoğu hoverboard, şarj için bir bağlantı noktasına sahip olarak üretiliyor. Ancak bunlar daha sonra da satın alınabiliyor.

Hoverboard’lar Nasıl Çalışır?

İleri ve Geri Hareket

Hoverboard’u meydana getiren bileşenlerin tümü, gücünü ve hareket kabiliyetini kontrol etmek için birlikte uyum içinde çalışıyor. Böylece sürerken dengeli, dik ve kontrollü bir hızla hareket edebiliyoruz.

Hoverboard’un hareketlerine teknik olarak baktığımızda, her tekerleğin kendi jiroskopunun olduğunu görüyoruz. Bu da her birinin eğim ve hız sensörünün ayrı olduğunu gösteriyor. Hoverboard’un denge terazisini ileri ya da geri eğdiğimizde bu jiroskoplar logic board’a hangi yöne hareket edeceğini söylüyor. Logic board, bu aldığı verileri tekerlekleri döndüren ve hareket etmek için güç üreten motora gönderiyor. Bunun sonucu olarak daha fazla eğim, daha fazla hız anlamına geliyor.

Durdurma

Hoverboard’un altında yer alan kızıl ötesi sensörler ve basınç yastıkları, herhangi bir yöne eğilmediğimiz zamanlarda bunun verisini de logic board’a gönderiyor. Bu veri, logic board’a motoru çalıştırmamasını söylüyor. Böylece hoverboard yavaşlıyor ve duruyor.

Dönme Hareketi

Hoverboard üzerinde ilerlerken sağ bacağımızı ileri doğru hareket ettirdiğimizde, hoverboard sadece sağ tekerleği hareket ettiriyor. Bu durumda motor sol tekerleğe kapanıyor ve hoverboard’un sola dönmesini sağlıyor. Sağa dönmek istediğimizde ise bunun tam tersi olarak sol ayağımızı öne doğru hareket ettirmemiz yeterli oluyor.

Bazen dairesel olarak hareket etmek isteyebiliyoruz. Bunun için herhangi bir bacağımızı öne doğru eğmemiz ve diğerini sabit tutmamız gerekiyor.

Hoverboard Güvenli mi?

Doğru kullanıldığında hoverboard’lar nispeten güvenli cihazlar olarak görülebiliyor. Teker üzerinde çalışan herhangi bir araç gibi güvenlik için akılda tutulması gereken bazı önlemler bulunuyor.

Güvenlik Ekipmanları ile Kendinizi Koruyun

Hoverboard’lar için yasal olarak bir güvenlik düzenlemesi bulunmuyor. Bu konuda sadece Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletlerinde düzenleme yapılmış. Ancak yasal düzenleme olmasa da, özellikle yeni binmeye başlıyorsanız, güvenlik ekipmanları kullanmak mantıklı bir hareket gibi görünüyor. Kask, dizlik ve dirsekliğin yanı sıra bilek koruyucuları da kullandığınızda herhangi bir yaralanma yaşama ihtimaliniz en az seviyeye iniyor.

Kaliteli Pil Kullanımı

Kaliteli pil kullanımı hoverboard’ların güvenliği konusunda önemli bir yerde duruyor. Kötü yalıtıma sahip piller nedeniyle, hoverboard’un yeni çıktığı yıllarda bazı talihsiz olaylar yaşanıyordu. Kötü yalıtımdan dolayı patlayan pillerden sonra uluslararası güvenlik ve danışmanlık şirketi UL tarafından sertifikalandırma dönemi başlıyor. Böylece bu tarz durumların önüne geçiliyor. Hoverboard alırken pilin güvenlik standartlarının nasıl olduğunu kendinizin tespit etmesine gerek bulunmuyor. Sadece orijinal UL sertifikasına sahip olup olmadığına bakmanız yeterli oluyor.

Küçük Çocukların Güvenliği

Hızlı gitmesi ve yaralanma potansiyelleri nedeniyle hoverboard’ların küçük çocuklar tarafından kullanılması hiç tavsiye edilmiyor. Pek çok hoverboard için önerilen minimum ağırlık 20 kg ve minimum yaş da 5 ya da 7 oluyor. Ancak saatte 15 km’ye kadar hız yapabilen bu cihazlardan düşüldüğünde minimum yaş sınırındaki çocuklar için bile oldukça tehlikeli gözüküyor.

Bir Hoverboard Ne Kadar Hızlı Gidebilir?

Küçük boyutlarına rağmen hoverboard’lar oldukça hızlı hareket edebiliyor. Çoğu hoverboard, saatte 10 ila 15 km arasındaki hızlara rahatlıkla ulaşabiliyor. Bazı yüksek performanslı hoverboardlar ise saatte 20 km hıza ulaşıyor.

Bununla birlikte, güvenlik endişeleri nedeniyle birçok hoverboard artık bir hız regülatörü ile geliyor. Hız regülatörü, hoverboard içinde tekerleklerin dönüşünü izleyen ve hızı düzenleyen küçük bir cihaz olarak tanılanabiliyor. Bir hız regülatörü ile gelen hoverboard genellikle maksimum 10 km hıza çıkabiliyor.

Hoverboard’ların Başka Özellikleri Var mı?

Hoverboard sürücülerinin en büyük şikayetlerinin başında cihazların kolayca çizilmesi geliyor. Hoverboard’unuzun yüzeyini vinil, silikon ve kauçuk ile kapladığınızda sadece aşınmaya ve yıpranmaya karşı dayanıklı hale getirmiyorsunuz, aynı zamanda görüntüsünü de tamamen değiştirebiliyorsunuz.

Bazı hoverboard’lar LED ışıklar, Bluetooth, dahili hoparlörler, dönüş sinyalleri ve hatta sis farları ile daha fazla özelliğe sahip hale getirilebiliyor.

Yeni Başlayanlar için İpuçları

Hoverboard ile dışarı çıkmadan önce pilinizi tamamen şarj etmeniz gerekiyor. Güvenli seyahat edebilmek için her zaman pilinizin tam olduğundan emin olmanız, yolda kalmanızı engelliyor.

Yeni hoverboard kullanıcısıysanız, ustalaşırken yaralanmaları önlemek için güvenlik teçhizatlarınızı takmanız önemli bir nokta oluyor. Kaskınızın, dizlik ve dirsekliğinizin olması ciddi yaralanmaların önüne geçiyor. Ustalaştıktan sonra da sağlığınız için güvenlik gereçlerini ihmal etmiyorsunuz.

Pratik yaparken geniş ve düz bir alan buluyorsunuz. Bu sayede motor çok zorlanmadığı için pilinizi de en verimli şekilde kullanmış oluyorsunuz. Ayrıca düz zemin başlangıçta dengenizi sağlamak için önemli bir nokta oluyor. Özellikle daha acemiliğinizi atamadıysanız, tepelerden, engebeli arazilerden ve çok fazla insanın olduğu yerlerden kaçınıyorsunuz.

Hoverboard’u kolay yönlendirebilmek için hangi ayağınızın baskın olduğunu belirliyorsunuz. Solaksanız muhtemelen sol ayağınız baskın oluyor ancak bu her zaman geçerli olmuyor. Bazen solakların sağ ayakları daha baskın olabiliyor. Bu nedenle bunu deneyerek bulabiliyorsunuz. Hoverboard’ların ön ya da arka tarafı bulunmuyor. Hepsi sizin eğiminize ve dengenize bağlı oluyor. Bununla birlikte, hoverboard’a ileri adım atmak ve ardından geri adım atmak dengenizi korumanın ve düşmeyi önlemenin en iyi yolu olarak biliniyor. Binerken önce baskın ayağınızla, ardından diğer ayağınızla basıyorsunuz. Ağırlığınızı dengelemeye alışırken ve platformda eğilirken denge için bir şeylere ya da birine tutunmanız fayda sağlıyor.

Siz de en iyi hoverboardları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
Rondo ile Neler Yapılabilir?
Devamını Oku

Rondo ile Neler Yapılabilir?

Mutfaklar, yaratıcılığın ön plana çıktığı alanlardan biridir. Ancak çeşitli lezzetlerin ortaya çıkması için bazen zorlu süreçler gerekebilir. Tam…
kamp icin gerekli malzemeler teknosa
Devamını Oku

Kamp Malzemeleri Neler?

Şehrin gürültüsü ve koşuşturması çoğu zaman üzerimizde stres ve baskı yaratıyor. Her ne kadar yaşamın akışında bunu fark…