Teknolojinin gelişmesiyle, birçok yenilik evlerimizin temel ihtiyaçlarında kullandığımız beyaz eşyalarımızda da yaşanıyor. Bu yenilikler sayesinde beyaz eşyalarımız artık daha otomatik ve akıllı hale geliyor. Yeni nesil çamaşır makineleri de bu teknolojik gelişmelerin uygulandığı beyaz eşyaların başında yer alıyor. Geliştirilen özellikleri sayesinde artık çamaşırlarımızı daha kısa sürede ve daha kaliteli bir şekilde yıkayabiliyoruz. Deterjanı doğru ayarında kullandığı için çamaşırlarımız kolayca yıpranmıyor ve makineden daha temiz çıkıyor. Ayrıca daha verimli çalıştığı için de daha az enerji harcıyor. Bütün bu hayatımızı kolaylaştıran özelliklerinin yanında tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi bazen çamaşır makinelerimizde de hata kodu alabiliyor ya da bazı arızalar yaşayabiliyoruz. Bu tarz sorunları kendimiz evde hemen çözebilelim diye çamaşır makinelerinin resetleme yani kendini sıfırlama özelliği de bulunuyor. Bu yazımızda çamaşır makinesi nasıl resetlenir anlatmaya çalışacağız.

Çamaşır makinesini resetleyebilmemiz için bazı modellerde basmamız gereken bir düğme bulunuyor. Sıfırlama düğmesine bir süre basarak çamaşır makinemizi hemen resetleyebiliyoruz. Bazı makinelerde ise bunun için herhangi bir düğme bulunmuyor.

Çamaşır makinesi nasıl resetlenir anlatırken, eğer çamaşır makinemizde bir resetleme düğmesi bulunmuyorsa, makineyi fişten çekerek bir süre bekledikten sonra tekrar fişe takmak aynı şekilde bir sıfırlama işlevi yaratıyor. Genellikle programlanabilir çamaşır makinelerinde herhangi bir arıza durumunda bu sıfırlama işlemi işe yarıyor.

Burada dikkat etmemiz gereken en önemli nokta güç kablosuna dokunmadan önce ellerimizin tamamen kuru olduğundan emin olmamız gerekiyor. Çünkü arızanın neden kaynaklandığını net olarak bilemiyoruz. Eğer kablodan ya da elektrik aksamından kaynaklı bir sorun yaşanıyorsa tehlikeli durumlar yaşayabiliyoruz.

Çamaşır Makinesi Durduğunda ya da Çalışmaya Başlamadığında Ne Yapmalıyız?

Çamaşır yıkayacağımız zaman bazen programı seçip başlatma tuşuna bastıktan sonra makine çalışmaya başlamayabiliyor ya da çamaşır yıkama sırasında aniden durabiliyor. Bu tarz durumlar yaşadığımızda resetleme yapmadan önce bazı kontroller yapmamız sorunun ne olduğunu anlamamız konusunda bize yardımcı oluyor ve kalıcı çözümler bulabiliyoruz.

Öncelikle çamaşır makinesine elektriğin gelip gelmediğini kontrol etmemiz gerekiyor. Bunun için evdeki elektriği kontrol ettikten sonra makinenin takılı olduğu prizde de elektrik var mı diye bakıyoruz. Başka bir cihazı aynı prize takarak bu kontrolü hemen yapabiliyoruz.

Eğer elektrikle ilgili bir sorun bulunmuyorsa makinenin kapağını tam kapatmamış olma ihtimalimiz bulunuyor. Makinenin kapağını açıp iyice kapandığından emin olacak şekilde tekrar kapatıyoruz. Kapağın arasına çamaşır sıkışması olasılığını da düşünerek kapağı kapatmadan önce çamaşırların herhangi bir parçasının dışarıya sarkmadığından tam olarak emin olmamız gerekiyor.

Bulunduğumuz bölgede ya da evimizde su kesintisi olduğunda da çamaşır makinemiz çalışmaya başlamayabiliyor. Bu nedenle evdeki şebeke suyunu ve ne kadar basınçla aktığını da kontrol etmemiz gerekiyor.

Sular kesilmemiş olsa bile bazen çamaşır makinesine giden su hortumlarının musluklarını kapatmış olabiliyoruz. Bu durumda da makine su alamayacağı için çalışmaya başlamıyor olacaktır. Muslukları kontrol ettikten sonra eğer kapalıysa açık konuma getirip tekrar çalıştırmayı deneyebiliriz.

Makinemiz hala çalışmıyorsa su giriş hortumlarının durumunu kontrol ediyoruz. Hortumda bükülme gibi bir durum oluştuysa hemen düzeltiyoruz. Eğer hortumda tıkanıklık problemi söz konusu ise hortumu sökerek iyice temizleyip tıkanıklığı açıyoruz.

Deterjan kutusunun makineye bağlanan bölümünde de bir tıkanıklık varsa çamaşır makinemiz çalışmıyor olabilir. Özellikle uzun süredir makinemizi temizlemediysek sorunun kaynağı burası olabiliyor. Deterjan kutusunu yerinden çıkarıp suyun altına tutarak tamamen temizlendiğinden emin olana kadar yıkıyoruz. Daha sonra tekrar yerine takarak makineyi çalıştırmayı deneyebiliriz.

Bütün bu kontroller sonrasında tekrar çalışmaya başlamadıysa çamaşır makinemize reset atabiliriz.

Programlanabilir Çamaşır Makineleri Nasıl Resetlenir?

Programlanabilir çamaşır makinelerinin birçoğunda resetleme düğmesi bulunmuyor. Bu makinelerde resetleme işlemini kendimiz manuel yapmamız gerekiyor. Gelin şimdi bu makinelerde çamaşır makinesi resetleme nasıl yapılır anlatalım.

Resetleme işlemi için sadece güç kablosunu prizden çıkartıp yeniden takmak çoğunlukla yeterli olmuyor. Herhangi bir arıza kodu verdiğinde öncesinde yapmamız gereken bir dizi işlem bulunuyor.

Çamaşır makinemizin program düğmesini “Pamuklu” ayarına getiriyoruz. Ardından “Başla/Beklet” tuşuna 5 saniye basılı tuttuktan sonra parmağımızı düğmeden kaldırmadan makinenin açma kapama tuşuna bir kez basıyoruz. Sonrasında yaklaşık 5 saniye daha bekliyoruz ve parmağımızı kaldırıyoruz.

Bu işlemi yaptığımızda makinenin program ekranındaki tüm ışıkların yandığını görmüş olmamız gerekiyor. Artık cihazımız test moduna gelmiş oluyor. Bu modda çamaşır makinemizin tüm çalışma adımlarını teker teker kontrol ettiriyoruz.

“Başla/Beklet” tuşuna teker teker basarak işlemleri ilerletiyoruz. Önce bir kez bastıktan sonra ekrandaki ışıklar bir defa yanıp sönecektir. İkinci kez bastığımızda makinenin kazanı saat yönünde dönmeye başlıyor. Kısa bir süre bekledikten sonra tekrar bastığımızda bu sefer tam tersi yönde dönmeye başlıyor olacaktır.

Bu şekilde teker teker ilerlettiğimizde makinemiz her defasında su alıyor, suyunu boşaltıyor, deterjan gözünden deterjan ve yumuşatıcı alıyor. Bütün bunları boş makinede düğmeye her bastığımızda  sırayla yapıyor olacaktır. En son aşamaya geldikten sonra cihazın resetleme işlemini tamamlamak için açma kapama düğmesine tekrar basarak cihazımızı kapatıyoruz.

Bir süre kapalı olarak bekledikten sonra tekrar açıyoruz ve çalıştırmak istediğimiz programı seçiyoruz. Çamaşır makinemiz tekrar açıldığında arıza kodu ekrandan silinmiş olacaktır.

Resetleme işlemini tamamladıktan sonra makinemizi tekrar eskisi gibi kullanmaya devam edebiliriz.

Tüm bunları yaptıktan sonra hala makinemiz çalışmıyor ve arıza vermeye devam ediyorsa yaşanan sorunun daha ciddi olma ihtimali bulunuyor. Bu nedenle yetkili bir teknik servis çağırarak sorunu uzmanların kontrol etmesini sağlıyor olmalıyız. Teknik uzmanlar yaşanan sorunu tespit edip nasıl çözüleceği konusunda bizi bilgilendiriyor olacaktır.

Yukarıda çamaşır makinesi nasıl resetlenir anlattık.

Siz de en iyi çamaşır makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

1 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin