Dünyada en fazla tercih edilen akıllı telefon işletim sisteminin başında Android geliyor. Android telefonların bu kadar popüler olmasının birinci nedeni kişiselleştirmeye en uygun özelliklere sahip olması olarak gösteriliyor. Gizlilik, akıllı telefon kullanıcıları tarafından en çok önem verilen konuların başında yer alıyor. Telefonlarımız her ne kadar kişiye özel olsa da bazı durumlarda başkasına verebiliyoruz ya da sevdiklerimiz bazen içerisindeki uygulamaları karıştırmak isteyebiliyor. Böyle durumlarda başkasının görmesini istemediğimiz uygulamalar ve dosyalar olduğunda sorun yaşayabiliyoruz. Kişiselleştirme konusunda kullanıcılarına sayısız özgürlük tanıyan Android telefonlarda kişisel bilgilerinizin içinde olduğu uygulamaları ya da özel belge ve içeriklerinizin bulunduğu dosyaları başkalarından gizlemenin bir yöntemi de bulunuyor. Bu yöntem sayesinde istediğiniz bilgilere sizden başka kimsenin ulaşma imkanı bulunmuyor. Bu yazımızda Android telefonlarda uygulama gizleme nasıl yapılır anlatacağız.

Uygulamalar Nasıl Gizleniyor?

Android telefonunuzda uygulamaları gizlemek için birden fazla yöntem bulunuyor. Bu yöntemler telefonunuzun kendi özellikleri arasında yer aldığı gibi başka bir uygulama kullanılarak da yapılabiliyor.

Kişisel bilgilerinizi ve uygulamalarınızı sizin dışınızda meraklı sevdiklerinizden korumak istiyorsanız bu yöntemlerden sizin için en uygun olanı kullanmaya hemen başlayabilirsiniz.

Menü ayarlarıyla uygulama gizleme Android telefonların hepsinde standart olarak bulunmuyor. Bu nedenle bu özelliğin öncelikle telefonunuzda olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

Öncelikle ana menünüzden tüm uygulamaların olduğu bölümü açıyorsunuz. Bu sayfanın sağ üst köşesinde yer alan üç nokta simgesini tıkladığınızda karşınıza çıkan seçenekler arasında “Uygulama Gizleme” seçeneğinin olup olmadığını kontrol ediyorsunuz. Bazı telefon modellerinde üst üste üç nokta yerine üst üste üç çizgi de bulunuyor olabilir.

Eğer bu seçenek bulunuyorsa üzerine tıkladığınızda tüm uygulamaların üzerinde o uygulamayı gizlemeyi seçebileceğiniz bir simge görüyor olacaksınız. Hangi uygulamayı gizlemek istiyorsanız onun üzerindeki simgeye tıkladığınızda uygulama gizlemeyi tamamlamış oluyorsunuz.

Gizlediğiniz uygulamalara tekrar ulaşmak istediğinizde yine aynı alanı kullanıyorsunuz. Tüm uygulamaları açtıktan sonra sağ üstteki üç noktaya tıklıyorsunuz. Ardından yine aynı şekilde uygulama gizleme seçeneğine giriş yapıyorsunuz.

Tüm uygulamalar alanında, gizlemek için seçtiğiniz uygulamalardan bu seçeneği kaldırıyorsunuz. Bu adımı tamamladıktan sonra gizlediğiniz uygulamalar yine eskisi gibi telefonunuzda görünmeye devam ediyor olacaktır.

Eğer telefonunuzun tüm uygulamalarına giriş yaptığınızda “Uygulama Gizleme” seçeneği yer almıyorsa Ayarlar uygulamasını kullanarak ya da başka bir uygulama yükleyerek gizleme işlemini yapabiliyorsunuz.

Ayarlar Menüsünü Kullanarak Uygulama Nasıl Gizlenir?

Ayarlar uygulamasını kullanarak istediğiniz uygulamayı gizleme işlemi bütün Android telefonlarda bulunan bir özelliktir. Telefonunuzun markası ya da modeli ne olursa olsun gizlemek istediğiniz uygulamalarınız bulunuyorsa bu yöntemi rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Öncelikle telefonunuzun ana menüsünden “Ayarlar” uygulamasına giriş yapıyorsunuz. Daha sonra açılan listede “Uygulamalar” menüsü yer alıyor. Uygulamalar menüsüne aynı zamanda “Depolama” uygulamasından da ulaşabiliyorsunuz.

Uygulamalar menüsünü seçtiğinizde ekranın sol üstünde “Tüm Uygulamalar” filtresinin seçili olup olmadığını kontrol ediyorsunuz. Bu şekilde akıllı telefonunuzda bulunan tüm uygulama ve oyunlar listeleniyor olacaktır. Bu listenin alfabetik sıraya göre oluşturulduğunu unutmamalısınız. Bu sayede bulmak istediğiniz uygulamayı daha kolay bir şekilde bulabiliyorsunuz.

Listedeki gizlemek istediğiniz uygulamanın üzerini tıkladığınızda uygulama detaylarının yer aldığı yeni bir sayfaya ulaşıyorsunuz. Uygulamanın versiyon bilgilerinin de yer aldığı başlığın hemen sol altında “Devre Dışı Bırak” seçeneğini görüyor olacaksınız. Bu seçeneğe tıklarsanız, seçtiğiniz uygulama devre dışı kalıyor. Bundan sonra o uygulama telefonunuzun herhangi bir alanında görünmüyor olacaktır.

Devre dışı bırakıp gizlediğiniz uygulamayı tekrar görünür hale getirmek istiyorsanız yine “Ayarlar” uygulamasından “Uygulamalar” menüsüne giriş yapıyorsunuz. Bu alanda “Devre Dışı Uygulamalar” sekmesi yer alıyor. Buradan devre dışı bıraktığınız uygulamaları tekrar etkinleştirebiliyorsunuz.

Bu şekilde tekrar etkinleştirdiğiniz uygulamalar herhangi bir veri kaybı olmadan eskisi gibi çalışmaya devam ediyor olacaktır.

Bu yöntem bütün Android telefonlarda kullanılabiliyor olsa da dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta bulunuyor. Bu yöntemi kullanarak sadece ön yüklü olan uygulamaları devre dışı bırakabiliyorsunuz. Yani telefonunuzun kurulumunda varsayılan olarak yüklü uygulamalarda “Devre Dışı Bırak” seçeneği görünüyor. Kendinizin Play Store üzerinden sonradan yüklediği uygulamalarda bunun yerine “Kaldır” seçeneği bulunuyor. Kaldır seçeneğini seçtiğinizde uygulamayı telefonunuzdan siliyor olacaksınız.

Başka Bir Uygulama Kullanarak Nasıl Uygulama Gizlenir?

Eğer kendinizin sonradan yüklediği bir uygulamayı gizlemek istiyorsanız ve telefonunuzun menü ayarlarında uygulama gizleme seçeneği yer almıyorsa başka bir uygulama kullanarak da bunu yapabiliyorsunuz.

Öncelikle Play Store uygulamasına giriş yapıyorsunuz ve arama çubuğuna “Uygulama gizleme” ya da “Hide apps” yazıyorsunuz. Karşınıza çıkan seçeneklerden en çok yorum ve en iyi puan ortalamasına sahip olan uygulamalardan birini seçiyorsunuz. Uygulamanın açıklamalarını dikkatlice okuyup hakkında yapılan yorumları da inceledikten sonra hangisini indireceğinize karar berebilirsiniz.

İndirdiğiniz uygulamada yer alan yönergeleri takip ederek uygulama işlemini tamamlıyor olacaksınız.

Samsung Telefonlarda Uygulama Nasıl Gizlenir?

Genel olarak Android telefonlarda uygulama gizleme adımları aynı oluyor. Ancak bazı markaların telefonlarında bu adımlar farklı olabiliyor.

Eğer Samsung telefon kullanıyorsanız “Güvenli Klasör” özelliğini kullanarak istediğiniz uygulamaları gizleyebiliyorsunuz. “Güvenli Klasör”de uygulamanızı gizlediğinizde aynı zamanda uygulamanın size özel bir kopyasını da oluşturuyor. Örnek olarak “Notlar” uygulamasında çok fazla kişisel bilginiz olduğu için gizlemek istiyorsunuz. Bunun için “Notlar” uygulamasını Güvenli Klasör’e eklediğinizde bu klasörün dışında ikinci bir Notlar uygulaması daha yer alıyor olacaktır. Burada önemli olan nokta, Güvenli Klasör’ün içindeki notlara dışarıdaki uygulamadan erişilemiyor olmasıdır. Aynı şekilde tam tersi durumda da geçerli oluyor.

Eğer bu klasörü kullanmak istemiyorsanız Android telefonların genel özelliklerini kullanarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yukarıda android telefonlarda uygulama gizleme nasıl yapılır anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi Android işletim sisteme sahip telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
samsung a52 telefon hakkinda teknosa
Devamını Oku

Samsung A52 Telefon Hakkında

Uygun fiyatlı ancak biraz da olsa yüksek performans sergileyen telefon almak isteyenlerin birinci tercihleri arasında Samsung A52 yer…
baz istasyonu nedir teknosa
Devamını Oku

Baz İstasyonu Nedir?

Günümüzde mobil iletişim hayatımızın vazgeçilmez unsurlarının başında geliyor. Akıllı telefon ve tablet kullanımımız her geçen gün artmaya devam…