Hava fritözünün ortaya çıkışı, geleneksel olarak kızartılan yiyecekleri pişirme şeklimizi yeniden canlandırdı. Hava fritözü (air fryer) sayesinde artık mikrodalgada yumuşamayan çıtır çıtır patates kızartmasının tadını çıkarabiliyoruz. Daha da iyisi, fritözde sıfırdan pişirilen yiyecekler, derin yağda kızartılmış yiyeceklerden çok daha sağlıklı hale geliyor.

Hava fritözü kullanımının artmasının en önemli nedenlerinin başında çok yönlü olması yer alıyor. Kolay mezeler, akşam yemekleri, yanında servis edilecek sebzeler ve hatta tatlı olarak çikolatalı kurabiyeler yapmak için hava fritözü kullanılabiliyor. Bu akıllı tezgâh cihazı aynı zamanda daha az yağ ve sıvı yağ ile pişirme yaparak sağlıklı bir favori haline geliyor. Kullananlar, hava fritözünün içerisinde ne kadar farklı yiyecek yapabildiklerine şaşırıyor.

Aşağıda yer alan hava fritözü yemek tarifleri, kolay tarifler olmalarıyla öne çıkıyor. Uzun bir günün ardından eve gelip aileniz için masaya hızlı ve kolay bir şekilde güzel bir yemek koyabilmek hava fritözüyle mümkün oluyor. Gelin bu harika fritöz yemeklerini beraber keşfedelim. İşte bir hava fritözü (air fryer) ile yapabileceğiniz bazı lezzetler…

Air Fryer ile Yapabileceğiniz 10 Lezzet:

1- Elma Dilim Patates

Elma dilim patates yapmanın pek çok yolu bulunuyor. Fırınınızda geleneksel yöntemle patates pişirebilirsiniz. Alternatif olarak, mikrodalgada da patates pişirebilirsiniz. Ancak, hava fritözünüzde elma dilim patates yaparsanız; dışı çıtır, içi ise yumuşak ve dolgun bir patates elde edersiniz. Ek bir avantaj ise patatesinizin, hava fritözünde geleneksel fırınlara kıyasla yaklaşık yarı zamanda hazır olması olur.

airfryer ile yapabilecegimiz lezzetler teknosa

2- Pizza

Geleneksel fırınlarda yapılabilmesine karşın pizza aynı zamanda en iyi fritöz (air fryer) tariflerinden birisi haline gelebiliyor. Fritözde yapılan pizza, hafif bir şeyler yemek istediğinizde ideal ve hızlı bir yemek haline geliyor. Pizzanızı sevdiğiniz malzemelerle özelleştirip hava fritözünde pişirebilirsiniz.

3- Çıtır Karnabahar

Ailenizi daha fazla sebze yemeye teşvik etmeye mi çalışıyorsunuz? Hava fritözünde çıtır karnabahar, aileniz için favori hale gelebilir. Bu tarif aynı zamanda mükemmel bir vegan alternatifi olarak öne çıkıyor. Düşük karbonhidratlı bir atıştırmalık olarak küçük karnabahar parçalarını seçebilirsiniz.

4- Tavuk Göğsü

Bu lezzetli tavuk göğsü tarifi hem basit hava fritözü yemekleri yapmak hem de misafirlere ikram etmek için ideal oluyor. Baharat, tavuk göğsünü çıtır ve mükemmel yapan ana malzeme haline geliyor. Bu tarifi ayrıca tavuk budu veya diğer çıtır tavuk parçalarını pişirmek için de kullanabilirsiniz. Tarif, zaten kilerinizde bulunan bazı çok temel malzemeleri gerektiriyor. Tuz, zeytinyağı, kırmızı biber, sarımsak tozu, soğan tozu ve karabiber ile iyi bir tavuk yemeği elde ediliyor. Yanına sadece birkaç sağlıklı garnitür ekleyerek öğününüzü tamamlayabilirsiniz.

5- Kabak Cipsi

Kabak harika bir sebzedir ve yemeklerde çok farklı şekilde kullanılabilir. Kabak ile pek çok şey yapabilirsiniz. Kabak eriştesinden çorbalara, mezelerden salatalara kadar, kabak ile oluşturabileceğiniz yemeklerin sonu yok gibi görünüyor. Kabak tüketmenin harika ve lezzetli bir yolu da doğranmış kabak parçalarını fritözde cips haline getirmek oluyor. Üzerine parmesan peyniri ekleyerek daha da çıtır hale getirebilirsiniz. Bu tarif patates cipsinden daha sağlıklıdır ve bağımlılık yapabilir.

6- Somon

Dakikalar içinde masada besleyici bir yemek istediğinizde, hava fritözü yemekleri bunu başarmanıza yardımcı olur. Taze somondan daha sağlıklı ve besleyici bir besin belki de bulunmuyor. Bu tarif ile yaklaşık 15 dakika içinde yemeğiniz hazır olabilir. Baharat ve tereyağı ile yemeğinize lezzet katabilirsiniz. Hava fritözünde kızartma yapma tekniği sayesinde balığın içi sulu kalacaktır. Ayrıca somonun yanına koyacağınız patatesleri de garnitür olarak tüketebilirsiniz.

7- Pirzola

Herhangi bir yiyeceği hava fritözünde kızartmanın en iyi yanlarından biri, diğer sağlıklı pişirme teknikleriyle elde edilmesi zor olan harika bir gevreklik elde etmeniz oluyor. Hava fritözünüzde pirzola pişirdiğinizde, pirzolanın dışı inanılmaz derecede gevrek ve içi olabildiğince sulu oluyor. Bu tarif; kırmızı biber, soğan tozu, tuz, karabiber ve sarımsak tozu kullanarak evde yapabileceğiniz bir marine işlemi gerektiriyor. Dikkat edilmesi gereken bir detay olarak pirzolalarınızı yıkadıktan sonra kuruttuğunuzdan emin olun.

8- Tofulu Sebzeler

Hava fritözünüzde sayısız farklı sebzeyi pişirebilirsiniz. Buzdolabınızda bulunan her çeşit sebzeyi kullanabilirsiniz. Pişireceğiniz sebzeleri damak zevkinize uygun olarak baharatla marine edebilirsiniz. Yine zevkinize göre üzerlerine biraz rendelenmiş parmesan peyniri serpebilirsiniz. Bu sebzeleri tam bir vegan yemeği yapmak için biraz tofu karıştırabilirsiniz.

9- Tavuk Kanatları

Tamamen sağlıklı beslenen insanlar bile en sevdikleri kızarmış tavuk kanadı lezzetine direnmekte zorlanıyor gibi görünüyor. Artık bu aile favorisinin tadını daha az suçluluk duyarak çıkarabilirsiniz çünkü sağlıklı ve yağsız bir şekilde hava fritözünüzde hazırlayabilirsiniz. Yeni başlayanlar için en kolay ve sağlıklı fritöz tariflerinden biri olan çıtır tavuk kanatları mükemmel bir yemek haline geliyor. En iyi yanı ise herkesin en sevdiği şekilde tüketebilmesi için çeşitli farklı soslar ve tatlandırıcılar kullanabilmeniz oluyor.

10- Balkabağı

Hava fritözünde balkabağı pişirilebilir. İster garnitür olarak ister farklı şekilde tüketeceğiniz balkabağını fırında kızartabilirsiniz ancak hava fritözünde yaptığınızda çok daha tatmin edici hale gelebilir. Balkabağı parçalarını hava fritözünde pişirdiğinizde içleri yumuşak çıkar ve dışları mükemmel derecede gevreklik gösterir. Garnitür olarak tüketeceğiniz balkabağını, kırmızı biber ve sarımsak tozu ile tatlandırabilirsiniz.

11- Kızarmış Tavuk

En popüler hava fritözü yemek tariflerinden biri kızarmış tavuk oluyor. Hava fritözü sayesinde ilk kez suçluluk duymadan kızarmış tavuğun tadına varabilirsiniz. Bu kolay hava fritözü yemeği ile eve kim bilir hangi koşullarda kızartılmış bir kova tavuğu getirmekten vazgeçebilirsiniz. Bu çıtır kızarmış tavuk parçaları; patates püresi, makarna ve peynir ya da diğer sevilen garnitürlerle servis edilebilir.

12- Köfte

Dışı çıtır içi yumuşacık köfteler için hava fritözünü kullanabilirsiniz. Hava fritözü köfteyi pişirirken herhangi bir yağ kullanmadan tavada kızartma yaptığınızda elde ettiğiniz kabuğun aynısını oluşturmanızı sağlar. Ayrıca hava fritözü sayesinde köftelerinizi, tavada yaptığınız gibi birkaç dakikada bir çevirmenize gerek kalmaz.

13- Kroket

Ekstra hindi veya tavuk parçalarınız varsa hava fritözünü, lezzetli ve doyurucu atıştırmalık kroketler yapmak için kullanabilirsiniz. Hindi veya tavuk kroketleri başlı başına bir yemek olarak da tüketilebilir. Bu kroketleri bir öğün şeklinde tüketmek için salata ile servis edebilirsiniz.

14- Patates Kızartması

Hava fritözü yemekleriyle ilgili en iyi şeylerden biri, daha az suçluluk duygusuyla kızarmış yiyeceklerin tadını çıkarabilmeniz oluyor. Hava fritözünüzde ev yapımı patates kızartması yaptığınız zaman, patatesleri gevrekleştirmek ve kızartmak için yağ eklemenize gerek kalmıyor. Patatesler hava fritözünde gevrek, çıtır ve lezzetli hale geliyor. Patatesinizi kızartırken unutulmaması gereken bir ipucu bulunuyor. Hava fritözünde patateslerinizi kızartmadan önce yumuşamamaları için aralarına boşluk bıraktığınızdan emin olun.

15- Kavrulmuş Patates

Kavrulmuş patates; biftek, balık, kızartma veya diğer doyurucu et mezeleri ile servis yapmak için mükemmel bir garnitür haline geliyor. Bu tarif, diğer pişirme yöntemlerinde kullandığınızdan daha az yağ kullanmanızı sağlıyor. Kullanılan malzemeler ise patates, zeytinyağı, taze biberiye, sarımsak tozu, tuz ve karabiber oluyor.

16- Baharatlı Kızarmış Havuç

Bu tarif, yeni başlayanlar için en sevilen hava fritözü tariflerinden birisi oluyor ve klasik bir yemeği tamamen farklı bir seviyeye taşıyor. Havuçta kekik kullanmayı hiç düşünmediyseniz, bu tarifin lezzetine varmak için düşünebilirsiniz. Aileniz sarımsaklı yemekleri seviyorsa biraz sarımsak tozu da ekleyebilirsiniz. Garnitür haline getirmek için ise havuçlara biraz kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz.

17- Pastırmalı Avokado Kızartma

En sevdiğiniz klasik tariflerin çoğunu yeniden yaratmak için bir hava fritözü kullanabilirsiniz ancak bu kullanışlı yeni mutfak aletini tamamen yeni ve heyecan verici bir şey yaratmak için de kullanabilirsiniz. Pastırmalı avokado kızartması, iki kült favoriyle öne çıkıyor. Bunlar adından da anlaşıldığı gibi pastırma ve avokado oluyor. Tarifte tüketmesi keyif veren iki gıda bir araya getiriliyor. Pastırma avokadoya sarılıyor ve bu ikili hava fritözünde pişirildiğinde harika bir öğün haline geliyor.

18- Chicken Tenders

Chicken tenders, birçok aile için kolay ve lezzetli bir yemek oluyor. Farklı soslarla mükemmel bir uyum sağlıyor. İyi haber şu ki, bu kullanışlı küçük altın şeritlerinin tadını kızartma yağı kullanmaya gerek duymadan çıkarabilirsiniz. Tavuk parçalarının mayonez veya hardal ile kaplanması ardından galeta unu ve parmesan peyniri karışımına bulanmasıyla yapılan chicken tenders, hava fritözü sayesinde evde sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.

19- Parmesanlı Brüksel Lahanası

Pek çok insan Brüksel lahanasını sevmez ve çoğu durumda bunun nedeni, uygun şekilde hazırlandıklarında onları tatmamalarından kaynaklanır. Bu minik lahanalar, hava fritözünde hazırlandığında çok lezzetli hale geliyor. Parmesanla birleştiğinde ise lezzeti daha da artıyor. Bu şekilde hazırlanan Brüksel lahanası gevrek, peynirli, tuzlu ve çıtır çıtır oluyor. Böylelikle Brüksel lahanasını sevmediğini sananlar bile tadına bayılabiliyor.

20- Tavuklu Fajita

Hava fritözüyle kolay bir şekilde pişirme yapmak, fritözde sadece tek çeşit olacak şekilde et pişirmek anlamına gelmez. Hava fritözünde bütün bir yemeği tek sepette pişirebilirsiniz. Hava fritözünde sadece 20 dakikada mükemmel bir tavuk fajita yapabilirsiniz. Bu tarif kolay, hızlı ve harika bir akşam yemeği olmasıyla öne çıkıyor.

21- Donut

İster tatlı bir kahvaltı ister kolay bir tatlı arıyorsanız bu şekerli çöreklerin tadını çıkarabilirsiniz. Hava fritözünde donut yaparken işin sırrı soğutulmuş bisküvi hamuru kullanmak oluyor. Üzerine tarçın serpildiğinde ise özellikle kış mevsiminde, çay ve kahvenin yanında harika bir tatlı haline geliyor.

22- Turta

Elma, tarçın ve şeker ile tereyağlı hamuru hava fritözü sayesinde fırından yeni çıkmış elmalı turtaya çevirebilirsiniz. Hava fritözü, lezzetli ve hızlı tatlılar yapmak isteyenler için mükemmel bir ev aletidir. Fırın çalıştırmaya gerek kalmadan elmalı turtalar yapabilirsiniz.

23- Cheesecake

Zengin, kremsi ve ince bir tatlılığa sahip farklı çeşitlerdeki cheesecakeler hava fritözü sayesinde hızlı bir şekilde hazır hale geliyor. Bisküvi kırıntılarının üstüne klasik bir krem peynir dolgusu ekleyin ve hava fritözüne atın. Cheesecake yapmanın hava fritözü sayesinde ne kadar kolay ve basit olduğunu göreceksiniz.

24- Kek

Hava fritözü ile lezzetli bardak kekleri yapabilirsiniz. Sufle, browni gibi farklı birçok kek çeşidini hava fritözü sayesinde hızlıca pişirebilirsiniz. Gece saatlerinde tatlı istediğinizde fırın çalıştırmakla uğraşmanıza gerek kalmaz. Porsiyonluk kekiniz hava fritözü sayesinde dakikalar içerisinde hazır olur. Yeni pişmiş sıcacık kekinizin üzerine dondurma ekleyip afiyetle yiyebilirsiniz.

25- Kurabiye

Kurabiye, hava fritözü sayesinde oldukça hızlı bir şekilde pişirilebiliyor. Küçük atıştırmalıklar oluşturmak, öğle yemeği kutuları için daha kolay paketleme yapabilmek aynı zamanda hava fritözünde daha fazla miktarda pişirmeyi sağlamak için kurabiyelerinizi, küçük parçalar halinde yaparak hava fritözünde pişirebilirsiniz.

Siz de mutfağınızda işinizi kolaylaştıracak en iyi fritöz çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
nofrost derin dondurucu nedir teknosa
Devamını Oku

No Frost Derin Dondurucu Nedir?

Buzdolaplarında ve derin dondurucularda otomatik buz çözme veya kendi kendine buz çözme işlemi, evaporatör isimli buharlaştırıcı aletle gerçekleşiyor.…
hdmi kablo nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

HDMI Kablo Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar, televizyon ve oyun teknolojisi büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmelerle birlikte hayatımıza yeni araç ve…
anakart nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Anakart Nedir?

Kendi bilgisayarınızı oluşturmak istiyorsanız ya da daha sonra özelliklerini geliştirebileceğiniz bir bilgisayar almak istiyorsanız bilmeniz gereken konuların başında…