Google Lens, yalnızca kamera objektifinin önündeki nesneyi algılamakla yetinmeyen, o nesneyi tanıyan ve derin makine öğrenme teknolojisi ile tarama, çeviri, alışveriş ve daha birçok seçenek sunan yapay zeka teknolojisi olarak tanımlanıyor. 2017 yılında Google Lens, Google’ın en önemli duyuruları arasında yer alıyordu. Google Pixel telefon piyasaya sürüldüğünde yalnızca o telefona ait bir özellik olarak bulunuyordu. Daha sonrasında bu özellik önce Google Play daha sonra da AppStore uygulamaları arasındaki yerini aldı ve artık çoğu akıllı telefon tarafından indirilebiliyor. Bu yazımızda Google Lens nedir anlatmaya çalışacağız.

Google Lens Nasıl Çalışır?

Google Lens temel olarak, telefonunuzun kamerasıyla bir nesneyi işaretlemenizi ve ardından Google Asistan’a işaretlediğiniz şeyin ne olduğunu sormanıza olanak tanıyor. Size sadece işaretlediğiniz şeyin ne olduğunu söylemiyor aynı zamanda onunla ilgili önerileri de ekrana getiriyor.

Google Lens, makine öğrenimi, yapay zeka ve bilgisayarla görme özelliklerini kullanarak çalışıyor. Lens, size minimum çaba harcatarak ekrana ilgili ve gerçek zamanlı bilgileri getirerek fotoğraflarınızı anlamlandırmaya çalışıyor.

Google Lens Nasıl Kullanılır?

Google Lens nedir anlatırken, hem iOS hem de Android telefonlarda kolaylıkla kullanılabiliyor.

iPhone Telefonlarda Google Lens Nasıl Kullanılır?

iPhone telefonunuzda Google Lens kullanabilmek için öncelikle AppStore üzerinden Google uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Uygulamayı indirdikten sonra açtığınızda karşınıza bir arama ekranı geliyor. Arama çubuğunun sağ tarafında sesle arama için bir mikrofon simgesi hemen yanında da Google Lens’le arama için bir kamera simgesi yer alıyor.

Google Lens için kamera simgesine dokunarak açıyorsunuz. Daha önce Lens’i kullanmadıysanız “Kamerayı Aç” seçeneğine dokunuyorsunuz. Ardından da uygulamanın kameraya erişimine izin veriyorsunuz.

Kamera açıldığında otomatik olarak normal görsel arama seçeneği ile aratabileceğiniz alan geliyor. Burada kamerayı doğrulttuğunuz nesneyi uygulama algılıyor ve mavi ile işaretliyor. Eğer farklı bir nesneye odaklanmak istiyorsanız mavi noktayı değiştirerek istediğiniz sonuca daha kolay ulaşabiliyorsunuz.

Bunlara ek olarak ekranın altında Çeviri, Metin, Ev Ödevi, Alışveriş, Yerler ve Yemek gibi seçenekler bulunuyor. Çeviri yapmasını ya da metni telefonunuza kopyalamasını istiyorsanız bu seçenekleri seçtikten sonra kameranızı herhangi bir metin üzerine getirmeniz yeterli oluyor. Uygulama metni otomatik olarak algılıyor ve ekrana getiriyor.

Yerler seçeneği ile kamerayı çevrenizdeki bir binaya yöneltip o bina hakkında bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Yemek seçeneği ile de bir restoran menüsünü okutup o restoran hakkındaki bilgileri ekranınızda görebiliyorsunuz.

Android Telefonlarda Google Lens Nasıl Kullanılır?

Android telefonunuzda Lens’i açıyorsunuz. Google Asistanınızla açmak için “Ok Google” diyorsunuz ve ekranın sağ altındaki Lens simgesine dokunuyorsunuz. Google Pixel gibi bazı telefonlarda cihazınızın Google Kamera uygulamasını açıp “Diğer” seçeneğinden sonra “Mercek” seçeneğine dokunmanız yeterli oluyor.

Uygulamayı açtıktan sonra kameranızı bir nesneye doğrultuyorsunuz. Eğer bir nesne aratacaksanız ekranda nesneye dokunuyorsunuz, metin seçmek istiyorsanız bir kelimeyi seçiyorsunuz. Mavi nokta ile uygulama istediğiniz şeyi tanımlıyor. Mavi noktayı hareket ettirerek istediğiniz yere sürükleyebiliyorsunuz.

Ardından “Konuş” seçeneğine dokunuyorsunuz ve öğrenmek istediğiniz soruyu soruyorsunuz. Bu sorular “Bu ne?” ya da “Bunun uzunluğu ne kadar” gibi oluyor.

google lens teknosa

Google Lens’i Ne İçin Kullanabiliriz?

Google Lens uygulamasını, Google’ın temel arama tarayıcısında olduğu gibi sorgular için kullanabiliyorsunuz. Lensin faydası yazmakla ya da sesle arama yapmaya uğraşmadan size anında bilgi sağlamaya yönelik olması oluyor. Her aramanızda daha akıllı sonuçlar vermek için artırılmış gerçeklik ve makine öğrenimi teknolojisi kullanıyor. Böylece uygulamayı kullandıkça öğrenmek istediğiniz bilgilere daha kolay ulaşmanızı sağlıyor.

Google Lens uygulamasını bir kitabın inceleme yazılarını almak için veya bir resme tıklayarak rezervasyon yapmak için de kullanabiliyorsunuz. Lensin yapabileceği şeyler çok geniş bir yelpazede bulunuyor.

Telefonunuzun kamerasını bir çiçeğe doğrulttuğunuzda size çiçeğin türünü söyleyebiliyor. Aynı zamanda çiçeğin bakımıyla ilgili çeşitli arama alternatiflerini de karşınıza çıkartıyor.

Google Lens ile artık modem şifresini almak için uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Modemin şifre yazan etiketine kameranızı doğrulttuğunuzda orada yer alan Wi-Fi adını ve şifresini otomatik olarak alıyor ve telefonunuzun Wi-Fi ağına hiçbir şey yapmadan bağlanmanızı sağlıyor.

Aynı zamanda çevrenizdeki restoranlar ve marketler hakkında açık olduğu saatler ya da kullanıcı puanları gibi temel bilgileri de sunabiliyor.

Notlarınızı Bilgisayara ya da Telefona Kolayca Yapıştırabilirsiniz

El yazısıyla kağıtlara yazdığımız notları bilgisayara ya da telefonumuza aktarmak oldukça zahmetli bir iş oluyor. Google Lens ile bu konuda zaman kazanabiliyorsunuz.

Defterinize yazdığınız yazının veya resmi bir belgenin üzerine Google Lens ile kameranızı doğrulttuğunuzda uygulama yazıları algılıyor. Kopyalamak istediğiniz kısmı kelimenin üzerine dokunduktan sonra mavi noktaları genişleterek seçili hale getiriyorsunuz. Metni seçtikten sonra bilgisayara aktaracaksanız “Bilgisayara Kopyala” bölümünü seçiyorsunuz. Seçtiğiniz bu kısmı Chrome ile oturum açılmış bir cihaza kopyalayabiliyorsunuz.

Özellikle uzun yazılarda tüm hepsini yeniden yazmak zorunda kalmamak büyük kolaylık sağlıyor. Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunuyor. Eğer kendi el yazınızı bilgisayara kopyalamak istiyorsanız yazılarınızı okunaklı bir şekilde yazmaya özen göstermeniz gerekiyor. Tam olarak yazılan kelimeyi anlayamadığında farklı bir şekilde bilgisayarıza kopyalayabiliyor.

Satır İçi Arama Özelliği

Okuduğunuz bir kitapta ya da dergide anlamadığınız bir kelime olursa yine Google Lens’ten yardım isteyebiliyorsunuz. Satır içi Google Arama özelliği ile hızlı bir şekilde istediğiniz bilgilere kolayca ulaşabiliyor ve yaptığınız okumayı daha anlamlı hale getirebiliyorsunuz.

Bunun için Google Lens uygulamasını açtıktan sonra kameranızı okuduğunuz metnin üzerine getiriyorsunuz. Uygulama metni ekranda net bir şekilde görüntülüyor. Öğrenmek istediğiniz kelimenin üzerine bir kez dokunuyorsunuz. Kelime seçili hale geldikten sonra devamı varsa parmağınızla seçili kelime alanını artırabiliyorsunuz.

Sonrasında arama butonuna basıyorsunuz. Ekrana konuyla ilgili gelen arama sonuçlarından hemen istediğiniz bilgileri alıp okumanıza kaldığınız yerden devam ediyorsunuz.

Yukarıda Google Lens nedir anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi android işletim sistemine sahip cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
devre kesici nedir teknosa
Devamını Oku

Devre Kesici Nedir?

Elektronik cihazların bu kadar fazla olduğu günümüz dünyasının en önemli güvenlik mekanizmalarının başında devre kesiciler geliyor. Evimizde ya…
Jeneratör Nedir? Nasıl Çalışır?
Devamını Oku

Jeneratör Nedir? Nasıl Çalışır?

Modern yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen jeneratörler elektrik üreten cihazlardır. İç ve dış mekanları aydınlatmaktan cihazları şarj…
samsung televizyonlari yakindan taniyin teknosa
Devamını Oku

Samsung Televizyonları Yakından Tanıyın

Teknoloji dünyasında yaşanan gelişmelerin etkisini daha çok kullandığımız eşyaların değişmesiyle görüyoruz. Eskiden sadece yayınlanan kanalları izlediğimiz televizyonlarımız son…
Windows 10 nasil yuklenir teknosa
Devamını Oku

Windows 10 Nasıl Yüklenir?

İlk kez 2015 yılında piyasaya çıkan Windows 10, her geçen gün popülerliğini korumaya devam ediyor. Bunda Windows’un eski…