Hepimiz evimizde ya da iş yerimizde sağlıklı bir ortamda yaşamak için çalışıyoruz. Yaşam alanlarımızı sağlıklı bir ortama çevirmek için dikkat etmemiz gereken bazı özellikler bulunuyor. Hijyen ve temiz havanın yanı sıra nem dengesinin olması, iç mekanların sağlıklı ortamlar olmasında büyük pay sahibi oluyor. Nem dengesi, aslında ortamdaki havada bulunan su buharı miktarını temsil ediyor. Nem dengesinin bozulduğunu, özellikle kış aylarında evdeki havanın kurumasıyla ve yazın nemli bunaltıcı havasıyla çok net anlayabiliyoruz. Ancak sadece yaz ve kış aylarında değil, her mevsim nem oranını dengeli tutmamız gerekiyor. Aksi durumda solunum yolları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa davetiye çıkarabiliyoruz. Bu gibi durumlarda nem oranını dengede tutan buhar makinesi ne işe yarar ve nasıl çalışır anlatmaya çalışacağız.

Buhar Makinesi Nasıl Çalışır?

Kış aylarında ısıtma sistemleri çalıştığında sürekli boğazınızın kuruduğunu ve burnunuzun tıkandığını hissettiniz mi? Ya da yaz aylarında sıcak havalarda bunaldınız mı?

Hepimiz bu tip durumları sıklıkla yaşıyoruz. Bütün bunlar evimizdeki havanın uygun nem oranına sahip olmamasından kaynaklanıyor. Uzun süre nem dengesi olmayan bir yerde kaldığımızda cildimizde tahriş, üst solunum yollarında rahatsızlık ve çeşitli alerjik reaksiyonlara maruz kalıyoruz. Bu tarz durumlar yaşamamak için yardımımıza buhar makineleri yetişiyor.

Buhar makineleri temel olarak, havaya ilave nem vererek çalışıyor. Bunu içerisindeki haznesinden aldığı suyu buharlaştırarak yapıyor. Çıkan su buharını evin içine püskürterek nem seviyesini dengelemeye yardımcı oluyor. Nem seviyesi yükseldikçe kendinizi daha rahat ve daha kolay nefes alır halde bulunuyorsunuz.

Buhar Makinesi Ne İşe Yarar?

1- Hastalıklardan Korunmanıza Yardımcı Olur

Virüs ve bakterilerin çoğalmak için en sevdikleri ortamlar genellikle nemli ortamlar oluyor. Evinizdeki nem dengesi bozulduğunda, dışarıdan içeri giren virüs ve bakteriler hızla çoğalıyor ve hastalanmanıza neden oluyor.

Buhar makinesi düzenli ölçümler yaparak evinizdeki nem dengesini kontrol ediyor. Denge bozulmaya başladığında hemen harekete geçerek tekrar dengeye getiriyor. Bu sayede özellikle soğuk algınlığı, alerji ve astım gibi hastalıklara yakalanmanızın da önüne geçmiş oluyor.

Nem oranı dengesiz bir hava, sağlığımıza zarar verdiği gibi evimizdeki eşyalara da hasar verebiliyor. Mobilyalar ve ahşap yüzeyler nemden etkilenen eşyalar arasında yer alıyor. Sürekli olarak kuru ya da nemli havaya maruz kalan eşyalarımız bir süre sonra yıpranmaya ve yüzeylerinde hasar oluşmaya başlıyor.

buhar makinesi hava nemlendirici teknosa

2- Cilt ve Dudak Kurumasını Önlemeye Yardımcı Olur

Kuru havalarda cildiniz ve dudaklarınız gerilmeye ve ardından da kurumaya başlıyor. Hava nemlendirici olarak da adlandırılan Buhar makineleri, evdeki nem oranını dengelediği için bu gerginlikler hemen azalıyor ve daha rahat hissediyorsunuz. Dudaklarınızdaki çatlamayı ve cildinizdeki tahrişi de engellemiş oluyor. Ayrıca sağlıklı ve nem oranı dengeli bir ortamda cildimizin bir süre sonra daha parlak ve canlı olduğunu da çok net görebiliyoruz.

3- Burun Tıkanıklığını Gidermeye Yardımcı Olur

Nem oranı yüksek havayı soluduğumuzda burnumuzun iç yüzeyindeki geçişler de nemlenmeye başlıyor. Burnumuzdaki mukoza tabakası, toz parçacıkların ve bakterilerin vücudumuza girişini engelliyor. Bunu yaparken de sıvı salgılıyor ve bu sıvının katılaşmasından kaynaklı da burun tıkanıklığı sorununu yaşıyoruz. Artan hava nemi, katılaşan sıvının gevşemesine neden oluyor ve burun tıkanıklığımızı geçiriyor.   

4- Astım ve Alerji Semptomlarını Hafifletir

Yapılan araştırmalar, buhar makinelerinin ortamdaki nemi artırdığı için burun ve boğazdaki dokuları rahatlattığını gösteriyor. Bunun da alerji ve astıma neden olan semptomların azalmasına fayda sağladığı belirtiliyor.

Bulunduğunuz ortamdaki nem oranı arttığında, boğazınızın kurumasını ve içten gelen kaşıntıyı engellemiş oluyorsunuz. Bunun yanı sıra sinüslerdeki tıkanıklığa ve burun akıntısına da iyi geldiği görülüyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, havadaki nem miktarının çok yükselmemesi gerekiyor. Fazla nem evdeki rutubeti artırır ve bu da başka rahatsızlıklara neden olur. Ayrıca evde küflenmelerle karşılaşırsınız. Bu nedenle buhar makinenizi düzenli olarak temizlemeli ve evdeki nem oranını %50’nin üzerine çıkarmamalısınız.

5- Uyku Kalitenizi Artırır

Buhar makineleri, uyku sırasında yetişkinler ve çocuklar için oldukça faydalı oluyor. Uykunun kendisi, bağışıklık sistemimizin onarılmasına, gençleşmesine ve bakımına yardımcıdır. Yatak odanızda bir buhar makinesi bulundurduğunuzda, uykunun doğal olarak sağladığı etkileri artırabiliyorsunuz.

Evinizdeki kuru hava sadece burun değil boğazınızda da tıkanıklığa neden olabiliyor. Buhar makineleri, ortamın nem oranını artırdığı için nefes almanızı kolaylaştırıyor. Bu da daha rahat uyumanızı sağlıyor.

Grip ya da soğuk algınlığına yakalandığınızda uyumak tam bir işkence haline gelebiliyor. Hem boğanız hem de burnunuz tıkandığı için nefes alamıyorsunuz. Uykuya dalmanız da, kesintisiz uyumanız da neredeyse imkansız hale geliyor. Buhar makinesi bulunan bir odada uyuduğunuzda, dinlendirici ve iyileştirici uykunuza daha rahat dalabiliyorsunuz. Bu sayede iyileşme sürecinizi kısaltmaya da fayda sağladığı söylenebilir.

Buhar makinelerinin horlamayı azaltarak da uyku kalitenize katkı sağladığı görünüyor. Çünkü horlama, hava yolunun daralmasından kaynaklanıyor. Boğazın gevşemesi ve ağzın kuruması, bu daralmayı tetikleyen unsurlardır. Buhar makinelerinin ortama sağladığı nem sayesinde boğaz kuruluğunuz giderildiği için nefes almanız biraz daha kolaylaşıyor. Yapılan araştırmalar horlamaya tam olarak bir çare olmadığını gösterse de, azalmasında rol oynadığı açıkça görülüyor.

buhar makine ne ise yarar teknosa

6- Çok Fazla Nem Uykunuzu ve Sağlığınızı Bozabilir

Yapılan araştırmalar, sağlıklı bir ortamın nem oranının %50 civarında olması gerektiğini gösteriyor. Bu oranın altında kaldığında sağlıksız olduğu gibi, üzerine çıktığında da sorunlar yaratıyor. Özellikle uyku sırasında çok fazla kullanıldığında bunu anlamayabiliriz ve yüksek nem oranına maruz kalabiliriz. Örneğin, yüksek nem bir ortamın sıcaklık algısını değiştiriyor. Oda sıcaklığı değişmese de, nem oranı arttığında biz daha sıcak hissetmeye başlıyoruz. Hem nem oranı hem de sıcaklık arttığında ise, vücudumuz terlemek istiyor. Ancak nem oranı yüksek ortam, ter dengemizi de bozuyor ve uykudan uyanabiliyoruz.

Bu nedenle nem oranını sürekli yükseltecek şekilde çalışan buhar makinelerini kullanmamamız gerekiyor.

7- Bitki ve Mobilyalara Fayda Sağlar

Nemli hava evinizdeki bitkiler için oldukça faydalı bir ortam anlamına geliyor. Çünkü bitkiler, hayatta kalabilmek ve büyüyebilmek için topraktan ve havadan gelen suya ihtiyaç duyuyor. Ortamdaki nem oranı yükseldiğinde, bitkilerinizi sulamadığınızda bile havadan ihtiyaç duyduğu suyu alabiliyor.

Ayrıca nem ahşap yüzeyler için de gerekli şeylerden biridir. Kuru havaya maruz kalan ahşap eşyalar, zamanla büzüşüyor, üzerlerinde yarıklar oluşup çatlayabiliyor. Havadaki nem oranı arttığında mobilyalarınız, kapı ve masa gibi ahşap tüm eşyalarınız korunmaya başlıyor.

8- Nasıl Bir Buhar Makinesi Almalısınız?

Bulunduğumuz ortamdaki havanın nemli olmasının birçok faydası bulunuyor. Buhar makineleri de ortamın havasının nemli kalmasını sağlıyor. Ancak havadaki nem miktarının da bir sınırı bulunuyor. %50’nin üzerine çıkan oranlar faydadan çok zarar vermeye başlıyor. Bu nedenle ortamdaki nem oranını analiz edip sadece ihtiyaç olduğunda çalışan buhar makineleri almanız çok daha faydalı oluyor. Böylece sadece hava kurumaya başladığında çalışıyor ve nem oranı sağlıklı seviyeye geldiğinde duruyor. Buhar makinelerinin sıcak ve soğuk suyla çalışan iki tipi bulunuyor. Eğer evinizde çocuk ya da evcil hayvanınız varsa, sıcak su ile çalışan buhar makinelerini almadan önce bir kez daha düşünmenizde yarar var. İçerisinde sıcak su bulunduğu için herhangi bir çarpma ve devirme gibi kazalarda istenmeyen durumlar yaşanabilir. Soğuk su ile çalışan buhar makinelerinde bu tarz sorunlar yaşanmıyor. Ancak soğuk su buharı verdiği için evinizin serinlemesine neden olabiliyor.

Sizler de en iyi hava nemlendiricilerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ogrencilere bilgisayar tavsiyesi teknosa
Devamını Oku

Öğrencilere Bilgisayar Tavsiyeleri

Gelişen dünyada en çok kullanılan teknolojik cihazlardan biri de bilgisayarlar. Eskiden sadece iş amacıyla kullanılan bilgisayarlar artık günlük…
akilli cocuk saati ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Akıllı Çocuk Saati Ne İşe Yarar?

Çocuğunuzun, sizinle bağlantıda kalmasını istiyorsanız aradığınız şey akıllı çocuk saati olabilir. Bu saatler, çocukları eğlendirecek ve eğitecek özelliklerle…
dslr fotograf makinesi nedir teknosa
Devamını Oku

DSLR Fotoğraf Makinesi Nedir?

Fotoğrafçılığa merak salanların ve bu işe yeni başlamak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de DSLR fotoğraf…