Bu hayatın stresinden bizleri biraz olsun uzaklaştıran en önemli eğlencelerden biri de oyunlar oluyor. Oyun oynarken hem bizi sıkan şeylerden biraz olsun uzaklaşıyor hem de daha mutlu oluyoruz. Gelişen teknoloji ile oyunların yazılımları da çok gelişti. Günümüz dünyasında yeni nesil oyunlar artık daha iyi bilgisayarlar gerektiriyor. Her yeni çıkan oyun daha iyi oynayabilmek için daha güçlü performansa sahip bir oyun bilgisayarına ihtiyaç duyuyor. Yüksek performans gerektiren oyunları, bu gereksinimi karşılayamayacak bilgisayarlarda oynadığınızda donma, takılma gibi birçok sorunla karşılaşabiliyorsunuz. Bu da oyun zevkinizi çok olumsuz etkileyebiliyor. Zaten biraz olsun eğlenmek amaçlı yaptığınız bu aktivite, sizin için bir eziyet haline dönüşebiliyor. Bu nedenle bir oyun bilgisayarı alırken belli başlı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Biz de sizler için oyun bilgisayarı alırken nelere dikkat etmelisiniz özetlemeye çalıştık.

Geçmişte oyunların sadece masaüstü bilgisayarlarda oynanabileceği yönünde bir eğilim vardı. Laptoplardaki donanımsal kısıtlar nedeniyle oyunlarda masaüstü bilgisayarların performansı yakalanamıyordu. Ancak günümüzde birçok marka, oyun bilgisayarlarına önemli yatırım yaptı. Laptop cihazların içerisindeki teknolojilerini geliştirdi. Bu sayede artık günümüzde çok performanslı bir dizüstü bilgisayar ile rahatlıkla masaüstü bilgisayar performansında oyun oynayabiliyoruz. Hatta bazı markalar sadece oyun oynama odağında spesifik cihazlar da geliştirdi. Bu nedenle oyun bilgisayarı seçerken özellikle oyun oynama için özel geliştirilmiş dizüstü bilgisayarları da değerlendirebilirsiniz. Peki o halde oyun bilgisayarı özellikleri nasıl olmalı?

İşlemci Gücü

Bir oyun bilgisayarı seçerken ilk ve en önemli olarak bakmanız gereken şey işlemci oluyor. İşlemci gücü aynı zamanda bilgisayarınızın kapasitesini de belirlemiş oluyor. Genel olarak piyasada 2 ile 16 arasında işlemci çekirdeğine sahip bilgisayarlar bulunuyor. Ancak özellikle oyun oynayacaksanız 6 çekirdek ya da daha üzeri oyun bilgisayarları tercih etmeniz faydanıza olabilir.

RAM

Oyun bilgisayarı alırken nelere dikkat etmelisiniz diye değerlendirirken, bir diğer önemli başlık RAM oluyor. Bilgisayarınızdaki RAM, aynı anda arka tarafta ne kadar fazla uygulama çalıştırabileceğinizin kapasitesini belirliyor. Yani daha açık bir ifadeyle yüksek RAM’e sahip oyun bilgisayarlarında aynı anda daha fazla işlem çalıştırılabiliyor. Günümüzdeki oyunlar genel olarak 8 GB ile 16 GB arasında RAM gerektiriyor.

Ekran Kartı

Ekran kartı bir oyun bilgisayarı almayı düşünürken en önemli bakmanız gereken şeylerden bir diğeri. Eğer yüksek performansa sahip bir ekran kartı alırsanız oyunlarınızı da daha performanslı ile oynayabilirsiniz. Yüksek ekran kartı sayesinde oyunlardaki karakterleri ve animasyonları çok daha net ve gerçek olarak görebiliyorsunuz. Fazla performans gerektirmeyen oyunları 2 GB ekran kartı ile oynayabilecekken; yüksek performans ve 4K çözünürlük gerektiren oyunları oynamak için 8 GB ve üzeri ekran kartı olması gerekiyor.

Hardddisk (Depolama)

Oyunlar zaman zaman bilgisayarınızda çok yer tutabiliyor. Eğer fazla sayıda oyunu bilgisayarınızda tutmak istiyorsanız yüksek depolama alanına sahip bir oyun bilgisayarı seçmeniz gerekiyor. Depolama işlemi oyun bilgisayarlarındaki harddiskler sayesinde sağlanıyor. Harddisklerde artık günümüz teknolojisi SSD’lere doğru yönelmeye başladı. Depolama olarak farklı oyun bilgisayarlarında 128 GB’dan 2 TB’a kadar farklı depolama alanları mevcut. Özellikle 500 GB ve üzeri bir SSD hardisk, çok sayıda oyunu bilgisayarınızda tutmak için size yer açabilir.

Donanım Bileşenleri Arasındaki Denge

Yukarıda anlattığımız donanım bileşenlerinin birbirleriyle uyumlu olması da çok önemli. Örnek vermek gerekirse çok iyi işlemciye sahip ancak RAM’i düşük bir oyun bilgisayarında gene yüksek performans alamazsınız. Bu nedenle seçtiğiniz donanımsal bileşenlerin kalite ve kapasite olarak birbirleriyle uyumlu olması gerekiyor.

Soğutma

Oyun bilgisayarı alırken nelere dikkat edilmeli konusunda tavsiyeler verirken bir diğer konu soğutma oluyor. Oyun bilgisayarlarında en fazla görülen sorunlardan biri de cihazın fazla ısınması. Uzun oyun sürelerinde fazla ısındıkça bilgisayarın performansı da düşmeye başlıyor. Oyunda zaman zaman takılmalar, donmalar görülmeye başlanabiliyor. Bu nedenle termal mühendislik adı verilen ve cihazı iç teknolojilerle soğutmaya yarayan özelliklere sahip oyun bilgisayarlarına de bakmanız faydalı olabilir. Farklı markaların soğutma konusunda sundukları farklı çözümler bulunuyor. Bu nedenle oyun bilgisayarı alırken soğutma açısından alacağınız markanın ne gibi bir teknolojisi olduğunu da göz önünde bulundurabilirsiniz.

Ekran boyutu

Oyun bilgisayarlarında seçim yaparken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer konu ekran boyutu oluyor. Örneğin 15-17 inç gibi ekranları tercih ederseniz laptapınızı çoğu yere kolayca taşıyabilir, oyun zevkinizi her yerde yaşayabilirsiniz. Ancak genelde sabit bir noktada ve örneğin evde oyun oynayacağım diyorsanız, o zaman daha büyük ekranlı oyun bilgisayarları da tercih edebilirsiniz.

oyun bilgisayari teknosa

Ekran Yenileme Hızı


Ekran büyüklüğü kadar ekran yenileme hızı da oyun kalitenizi etkileyen bir diğer unsur oluyor. Ekran yenileme hızını en basit haliyle tanımlayacak olursak bir saniyede ekranda kaç adet görüntünün yer aldığı anlamına geliyor. Örnek vermek gerekirse 120 hz hıza sahip monitörde bir saniyede 120 adet görüntü hızlı şekilde yansıtılıyor. Ekran yenileme hızı arttıkça oyunun akıcılığı da artıyor.

Çözünürlük

Oyun oynarken ekran çözünürlüğü yüksek olan bir oyun bilgisayarı seçmeniz detayları çok daha iyi görmemizi sağlar. Bu sayede oyundaki tüm grafikleri çok daha belirgin halde görürsünüz. Günümüzde en fazla kullanılan ekran çözünürlüğü 1080p oluyor. Bu çözünürlük oyun oynarken ihtiyacınızı karşılıyor.

Ses Kalitesi

Bilgisayarda oyun oynarken görüntü kalitesi kadar ses kalitesi de çok önemli oluyor. Çünkü sesler sayesinde kendimizi oyunun içinde daha çok hissedebiliyoruz. Daha iyi seslerle kendimizi oyuna daha fazla kaptırabiliyoruz. Daha iyi seslerle aslında oyunu da daha iyi oynayabiliyorsunuz. Örneğin birçok düşmanla savaştığımız bir oyunda sesleri iyi duymanız lazım ki ona göre hızlı hareket edebilelim. Bu nedenle daha iyi seslere sahip bir oyun bilgisayarında oyunda daha hızlı ilerleyebiliyorsunuz. Ses kalitesini etkileyen konu ses işleme yongası oluyor. Ses işleme yongası kaliteli olmalı ve en son teknolojileri içermeli.

Bluetooth Özelliği

Bluetooth özelliği artık yeni nesil oyun bilgisayarlarındın çoğunda genel olarak bulunuyor. Bluetooth özelliği sayesinde örneğin oyuncu kulaklığı gibi aksesuarları kablosuz şekilde kolaylıkla kullanabiliyorsunuz. Kablosuz kullanım oyun sırasında size hareket özgürlüğü sağlıyor. Daha rahat hareket edebildiğinizden oyunda da daha hızlı olabiliyorsunuz.

Televizyondan Oynamak İçin HDMI

Eğer oyun bilgisayarınızdaki oyunları televizyona yansıtarak da oynamak istiyorsanız cihazınızın HDMI çıkışının olması gerekiyor. HDMI çıkışlı bir oyun bilgisayarı sayesinde tüm oyunlarını HDMI kablo aracılığıyla büyük ekranlı televizyonlarınıza yansıtarak keyfinizi ikiye katlayabiliyorsunuz.

Klavye

Bir oyun oynarken en fazla kullanılan şeylerden biri de klavyeler oluyor. Oyun bilgisayarlarının klavyeleri diğer klasik bilgisayarlara göre biraz daha yüksek yapılabiliyor. Oyun bilgisayarı markalarının kendi geliştirdiği teknolojiler sayesinde tuşa basma hızlarınız da artırılıyor. Çünkü oyun sonrasında hız çok önemli oluyor. Bu yeni teknolojiler sayesinde aynı anda birden fazla tuşa süre kaybetmeden basabiliyorsunuz. Bu da oyun içerisindeki başarınızı olumlu etkiliyor. Bazı oyun bilgisayarları klavyelerinde tuş aydınlatması da bulunuyor. Bu sayede karanlık ortamlarda da oynayabiliyorsunuz. Bu aydınlatma, tasarım olarak da bilgisayarınızı çok güzel gösteriyor.

Yukarıda mümkün olduğunca oyun bilgisayarı alırken nelere dikkat etmelisiniz anlatmaya çalıştık.

Oyun sektöründe sadece oyun oynamaya yönelik özel olarak üretilmiş dizüstü bilgisayarlar bulunuyor.

Siz de bu performanslı oyun bilgisayarlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
neo qled nedir teknosa
Devamını Oku

Neo QLED Nedir?

Bir televizyonda en iyi izleme deneyimini elde edebilmek için ekran görüntüsünden ses teknolojisine kadar bir dizi gelişmiş teknolojik…
tasinabilir harddisk nedir teknosa
Devamını Oku

Taşınabilir Harddisk Nedir?

Dijital cihazların kullanıcı dostu olmasıyla birlikte kullanım miktarı da artıyor. Her gün evimizde ya da gezdiğimiz yerlerde fotoğraf…