Laptop bilgisayarlarımız taşınabilir özelliği sayesinde hem iş hem de eğlence anlamında hayatımızda fazlasıyla yer kaplıyor. Gittiğimiz her yerde çalışmaya devam edebiliyor, gece gündüz üretken kalabiliyoruz. Tüm teknolojik cihazlarda olduğu gibi laptop kullanırken de şarj etmeye ihtiyaç duyuyoruz. Ancak işler her zaman istediğimiz gibi gitmeyebiliyor. Bazen her zamanki gibi şarj cihazımızı laptop’a taktığımızda şarj etmeyebiliyor. Böyle bir durum oldukça can sıkıcı olabiliyor. Laptop’un şarj olmamasının birden fazla nedeni ve çözümü olabilir. Bu tarz durumlarda önce çözümü kendimiz aradığımızda sorunu kısa sürede halledip çalışmamıza kaldığımız yerden devam edebiliyoruz. Laptop şarj olmuyorsa ne yapmalısınız gelin birlikte bakalım.

Laptop Neden Şarj Olmuyor?

Şarj olmayan laptop bilgisayarınızı onarmaya başlamadan önce neden şarj olmadığını tespit etmeniz gerekiyor. Laptop bilgisayarınızın şarj olmasını engelleyen pek çok değişken olsa da, başlıca üç nedeni bulunuyor.

Güç Kablosu Sorunları

Dizüstü bilgisayarınızı her gittiğiniz yere götürürken yanında şarj cihazını da birlikte götürüyorsunuz. Çantanızda en az yeri kaplayarak yerleştirmek için kablosunu sararak paketlemeniz gerekiyor. Bu da laptop şarj kablosunun bükülmesi anlamına geliyor.

Dizüstü bilgisayarınızın şarj cihazı, bilgisayara güç sağlamak için bilgisayarınıza ve prize bağlanan iki ana bileşenden oluşuyor. Her iki parça da güvenli bir şekilde bağlıysa ve bilgisayarınızın şarj ışığı yanmıyorsa arızalı ya da hasarlı bir kabloyla deniyor olabilirsiniz.

Yazılım Arızası

Windows 10, işletim sistemleri arasında kendi kendine yetebilen en iyi yazılımlar arasında bulunuyor. Dahili sorunlar ortaya çıktığında kendisi sorunu teşhis edebiliyor ve tüm yazılımlarınızın güncel olduğundan emin olmak için önemli güncellemeleri başlatabiliyor. Ancak arada bazı şeyleri kaçırabiliyor.

Bilgisayarınızın sürücüleri eskidiğinde yazılım arızaları ortaya çıkabiliyor. Eski bir sürücü, bilgisayarınızın AC adaptörünün gücünü reddedebiliyor. Bu nedenle pil sürücüsünü yeniden yüklemek bu tür bir sorun için hızlı ve kolay bir çözüm olabiliyor.

Azalan Pil Sağlığı

Zaman zaman laptop batarya şarj olmuyor diye düşünebilirsiniz. Tüm teknolojik cihazlar gibi, dizüstü bilgisayarınızın da pilleri sonsuza kadar yaşamıyor. Dizüstü bilgisayarların şarj olmamasının en çok rastlanan nedenlerinin başında pil sağlığının azalması geliyor. Eğer bilgisayarınız şarj olurken aşırı ısınıyorsa, şarjı hızlı bir şekilde bitiyorsa ya da pilin tamamen dolması uzun sürüyorsa bu işaretler pilinizin eskidiğini gösteren işaretler oluyor.

Laptop Bilgisayarınız Şarj Olmuyorsa Ne Yapmalısınız?

Prize Takılıp Olup Olmadığını Kontrol Edin

İlk duyduğumuzda fazla önemsemediğimiz bu uyarı aslında en çok karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. Bazen şarj cihazını prize tam olarak yerleştirememiş olabiliyoruz ya da bağlantı noktalarından birinde bir gevşeme olabiliyor.

Eğer laptop bilgisayarınız şarj olmuyorsa önce prize tam olarak takılı olduğundan emin olmanız gerekiyor. Daha sonra AC adaptörle bilgisayarınıza gelen kablonun birbirine tam olarak geçtiğinden emin oluyorsunuz. En son şarj ucunun bilgisayara girişini kontrol ediyorsunuz. Bu üç temas noktasının sıkı bir şekilde takılı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

laptop sarj olmuyorsa ne yapmali teknosa

Doğru Bağlantı Noktasını Kullandığınızdan Emin Olun

Yeni nesil dizüstü bilgisayarlar USB-C bağlantı noktasıyla birlikte geliyor. Bu sayede ultra ince laptoplar üretmek mümkün olabiliyor. Ancak bağlantı noktasının çok amaçlı işlevleri kafa karışıklığına neden olabiliyor.

İki adet olan USB-C bağlantı noktasından biri hem şarj etmek hem de veri aktarımı için kullanılırken diğeri sadece veri aktarımında kullanılıyor. Laptop şarj cihazınız, şarj bağlantı noktası yerine veri aktarımı bağlantı noktasına takılıysa şarj işlemi gerçekleşmiyor. Bu nedenle doğru bağlantı noktasını kullandığınızdan emin olmanız gerekiyor.

Pili Çıkarın

Dizüstü bilgisayarınızın şarj olmama nedeninin pilden mi yoksa şarj cihazından mı kaynaklandığını tespit etmeniz gerekiyor. Bu tespiti sadece çıkartılabilir pili olan dizüstü bilgisayarlarda yapabiliyorsunuz.

Öncelikle laptop pilini çıkarıyorsunuz. Güç düğmesine 10-15 saniye basılı tutuyorsunuz. Daha sonra şarj cihazını prize takıyorsunuz ve bilgisayarınızı açıyorsunuz.

Bu işlemlerden sonra laptop düzgün bir şekilde açılıyorsa, sorun şarj cihazınızda değil pilde demek oluyor.

Güç Kablosunu Kontrol Edin

Güç kabloları, laptop bilgisayarınız prize takılıyken şarj olmamasının nedeni olabilecek küçük, dayanıksız ve hassas bilgisayar araçları arasında yer alıyor. Güç kablolarınızı kablo boyunca herhangi bir olağandışı bükülme, kırılma veya esneme olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

Eğer evinizde evcil bir hayvan besliyorsanız kablonuzun kenarlarını kemirmiş olabiliyor ya da temizlik sırasında kablo olması gerekenden daha fazla bükülebiliyor. Bu tarz bir durum tespit ettiğinizde güç kablosunun etkilenen parçasını değiştirmek kolay bir çözüm yolu sunuyor.

Sürücülerinizi Güncelleyin

Bazen dizüstü bilgisayarın orijinal pil sağlığına dönebilmesi için tek ihtiyacı sürücülerin güncellenmesi olabiliyor. Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarınızın pil sürücülerini güncellemek için aşağıdaki adımları uygulayabiliyorsunuz.

“Hızlı Erişim” menüsünden “Aygıt Yöneticisi”ni seçiyorsunuz. Burada “Piller” alanında açılır menü bulunuyor. Menüleri açtığınızda karşınıza iki seçenek çıkıyor. Bunlardan “Microsoft ACPI Uyumlu Kontrol Yöntemi Pili” seçeneğini sağ tıklıyorsunuz ve ardından “Sürücüyü Güncelle” diyorsunuz.

Uygun yazılım için Windows’un otomatik arama yapmasını sağlıyorsunuz ve sürücüyü güncellemeyi tamamlıyorsunuz. Güncelleme sonrası bilgisayarınızı yeniden başlatıp tekrar şarj etmeyi deneyebiliyorsunuz.

Şarj Portunuzun Sağlıklı ve Temiz Olduğundan Emin Olun

Dizüstü bilgisayarınızın şarj olmama nedeni bazen şarj portundan kaynaklı olabiliyor. Laptop şarj aletini bilgisayarınıza takarken toz birikmesi hissederseniz ya da şarj cihazının sallandığını fark ederseniz sorununuz muhtemelen şarj adaptörünün bilgisayarınız ile sağlıklı bir bağlantı kuramamasından kaynaklanıyor.

Bilgisayarınızdaki şarj portu toz ve kalıntılarla kirlenmişse kürdanla dikkatli bir şekilde temizleyebiliyorsunuz. Ancak şarj cihazınızın ucu şarj portu içinde hafif de olsa sallanıyorsa sorunun ciddi olduğunu gösteriyor. Bu durumu düzeltmek için mutlaka bir bilgisayar servisine gitmeniz gerekiyor.

Bilgisayarınızın Soğumasını Bekleyin

Piller, dizüstü bilgisayarınıza güç sağlamak için çalışırken ısı üretiyor. Çok çalıştığında ise bu ısı aşırıya kaçıyor ve ciddi sorunlara neden olabiliyor. Artan pil sıcaklığı, sisteminize pilin tamamen dolu olduğunu ya da şarj olmadığını gösteren yanlış bildirimler göndermesini sağlıyor.

Dizüstü bilgisayarınız şarja takılıyken fırın gibi hissettiriyorsa önce şarjdan çıkarıp tamamen soğumasını beklemek en doğru yol olabiliyor. Bilgisayarınızı bu sürede kullanmazsanız soğuma sürecini hızlandırabiliyorsunuz. Tamamen soğuduktan sonra tekrar şarj etmeyi deneyebiliyorsunuz.

Profesyonel Yardım Alın

Tüm seçenekleri denediğiniz halde dizüstü bilgisayarınız yine de şarj olmuyorsa son aşamada profesyonel yardım almanız en iyi seçenek haline geliyor. Bilgisayarlar karmaşık parçalardan oluşuyor ve bazı sorunların giderilmesinde profesyonel dokunuşlar gerekebiliyor. Dizüstü bilgisayarınızın markasının yetkili servislerine giderek sorunun çözümü için başvuruda bulunabiliyorsunuz.

Yukarıda laptop şarj olmuyorsa ne yapmalısınız anlattık.

Siz de en iyi laptopları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En İyi Kablosuz Klavyeler
Devamını Oku

En İyi Kablosuz Klavyeler

Bilgisayarların olmazsa olmaz parçalarından biri olan klavyeler artık yenilikçi teknoloji sayesinde daha fonksiyonel kullanıma sahip. Klavyeler sadece bilgisayar…
toplama bilgisayar nedr teknosa
Devamını Oku

Toplama Bilgisayar Nedir?

Bilgisayar üreticileri farklı donanımlar kullanarak cihazları karma bir sistem olarak sunuyor. Bu özelliklerin bazıları işimize yararken bir kısmı…
bulut cloud kullanim teknosa
Devamını Oku

Bulut Cloud Kullanımı

Günümüz teknoloji dünyasının geldiği noktada en çok bahsedilen ve kullanımı yaygınlaşan konuların başında bulut teknolojisi geliyor. Bulut teknolojisi,…