Çoğumuzun pek eğlenmediği bir şey olsa da, evimizi düzenli olarak temizlememiz gerekiyor. Bu hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımız için önemli şeylerin başında geliyor. Çünkü dağınık ve kirli bir evde vakit geçirdiğimizde, zihnimiz de aynı şekilde dağılıyor. Ayrıca evin içerisindeki tozlar alerjen maddeler içeriyor ve bunlar bir süre sonra sağlığımıza ciddi zararlar da verebiliyor. Ev temizliğini hızlı ve pratik yapmanın en iyi yolu, nereden başlayacağınızı ve nasıl ilerleyeceğinizi bilmekten geçiyor. Hepimizin farklı rutinleri ve alışkanlıkları oluyor. Ayrıca önceliklerimiz de farklı olabiliyor. Örneğin bir çoğumuz en zor işleri hep en sona atmaya meyilli oluyoruz. Ancak bu tarz işleri ilk başta yapıp aradan çıkarmak sonrasında bizi oldukça rahatlatıyor. Belli bir rutin oluşturduktan sonra, ev temizleme sırası kendiliğinden oluşuyor. Temizlik sırasında bir akış durumuna girdiğiniz için daha fazla zaman kazandığınızı görüyorsunuz. Bunu yapmak, bir sonraki adımda ne yapacağınızı düşünerek zaman kaybetmeden hemen diğer işlere geçmenizi sağlıyor. Bu yazımızda ev temizliğine ilk nereden başlanmalı anlatmaya çalışacağız.

Siz Başka Şeyler Yaparken Devam Edecek Temizlik

Ev temizliğinde bizi en çok düşündüren konuların başında kaybedilen zaman oluyor. Bu nedenle siz başka bir yerleri temizlerken kendi kendine temizlenecek işleri önce yapmanız size oldukça zaman kazandırıyor. Bunun için önce bulaşıkları makineye dizip bulaşık makinesini çalıştırarak başlayabiliyorsunuz. Yıkanacak çamaşırlarınız varsa çamaşır makinesine atıp çalıştırıyorsunuz.

Bunların yanı sıra fırınınıza yağ sökücü spreyi sıkabilir sonrasında da lavabo ve tuvalete çamaşır suyu dökerek devam edebiliyorsunuz. Bütün bunları yaparak, siz evin diğer yerlerini temizlerken bu bölgelerin iyice temizlenmesi için zaman vermiş oluyorsunuz. Ayrıca temizlik sırası buraya geldiğinde işiniz oldukça kolay oluyor.

ev temizligine ilk nereden baslamali teknosa

Yukarıdan Aşağı Doğru Temizleyin

Ev temizliğinde en sevmediğimiz şeylerin başında temizlediğimiz bir yeri tekrar temizlemek zorunda kalmak geliyor. Bu hem zaman kaybettiriyor hem de moral bozuyor. Evinizin tozunu aldığınızda, toz aşağı doğru düşüyor. Bu nedenle masalar, tezgah ya da zemin sürekli olarak toz tutmaya başlıyor. Önce yerleri temizlerseniz, yukarıdaki eşyaların tozunu aldığınızda yerlerin tekrar kirlendiğini görüp yeniden temizlemek zorunda kalıyorsunuz. Bunu önlemek için yer çekime uygun olarak temizliğe başlamak en doğru hareket oluyor.

Benzer şekilde eğer iki katlı bir eviniz varsa önce üst katı temizlemek sizin için daha kolay oluyor. Çünkü temizlik malzemelerini henüz yorulmadan yukarı kata çıkardığınızda çok etkisini hissetmiyorsunuz. Temizliğin devamında aşağı daha kolay indirebiliyorsunuz. Ancak alt katın temizliği sırasında yorulduktan sonra tüm malzemeleri üst kata çıkarmak, üzerinizde ekstra bir yorgunluk yaratıyor.

Önce Toplayın Sonra Temizleyin

Ev temizliğinde işinizi kolaylaştıracak şeylere dikkat etmeniz her zaman fayda sağlıyor. Temizlik sırasında sizi engelleyen ya da temizliği bölen her şey işinizi uzatan engeller arasında yer alıyor. Bu nedenle temizlik öncesi evi toplamak işinizi oldukça kolaylaştırıyor. Çöpe atılacak şeyler varsa onları atıp etrafa yayılmış dağınıklığı toparlamak gerekiyor. Evinizdeki her eşyanın bir yeri oluyor. Gerek kullanım alışkanlığı gerekse bulunması gereken yere dikkat ederek farklı yerlerde bulunan eşyalarınızı temizlik öncesi yerlerine koymanız, temizliğin daha rahat geçmesini sağlıyor.

Önce Islak Alanları Temizleyin

Banyo ve mutfak, genellikle evimizin ıslak alanları olarak geçiyor. Bu alanları temizlemek, hijyenik olmasını sağlamamız gerektiği için diğer yerlerden daha fazla zaman alıyor. Bu nedenle evinizi temizlerken ilk bu alanlardan başlamak gerekiyor.

Ev temizliğinin ilk adımı olarak belirtilen çamaşır suyu ve kimyasalları döktükten sonra ortalığın toparlanmasını hallediyorsunuz. Bu sırada döktüğünüz kimyasallar işlevini yerine getirmeye başlıyor. Ortalığı toparladıktan sonra henüz yorulmaya başlamamışken banyo ve mutfağın temizliğine başlıyorsunuz. Bu alanlarda genellikle ovulması gereken yerler de fazla oluyor. Kullandığınız kimyasallar ovma işlerini biraz daha yumuşatmış oluyor. Enerjiniz de henüz yüksek olduğu için çok daha iyi temizlemiş oluyorsunuz.

Zemin Temizliğini En Sona Bırakın

Yerlerin temizliği muhtemelen temizliğin en kolay adımı olarak duruyor. Bu nedenle ev temizliğinin en son adımında zemin temizliği yer alıyor. Ayrıca temizlik ve toz alma sırasında dökülen tozlar da zemine iyice yerleşmiş oluyor. Böylece paspaslama ve süpürme işlerinizde aldığınız sonuç çok daha iyi oluyor. Paspaslama işleminden önce evin tamamını süpürmeniz gerekiyor. Çünkü paspasın alamayacağı kir parçaları olabiliyor. Onların tamamen temizlendiğinden emin olduktan sonra küçük toz parçacıklarının temizliği için paspasla temizliği tamamlayabiliyorsunuz. Ayrıca evinizdeki genel hijyeni sağlamak için paspas suyunuza bir miktar dezenfektan katmanın çok faydası oluyor.

Evinizi Oda Oda Temizlemeyin

Uzmanlara göre ev işlerinde en çok yapılan hataların başında evinizi oda oda temizlemek geliyor. Mutfak ve banyo için yeterince enerji harcadıktan sonra çoğu insan evin kalan bölümlerinde önce bir odaya giriyor. Odanın yukarıdan aşağıya doğru tozunu alıyor, süpürüyor, paspaslıyor ve daha sonra diğer odaya geçiyor. Uzmanlar bu şekilde yapılan temizliğin hem çok daha fazla zaman aldığını hem de daha çok yorduğunu belirtiyor. Bu nedenle evin odalarını temizlerken hangi temizlik adımındaysanız onu tüm eve uygulamanız gerekiyor. Toz almaya başladıysanız önce tüm evin tozunu alıyorsunuz. Ardından süpürme işlemine geçtiğinizde yine aynı şekilde tüm evi süpürüyorsunuz. Bu şekilde, yaptığınız işe daha iyi odaklanmış oluyorsunuz ve kendinizi bölmüyorsunuz. Böylece daha hızlı bitiriyorsunuz. Ayrıca sürekli temizlik yöntemi değiştirmediğiniz için çok fazla yorulmamış oluyorsunuz.

Yukarıda ev temizliğine ilk nereden başlanmalı anlattık.

Siz de ev temizliğinde size yardımcı olabilecek teknolojik donanımlara sahip en iyi robot süpürgeleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
camasir makinesi nasil resetlenir teknosa
Devamını Oku

Çamaşır Makinesi Nasıl Resetlenir?

Teknolojinin gelişmesiyle, birçok yenilik evlerimizin temel ihtiyaçlarında kullandığımız beyaz eşyalarımızda da yaşanıyor. Bu yenilikler sayesinde beyaz eşyalarımız artık…