Kombiler bireysel ya da toplumsal alanları ısıtmak için kullanılan yüksek performanslı ürünlerdir. Evimizi ya da ofisimizi ısıtmak için kullandığımız kombiler, bazı püf noktalar sayesinde çok daha verimli bir şekilde kullanılabilir. Bu durum hem soğuk kış aylarını sıcak ve konforlu evlerde gecirmenizi hem de ısı masraflarını minimuma indirmenizi sağlar. Özellikle havaların soğumaya başladığı ekim aylarında kombilere duyulan ihtiyaç artar. İhtiyacın artmasıyla beraber pek çok kişi kombiyi daha verimli bir şekilde kullanmanın yollarını arar. “Kombi nasıl az yakar ? Kombinin verimliliği nasıl artırılır?” gibi sorularınıza cevap veren pek çok uzman tavsiyesi mevcuttur. Bu tavsiyeleri dikkate alarak kombinizin verimliliğini artırabilir evinizin ya da ofisinizin çok daha iyi ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Yüksek Verimlilik için İdeal Kombi Bakımı Nasıl Olmalı?

Kombi bakımı verimliliği yükseltmek için yapabileceğiniz en etkili yöntemlerden biridir. Hem olası sorunları engellemek hem de kombinizin performansını artırmak için yapabileceğiniz kombi bakımının pek çok avantajı bulunur. Bakım yapmak, öncelikle kombinizin ömrünü uzatarak yeni bir cihaza duyulan ihtiyacı minimuma indirir. İdeal bir kombi bakımı için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kazan bakımında korozyon ve sızıntı kontrolü yapılmalı,
  • Kazan içerisindeki bileşenler temizlenmeli,
  • Baca terminallerinin bir engel oluşturup oluşturmadığı kontrol edilmeli,
  • Gaz basıncının uygun olup olmadığı ölçülmeli,
  • Profesyonel bir mühendis kombiyi çalıştırmalı ve performansı kontrol etmeli.

Kombi Verimliliğinde Altın Nokta: Periyodik Düzen Ne Zaman Olmalı?

Kombi bakımının doğru ve tam yapılmasının yanı sıra periyodik olarak yapılması da önemlidir. Kombiler yıllık bakımı yapıldığında çok daha verimli bir şekilde çalışır. 12 ay boyunca kullanılan kombiler, zamanla daha düşük performans göstermeye başlar. Bu durum, ısı kaybına ve elektrik faturalarında artışa neden olabilir. Bunun için pek çok uzman, 12 ayda bir periyodik kombi bakımı yaptırmanız gerektiğini söyler.

Periyodik Bakım Hangi Aylarda Yaptırılmalı?

Kombi bakımı için en uygun zaman dilimi yaz aylarıdır. Yaz aylarında kombi bakımı yaptırmanın, beraberinde getirdiği pek çok avantaj bulunur. Bu avantajlardan biri, kombinizi soğuk kış aylarına hazır hale getirmektir. Yaz aylarında kombinizin bakımını yaptırarak kış aylarında mümkün olan en yüksek verimi alabilirsiniz. Yaz aylarında kombi bakımı yaptırmanın bir diğer avantajı ise tesisatçıların durumudur. Tesisatçıların yaz aylarındaki programı daha müsaittir. Bu sayede dilediğiniz zaman randevu alabilirsiniz. Ayrıca hizmet ücreti olarak da yaz aylarında daha düşük bir fiyat talep edebilirler. Hem tedbir almak hem de bütçenizi korumak için kombi bakımını yaz aylarında yaptırmanız tavsiye edilir.

Doğru Kombi Seçimi ile Verimliliği Arttırmak Mümkün mü?

Evet, mümkün. Kombi verimliliğini artırmanın en önemli yollarından biri, eviniz için ideal bir ürün seçimi yapmaktir. Evinizin ısı ihtiyacına cevap veremeyen bir kombi, sıcaklık dengesini sağlamakta zorlanır. Bu nedenle yaşam alanlarınıza uygun bir kombi kapasitesi seçmeniz önerilir. Ortamın büyüklüğü, hangi cephede olduğu (doğu batı vb.), yalıtım durumu, bulunduğu kat ve banyo sayısı, kombi seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken unsurlar arasında yer alır. Örneğin 160 m2’ye kadar alanlarda 24 kW kapasiteli kombiler yeterli olur. Ancak bina alanı genişledikçe ihtiyaç duyulan kapasite de artar. Daha verimli bir kombi kullanımı için şu kriterleri göz önünde bulundurmanız önerilir.

  • 160 m2’ye kadar 24 kW
  • 160 m2’den 200 m2’ye kadar 30 kW
  • 200 m2 ve üzeri kombiler 35 kW

Yüksek Verimli Kombiler için Doğru Kullanım Tüyoları

Kombinin verimliliği, kullanımı ile doğrudan ilişkilidir. Tasarruflu kombi kullanımı konusunda pek çok doğru bilinen yanlış mevcuttur. Halk arasında kabul gören yanlışlardan biri, kombinin sık sık kapatıp açılmasıdır. Bu durum hem kombiye zarar verir hem de enerji tüketimini artırır. Doğru bir kombi kullanımı için evden çıkarken kombi kapatılmamalıdır. Ayrıca ortam istenen sıcaklığa geldiğinde kombiyi kapatmak da doğru bilinen yanlışlardan biridir. Tamamen kapatmak yerine kombiyi açık ve kısık ayarda kullanmak enerji verimliliği sağlar. Kombinin kapalı olması duvarların, tavanın ve yerin soğumasına neden olur. Kombiyi açtığınızda soğuk olan yerleri ısıtmaya çalışan kombiler, 2 kat daha fazla enerji harcar. Bu nedenle kombinizden daha fazla verim almak istiyorsanız oda ısısı sabit kalacak şekilde açık tutmanız tavsiye edilir.

Petek Temizliğine Önem Verilmeli

Kombinin ürettiği ısı enerjisi petekler aracılığıyla ortama yayılır. Bu nedenle peteklerin dış temizliği kadar iç temizliğine de önem verilmelidir. Petekler iyi temizlenmediğinde üst kısmı ısınır ancak alt kısmına ısı aktarılmaz. Kombiniz ne kadar verimli çalışırsa çalışsın petekler kirli olduğunda, ısı aktarımı hızlı bir şekilde gerçekleşmez. Bu da ortamın geç ısınmasına neden olur. Özellikle petek içlerinde paslanma ve kireçlenme en sık görülen sorunlardan biridir. Yıllık petek bakımı yaptırarak bu sorunu da ortadan kaldırabilirsiniz. Peteklerde bulunan vanadaki filtrelerin temizlenmesi de önemlidir. Temiz vanalar randımanı artırır. Randıman arttıkça kombinin verimliliği de artar. Petek temizliği için profesyonel bir destek hizmet alabilir, ısı tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Baca Temizliği İhmal Edilmemeli

Kombilerdeki enerji tüketimini artıran ve verimliliği düşüren başlıca faktörlerden biri tıkalı bacalardır. Kirli bacalar, zararlı gazlar oluşturur ve doğal gaz tüketiminin artmasına neden olur. Üstelik baca kirliliği verimliliği azaltmanın yanı sıra hayati bir risk teşkil eder. Baca kirliliği sorununu minimum seviyeye indirebilmek için hermetik kombi seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Dış cepheye monte edilen hermetik kombiler, atık gazı önlemek için özel bir sisteme sahiptir. Bu sayede baca kirliliği ve fazladan enerji tüketimi sorununu ortadan kaldırır.

Kombinin Havası Alınmalı

Kombinin havası belirli ölçülerde tutulmalıdır. Aksi takdirde radyatör içinde sıkışan hava peteklerin üst veya alt kısmına giden ısı kanallarını tıkar. Bu durum kalorifer tesisatının verimli bir şekilde çalışmasını engeller ve performansını düşürür. Peteklerin yeteri kadar ısınmaması kombinin verimliliğini azaltır. Ayrıca ortamın geç veya az ısınması doğal gaz faturalarının da artmasına neden olur. Kombinizde havanın olup olmadığını anlamak için radyatörün üstünde elinizi gezdirebilirsiniz.

Kombilerdeki Su Seviyesine Dikkat Edilmeli

Bir kombinin düzenli ve verimli çalışabilmesi için tüm işlevsel parçalarının ideal ölçü ve sağlamlıkta olması gerekir. Bu nedenle kombilerin su seviyesi aralıklı olarak kontrol edilmeli, ideal manometre ayarlarına getirilmelidir. İdeal manometre ayarı 1,2 ile 1,5 bar arasında kabul edilir. Radyatörlerden hava aldığınız zaman bu basınçta düşme meydana gelebilir. Bu durumda kombi altındaki doldurma musluğunu açarak ve basıncı istenen seviyeye getirerek ayarlayabilirsiniz. Aksi takdirde kombinizin performansı düşebilir ve ısınma problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Daha Verimli Bir Çalışma için Kimyasal Maddelerden Uzak Durulmalı

Kombiler uzun ömürlü ürünler olarak satışa sunulur. Bazı faktörler kombinizin ömrünü kısalttığı gibi çalışma süresinde de verimliliğini en aza indirebilir. Bu nedenle kombinizin her zaman sağlıklı olması gerekir. Petek veya radyatörlere eklenen antifriz gibi katkı sıvıları uzmanlar tarafından önerilmeyen uygulamalardır. Antifriz gibi katkı sıvıları kimyasal oldukları için tesisatınızdaki parçalara ve kombinize zarar verebilir. Bu durum kombinin işleyişine zarar vererek verimliliğini düşürür.

Isı Yalıtımın Kombi Verimliliği Üzerindeki Etkisi Nedir?

Isı yalıtım kombinin ürettiği ısıyı ortam içerisinde tutabilmek için olmazsa olmaz faktörlerden biridir. Isı yalıtımsız ortamların ısı dengesi sürekli değişkenlik gösterir. Bu durum kombinin sürekli çalışmasına ve zamanla işleyişinde aksaklıklar oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca ısı yalıtımsız bir eve sahipseniz ve soğuk bir iklimde yaşıyorsanız eviniz ne kadar ısınırsa ısınsın eş zamanlı olarak ısı kaybı yaşanır. Bu durum kombinin mevcut performansını hissetmenizi engeller. Kombi tasarruf ayarları genellikle düşük sıcaklıktadır. Isı yalıtımlı ortamlar tasarruf ayarlarında bile yüksek verimlilik sağlar.

Pencere ve Kapılara Dikkat!

Pencere ve kapıların doğru bir şekilde kullanılması kombi verimliliğini artırır. Isı kaybının en hızlı ve en çok olduğu bölme pencerelerdir. Özellikle kış aylarında pencerelerin açılmasıyla birlikle sıcak hava ile soğuk hava birbirine çok daha hızlı bir şekilde nüfuz eder. Buna rağmen pek çok kişi ortamı havalandırmak için pencereleri uzun süre aralık bırakır. Araştırmalara göre tam ve kısa süre pencereleri açarak yaptığınız havalandırma, uzun süre aralık bırakmaktan daha etkilidir. Bu nedenle ortamı havalandırmak istiyor aynı zamanda kombinizin verimliliğini artırmak istiyorsanız pencereleri tam ve kısa süreli açıp kapatmanız önerilir. Pencere ve kapının ısı yalıtımlı olması da kombiden alacağınız performansı üst düzeye çıkarır.

Kombi Kullanımında Tasarruf için Oda Sıcaklığının Önemi

“Kombi nasıl az yakar?” sorusunun cevabını pek çok kişi merak eder. Kombinin az yakmasını sağlayan kriterlerden biri, dengeli oda sıcaklığıdır. Kombiler, ortamın hızlı soğuduğu yerlerde daha fazla enerji üretir. Daha fazla enerji üretimi de doğal gaz faturasının artmasına neden olur. Üstelik oda sıcaklığı dengeli olmadığında, ortam çok daha geç ısınır. Bu durum kombi verimliliğini zamanla düşürür ve ekonomik olarak da bütçenizi zorlayabilir. Kombinin daha az yakmasını istiyorsanız oda ısısını korumanız önerilir. Cihazınızın oda kumandasını aktif bir şekilde kullanabilir ya da kombinizi “modülasyonlu” çalışma periyoduna ayarlayabilirsiniz. Yanma kapasitesini otomatik olarak ayarladığınızda verimliliği artırmanız da mümkündür. Üstelik kombinizi otomatik sistem sayesinde açıp kapatmadan ihtiyaç duyduğunuz en iyi performansta çalışabilirsiniz

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Devamını Oku

İlk Kez Alacaklar İçin Robot Süpürge Markaları

Teknoloji dünyasındaki gelişmeler genellikle hayatımızı kolaylaştırmak için fırsatlar sunuyor. Yoğunlaşan günlük yaşantımızı teknolojik cihazlarla biraz daha rahat geçirebiliyoruz.…