Fotoğraf çekmek birçoğumuzun günlük hayatında en keyif aldığı aktivitelerin başında geliyor. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe dijital fotoğraf makinelerinin özellikleri artıyor ve kullanımı daha da kolaylaşıyor. Böylece fotoğraf çekmeye meraklı herkes hobi olarak bu işi rahatlıkla yapabiliyor. Fotoğraf makinelerinde teknolojik gelişmeler ürünlerin çeşitlenmesine ve aralarındaki farkların anlaşılamamasına neden oluyor. Bu farkların en temelinde dijital fotoğraf makinesi ile DSLR arasındaki farklar yatıyor. İki cihaz da dijital fotoğraf makinesiyken aslında birbirinden çok farklı iki ürün olarak sayılıyor. Dijital SLR (DSLR) kamera bir dijital fotoğraf makinesi olarak sayılıyor ancak tüm dijital fotoğraf makineleri DSLR kamera olamıyor. Bir DSLR kamera ile normal bir dijital kamerayı birbirinden ayıran birkaç önemli nokta bulunuyor. Bu farklılıkları bilmek, fotoğrafçılık ihtiyaçlarınız için doğru kamerayı seçmenizde size oldukça yardımcı oluyor. Bu yazımızda sizler için DSLR ve Dijital Fotoğraf Kamera karşılaştırması yapacağız.
Kontrol İmkanı
Standart bir DSLR kamera ile yine standart dijital kamera arasındaki en önemli fark, kullanıcıların kamera üzerindeki kontrol miktarı oluyor. Bir DSLR fotoğraf makinesi, görüntüler üzerinde tam bir yaratıcı kontrol imkanı sağlıyor. Kamera ayarlarını istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz, bu şekilde farklı renkler, yaratıcı görüntüler ortaya çıkarabiliyorsunuz. Ancak standart bir dijital kamerada bu imkanınız fazla olmuyor. Bu cihazlarda daha çok kolay kullanım hedeflendiği için ayarlar üzerinde çok az kontrolünüz oluyor. Genellikle gördüğünüz kareyi basıp çekme mantığına göre hareket ediyor ve görüntüleriniz birbirine benzer standartlarda oluyor.
Dijital fotoğraf makinelerinde diyafram ve ISO ayarlarının yapılmasına izin verilmiyor. Ayrıca dahili flaşı kullanırken pozlama ayarını da genellikle yapamıyorsunuz. Diğer taraftan ise DSLR kameralar, kullanıcısına tüm kamera işlevleri üzerinde tam kontrole sahip olma imkanı sunuyor. Ancak bu işlevleri etkin kullanabilmek için belli bir deneyime sahip olmanız gerekiyor. Bu nedenle DSLR kamera kullanıyorsanız ilk başta otomatik modda çekim yaparak başlayıp daha sonra ayarları yavaş yavaş değiştirerek kendinizi geliştirebilirsiniz.
Kullanım Kolaylığı
DSLR fotoğraf makinesini tam otomatik modda kullanıyorsanız, kullanımı standart bir dijital fotoğraf makinesi kadar kolay oluyor. Çünkü tam otomatik modda kameranın odaklanma, ISO ayarları, diyafram genişliği gibi tüm konuların kontrolünü makinenize bırakıyorsunuz. DSLR kameranız bu modda tıpkı normal bir dijital kamera gibi çalışıyor. Standart dijital kameralarda öğrenilmesi gereken çok fazla fonksiyon ya da ayarlanması gereken fazla detay olmadığı için kullanımı DSLR kameralara göre çok daha kolay oluyor.
Eğer DSLR kameranızı her zaman tam otomatik modda kullanmayı düşünüyorsanız bunun için doğru bir yatırım yapmıyorsunuz demektir. Çünkü DSLR fotoğraf makineleri standart dijital kameralardan çok daha pahalıya satılıyor. Tam otomatik modda özelliklerini kullanamadığınız için standart bir makine sizin için daha doğru olabiliyor.
Gecikme Süresi
Dijital fotoğraf makinelerinin hepsi artık otomatik odaklanma imkanı sağlıyor. Standart dijital fotoğraf makinelerinde manuel odaklanma bulunmadığından sadece otomatik odaklanma ile fotoğraf çekilebiliyor. Otomatik odaklanma bu makinelerde çok yavaş gerçekleşiyor. Bu nedenle fotoğraf çekmek için deklanşöre bastığınız zamanla fotoğrafın çekildiği zaman arasında bir gecikme süresi yaşanıyor.
Buna karşı lensleri manuel odaklanmaya ayarlanmış DSLR fotoğraf makineleri, deklanşöre basıldığı anda fotoğrafı çekiyor. Bu daha düşük gecikme süresi sağlıyor. Ayrıca DSLR kameraların lensini otomatik odaklanmaya ayarladığınızda dijital fotoğraf makineleri kadar yavaş odaklanmıyor. Manuel odaklanmaya göre daha yavaş olsa da diğer makinelerden hızlı odaklanma sağlıyor.
Lens Seçenekleri
DSLR kameraları standart dijital kameralardan ayıran en büyük özelliği farklı lens seçenekleri bulunuyor olmasıdır. Bir DSLR kameranın önüne istediğiniz ölçeklerde lensler takabiliyorsunuz. Fotoğraf çekmek daha çok yaratıcılığınızı geliştiren ve farklı çekimlerle bakış açısı yaratabildiğiniz bir alan olarak görülüyor. Yeteneğinizin kısıtlanmaması için daha geniş çekim imkanlarına sahip olmanız gerekiyor. DSLR kameraya takılan farklı lensler size daha çok bu imkanı sağlıyor.
Portre çekimleri için farklı bir lens kullanıp çekim yaptığınız modeli öne çıkarabiliyorsunuz. Ya da makro lensler ile nesnelerin ve canlıların detay fotoğraflarını çekebiliyorsunuz. Zoom lens kullanarak uzaklardaki görüntülerin yanı başındaymışsınız gibi çekimler yapabiliyorsunuz. Bu konuda sınır tamamen siz oluyorsunuz.
DSLR kameralarda kullanılan lenslerin sadece büyüklüğü değil diyafram genişliği konusunda da farklılıklar bulunuyor. Örneğin bir portre fotoğrafında sığ bir alan derinliği istiyosanız 50 mm ve f/1,4 lens tercih edebiliyorsunuz. Geniş açılı bir manzara fotoğrafı çekmek istiyorsanız 50 mm lensinizi 16 mm geniş açılı lensle hemen değiştirebiliyorsunuz. Geniş bir alan derinliği ve mükemmel netlik için diyaframı f/8’e ayarladığınızda çok daha farklı bir görüntü elde ettiğinizi görüyorsunuz.
Bunun bir fotoğrafçı olarak size sağladığı kontrol paha biçilemez oluyor. Her yaratıcı ihtiyacınıza göre farklı lensler kullanabiliyorsunuz.
Standart dijital kameralarda bu imkan bulunmuyor. Kameranın kendisinde bulunan lens ile sınırlandırılıyorsunuz. Bu da istediğiniz görüntüleri yakalayamamanıza neden oluyor. Eğer fotoğraf çekmek tutkunuzsa ya da tutkunuz haline geliyorsa bir süre sonra standart dijital fotoğraf makinenizi terk edip bir DSLR kamera sahibi olmak için harekete geçiyorsunuz.
Sensör Boyutu
DSLR ve Dijital Fotoğraf Kamera karşılaştırması için sıra sensör boyutuna geldi. DSLR fotoğraf makineleri, standart dijital kameralara göre önemli ölçüde daha büyük sensörlere sahip oluyor. Sensör boyutunun alan derinliğinde, görüş alanında ve genel görüntü kalitesinde çok büyük etkisi bulunuyor.
Birçok kişi bir kameranın görüntü kalitesinin sahip olduğu megapiksel seviyesine göre belirlendiğine inanıyor. Ancak gerçekte durum bu şekilde olmuyor. Fotoğraf makinesi düşük sensöre sahipse ancak yüksek magapiksel seviyesindeyse daha düşük kaliteli fotoğraflar çekebiliyor. Kameranın sahip olduğu megapiksel seviyesi sadece daha yüksek boyutta fotoğraf baskısı almakta işe yarayabiliyor. Onun dışında fotoğrafın kalitesine doğrudan bir katkısı bulunmuyor.
Bu nedenle DSLR kameralar genellikle standart dijital kameralara göre daha düşük megapiksele sahip gibi görünüyor olsa da sensör boyutu çok daha yüksek olduğu için daha kaliteli görüntüler elde edebiliyor.
Fiyat
Sahip olduğu özellikler nedeniyle DSLR fotoğraf makineleri standart dijital fotoğraf makinelerine göre daha pahalı olarak satılıyor. DSLR kameranın yanında ihtiyacınız olan lensler için de ayrıca ödeme yapıyorsunuz.
Hangisini Tercih Etmelisiniz?
Tüm bu bilgilere göre, eğer manuel ayarlar kullanarak daha yaratıcı fotoğraflar çekmeye niyetiniz yoksa DSLR kameralar sizin için doğru bir yatırım olmayabiliyor.
Ayrıca DSLR kameralar, standart dijital kameralara göre oldukça hacimli ve ağır oluyor. Eğer daha çok seyahat ya da anı fotoğrafçılığı yapmak istiyorsanız ve gittiğiniz her yere dijital kameranızı da götürüp hızlı bir şekilde fotoğraflar çekmek istiyorsanız standart dijital kameralar sizin için daha uygun olabiliyor. Standart dijital kameralar oldukça küçük ve hafif oldukları için her yerde taşıyabiliyorsunuz. DSLR kameralar boyutunun yanı sıra daha hassas bir yapıya sahip oluyor. Herhangi bir düşme ya da çarpma sonucu zarar görebiliyor.
Fotoğrafçılığa karşı içinizde bir tutku besliyorsanız ve kendinizi sürekli geliştirmek istiyorsanız DSLR kameralar ihtiyacınızı tam anlamıyla karşılıyor. Başlangıçta biraz maliyetli olsa da yaratıcı fotoğraflar çekmeye başladıkça buna değdiğini görüyorsunuz. Ayrıca bu tutkunuzu gelişterek profesyonel hale getirmeniz için de önünüzde herhangi bir engel bulunmuyor.
Ancak sadece anı kalması için fotoğraf çekmek istiyorsanız ve her fotoğraf için ayrı bir ayar yapmakla uğraşmak istemiyorsanız standart dijital kameraları tercih edebiliyorsunuz.
Yukarıda sizler için DSLR ve Dijital Fotoğraf Kamera karşılaştırması yaptık.
Siz de en iyi fotoğraf makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.