Anne babaların bebekleri için seçtiği her parça şüphesiz ki çok özeldir. Bebeklerin ek gıdaya geçiş zamanı ile bir gereksinim haline gelen mama sandalyesi seçimi de bu nedenle zor olabilir. Çocuğunuz için en iyisini istiyor fakat birçok model arasından hangisini alacağınıza karar veremiyorsanız bu içerik tam size göre! Mama sandalyesi seçimi sırasında dikkat etmeniz gerekenleri ve ihtiyacınız olan tüm bilgileri rehber niteliğinde bir arada bulabilirsiniz.

Mama sandalyesi seçimi için dikkat edilmesi gerekenlere geçmeden önce ürünü tanımakta fayda var. Bebeklerin gelişimi için belli bir aydan sonra ek gıdaya başlanması gerekir. Çocuğun sağlıklı, dengeli bir şekilde gelişimini sürdürmesi için ek gıda döneminde beslenmenin nasıl olduğunu yavaşça öğrenmelidir. Bebeğin meraklı ve hareketli olduğu dönemde beslenmesi için sabit kalmasını sağlamak da hiç kolay değildir. Mama sandalyesi bu nedenle tercih edilen bir üründür. Çocuğa güvenli şekilde yemek yedirmek, kendi başına yemeğini yeme denemesini yapması için kullanılır.

Mama Sandalyesi Alırken Neye Dikkat Edilmeli?

Bebeğiniz için yaptığınız her alışverişi özenli bir şekilde tamamlamak isteyebilirsiniz. Mama sandalyesi alırken dikkat etmeniz gerekenleri göz önüne alarak bu konuda doğru bir seçim yapmanız mümkündür. Mama sandalyesi alırken şunlara dikkat etmelisiniz:

Ayarlanabilir Boyutlar

Ayarlanabilir oluşu bebekler için seçilen ürünlerde ilk bakılan özelliktir. Bebeğiniz büyüdükçe beslenmek ve oynamak için kullandığı sandalyenin küçük kalmasını istemiyorsanız ayarlanabilir yan ve sırt desteklerine dikkat etmelisiniz. Ayarlanamayan sabit ürünlerin kullanım süresi bebeğin büyüme hızı nedeniyle kısa olur. Bu sayede çocuğunuz oturduğu yerde rahat hisseder, özgür olduğu için ağlayarak kalkmak istemez. Ürünü kullanmaya ilk başladığı dönemde çocukların başını dik tutması zor olabilir. Bu nedenle destek ve ayarlanabilir bölümleri olan modellere yönelmelisiniz.

Sırt kısmının ayarlanabilir olması kadar yatma pozisyonuna dönüşmesi de ürüne işlevsellik kazandırır. Çocuğunuzu her daim gözetim altında tutmak zor olabilir. Bu durumda sırt desteği ayarlanabilir ürünler daha güvenli bir oturma pozisyonu sunabilir. Beslenme zamanlarında dik, dinlenme zamanlarında daha yatay pozisyonda kullanılan sırt desteği çocuğa da konfor sunar.

Seçim sırasında dikkat etmeniz gereken bir diğer durum da ayarlanabilir yükseklik olmalıdır. Bebeklerin mama sandalyesi kullanma nedeni beslenmeyi güvenli hale getirmenin yanı sıra sosyalleşmeyi öğrenmesidir. 0 ile 3 yaş aralığındaki çocukların ailesiyle sosyalleşmesi, iletişim kurması gelişimlerinde önemli rol oynar. Çocuğunuzun sizinle yemek masasında bulunması sizi taklit ederek becerilerini daha hızlı geliştirmesini sağlar. Bu nedenle masa boyutuna göre ayarlayabileceğiniz ürünler daha işlevsel olur. Bu sayede farklı bir yere ürünü taşıdığınız zaman yeni bir yükseklik ayarı belirleyebilirsiniz.

Taşınabilirlik ve Portatiflik

Sabit ve tekerlekli mama sandalyesi olmak üzere farklı tasarımlar vardır. Sabit sandalyeleri bebeğiniz içindeyken çekmek kolay olmasa da güvenlidir. Tekerlekli modeller hareket ettirmesi kolay olduğundan size ekstra yorucu gelmez, avantajlıdır. Tekerlekli modellerde dengenin tam olarak sağlanması için 4 tekerlekli olanlara yönelebilirsiniz. Kilitlenebilir tekerlek özelliği çocuğun hareket ederek dengeyi bozma, düşme ihtimalini ortadan kaldırır. Özellikle daha büyük çocuklar için hareketlerin kuvveti artacağından bu ihtimali de düşünmelisiniz.

Taşınabilirlik özelliği ürün seçimi sırasında öne çıkan detaylardan biridir. Katlanabilir modeller genellikle araba bagajına sığabilecek boyutta olur. Fakat ağır bir modeli sürekli taşımak kolay olmayabilir. Kendi özel aracınız yoksa misafirlik için gittiğiniz yere bebeğinizin beslenmesi için ayaklı mama sandalyesi götürmeniz mümkün olmaz. Bu nedenle taşınabilirlik özelliği olan portatif modellerden de bir tane edinebilirsiniz.

Bebekler için alınan bebek arabası, yürüteç, ana kucağı, beşik gibi ürünlerde ilk bakılan özelliklerden biri katlanabilir, kapanabilir olmasıdır. Kullanılmadığı zaman ortadan kaldırmak ve evin içinde fazlalık oluşturmasını engellemek için mama sandalyesinde de aynı özelliği arayabilirsiniz. Özellikle küçük bir eviniz varsa yerden tasarruf etmek için kapanabilir, az yer kaplayan, farklı yerde saklanabilen ürünlere yönelmelisiniz.

Tepsi Tasarımı

Ayarlanabilir tepsi modelleri zorunlu olmamakla birlikte ürüne işlevsellik kazandırır. Şeffaf ikinci tepsi, çıkarılabilir tepsi, ayarlanabilir tepsi özellikleri ürünün avantajlarıdır. Çocukların masada bulunduğu sırada konforlu olmasını, boyuna ve pozisyonuna göre tepsinin ayarlanmasını sağlar. Çıkarılabilir tepsilerin yıkaması, temizlemesi kolay olduğundan size zaman kazandırır. Özellikle şeffaf ikinci tepsi masanın modelini bozmadan anında kirli yüzeyi ortadan kaldırmanızı sağlar. Bu sayede bebeğinizi oturduğu yerden kaldırmanıza gerek kalmaz, rahatlıkla temizlik yapabilirsiniz.

Güvenlik Standartları

Mama sandalyesi güvenlik standartları da ürün seçimi sırasında dikkat etmeniz gereken detaylar arasındadır. Ürünlerde EN 14988 ve EN 1290 güvenlik standartlarından birinin olması ve sertifika ile belgelendirilmesi gerekir. EN 14988 Güvenlik Standardı 2006 yılında ilk kez çıkmasına rağmen şu an 2017 yılında güncellenen versiyonu kullanılır. Yüksek çocuk sandalyeleri için farklı güvenlik testlerinden geçen modellere belge verilir. EN 1290 standardı 2002 yılında çıkıp 2009 yılında güncellenen beşik tipi yatırılabilir ürünlere verilen bir güvenlik belgesidir.

Bütçeye Uygunluk

Çocuğunuz için en iyisini istiyor olsanız da bütçeniz kısıtlı olabilir. Bu nedenle yüksek kalite ve uygun fiyat avantajı sunan çocuk mama sandalyesi modellerine yönelmelisiniz. Yüksek fiyat her zaman kalite, düşük fiyat kalitesizlik anlamına gelmez. Bu nedenle seçim yaparken fiyat yerine güvenlik belgesi, malzeme ile tasarımı göz önüne almalısınız.

Mama Sandalyesi Nasıl Olmalı?

Mama sandalyesi seçimi yaparken sahip olması gerekenleri bilmek seçim sırasında fikir verir. Bir mama sandalyesinde mutlaka olması gereken özellikler şunlardır:

Malzemesi Sağlam ve Güvenilir Olmalı

Ayaklı mama sandalyesinde olması gereken ilk özellik sağlam bir materyale sahip olmasıdır. Bebeğiniz yaş aldıkça boyu uzar ve ağırlığı artar. Hareket kabiliyetinin de artmasıyla üründe sağlamlık, malzeme kalitesi daha önemli olmaya başlar. Çoğunlukla plastik, metal, kumaş gibi farklı malzemelerden üretilen modellerde sağlam bir malzeme kullanılması önemlidir. Ayrıca çocuklarda alerjen riski oluşturmayan, ağır kimyasal, boyalarla işlenmemiş malzemelerden üretilmelidir.

Yumuşak ve Kilitlenebilir Kemerleri Olmalı

Çocuk ürünlerinde kullanılan emniyet kemerleri genellikle 3 ya da 5 noktalı olarak tasarlanır. Çocuğun beslenmesi için seçilen modellerde kullanılan emniyet kemerinin tek elle kolay takılıp çıkarılması, düşme ve denge kaybını önlemesi gerekir. Bu neden 3 ya da 5 noktalı kemerlerde kilit sistemi, ayarlanabilir bölümlerin olması gerekir. Çocuğun kol altı, bacak arası bölümlerinde sürtünmeye bağlı olarak yaralanma yaratmaması için kemer kenarları oval, keskin olmayan tasarımda olmalıdır.

Hızlı ve Kolay Temizlenmeli

Seçeceğiniz modelde aramanız gereken bir diğer özellik hızlı temizlenmesi ve kir tutmaması olmalıdır. Minder ve tepsi bölümlerinin çıkarılabilir, yıkanabilir olması temizlemeyi kolaylaştırır. Ayrıca tepsi ve diğer bölümlerinde kolay silinmesi için pürüzsüz ve leke tutmayan malzemeden üretilmesi gerekir. Mama sandalyesi kılıfı kullanmak ürünün temizlenmesini kolaylaştırabilir.

Ergonomik ve İşlevsel Olmalı

Sırt desteği, ayarlanabilir pozisyon ve ayarlanabilir yükseklik mama sandalyesinde olması zorunlu özellikler değildir. Fakat işlevsel ve uzun süre kullanabileceğiniz bir model arıyorsanız mutlaka bu tarz bir model seçmeniz gerekir. Ayarlanabilir kemerler, yumuşak minder, ayarlanabilir yükseklik çocuğun uzun süre aynı eşyayı kullanmasını sağlar. Aksi halde 6 ay sonra tekrar bir beslenme ürünü almak zorunda kalabilirsiniz.

Mama tepsisi özellikleri ürünün tüm işlevselliğini etkileyebilir. Sabit ve çıkarılmayan bir tepsiye sahip model fiyat açısından uygun olabilir. Çıkarılabilir ve çift tepsili ürünler ise kullanım ve temizlik sırasında avantajlıdır. Tepsi özelliklerine kendi ihtiyacınız, bütçeniz doğrultusunda karar verebilirsiniz. Bu açıdan üründe mutlaka olması gereken özellik ise kesinlikle sağlığa zararlı kimyasal içermeyen bir materyalden üretilmesidir.

Mama sandalyesini çocuğun taşınması, dinlenmesi, oynaması gibi farklı işlevlerle de kullanmak isteyebilirsiniz. Bu durumda oyun masası, ana kucağı, beşik gibi farklı amaçlarla kullanılan modellere göz atmalısınız. Üründe ekstra işlevler aramak tamamen sizin tercihinizle alakalı bir durumdur. Bu nedenle ürün tipine göre ihtiyaçlarınızı göz önüne almalısınız.

Mama Sandalyesi Ne Zamana Kadar Kullanılır?

Genellikle bebekler 6. Aydan itibaren mama sandalyesi kullanmaya başlayıp 3 yaşına kadar kullanmaya devam edebilir. Genellikle ürünler 15-20 kilograma kadar olan çocuklara uygundur. Çocuğun gelişim çizgisine göre ürünün kullanımı daha erken ya da geç bırakılabilir. Seçeceğiniz modelin kilogram ve boy sınırına dikkat ederek bu konuda daha iyi fikir edinebilirsiniz.

Mama Sandalyesi Ne Zaman Kullanılmaya Başlanır?

Bebeklerin besinleri algılamak için dokunma, tadına bakma ve dökme davranışını gösterdiği 6. Aydan itibaren mama sandalyesi kullanmaya başlayabilirsiniz. Altıncı ayda itibaren çocuklar çevresindeki insanları taklit etmeye başlar. Yemek yemeyi öğrenmek için ebeveynleri ile aynı masada oturmaları ve onları seyretmeleri tavsiye edilir. Bebeğin ince motor becerisinin sağlıklı ve hızlı bir şekilde gelişimini desteklemek için sizinle aynı masada oturmasını sağlar.

6 Aylık Bebek Mama Sandalyesine Oturabilir mi?

Bebekler 5. aydan itibaren başını ve sırtını dik tutarak destekli bir şekilde oturmaya başlar. Bu nedenle 6. aydaki çocuklar mama sandalyesinde sırt destekli bir şekilde oturarak beslenmeyle tanışabilir. Ek gıda dönemine geçişin başladığı 6. ayda çocuğunuzu güvenli bir ürüne gözetim altında oturtabilirsiniz.

Mama Sandalyesi Gerekli mi?

Bebeğin güvenli şekilde beslenmesi, anne ve babanın rahat bir şekilde çocuğunu takip etmesi, ebeveynle sosyalleşme gibi birçok farklı sebep nedeniyle mama sandalyesi gerekli bir üründür. Bebeğinize yemek yedirirken ürünü kullanarak sabit kalmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğin beslenmesini destekleme amacıyla üretilen modellerin en büyük avantajı çocuğun önüne yemeğini koyabilmenizdir. Bu davranış onun tek başına yemek yemeyi öğrenmesi için teşvik edicidir.

Mama Sandalyesi Hangi Ayda Kullanılır?

Bebeğiniz yaklaşık 6 aylık olduğunda doktor tavsiyesi ile ek gıdaya başladığınız zaman ürünü kullanabilirsiniz. 6. aydan çocuğun tek başına sandalyede oturmak için uygun olduğu yaklaşık 36. aya kadar mama sandalyesi kullanmaya devam edebilirsiniz. Her çocuk kendi gelişim çizgisine sahip olduğundan ay aralıkları değişim gösterse de genellikle bu yönde olur.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ilk tv ne zaman icat edildi teknosa
Devamını Oku

İlk Televizyon Ne Zaman İcat Edildi?

Eskiden beri evlerimizde vazgeçemediğimiz beyaz eşyaların başında televizyonlar geliyor. Her akşam ailece vakit geçirdiğimiz, dostlarımızı ağırlarken eğlendiğimiz ya…