Günlük hayatın koşuşturmaca ve telaşı içerisinde kendinize ayırdığınız küçücük anlar hayat enerjinizi yükseltebilir. Spor salonuna gitme imkanı olmayan ya da işlerindeki yoğunluktan dolayı vakit bulamayan birçok kişi evde spor yapmanın avantajlarından yararlanabilir. Egzersiz yapmak için spor salonuna gitmek ya da dışarıya çıkmak zorunda değilsiniz. Eviniz sizin her şeyinizdir, dilediğinizde spor salonu olarak da kullanabilirsiniz. Ev içi alanda dayanıklılık, kondisyon ve dengenizi geliştirebileceğiniz antrenmanlar yapabilirsiniz.

Evde pilates, yoga, dans ya da günlük egzersiz hareketleri yaparak zinde kalabilir, formunuzu koruyabilir ve zihninizi dinlendirebilirsiniz. Bunları yapmak için özel bir şekilde hazırlanmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken spor yapmak için uygun kıyafetlerinizi giyerek egzersizlerinizi evinizin hangi mekanında yapmaya karar vermeniz. İşte size tavsiye niteliğinde evde yapılacak sporlar kategorisinden 8 egzersiz türü!

Evde Spor Yapmak İsteyenler İçin 8 Egzersiz Türü

Evde yapılacak günlük egzersizler belirlenirken kontrol hep sizdedir. Kondisyon durumunuza ve sağlık koşullarınıza göre evde deneyebileceğiniz çok sayıda egzersizden popüler olan 8 tanesi sizler için bir arada!

Squat: Çömelme hareketleri içerisinde değerlendirilen squat alt bölge kaslarınızın çalışmasına katkı sağlayan ve ekipman gerektirmeyen egzersiz türlerinden biridir. Basit bir squat egzersizinde ayaklarınızı kalça genişliğinden biraz fazla açarak ayakta durmanız ve sandalyeye oturuyor gibi kalçanızı aşağı doğru çekmeniz gerekir. Hafifçe çömelip tekrar ayağa kalkmayı içeren bir harekettir. Çömelirken daha fazla dengede kalmak için kollarınızı öne doğru uzatabilirsiniz.

Mekik: Mekik çekmek için dizlerinizi bükerek sırt üstü yatmalısınız. Ayaklarınızın düz bir şekilde zeminle temas etmesi önemlidir. Sonraki adım ellerinizi başınızın arkasında birleştirmektir. Karın kaslarınız sıkarak omuzlarınızı ve başınızı hafifçe kaldırmanız gerekir. Bu hareketleri gerçekleştirirken nefes kontrolü yapmanız tavsiye edilir. Vücut esnekliğini artırmayı hedefleyen mekik çekme egzersizi, karın, sırt ve omuz kaslarınızı çalıştırır. Hareketleri doğru şekilde yapmaya odaklandığınızda konsantrasyonunuzun ve disiplin anlayışının gelişmesini de sağlayabilirsiniz.

Dambıl Egzersizleri: Hafif ağırlıklarla başlayarak yavaşça artırdığınız bir egzersiz planı omuz, kol ve göğüs kaslarınızın gelişmesine katkı sağlar. Bu egzersizi rutininize eklemeniz için dambıllara ihtiyacınız olacak. Farklı ağırlıklarda ve malzemelerden yapılan dambıllardan dilediğinizi seçerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Gündelik yaşamdaki hareketleri gerçekleştirirken ihtiyacınız olan gücü kazanmanıza yardımcı olan dambıl hareketleri,aynı zamanda kemiklerin kuvvetlenmesine de olanak sağlar. Dambılları kullanarak farklı egzersizleri bir arada yapabilirsiniz. Evde spor yapmaya uygun bir ekipman olarak tercih edilen dambıllar taşınabilir olma özellikleri sayesinde seyahatlerinizde de yanınıza alabileceğiniz aletlerdir. Teknosa’da birbirinden farklı materyallerden üretilen ve çeşitli ağırlıklarda kullanımınıza sunulan dambıl çeşitlerine göz atabilirsiniz.

Plank: Tam vücut egzersizi olarak nitelendirilen plank neredeyse tüm kaslarınızı çalıştırır. Güç geliştirme egzersizidir. Önkollar ve ayak parmaklar yerde başlanan egzersizde göbeğin omurgaya doğru çekilmesi önemlidir. Başınızın öne doğru bakıyor olduğundan ve kulaklarınızla omuzlarınızın birbirine yapışık olmadığından emin olmalısınız. Başlangıçta 10 saniye ile başlayabilir ve zamanla bu nötr omurga duruşu hareketinin süresini artırabilirsiniz.

Jumping Jacks: Ayakta durarak kollarınızı ve bacaklarınızı açıp kapatma hareketidir. Bu hareket kardiyovasküler sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Fazla kalori yakımını hedefleyiyorsanız jumping jacks hareketini egzersiz rutininize ekleyebilirsiniz. Bacak, kol, kalça ve omuz kaslarınızı koordineli bir şekilde çalıştıran uygulama ayrıca metabolizmanızın çalışma hızını artırır. Endorfin salgılanmasını artıran jumping jacks hareketi gün içerisinde yaşayacağınız stresli durumlara karşı dayanıklı olmanızı sağlar. Özel bir ekipmana ihtiyaç duymadan kolaylıkla yapılabilecek bu hareketle vücut sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.

Dips: Sandalye ya da oturabileceğiniz bir eşya kullanarak yapabileceğiniz üst vücut egzersizlerinden biri de dips hareketidir. Vücut ağırlığınızı kollarınıza verdiğiniz için triceps kaslarınızı etkili bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Göğüs bölgenizi şekillendirmek istiyorsanız çoklu eklem hareketi olan dips egzersizinden faydalanabilirsiniz.

Yoga: Zihinsel meditasyon özelliğiyle de bilinen yoga hafif egzersizler arayanlar için ideal bir seçimdir. Yoga esneme, dengede durma ve sakin nefes almayı kolaylaştırır. İhtiyacınız olan tek şey yumuşak bir bez veya mat üzerinde hareketleri yapmaktır. Yaşam kalitesini artıran bir aktivite olarak yoga, stresi, kaygıyı ve bağımlılıkları ortadan kaldırır. Duygusal durum bozuklukları açısından faydalı olan yoga egzersizleri, farkındalığınızı artırabilir. Zihinsel iyileşme sürecinde iç huzurunuza odaklanmanızı sağlar. Vücudu rahatlatır ve uyku düzeni üzerinde olumlu etkilere de sahiptir.

Pilates: Vücuda esneklik ve denge kazandıran pilates, dolaşım bozukluklarına, eklem ve omurga ağrılarına iyi gelir. Pilates vücudunuzun farklı bölgelerini çalıştırmanızı sağlayan hareketler içerir. Bir gün karın kaslarınıza odaklandığınızda diğer gün kalçanızı eritmek için çalışabilirsiniz. Pilates hareketleri vücudunuzun daha dik bir şekilde durmasını sağlar. Omurga dostu bir egzersiz kombinasyonu ile kambur duruştan kurtulabilirsiniz.

Evde Yapılacak Günlük Egzersizlerin Faydaları

Egzersiz yapmak için zaman ayırdığınızda aslında kendi fiziksel ve ruhsal sağlığınız için de yatırım yapmış olursunuz. Fiziksel gücünüzü artırırken, kardiyovasküler sisteminizi de iyileştirebilirsiniz. Kan dolaşımını artıran bir egzersiz programı tercih ederek, vücudunuzdaki tüm organların ihtiyacı olan besine ve oksijene kolaylıkla ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Sağlıklı şekilde kilo vermeyi hedefliyorsanız, diyetlere ek olarak spor aktivitelerine de gereken özeni göstermeniz gerekir. Ev içi alanda günlük basit egzersizler yaparak metabolizmanızı hızlandırabilir, bağırsak hareketlerinizi düzenleyebilir ve kontrollü şekilde kilo verebilirsiniz.

Spor yapmanın sadece kilo vermek için yapılması konusunda genel bir kanı olmasına rağmen, kilo almak ve sağlıklı bir görüntüye kavuşmak için de evde yapabileceğiniz egzersiz hareketleri vardır. Kas kütlesini artırmaya yönelik olarak düzenleyeceğiniz program sayesinde dilediğiniz görünüme ulaşabilirsiniz. Şınav, dambıl veya su şişesiyle ağırlık kaldırma, dips, squat gibi birçok farklı egzersizle birlikte uygun bir diyet programını izleyebilirsiniz.

Evde günlük egzersiz yaparak ruhsal rahatsızlıklarınızın belirtilerini hafifletebilirsiniz. Anksiyete ya da depresyon belirtilerine sahipseniz, nefes egzersizlerinden oluşan bir aktivite programı oluşturabilirsiniz. Düzenli bir şekilde günlük egzersiz ya da yürüyüş yaptığınızda ruhsal sıkıntıların vermiş olduğu kasvetli ruh halinden sıyrılabilir, hayattan keyif almaya başlayabilirsiniz. Stres düzeyinizin azaldığını ve zihninizde pozitif düşüncelerin kök salmaya başladığını görebilirsiniz.

Evinizin konforunda spor yapmak zamanı verimli kullanmak konusunda oldukça avantajlıdır. Bütçenizi zorlamaz, uygun maliyetlidir. Kendinize belirlediğiniz egzersiz programlarını dilediğiniz şekilde özelleştirebilir ve gelişim sağlamak istediğiniz vücut bölgenize odaklanarak istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Evde egzersiz yapan kişiler için internet üzerinden yayın yapan web siteleri ve uygulamalar aracılığıyla sunulan çevrimiçi programlar, yeni egzersiz türleriyle tanışmak için faydalıdır. Evde yapılacak günlük egzersizler çok yönlüdür ve oldukça fazla esneklik sunar. Spor salonunda olduğu gibi belirli saatler arasına sıkıştırmanıza gerek kalmaz. Günün dilediğiniz diliminde gönül rahatlığıyla spor yapabilirsiniz.

Evde spor yaparken basit nitelikte spor ekipmanlarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu araçlar vücudunuzu desteklemeye yarayan kardiyo, direnç ve esneme hareketleri esnasında kolaylık sağlayabilir. Yoga matı, dambıl, direnç bantları, pilates topları, koşu bandı gibi birçok farklı spor aletini edinerek evinizin içerisinde mini bir spor salonu kurabilirsiniz. Hangi fitness aletlerini seçeceğiniz, hedefleriniz, bütçeniz ve mevcut alanınıza bağlı olarak değişebilir. Bu aletlerin çoğu, evde kullanım için tasarlanmış taşınabilir ve uygun fiyatlı modellerden oluşur. Teknosa’da satılan fitness aletleri sayesinde hayal ettiğiniz görünüme evinizin konforunda ulaşabilirsiniz. İster koşu bandı, egzersiz bisikleti, eliptik makine veya vücut geliştirme ekipmanı arıyor olun, Teknosa size kişiselleştirilmiş bir spor salonu oluşturmanız konusunda yardımcı olacaktır.

Evde Spor Yapmanın Avantajları

Evde yapılacak günlük egzersizler kategorisinden zevkinize uygun bir programı uygulamanız süreklilik açısından oldukça önemlidir. Ev içi alanda egzersiz rutininiz esnasında etrafınızda uyarıcı ve dikkat dağıtıcı nesnelerin olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Müzik, dekor, ambiyans ve evin sıcaklığı gibi birçok farklı öğeyi kendi zevkinize göre seçebilmenin vermiş olduğu rahatlıkla motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

Evde tek başına spor yapmak keyifli olsa da, yakın bir arkadaş ya da eşinizle birlikte hazırladığınız egzersiz rutini çok daha verimli ve kaliteli zaman geçirmenizi sağlar. Eşinizle birlikte evde spor yapmak, fiziksel sağlığınızı geliştirmenin yanı sıra ilişkinizi daha sağlıklı ve eğlenceli hale getirebilir. Ortak bir aktiviteyi birlikte yapmak aranızdaki ilişkiyi sağlamlaştırırken, belirlediğiniz hedefe ulaşmak için hareket etmek işbirliğini artırabilir.

Yoğun bir egzersiz programı yerine uygulanabilirliği yüksek olan fitness hareketlerinden oluşan özel rutininizi oluşturabilirsiniz. Planlı bir şekilde hazırlanan takvime uyarak günde belirli bir zamanınızı spor aktivitelerine ayırmanız tavsiye edilir. Farklı hareketler ve setler arasında dinlenmeye özen göstermeli, güçten düştüğünüzü anladığınızda su içerek birşeyler araştırmalısınız. Uzun setler yerine kısa setlerden oluşan kısa egzersiz hareketlerini tercih edebilirsiniz.

Spor salonunda çok fazla dış etkene ve müdahale maruz kaldığınız için moraliniz bozuluyor olabilir. Ev içi alanda sizi yargılayacak, yanlış ya da doğru gibi nitelendirmelerde bulunacak kimse olmadığı için dilediğiniz hareketleri deneyebilirsiniz. Kondisyonunuza odaklanarak dikkatinizin dağılmasını sağlayacak düşüncelerden uzaklaşabilirsiniz.

Ev konforunda spor yaptığınızda dışarıdaki hava durumundan bağımsız bir rutin ile devam edeceğiniz için disiplin ve süreklilik kazanmanız konusunda avantaj sağlayabilir. Yağmur, kar, dolu, yaz sıcağı gibi hiçbir dış etken sizi spor yapmaktan alıkoyamaz.

Bütçe dostu bir seçenek olan evde spor yapmak, üyelik ücretlerinden, pahalı kıyafetlerden tasarruf etmenizi sağlar. Buradan artırdığınız bütçe ile ev içi alana uygun Teknosa’da satışa sunulan spor ekipmanı çeşitlerinden dilediğiniz özelliklere sahip olan modelleri inceleyerek satın alabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
disler nasil fircalanmali teknosa
Devamını Oku

Dişler Nasıl Fırçalanmalı?

Hem dişlerimizin hem de tüm bedenimizin sağlığını korumak için ağız ve diş sağlığımızı korumamız gerekiyor. Dişlerimizin üzerinde biriken…
Plak Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Devamını Oku

Plak Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Plak, genellikle vinil veya benzeri malzemelerden yapılan, müzik kayıtlarını oynatmak için kullanılan formattır. Plaklar, 20. yüzyılın ortalarından itibaren…