Özellikle sıcak bölgelerde oturanlar için yaz aylarının en büyük kurtacısı klimalar oluyor. Çeşitli büyüklüklere ve güce sahip klimalar her türlü ortamın havasını değiştirebiliyor. Genellikle soğutma aracı olarak kullanıyor olsak da klimalar aynı zamanda ısıtma ya da ortamın nem dengesini sağlamak için de kullanılabiliyor. Ancak uzun kullanımlarda bazen klimalar su akıtabiliyor. Biz de sizler için klima neden su akıtır anlatmaya çalışalım.
Klimalar Nasıl Çalışır?
Evlerimizde kullandığımız duvar tipi klimalar iki ana parçadan oluşuyor. Birisi dışarıda bulunan dış ünite, diğeri de içeride bulunan iç ünitedir.
İç ünite, içerideki sıcak havayı ve fazla nemi alarak drenaj borusuyla dış üniteye gönderiyor. Dış ünitede yer alan kimyasal gaz sayesinde sıcak hava soğutuluyor. Dış ünitenin önündeki büyük fan yardımıyla bu sıcak havaya dışarı atılıyor. Bu bölümde soğuyan hava tekrar iç üniteye gönderiliyor. İç ünitede bulunan ikinci bir fan yardımıyla da ortama bu soğuk hava veriliyor.
Klimaların çalışma prensibi basit bir şekilde böyle açıklanabilir.
Klimaları kullanırken beklenmedik durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bu durumların en sık yaşananı ise su akıntısı sorunu oluyor.
Klima Neden Su Akıtır?
Klimalar iki üniteden oluştuğu için öncelikle hangi üniteden su akıntısı olduğunun tespit edilmesi gerekiyor. Çünkü bu durum bazen normal olabilirken bazen de sorun olarak görülebiliyor.
Klimanın Dış Ünitesi Neden Su Akıtıyor?
Klima dış ünite su akıtıyor ne yapmalıyım diye düşünebilirsiniz. Klimaların çalışma prensibi gereği iç ünitesinde oluşan nemi, gider borusu yoluyla dışarı atması gerekiyor. Bu nedenle dış ünitenin su akıtması bir sorun değil. Bu durumun iki sebebi bulunuyor.
Klimanın Soğutma Modunda Su Akıtması
Klimalar soğutma modunda çalışırken iç ünitenin, içerideki sıcak havayı alıp dış üniteye vermesi gerekiyor. Bunu yaparken havadaki fazla nemi de alıyor. Sıcak hava, içerisindeki nemle birlikte dış üniteye geldiğinde nem oranına göre yoğuşma olayı yaşanıyor. Bu yoğuşmadan dolayı su akıntısı başlıyor.
Klimaların Isıtma Modunda Su Akıtması
Klimalar ısıtma modunda çalışırken dış üniteden su akıtması havanın sıcaklığına bağlı olarak değişiyor. Eğer dışarısı sıfırın altında bir sıcaklığa düşerse dış ünitede donma yaşanıyor. Donma sorununu çözebilmek için de klimalar çalışma prensibini değiştiriyor ve dış üniteye sıcak hava göndermeye başlıyor. Sıcak havayla birlikte buzu çözüldükçe dış üniteden su akmaya başlıyor.
Eğer dış ünite su akıtmıyorsa o zaman klimada bir arıza yaşanıyor olabilir. Bu durumun en yaygın nedenlerinin başında dış ünite montajının doğru yapılmamış olması geliyor. Dış ünitede su akıntısı olmuyorsa hemen bir yetkili servise danışmanız gerekebilir.
Klimanın İç Ünitesi Neden Su Akıtır?
Klimanın iç ünitesi su akıyorsa bu bir arıza nedeni olabilir. Çünkü iç ünitede su akıntısı hiçbir şekilde olmaması gerekiyor.
Klimanın iç ünitesinden su akıtmasının birden fazla nedeni olabiliyor.
Klima gazının eksik olması nedeniyle su akıntısı yaşabiliyor. Tersi bir durum olduğunda yani klima gazı fazla olduğunda da yüksek basınç nedeniyle iç üniteden su akabiliyor.
İç ünitede yer alan drenaj hortumu tıkanmışsa suyu tahliye edemediği için içeri su akıtabilir ya da bu hortumda bir delik varsa o delikten de su akıyor olabilir. Ayrıca drenaj hortumunun aşağı doğru meyilli olması gerekiyor. Eğer eğim yoksa bu durum da su akıtmasına neden olabiliyor.
Klimanın sağlıklı çalışabilmesi ve su akıtmaması için dengeli bir şekilde montajının yapılmış olması gerekiyor. Eğer doğru montaj yapılmadıysa bundan kaynaklı da su akıtabiliyor. Sorunun çözümü için montajın yeniden yapılması gerekiyor.
İç ünitede bulunan petek kirlendiğinde ya da iç ünite fanında yaşanan bir arıza nedeniyle de klimalar su akıtabiliyor.
Eğer iç ünitede su akıntısı yaşanıyorsa sorunun doğru tespit edilmesi ve hızlı bir şekilde çözülebilmesi için yetkili bir teknik servisten destek almanız gerekiyor. Kendiniz sorunu bir şekilde gidermeye çalıştığınızda geri dönülmez başka arızalara neden olabilirsiniz.
Yukarıda klima neden su akıtır anlatmaya çalıştık.
Siz de en iyi klimaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.