Teknolojinin ilerlemesiyle beraber tablet ya da telefon gibi elektronik cihazlar günlük hayatın her alanında kendine yer bulmaya başladı. Çocuklar da teknoloji çağının içine doğduğu için bu elektronik cihazlarla küçük yaştan itibaren tanıştı. Tablet kullanımı giderek artmış olsa da çocuklarda tablet kullanımı söz konusu olduğunda göz önünde bulundurulması gereken bazı kriterler vardır. Çocuklar, elektronik cihazları kullanma konusunda son derece yetkin olsa da bu kullanımın belirli sınırlar etrafında şekillendirilmesi gerekir. Elektronik cihazlar çocukların gelişimi üzerinde olumlu etkiler sunsa da fazla kullanımı söz konusu olduğunda gelişimlerini kısıtlayabilir. Elektronik çağ çocukları akranlarıyla ya da kendileriyle vakit geçirerek dünyayı daha iyi bir şekilde keşfetmeyi unuttuğu için çocuklarda tablet kullanımı dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. Çocuklarda tablet kullanımında dikkat edilecekler hakkında bilgi almak istiyorsanız yazının devamına göz atabilirsiniz.

Çocuklarda Tablet Kullanımı Ne Gibi Faydalar Sunar?

Tablet gibi elektronik cihazlar günlük hayatın önemli bir parçasını oluşturur. Artık çocuklar küçük yaştan itibaren tableti nasıl açacaklarını öğrenmeye başlar ve belirli bir zaman sonra ebeveyn desteği olmadan kendi başına kullanmayı öğrenir. Çocuklarda tablet kullanımı ve sunduğu faydalar hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.

  • Tablet modelleri çocuklar için ilgi çekici bir oyuncak haline gelir. Çocuklarınıza kendi başına vakit geçirmeyi öğretmek istiyorsanız tabletler bu konuda size yardımcı olabilir.
  • Tabletler aynı zamanda bir eğitim aracı olarak da kullanılabilir. Çocuklar için özel olarak tasarlanan öğretici uygulamalar onlara bazı yetkinlikler kazandırabilir. Çocukların kelime dağarcığını ya da matematik bilgisini geliştirmeye yönelik yazılan uygulamalar, onlara eğlenceli bir şekil eğitim vermenize imkan tanır.
  • Ürünler çocukların teknolojiye karşı olan ilgisini artırmanıza yardımcı olur. Çocuklarınızın teknolojik okuryazarlığını geliştirirken onlara yeni dünyaların kapılarını aralayabilir.
  • Bazı uygulamalarda çocukların bilişimini geliştirecek bulmacalar yer alır. Çocuklar bu uygulamaları çözerek kendilerini geliştirebilir.
  • Tabletler aynı zamanda çocuklarınızla ilgilenecek çok fazla vaktiniz olmadığında da size yardımcı olabilir. Çocuklarınızı görebileceğiniz bir yere oturttuktan sonra kendi işlerinizi hallederken onların tabletlerle oynamasına izin verebilirsiniz.
  • 2,5 yaşından küçük olan çocukların tablet gibi elektronik cihazlarla tanıştırılması genellikle önerilmez. 2,5 ile 5 yaş aralığında olan çocukların ise günlük ekran kullanım süresinin 1 saat ile sınırlandırılması tavsiye edilir. 5 yaşını geçtikten sonra ise bu süreyi 2 saate çıkarabilirsiniz.
  • Tabletler televizyonlardan daha güvenli olabilir. Televizyonlarda bazı reklamlar çocuklar için uygun olmasa da tabletlerde çocuklarınızın görebileceklerini dilediğiniz gibi sınırlayabilirsiniz.
  • Çocuklar tablet üzerinde yaptığı hareketleri izleyebilir ve böylece motor becerilerini geliştirebilir.
  • Tabletler aynı zamanda çocukların yaratıcılıklarını teşvik etmelerine yardımcı olur. Çocuklar tablet üzerinden fotoğraf çekebilir, düzenleyebilir ve istedikleri gibi boyama yapabilirler.
  • Uzun araba yolculuklarında sıkılan çocuklar için tabletler eğlenceli bir arkadaş olabilir.

Tabletler her ne kadar birçok avantaj sunsa da kullanırken bazı şeylere de dikkat etmeniz gerekir. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini merak ediyorsanız yazının devamını inceleyebilirsiniz.

Çocuklarda Tablet Kullanımında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Tabletler her ne kadar bazı faydalar sunsa da çocuklarda tablet kullanımı söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken bazı kriterler vardır. Dikkat edilmesi gereken bazı kriterler genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Her ne kadar tabletler eğitici uygulamalar aracılığıyla çocuklara bazı yetkinlikler kazandırsa da çok fazla ekran süresi bir endişe kaynağı oluşturur. Yüksek oranda mavi ışığa maruz kalmak çocuklarda baş ağrısı benzeri istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu tip durumlardan kaçınmak için ekran süresini doğru bir şekilde ayarlamanız gerekir.
  • Tabletler çocuklara geniş bir dünyanın kapılarını açsa da kullanımlarında herhangi bir fiziksel aktivite gerekmez. Bununla beraber çocukların vücutlarının gelişebilmesi için hareket etmeleri ya da koşmaları gerekir. Tablet kullanımını günlük fiziksel aktivite süresi ile dengeleyerek çocuklarınızın her açıdan gelişmelerini desteklemelisiniz.
  • Her ne kadar tablet gibi elektronik ürünler çocukların kendi başlarına vakit geçirmelerini sağlasa da çok fazla kullanımları çocuklarınızla olan iletişiminizi kısıtlayabilir. Bunun önüne geçmek için çocuklarınız tablette oyun oynarken onların yanında oturup oyunlarını izleyebilirsiniz ya da ekran dışı farklı aktivitelerle gününüzü doldurabilirsiniz.
  • Tablet uykuyu engelleyebileceği için elektronik aletleri çocuklarınızın yattığı odadan uzakta tutmanızda fayda vardır.
  • Satın aldığınız tabletlerin güvenlik ayarlarına göz atmanız gerekir. Çoğu modelde çocuk modu bulunur. Bu modu aktifleştirerek çocuklarınıza daha güvenli bir kullanım sunabilirsiniz.

Çocuklarda tablet kullanımı dikkatli bir şekilde yönetildiğinde pek çok avantaj sunar. Tablet seçeneklerini inceleyerek çocuklarınız için ideal ürünlere ulaşabilir, onların günlük hayatlarına fonksiyonellik katabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ambilight tv nedir teknosa
Devamını Oku

Ambilight TV Nedir?

Yaşam alanlarımızda kullandığımız teknolojik cihazlar zamanla ayrılmaz birer parçamız olmaya başladı. En çok kullandığımız cihazların başında da televizyonlar…
kislik bebek araba nasil olmali teknosa
Devamını Oku

Kışlık Bebek Arabası Nasıl Olmalı?

Kardan karla karışık yağmura, düşük sıcaklıklara ve rüzgarlara kadar bir dizi sürprizi ile kış mevsimi kapımızda görünüyor. Bebekli…
En konforlu mouse pad tavsiyeleri
Devamını Oku

En Konforlu Mouse Pad Tavsiyeleri

Harici bir donanım olan mouse, bilgisayar kullanırken metin, dosya, klasör veya simgeleri hareket ettirmeye yarayan en fonksiyonel bileşenlerden…