Sabahları kendimize gelmek için, akşam arkadaşlarımızla muhabbet ederken ya da sınavlara hazırlandığımız gece uyanık kalabilmek için en çok kahveye başvuruyoruz. İçerdiği kafein bizi daha canlı tutarken sahip olduğu aroması sayesinde ağzımızda bıraktığı eşsiz lezzet ile kahve saatlerinden büyük bir keyif alıyoruz. Kahvenin lezzetli bir tat bırakmasının iki önemli sırrı bulunuyor. Bunlardan biri kahve çekirdeğinin kalitesi, diğeri ise tazeliği oluyor. İster çekirdek, ister çekilmiş kahve olsun, paketinden çıkarıp demlenmeye kadar geçen sürede tazeliğinin korunması ideal kahve deneyimi olarak kabul ediliyor. Kahveyi yanlış muhafaza ettiğimizde kısa sürede bayatlamasına ve aromasını kaybetmesine neden olabiliyoruz. O halde gelin kahve nasıl saklanır nasıl kapatılır hep birlikte öğrenelim.
Kahve Nasıl Saklanır?
Kahveyi, tazeliğini kaybetmeyecek şekilde saklamanın birden fazla yolu bulunuyor. Bazı önemli noktalara dikkat ettiğinizde her zaman taze kahve içmenin keyfine varabiliyorsunuz.
Kavrulma Tarihini Kontrol Edin
Tıpkı tarihi geçmiş yiyecekleri satın almadığımız gibi kahvede de aynı konuya dikkat etmemiz gerekiyor. Kahvenin tazeliği konusunda kavrulma tarihi önemli bir noktada duruyor. Bunun nedeni kahvenin kavrulma işlemi sırasında çekirdeğin içerisinde karbondioksit de dahil olmak üzere farklı gazlar oluşuyor. Özellikle karbondioksit, gaz giderme adı verilen bir işlem olan kavurma işleminden sonra çekirdekten salınmaya bir süre daha devam ediyor.
Eğer filtre kahve yapıyorsanız, kahvenizi kavurma tarihinden birkaç gün sonra kullanabiliyorsunuz. Espresso yapıyorsanız bu süre en az yedi güne çıkıyor. Aksi takdirde çekirdeki gazlar suyu engelleyebiliyor ve kahvenin aromasını vermesine mani oluyor. Bu şekilde kahve demlediğinizde düz bir tada sahip kahve elde ediyorsunuz.
Kahve kavrulup içime hazır hale geldikten sonra ise bir aya kadar tüketmek en taze kahve için önerilen tarih oluyor. Bir ay geçtikten sonra da tüketilebiliyor ancak aromasını tam olarak almak için daha uzun bir süre önerilmiyor.
Oksijenle Teması Azaltın
Havayla temas etmesi kahvenin daha çabuk bayatlamasına neden oluyor. Bu nedenle, bu teması azaltmak kahvenizi saklama şeklinizi iyileştirmenin en kolay yolu oluyor.
Kilitli ambalaj, oksijenin paketin içine girmesini önlemeye yardımcı oluyor. Kahveyi kilitli orijinal paketinde tutuyorsanız ya da farklı bir pakete aktarıyorsanız, kapatmadan önce paketin içindeki havayı mümkün olduğunca dışarı atmanız gerekiyor. Bu şekilde kahveyle reaksiyona girecek oksijen miktarı daha az kalmış oluyor.
Eğer vakumlu paketleme makineniz varsa vakumlayarak paketlemek en etkili sonucu veriyor. Bu makineler paketin içindeki havayı tamamen boşaltabiliyor. Benzer şekilde kahvenizi kavanoza doldurup saklamayı tercih ediyorsanız, kapağını kapatırken içinde yine bir miktar hava kalıyor. Bunun için üretilen vakumlu kavanoz kapaklarını tercih etmeniz kahvenizi uzun süre taze tutmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca kavanozun şeffaf olmaması da gerekiyor. Bu sayede kahve güneş ışığı ile de reaksiyona girmemiş oluyor.
Kahvenizi Doğru Yerde Saklayın
Nem, ışık ve ısı kahvenin bayatlamasına neden olan çevresel etkenler arasında yer alıyor. Bu nedenle kahvenin serin, kuru ve karanlık yerde saklanması gerekiyor. Bir dolap ya da kiler bunun için uygun bir ortam olabiliyor. Bu alanın fırın gibi bir ısı kaynağından da uzak olması gerekiyor.
Kahvenin emme gücü çok yüksek oluyor. Çevresindeki oksijeni, aromaları, koku ve nem de dahil her şeyi emebiliyor. Bu nedenle kahvenizi güçlü kokulu yiyeceklerden ve çok fazla kokuya sahip ortamlardan uzak tutmak, kahvenin hem tazeliğini hem de aromasını korumasına yardımcı oluyor.
İhtiyacınız Kadar Kahve Alın ve Kendiniz Öğütün
Kahve satın alırken tazeliğini koruyabilecek saklama alanınızı düşünerek ne kadar alacağınıza karar vermeniz daha iyi oluyor. Bir kerede çok fazla kahve alıp doğru koşullarda saklayamadığınızda kısa sürede bayat kahve içmek durumunda kalabiliyorsunuz.
Ayrıca bütün çekirdek kahveler öğütülmüş kahvelerden daha geç bayatlıyor. Öğütme işlemi kahve çekirdeklerinin yüzey alanını artırıyor. Bu da oksijenin kahveyle reaksiyona girme hızını yükseltiyor. Bu nedenle kahve alırken bütün çekirdekli kahve alıp evde kullanmadan önce öğütmeniz tavsiye ediliyor.
Büyük kahve paketleri almak kahveyi uzun süre kullanmamanız anlamına geliyor. Bu da kahvenin bayatlamasına neden oluyor. Bu nedenle mümkünse, bir haftada ne kadar kullanıyorsanız o kadarlık paketlerde kahvenizi saklamanız tavsiye ediliyor. Eğer böyle bir şey mümkün olmuyorsa, kahveyi serin, kuru ve karanlık ortamda, tazeliğini koruyacak şartlara bağlı kalarak saklamanız ve yine bütün çekirdek kahve olarak tutmanız tazelik anlamında iyi sonuç veriyor.
Kahve En İyi Hangi Kapta Saklanır?
Genellikle kahvelerimizi aldığımız paketlerde saklamayıp kendi kahve kabımıza aktarıyoruz. Kahveyi sakladığımız kabın opak yani şeffaf olmamasına ve hava geçirmemesine dikkat etmemiz gerekiyor. Ayrıca kahvenin sahip olduğu aromayı da emmeyen bir malzemeye sahip olması önemli bir ayrıntı oluyor. Metal ve seramik kaplar emici olmayan malzemeler arasında yer alıyor. Bunlar kahvenizin aromasını korumasına yardımcı oluyor. Metal ve seramikten sonra en iyi seçenek cam kaplar oluyor.
Plastik kaplarda kahve saklamak uzun süreli kullanımlar için uygun olmuyor. Ancak içerisindeki kahveyi iki hafta içerisinde tüketiyorsanız pek sorun yaşamıyorsunuz.
Kahve Buzdolabında Saklanır mı?
Kahve çekirdekleri gözenekli yapıya sahip olup çevresindeki kokuları hemen emebiliyor. Buzdolapları, içerisindeki yiyeceklerden kaynaklı olarak farklı kokularla dolu oluyor. Buzdolabında saklanan kahve tüm kokuları emeceği için eski aromasına sahip olarak kalmıyor. Ayrıca buzdolabının içerisinde çok fazla nem bulunuyor. Böyle bir ortamda çekirdek nemle hızlı bir şekilde reaksiyona girdiğinden hemen bayatlamasına neden oluyor.
Yukarıda kahve nasıl saklanır nasıl kapatılır anlatmaya çalıştık.
Siz de en iyi kahve makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.