En hoşlanmadığımız ev işlerinin başında genellikle ev temizliği yer alıyor. Ancak hepimiz temiz bir evde oturmayı seviyoruz. Bu nedenle her zaman ev temizliğini en hızlı ve en verimli bir şekilde nasıl yapabileceğimizin yollarını arıyoruz. Ev temizliği konusunda fazla tecrübemiz yoksa, sürekli arada kaldığımız noktalar oluyor. Önce toz mu almalıyız, yoksa elektrikli süpürgeyi mi çalıştırmalıyız ya da önce mutfağı mı temizlememiz gerekiyor, yoksa banyoyu mu gibi konularda kararsız kalıyoruz. Bu da hem zaman kaybetmemize neden oluyor hem de yanlış yolları seçtiğimizde temizlediğimiz yerleri tekrar temizlemek zorunda kalıyoruz. Bu nedenle ev temizliği konusunda bize yardımcı olacak, adım adım neler yapmamız gerektiğini söyleyecek bir kılavuza ihtiyaç duyuyoruz. Aslında bazı küçük detayları bildiğimizde hızlı ve verimli bir şekilde evimizi temizlemek mümkün oluyor. Bu yazımızda ev temizliği tavsiyeleri paylaşmaya çalışacağız.

Tek Bir Oda Yerine Tüm Evi Temizleyin

Ev temizliği konusunda en sık yaptığımız hataların başında oda oda temizlik yapmak geliyor. Çoğumuz önce mutfağa girip baştan sonra temizledikten sonra banyoya geçiyoruz. Oranın da temizliğini tamamlayıp bir odayı temizlemeye başlıyoruz. Her odada süpürme, toz alma gibi aynı şeyleri baştan yapmak zorunda kalıyoruz ve bu bizi sonsuz bir döngünün içine girmiş gibi hissettiriyor.

Oysa ki, bir işe başladığımızda onu tüm eve uygulamak bize oldukça zaman kazandırıp daha etkili bir temizlik yapmamızı sağlıyor. Yani toz almaya başladığımızda tüm evin tozunu almamız, süpürgeyi çalıştırdığımızda ise tüm evi süpürmemiz gerekiyor. Böylece hem daha az yoruluyoruz hem de sürekli aynı şeyleri baştan yapıyor gibi hissetmiyoruz.

Tüm Temizlik Malzemelerini Bir Yerde Toplayın

Temizlik yapmaya başladığımızda bize çok fazla zaman kaybettiren işlerden biri de temizlik araçları ve malzemelerini aramak oluyor. Eğer temizlik kimyasalları ayrı bir yerde, süpürge, paspas gibi temizlik malzemeleri ayrı ayrı yerlerde olursa her birini başka bir yerden toplamak bizi oldukça yoruyor. Bu nedenle hepsini bir arada tutmak çok faydalı oluyor. Bunun için bir banyo dolabının içine bunları yerleştirmek ya da hepsini bir arada toplayabilecek bir alan oluşturmak, temizlik sırasında işimizi çok kolaylaştırıyor.

ev temizligi teknosa

Ortalığı Toplayıp Dağınıklığı Giderin

Temizlik sırasında ekstra yorulmamıza neden olan şeylerden biri de dağınıklık oluyor. Bir odayı süpürürken yerlerde bulunan eşyalar temizliği engelliyor. Süpürmeyi yarıda bırakıp dağınıklığı topladıktan sonra tekrar süpürmeye devam etmek ise daha fazla yorulmamızı sağlıyor. Bunu engellemek için temizliğe başlamadan önce tüm evi oda oda dolaşıp toplamamız gerekiyor. Ortalıkta yer alan eşyaların hepsini yerli yerine koyduğumuzda temizliğin ne kadar kolaylaştığını görüyoruz. Ayrıca bunu yapmak atılacak olan eşyalardan da kurtulmamızı sağlıyor. Kullanmadığımız eşyaları gördüğümüzde herhangi bir yere kaldırmak yerine atarak evimizde yer açmış oluyoruz.

Temizliğin İlk Adımı Toz Almak Olsun

Genellikle temizliğe başlarken hangisinden başlayacağımıza karar veremiyoruz. Ortalığı topladıktan sonra ilk yapmamız gereken iş toz almak oluyor. Tozları yukarıdan aşağı gidecek şekilde alıyoruz. Yani öncelikle yüksekte bulunan rafların ve resim çerçevelerinin tozunu alıyoruz. Ardından mobilyaların tozunu alarak bu şekilde devam ediyoruz. Diğer temizlik işlemine başlamadan önce tüm evin tozunu aldığımızdan emin oluyoruz.

Aynaları ve Camları Temizleyin

Ev temizliği tavsiyeleri arasında sıra ayna ve camlara geldi. Toz alma işleminin ardından evdeki ayna ve camları siliyoruz. Bunun için bir nemli bir de kuru mikrofiber bez kullanıyoruz. Önce nemli bezle tüm yüzeyi siliyoruz ve ardından kuru bezle tamamen kuruluyoruz. Cam yüzeyler su izi bıraktığı için bu şekilde yaptığımızda herhangi bir iz kalmamış oluyor.

Tezgah ve Diğer Yüzeyleri Dezenfekte Edin

Evimizdeki en fazla bakteri oluşan yerlerin başında tezgahlar ve ışık anahtarları, televizyon kumandası gibi diğer sert yüzeyler geliyor. Çünkü ellerimizle sürekli olarak bu yüzeylere temas ediyoruz. Dışarıdan gelen tozların da buralarda tutunduğunu düşünürsek aslında bizim için tehlikeli olabiliyor.

Tezgah ve lavabo gibi yüzeyleri, yüzey temizleyici kimyasallar kullanarak temizleyebiliyoruz. Ancak bu kimyasalların içerisinde çoğunlukla çamaşır suyu katkısı olduğu için diğer yüzeylerde kullanmamız onlara zarar verebiliyor. Bu nedenle yarım bardak beyaz sirkeyi bir bardak su ile karıştırarak doğal bir solüsyon hazırlayabiliyoruz. Bu solüsyonu kullanarak tüm sert yüzeyleri yeteri kadar dezenfekte edebiliyoruz.

Küvet ve Tuvaletleri Dezenfekte Etmek Önemli

Özellikle çamaşır suyu katkılı ve spreyli yüzey temizleyici kullanarak evimizdeki küvet ve tuvaleti dezenfekte edebiliyoruz. Temizleyicilerin kiri çözmesi, bakteri ve virüsleri etkisiz hale getirmesi için belli bir zamana ihtiyacı oluyor. Bu nedenle temizleyiciyi bu yüzeylere sıktıktan sonra beklerken mutfağa geçerek fırının içini ya da ocağın üzerini temizleyebiliyoruz. Tezgahı ovmak için de bir fırsatımız oluyor.

Süpürün ve Ardından Paspaslayın

Tüm işleri bitirdikten sonra mutfak ve banyonun yerlerinden başlayarak tüm evin zeminini süpürmeye başlayabiliyoruz. Süpürme işlemine odanın en uzak köşesinden başlıyoruz ve kapıya kadar bu şekilde süpürerek ilerliyoruz. Aksi durumda kapıdan süpürmeye başladığımızda odanın en uzak köşesine kendimizi hapsetmiş oluyor. Bu nedenle temizliğe nereden başladığınız önemli bir nokta oluyor.

Halıyla kaplı yerlerden başlayarak tüm evi süpürdükten sonra sert zeminleri paspalama işlemine geçiyoruz. Bu işlem için mikrofiber bez bulunan temizlik sopası kullanabiliyoruz. Kovanın içerisine hazırladığımız yüzey temizleyici ve su karışımını kulanarak paspas yapıyoruz. Paspası her on beş ya da yürmi metrekarelik alanı temizledikten sonra suyunu duruluyoruz.

Temizlik Araçlarının Temizliğini İhmal Etmeyin

Ev temizliğinin en çok gözden kaçan noktası da temizlik gereçlerinin temizlenmesi oluyor. her temizlik sonrası mutlaka temizlik kovasının ve bezlerin temizlenmesi gerekiyor. Her temizlik sonrası olmasa bile elektrikli süpürgenin toz haznesini de dolmadan temizliyoruz.

Yukarıda ev temizliği tavsiyeleri paylaştık.

Siz de ev temizliğinde size yardımcı olabilecek teknolojik donanımlara sahip en iyi robot süpürgeleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
evde ekmek nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

Taze pişmiş ekmek gerçekten çok lezzetli oluyor. Bir ekmeğin üzerindeki altın rengi kahverengi bir kabuğun çıtırtısı ve içinden…
eski televizyon markalari teknosa
Devamını Oku

Eski Televizyon Markaları

Daha birkaç yıl öncesindeki teknolojik cihazlara bugün eski teknoloji olarak bakılıyor. Çok kısa süre önce geliştirilen ürünler şekil…