Aldığı kaloriye ve kilosuna dikkat etmek isteyen herkesin en çok merak ettiği konuların başında kahvenin kalori değeri geliyor. Genellikle kilo vermek isteyenlerin sıklıkla başvurduğu içeceklerden biri kahve oluyor. Hem metabolizmayı çalıştıran etkisi hem de verdiği tokluk hissi, yapılan diyetlerde oldukça yardımcı oluyor. Sağlık durumunuza göre günde içilen birkaç fincan sade ve şekersiz kahvenin birçok faydası bulunuyor. Kahvenin kalori değerinin hesaplanması konusunda sabit bir değer bulunmuyor. Farklı içeriklerle ve çekirdeklerle hazırlanan kahvenin kalori değeri değişkenlik gösteriyor. Kahvenin hazırlanırken süt, krema ya da şurup kullanılması gibi etkenler kahvenin kalorisi değiştiriyor. Aynı zamanda farklı kahve çeşitlerinin de farklı kalori değerleri bulunuyor. Bu yazımızda kahve çeşitleri ve kalorileri hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? O halde gelin bakalım.

Kahve Kaç Kalori?

İçtiğiniz kahvenin kaç kalori olduğunu hesaplarken öncesinde bazı bilgileri de netleştirmeniz gerekiyor. Kullanılan kahvenin türünün ne olduğu, krema veya şurup kullanılıp kullanılmadığı gibi bilgiler kalori miktarını büyük oranda değiştiriyor.

Kahvenin normal kalori değerinin çok düşük olduğu, kahve tutkunları arasındaki en yaygın inanış olarak görünüyor. Bu bilgiye direkt olarak doğru ya da yanlış diye cevap verilemiyor. Bunun cevabını vermeden önce kahveye katılan süt ya da krema gibi yan ürünlerin miktarlarının bilinmesi gerekiyor.

Örneğin, kahvenize bir çay kaşığı şeker attığınızda kalori miktarını da 16 kalori artırıyorsunuz. Bunun gibi iki yemek kaşığı krema kattığınızda 101 kalori, iki yemek kaşığı yağsız süt ise 10 kalori artırıyor.

Dışarıda kahve içmek istediğinizde kahvenin kalori değerini hesaplamak bundan daha kolay oluyor. Çünkü çoğu kahve dükkanı, kahve türlerinin kalorini de ekliyorlar. Eğer mağaza içerisinde bu bilgiyi göremiyorsanız bu konuda baristalardan bilgi alabiliyorsunuz.

Hazır Kahve Kaç Kalori?

Hızlı ve lezzetli bir için sağladığı için hazır çözülebilir kahveler de oldukça ilgi görüyor. Yaygın olarak bir bardak kahve için bir çay kaşığı hazır kahve konularak kullanılıyor. Bu şekilde kullanıldığında bir bardak kahve 4 kalori oluyor.

Kalori değeri oldukça düşük olan hazır kahvelerin yanında şeker ve süt kullanılırsa bir anda yüksek kalorili içeceklerin arasına giriyor. Eğer kilonuzu korumak ve fazla kalori almamak istiyorsanız kahvenizin yanında yağsız süt kullanıp mümkünse şekersiz olarak içmeniz tavsiye ediliyor.

Espresso Kahve Kaç Kalori?

Espresso kahveler genel olarak 30 ml olarak kullanılıyor. Bu miktar üzerinden hesaplama yapıldığında da 1 kalori değerine sahip oluyor. Genel olarak en düşük kalori değerine sahip kahvelerden biri olma özelliğine sahip olan espresso, kahve dükkanlarında hazırlanan birçok içeceğin de temelini oluşturuyor.

Filtre Kahve Kaç Kalori?

Miktarı ve kalori değeri karşılaştırıldığında en düşük kalorili kahve çeşidinin filtre kahve olduğu ortaya çıkıyor. Bir fincan kahve yaklaşık 230 ml olarak hesaplandığında sahip olduğu kalori değeri 2 oluyor. Büyük boy fincan şekersiz filtre kahvede ise 3 kalori bulunuyor.

Şekerli ve sütlü filtre kahve tercih ettiğinizde bir fincan kahve 24 kalori içeriyor.

Yağsız olması ve en düşük kaloriye sahip olması bakımından kilosuna özen gösterenlerin ve kilo vermek isteyenlerin ilk tercihi filtre kahve oluyor. Düşük kalori değerini koruması için filtre kahvenin şekersiz ve sade içilmesi daha çok tavsiye ediliyor.

Türk Kahvesi Kaç Kalori?

Türk mutfağının yemeklerden sonra vazgeçilmez ikramı olmasının yanı sıra dost sohbetlerinin de en güzel eşlikçisi her zaman Türk kahvesi oluyor. Ağırlıklı olarak şekerli, orta ya da sade olarak sunulan Türk kahvesi, zaman zaman sütlü de yapılabiliyor. Spordan önce içildiğinde yağ yakımını hızlandırması, gün içerisinde tüketildiğinde tansiyonu dengelemesi gibi birçok faydası bulunuyor.

Damak tadınıza göre ekleyeceğiniz miktarda şekerle hazırlanan Türk kahvesinin kalori miktarı diğerlerine göre çok daha yüksek oluyor. Bu nedenle kilosunu kontrol altında tutmak isteyenlerin uzak durması gereken kahvelerin arasında yer alıyor.

Bir fincan şekerli Türk kahvesi yaklaşık olarak 42 kaloriye sahip oluyor. İçerisine attığınız şeker miktarına göre bu değer biraz daha yüksek ya da düşük olabiliyor.

Ülkemizde en çok tüketilen kahve çeşidi olan orta şekerli Türk kahvesi, şekerli olana göre daha düşük kaloride bulunuyor. Az şekerli ile orta şekerli arasında bir miktar şeker kullandığınızda kalori miktarını biraz daha düşürebiliyorsunuz.

Bir fincan orta şekerli Türk kahvesi ortalama 17 kalori oluyor.

Şekersiz yani sade Türk kahvesi kalori değeri bakımından düşük içeceklerden olduğu için genellikle diyette olanların ara öğün olarak tercihi oluyor. Sindirim sistemini hızlandırıp hazmı kolaylaştırması, iştahı ve tatlı isteğini bastırması en çok tercih edilme sebebi oluyor.

Bir fincan sade Türk kahvesi 7 kaloriye sahip oluyor.

Türk kahvesinin yoğun ve keskin bir aroması bulunuyor. Bu aromayı yumuşatmak için su yerine sütle de kahvenizi hazırlayabiliyorsunuz. Kullandığınız sütün yağ oranı ve şekerli içiyorsanız şeker miktarına göre sütlü Türk kahvesinin kalori değeri değişkenlik gösteriyor.

205 gramlık bir fincan sütlü Türk kahvesi 71 kaloriye sahipken, 300 gramlık büyük fincanda tercih ettiğinizde kalorisi 104’e çıkıyor.

kahve cesitleri ve kalorileri teknosa

Dibek Kahvesi Kaç Kalori?

Dibek kahvesi, kahve çekirdeklerinin özel bir havanda dövülmesiyle elde ediliyor. Bunun yanı sıra içerisine Türk kahvesi, keçiboynuzu, krema, zahter, kakao, menengiç ve sahlep de katılıyor. Birçok karışımın bir arada bulunduğu dibek kahvesi daha yumuşak bir içim tadına sahip oluyor. Bir karışım kahvesi olduğu için normal bir kahveden farklı kalori değeri bulunuyor.

Genellikle Türk kahvesi fincanında tüketildiği için kalori hesaplaması da bu ölçüye göre yapılıyor. Yani bir fincan dibek kahvesi yaklaşık 76 kaloriye sahip oluyor.

Soğuk Kahve Kaç Kalori?

Özellikle yaz aylarında serinlemeye çok fazla ihtiyacımız oluyor. Sıcak günlerde de kahveden vazgeçemeyenler en çok soğuk kahveleri tercih ediyor. Temel olarak baktığımızda soğuk kahvelerin de kalori değerleri sıcak kahvelere yakın gözüküyor. Ancak üzerine eklenen krema ve süt gibi yan malzemeler kalori miktarının değişmesine neden oluyor.

Hiçbir yan malzeme kullanmadan sadece bir fincan soğuk kahve içmeyi tercih ettiğinizde alacağınız kalori miktarı yaklaşık olarak 6 kalori oluyor.

Orta boy bir uzlu latte, içine eklenen sütten kaynaklı olarak kalori miktarı 115’e çıkıyor. Şurup eklenerek hazırlanan ice caramel macchiato kalori değeri ise 191 oluyor. Bu içeceklerde yağsız süt kullanmayı seçerseniz yaklaşık 60 kalori daha az alabiliyorsunuz.

Sütün yanı sıra krema ve şeker de ilave edilerek hazırlanan Frappuccino’lar ise özellikle kalori hesabı yapanların uzak durması gereken soğuk kahveler arasında yer alıyor. Orta boy bir frappuccino yaklaşık 208 kaloriye sahip oluyor.

Kahve Zincirlerinin Kahveleri Kaç Kalori?

Kahve zincirlerinde en çok tüketilen espresso bazlı içeceklerin kalori miktarı da, diyet yapanların en çok merak ettiği konuların başında geliyor.

Orta boy olarak satılan “Grande” boy kahvelerin kalori değerleri, içine katılan krema, süt ya da şurupla birlikte yüksek seviyelere çıkabiliyor.

Espresso bazlı kahve sevenlerin en çok tercih ettiği Caffe Americano’nun grande boy bardağında 15 kalori bulunuyor. Sütlü kahve sevenlerin popüler içeceği olan Caffe Latte ise 220 kalori olarak listeniyor. Tatlı içecek sevenlerin favorilerinden olan Caffe Mocha kremasız 290 kalori, kremalı tercih edildiğinde ise 360 kalori oluyor. Peppermint White Chocolate Mocha Kremalı içecek tercih edildiğinde ise kalori miktarı 560’a kadar çıkıyor.

Bu verilere bakıldığında kahve içinde kullandığınız krema ve şekerin kalori miktarını ne kadar değiştirdiği net bir şekilde görülebiliyor. Düzenli olarak bu içecekler tüketildiğinde kilonuz açısından ve daha önemlisi sağlığınız için ciddi zararları olabiliyor. Şeker miktarının fazla kullanılması bazı hastalıkların belirgin tetikleyicisi olarak görülüyor. Şeker tüketimine özellikle şeker hastalığı olanların ya da potansiyeli bulunanların oldukça dikkat etmesi gerekiyor.

Yağsız süt ve şeker içermeyen tatlandırıcılar kullanılarak hazırlanan içecekler, diğer normal türlerine göre çok daha düşük kalori miktarına sahip oluyor.

Kahveden Alınan Kalori Miktarı Nasıl Düşürülür?

Her gün bir iki bardaktan daha fazla kahve tüketen kişilerin aldığı toplam kalori miktarı oldukça fazla olabiliyor. Eğer kahve içmeyi seviyorsanız ve günlük kalori alımınızı azaltmak da istiyorsanız uygulayabileceğiniz en iyi yol sade filtre kahve tüketimini artırmaktan geçiyor. Özellikle dışarıda içeceğiniz kahveler, raf ömrünün daha fazla uzaması için bazı işlemlerden geçiyor, ayrıca bazı kahvelerde tatlandırıcılar da kullanılabiliyor. Bu yapılan işlemler kahvenin kalori değerini sanıldığından daha fazla artırıyor. Ancak filtre kahve için herhangi bir tatlandırıcı kullanılamaması ya da ekstra işlemler uygulanmaması nedeniyle her yerde yaklaşık olarak aynı kalori değerine sahip oluyor.

Yukarıda kahve çeşitleri ve kalorileri hakkında bilgi sahibi olduk.

Siz de en iyi kahve makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
sahurda tuketmemeniz gereken besinler teknosa
Devamını Oku

Sahurda Yememeniz Gereken Besinler

Ramazan ayında oruç tutarken, dikkat edilmesi gereken bazı önemli kurallar vardır. Her ne kadar Allah rızası için oruç…
Devamını Oku

Pikap Nasıl Kullanılır?

Gelişen dijital teknoloji hayatımızın birçok noktasını etkiliyor. Günlük yaşantımızdan tükettiğimiz şeylere kadar birçok şey değişiyor. Bu konuda yaşanan…
eskimeyen moda plaklar teknosa
Devamını Oku

Eskimeyen Moda: Plaklar

Kaydedilen ilk ses, Thomas Edison’un 1877’de fonograftaki tekerleme şarkısı “Mary Had a Little Lamb”in bir bölümünü okuyan sesiydi.…