Kahve içmek birçok kişi için en keyifli aktivitelerden biridir. Ancak kahveyi yanlış öğürerek yanlış demlemediğimizde çok kötü tatlara sahip kahvelerle karşılaşabiliyoruz. Bu da kahve içme zevkimizi çok olumsuz etkileyebiliyor. Daha lezzetli kahve içmek için kahve çekirdeklerinizi demlemeden hemen önce evde öğütmeyi deneyebilirsiniz. Taze çekilmiş kahve ile demlenen kahvenin tat farkına siz de şaşıracaksınız. Bu yazımızda kahve öğütme nasıl yapılır sorusu hakkında sizi bilgilendirmeye çalışacağız.

Öğütücü ve demleme yöntemine bağlı olarak aynı kahve çekirdeği çeşitli tatlar verebiliyor. Çekirdekleri tamamen kendiniz öğüterek, önceden çekilmiş kahvenin sağlamadığı bir tazelik düzeyine ulaşabilirsiniz. Kahve çekirdeğinin kabuğu, yağlarını ve aromalarını kapatır. Öğütüldükten sonra bu uçucu yağlar buharlaşmaya başlayabilir. Kahvenizden en iyi şekilde yararlanmak için, kahve çekirdeklerini demlemeden hemen önce kendiniz öğütmek her zaman en iyisi olabilir.

Lezzetli kahvede, çekirdeğin aromasını çıkarmak için su kullanılıyor. Suyun sıcaklığı, çekirdeğin öğütülmesi ve ikisinin temas halinde olduğu sürenin uzunluğu kahvenin ne kadar güçlü veya zayıf, koyu veya yumuşak olacağını belirliyor.

Kahve Çekirdeklerini İçmeden Hemen Önce Çekin

Kahve çekirdekleri, kavrulduktan ve öğütüldükten sonra doğrudan güneş ışığı ve havadaki oksijenle temas ettiğinde hızla dağılan hassas aromatik ve lezzetli bileşenler içeriyor. Böylece erken öğütüldüklerinde, ışık ve oksijen gibi etkenlere maruz kaldıklarında anında aromalarını ve tatlarını kaybetmeye başlıyorlar. Bir kahve çekirdeğini bir öğütücüye koyduğunuzda, çeşitli tatları ve aromaları içeren tüm uçucu bileşenleri koruyan çekirdeği de parçalamış oluyorsunuz. Bu nedenle, kaliteyi korumanız ve aromaların tamamını çıkarmanız için, demlemeden hemen önce öğütmek son derece önemli oluyor.

Kahve nasıl öğütülür konusuna bakmadan önce önemli bir detaya daha değinmekte fayda var. Kahvenizi açık havaya bırakırsanız tadı ve kokusu kaybolabiliyor. Kahve içerisindeki aromaları kaybederek bayatlayabiliyor. Benzer şekilde, öğütülmüş kahve neme karşı daha hassas oluyor. Kavrulmuş kahve nemlendiğinde aromaya katkıda bulunan yağları kötü etkiliyor. Kahve bir besin ve tüm gıdalarda olduğu gibi oksijenle reaksiyona girdiğinde bayatlamaya başlıyor. Kahveyi lezzetli yapan tatlar ve aromaları oluyor. Bu nedenle en iyi kahveye ulaşmak için bunları göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Kahve Çekirdeklerinin Saklanması

Her demlemenizde maksimum faydayı ve aromayı elde etmek için kavurmadan sonra kahve çekirdeklerini serin ve kuru bir yerde, güneş ışığından uzakta ve en fazla 2-3 hafta saklamanız öneriliyor. Hava geçirmez kaplar şiddetle tavsiye ediliyor. Özel olarak yapılmış kahve çekirdeği saklama kavanozlarını da kullanabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın ki kahvenizi ne kadar iyi saklarsanız saklayın çekirdeği ilk çektiğiniz andaki kadar lezzetli olmayacaktır.

Öğütme Oranları

Kahvenizi öğütmenin fazlalığı ya da azlığı farklı kahve türlerini ortaya çıkarıyor. Kahvenizi öğütürken aşağıdaki öğütme seviyelerine dikkat edebilirisiniz.

kahve ogutme teknosa

Kalın Öğütme

Kalın ve kaba öğütme, adından da anlaşılacağı üzere taneciklerin biraz daha büyük bırakılarak çekilmesidir. French press tarzı demleme için uygundur. Filtre kahve öğütme derecesi olarak da kullanılır.

Orta Öğütme

Çekirdeklerin orta seviyedeki büyüklükte çekilmesidir.           

İnce Öğütme

Daha çok profesyonel kahve makinelerinde espresso yapmak için ya da türk kahvesi için kullanılır. En küçük öğütülme biçimidir. Çünkü yüksek basıncın kullanılması ile tüm aromaları çıkarması ve ardından sıvıyı filtreden geçirmesi için yeterince ince olması gerekiyor. Bu öğütme ve demleme yöntemi sayesinde en sert tada sahip kahveler elde ediliyor. Sert kahveleri sevenler kahve çekirdeğini çok ince öğütebilir.

Tüm bu önerilerimize ek olarak en iyi kahve öğütme konusunda bir kahve öğütücü edinebilirsiniz. Bu sayede farklı kahve türleri için farklı öğütme seviyelerinde kahvenizi en iyi şekilde öğütebilirsiniz. Öğütme sonrası hemen demleyerek mükemmel kahve tadına ulaşabilirsiniz.

Yukarıda kahve öğütme nasıl yapılır sorusu hakkında bilgiler verdik.

Siz de en iyi kahve makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
fotograf makinesi nasil tutulmali teknosa
Devamını Oku

Fotoğraf Makinesi Nasıl Tutulmalı?

Akıllı telefonlarımızla ve küçük kompakt fotoğraf makineleriyle çekimler yaptıktan sonra birçoğumuz bunu biraz daha ileri bir seviyeye taşımak…
hoverboard nedir nasil kullanilir teknosa
Devamını Oku

Hoverboard Nedir? Nasıl Kullanılır?

Teknoloji geliştikçe hepimiz bilim kurgu filmlerinde kullanılan cihazların hayatımıza girmesini bekliyoruz. Büyük küçük herkesin en çok sevdiği filmlerin…
Kitaplık Nasıl Monte Edilir?
Devamını Oku

Kitaplık Nasıl Monte Edilir?

Oturma ya da çalışma odalarının vazgeçilmez mobilyası kitaplıklar hem kitaplarınızı hem de dekoratif ürünlerinizi sergilemeniz için ideal ürünlerdir.…